Cuma 11.09.2009 00:00
Son Güncelleme: Cuma 11.09.2009 16:46

Konya'da deprem paniği

Konya'da 7.5 saat arayla merkez üssü Konya merkez ilçe Selçuklu Sille Mahallesi olan 4.5 ve 4.7 büyüklüklerinde iki deprem meydana geldi. Kent merkezinde korkuya neden olan depremlerde can kaybı olmadı, panik nedeniyle baygınlık geçiren ve hafif yaralanan yüzlerce kişi hastanelerin acil servislerine başvurdu.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre ilk deprem dün akşam Saat 21.29'da 5 km derinlikte kaydedildi.
VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ
FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Merkez üssü Selçuklu ilçesine bağlı Sille Mahallesi olan 4.5 büyüklüğündeki deprem kent merkezinin yanı sıra Konya'nın Sarayönü, Kadınhanı, Beyşehir, Çumra ilçeleri ile bağlı yerleşim birimlerinde hissedildi. Teravih namazına rastlayan deprem şehirde korku ve paniğe neden oldu.
Deprem nedeniyle şehir merkezinde yaklaşık 10 dakikalık elektrik kesintisi yaşandı, yüksek binalarda oturan çok sayıda vatandaşlar sokaklara çıktı. Uzun süre cep telefonu iletişiminde sorun yaşanması nedeniyle yakınlarını merak eden vatandaşların araçlarıyla trafiğe çıkması sonucu kent merkezinde ana yollarda trafik tıkandı.
Konya'da büyük paniğin yaşanmasına neden olan depremin, 108 yıl sonra meydana gelen en büyük deprem olduğu belirtildi.
695 KİŞİ SAĞLIK KURULUŞLARINA BAŞVURDU
Konya'da dün akşam ve bu sabah meydana gelen çok hafif ve orta şiddetteki depremlerin ardından toplam 695 kişinin sağlık kurumlarına başvurduğu bildirildi.
Konya Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, İl Kriz Yönetimi Merkezi'nin, Valilik Toplantı Salonu'nda, Vali Yardımcısı Mustafa Karabacak yönetiminde toplandığı belirtildi. Kandilli Rasathanesi raporuna göre, depremlerin şiddetinin giderek azaldığı, bu büyüklükteki depremlerin genel olarak hasara ve can kaybına neden olmayacağı ifade edilen açıklamada, halkın artçı depremlerde panik yapmamaları ve olağan günlük yaşamlarına devam etmeleri gerektiği vurgulandı. Toplantıda, depremler sırasında meydana gelen olayların değerlendirildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Haberleşme, elektrik, şehir şebeke suyu, sağlık, eğitim bakımından herhangi bir sorun yaşanmadığı, can ve mal kaybının söz konusu olmadığı, ilgili kurumların bütün tedbirleri aldıkları tespit edilmiştir. Hasarlı binalarla ilgili ekipler oluşturulmuş ve hasar tespit çalışmalarına başlanmıştır. Ayrıca depremle ilgili olarak 695 kişinin sağlık kuruluşlarına başvurduğu, bunlardan 13 kişiye atel yapıldığı, 8 kişinin de yatarak tedavi gördüğü tespit edilmiştir.''
Açıklamada, olağanüstü durumlarda vatandaşların müracaat edeceği telefonlar da şöyle sıralandı: ''Özel Kalem Müdürlüğü: 310 20 00 – 310 20 06, İl Yazı İşleri Müdürlüğü: 310 20 23, İl Sivil Savunma Müdürlüğü: 322 69 52, Bayındırlık İl Müdürlüğü: 235 45 20.''
KANDİLLİ RASATHANESİ'NİN RAPORU
Valilik tarafından basın kurumlarına gönderilen Kandilli Rasathanesi raporunda, 10 Eylülde saat 21:29'da 4,5 büyüklüğünde ''hafif şiddette'' bir deprem meydana geldiği ifade edildi. Depremin merkez üssünün merkez Selçuklu ilçesi Sille Mahallesi olduğu belirtilen raporda, şunlar kaydedildi:
''Deprem özellikle Konya çevresinde kuvvetlice hissedilmiş ve halk arasında paniğe neden olmuştur. Halk, uzun süre evlerine girememiştir. Bölgedeki 2. önemli deprem, 11 Eylül saat 04:58'de meydana gelmiştir. Depremin yerel büyüklüğü 4,7 olup, deprem halk arasında paniğe ve korkuya neden olmuştur. Depremlerin meydana geldiği alan İç Anadolu Deformasyon Alanı olup bölgede aktif tali kırıklar mevcuttur. Bu kırıklar çok sık olmasa da zaman zaman bu büyüklüklerde depremleri meydana getirmektedir. Bu yüzden bölgede meydana gelen depremleri bölgede süregelen iç deformasyonun bir sonucu olarak değerlendirmek yerinde olur.''
DEPREM KORKUSUYLA NAMAZI CAMİ BAHÇESİNDE KILDILAR
Öte yandan, depremler sonrasında birçok vatandaş, geceyi park ve bahçeler ile kent merkezi uzağındaki bağlarda geçirdi. Gün içinde, cuma namazı vaktinde yeni sarsıntılar olacağı söylentilerini yayılması sonucu çok sayıda kişinin cep telefonlarıyla ''uyarı mesajları'' attığı belirtildi. Yetkililerin, yerel basın kurumları aracılığıyla yalanladığı bu söylentileri dikkate alan birçok kişi, cuma namazı için geldikleri Konya'nın en büyük camisi olan Hacıveyiszade Camisi'nde, iç bölümler dolmadan bahçede saf tutmaya başladı.
Bugüne kadar her cuma iç bölümü tıklım tıklım dolduğu için dışarıda saf tutmak zorunda kalan vatandaşlar, bugün deprem korkusu nedeniyle içi büyük ölçüde boş kalan caminin bahçesini doldurdu. Cuma namazını bahçede seccade ve karton parçaları üzerinde kılan vatandaşlardan bazıları serecek hiçbir şey bulamadığı için namazı çimlerin üzerinde kılmak zorunda kaldı. Öte yandan cami imamı, yaptığı duada, sel, deprem ve benzeri felaketlere karşı da Allah'tan yardım diledi.
ACİL SERVİSLERE YATAK TAKVİYESİ YAPILDI
Başta Konya Numune Hastanesi olmak üzere bazı sağlık kurumlarının acil servisleri panik atak ve korku yaşayan, baygınlık geçiren çok sayıda vatandaşla doldu. Konya Numune Hastanesi acil servisindeki boş yatak kalmaması üzerine depolardan takviye yatak getirildi, acil Servis koridorlarında hastalara müdahale edildi.
Aynı hastanenin Fizik Tedavi Servisi'nin bulunduğu eski binanın duvarında çatlak oluşması üzerine, serviste tedavi gören 26 hastadan durumu iyi olanlar evlerine gönderildi, kalanlar ise Ortopedi Servisi'ne taşındı.
Yoğunluğun en fazla olduğu Numune Hastanesinde daha fazla kişiye hizmet verebilmek için durumu iyi olanlar kayıt işlemi yapılmadan tedavi edildi. Hastaneye gelenlerin çok azının panik nedeniyle yüksekten atlayanlar, düşerek veya çarparak hafif yaralananlar olduğu gözlendi.
HASTANE DUVARINDA ÇATLAK
Depreme bağlı yaralanma olayının olmadığı ancak hastanelerde yaşanan yoğunluk nedeniyle tüm acil sağlık personeli ile ilgili uzmanların çalıştıkları sağlık kurumlarına çağrıldığı bildirildi. İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, Konya Numune Hastanesi Fizik Tedavi Servisi binasının oldukça eski bir yapı olduğunu, duvarda oluşan çatlağın da bugün Bayındırlık Müdürlüğünden gelen uzmanlar tarafından incelenerek rapor hazırlanacağını söyledi.
KONYA'DA İKİNCİ DEPREM BİRİNCİDEN BÜYÜK OLDU
Konya'da meydana gelen ikinci depremin merkez üssü de yine Selçuklu ilçesi Sille Mahallesi oldu.
Gazetecilere açıklama yapan ve yerel televizyonda konuşan bir akademisyenin 'korkulacak bir şey olmadığı ve artçı sarsıntının yaşanmayacağına'' ilişkin sözlerinin aksine birinciden 7,5 saat sonra daha büyük ikinci bir orta şiddette depremin meydana gelmesi yine vatandaşları sokağa döktü.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsünün verilerine göre saat 04.58'de 4.7 büyüklüğünde kaydedilen bu depremin ardından da ilkinde olduğu gibi şehir merkezinde kısa süreli elektrik kesintisi yaşandı.
ARTÇI SARSINTILAR
Bu arada, orta şiddetli depremlerin ardından hafif şiddette 6 artçı sarsıntı oluştu. Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünden alınan bilgiye göre, dün yerel saatle 21.29'da ve bugün sabah 04.58'de merkez üssü merkez Selçuklu ilçesine bağlı Sille Mahallesi olan 4,5 ve 4,7 büyüklüğündeki iki orta şiddette depremin ardından merkez üsleri Karatay ve Selçuklu ilçeleri olan, büyüklükleri 2,6 ile 2,8 arasında değişen çok hafif şiddetli 6 artçı sarsıntı kaydedildi.
Ayrıca 10.32'de de merkez üssü merkez Selçuklu ilçesi olan 3.5 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.
ASILSIZ SÖYLENTİLERDEN ETKİLENEN ÇOK SAYIDA KİŞİ EVİNİ TERK ETTİ
Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, belediye görevlilerince, ''Deprem sarsıntılarının süreceği ve herkesin evlerinden çıkması istendiği'' şeklinde bir anons yapılmadığını bildirdi.
Merkez Selçuklu ve Meram ilçelerinde, belediyenin, ''yeni depremler olacağı, bu nedenle evlerin boşaltılması gerektiği'' yönünde anonslar yaptığı söylentisi yayıldı. Kimler tarafından yapıldığı tespit edilmeyen bu anonsların belediye görevlileriyle ilgisi olmadığı, vatandaşların belediye zabıta müdürlüklüklerine başvurması ile ortaya çıktı.
Selçuklu ilçesi sınırları içindeki birçok semtte vatandaşlar bu uyarıları ciddiye alarak oturdukları binaları terk etti. Kent merkezinde bulunan Alaaddin Tepesindeki parklar ve çim alanları geceyi uykusuz geçiren çok sayıda insanın da mekanı oldu. Deprem olacağı korkusu nedeniyle battaniyeleri ile Alaaddin Tepesine yüzlerce aile uyumaya ve dinlenmeye çalışıyor.
BELEDİYE BAŞKANI SAHTE ANONSLARA KARŞI UYARDI
Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, yaptığı yazılı açıklamada, depremlerin ardından sabah saatlerinde belediyeye çok sayıda başvuru yapıldığını ve ilçenin çeşitli bölgelerinde oturan vatandaşlardan bulundukları mahallelerde, belediye tarafından anonslar yapıldığı yönünde ihbarlar aldıklarını belirtti. Belediye tarafından ''deprem sarsıntılarının süreceği ve herkesin evlerinden çıkmasının istendiği'' şeklinde bir anons yapılmadığını anlatan Altay, şunları kaydetti:
''Hemşehrilerimize Selçuklu Belediyesi tarafından böyle bir anonsun yapılmadığını bilmesini istiyorum. Şu anda bilim dünyasının sahip olduğu teknolojiye göre depremlerin önceden tespit edilmesi mümkün olmamaktadır. Bu konuda Valiliğimiz ve ilgili kuruluşlar gerekli açıklamaları yapmış ve paniğe gerek olmadığı ifade edilmiştir. Hemşehrilerimize bu tür söylentilere itibar etmemelerini rica ediyor, tekrar geçmiş olsun diyorum.''
KENDİLERİNİ POLİS OLARAK TANITARAK VATANDAŞLARDAN EVLERİNİ BOŞALTMALARINI İSTEYEN KİŞİLER OLDUĞU YÖNÜNDE 155 POLİS İMDAT HATTINA 2 BİNİN ÜZERİNDE İHBAR GELDİ
Konya'da, kendilerini polis olarak tanıtarak vatandaşlardan evlerini boşaltmalarını isteyen kişiler olduğu yönünde 155 polis imdat hattına 2 binin üzerinde ihbar geldi.
Konya'da meydana gelen 4,5 ve 4,7 büyüklüğündeki depremlerin ardından, vatandaşlar arasında kulaktan kulağa ''Bugün saat 14:00'e kadar yıkıcı bir deprem olacak'' söylentisi hızla yayıldı. Aynı zamanda büyük deprem olacağına ilişkin belediye tarafından anons yapıldığı söylentisinin de etkisiyle vatandaşlar birbirlerini arayarak, birbirlerini kapalı mekanlarda bulunmamaları konusunda uyardı.
Kendilerini polis olarak tanıtarak vatandaşlardan evlerini boşaltmalarını isteyen kişiler olduğu yönünde 155 polis imdat hattına 2 binin üzerinde ihbar geldi. Polis yetkilileri, kesinlikle böyle bir uygulamaları olmadığını, bunun hırsızlık amacı taşıyan kötü niyetli kişilerce vatandaşlara söylendiğini düşündüklerini belirtti. 155 Polis İmdat hattını arayan vatandaşlara sakin olmaları, evlerini boşaltmalarını isteyen kişilere ise inanmamaları söylendi.
Öte yandan, kent merkezindeki önemli işhanlarındaki dükkanlar ve büroların çoğu, deprem olacağı söylentisine inanıldığı için boşaltıldı. Adalhan, Ergün İşhanı, Demirci İş Merkezi gibi yerlerde çalışanlara, iş yeri sahipleri tarafından bugün izinli oldukları duyuruldu. Özellikle eski bina olan işhanlarında dükkan ve iş yerlerinin yüzde 90'ından fazlasının iş yeri sahiplerince tatil edildiği öğrenildi.
SAHURDA DEPREM PANİĞİ
Sabah ezanına yakın bir vakitte yaşanması nedeniyle çok sayıda kişi bu depremi sahur için kalktığında hissetti. İlkinden daha uzun süren bu depremin 5.4 km derinlikte meydana geldiği bildirildi. Battaniyeleri ile sokaklara çıkan çok sayıda vatandaş hava aydınlanana kadar evlerine gitmedi, apartmanların bahçelerinde veya araçlarında sabahladı. Öğretmenevi Semti'nde incelemelerde bulunan Konya İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, vatandaşlarla konuşarak, sakin olunmasını istedi. Öğretmenevi Semti Gazdeposu Sokak'taki hasar gören bir evin çevresine yıkılma ihtimaline karşın güvenlik şeridi çekildi.
KONYA'NIN ALÜVYON ZEMİNİ NEDENİYLE DEPREM DAHA ŞİDDETLİ HİSSEDİLDİ
Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Mehmet Ceren, Konya'nın zemininin alüvyon, yani pekişmemiş olduğunu söyledi. Bu durumun, depremin şiddetli hissedilmesinde çok önemli etkisi olduğunu ifade eden Ceren, ''Ayrıca depremin merkez üssünün kent merkezi olması ve yüzeye yakın noktalarda meydana gelmesi de şiddetli hissedilmesinde önemli bir etkendi. Merkeze yakın olması nedeniyle sarsıntılar aşağı yukarı yönünde oldu, bu da daha güçlü sarsıntılara yol açtı. Bu yüzden orta şiddette bir deprem olmasına karşın insanlar aşırı derecede korku ve paniğe kapıldı. Bu nedenle birçok insan balkon ve pencerelerden atladığını düşünüyorum'' diye konuştu.
Öte yandan artçı sarsıntıların halen devam ettiği kentte, merkez üssü merkez Selçuklu ilçesine bağlı Sille Mahallesi olan 4,5 ve 4,7 büyüklüğündeki iki orta şiddette depremin ardından yine merkez üssü kent merkezi olan toplam 10 artçı sarsıntı kaydedildi.
MİNARELERİNDEN TAŞ PARÇALARI DÜŞEN BAZI CAMİLERİN ÇEVRELERİNDE GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI
Konya'da meydana gelen deprem nedeniyle bazı camilerin minarelerinden taş parçaları düştü. Konya'nın merkez Selçuklu ilçesine bağlı Sille Mahallesi'nde dün akşam ve bugün sabaha karşı meydana gelen orta şiddetli depremlerde, Büyükşehir Belediyesinin arkasında bulunan Belediye Cami'nin minaresinden taş parçaları düştü. Minarenin yıkılma ihtimaline karşı cami çevresine şeritler çekerek güvenlik önlemi alan yetkililer, cami önündeki yolu da trafiğe kapattı.
Kent merkezindeki minarelerinden taş parçaları düşen diğer camilerin çevresinde de güvenlik önlemleri alındığı bildirildi. Öte yandan, depremin merkez üssü olan Selçuklu ilçesi Sille Mahallesi'nde de vatandaşlar korku ve paniğe kapıldı.
Depremin merkez üssü Sille olduğu için, bölgedeki sarsıntının daha büyük olduğunu dile getiren mahalle sakinlerinden Hamza Ekici, insanların korku ve panik içinde evlerinden dışarı çıktığını anlattı. Ekici, ''Özellikle çocuklar ve kadınlar depremden çok etkilendi. Deprem anında her evden çocukların ağlama sesleri yükseliyordu. Ama Allah korudu, can kaybı söz konusu değil'' diye konuştu.
''TEKRAR DEPREM OLACAK DEDİKODULARI NEDENİYLE HASTALAR TEDAVİLERİ TAMAMLANMADAN EVLERİNE GÖTÜRÜLÜYOR''
Konya Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesi Başhekimi Adnan Tekin, tekrar deprem olacak dedikoduları nedeniyle hastaların tedavileri tamamlanmadan yakınları tarafından evlerine götürüldüklerini söyledi.
Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesinde yatan bazı hastalar ''Yarım saat sonra tekrar deprem olacak'' söylentileri üzerine hastane bahçesine çıkarak, tedavi olmak istemedi. Panik yaşayan hastalar, görevlilerin uyarıları sonrası hastanedeki yataklarına tekrar döndü. Başhekim Adnan Tekin, deprem sonrası yaşanan paniğin dışında hastanede bir sorunun olmadığını bildirdi. Yaşanan paniğin nedeninin ise deprem konusundaki dedikodular olduğunu belirten Tekin, şunları kaydetti:
''Tekrar deprem olacak dedikoduları nedeniyle hastalar tedavileri tamamlanmadan yakınları tarafından evlerine götürülüyor. Çalışanlarımız ve bizler hem anonslarla hem de birebir görüşerek hastalarımızı yatıştırmaya çalışıyoruz. Hastanemizde hizmeti etkileyici bir durum söz konusu değil.''
Tekin, gazetecilerin ''Yaşanan panik sonrası hamile kadınlara ambulansta müdahale edildi mi? sorusuna, ''Böyle bir şeyden haberim yok. Hastanenin başhekimi benim. Böyle bir şey olsaydı haberim olurdu. Çok zor durumda kalınırsa ambulansta da doğum gerçekleştirilebilir'' dedi.
Ayrıca, yaşanan deprem sonrası Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesine düşme ve paniğe bağlı bayılma sonucu 13 kişinin başvurduğunu, tedavileri tamamlanan 10 kişinin taburcu edildiği, kalça kırığı ve vücutlarının değişik yerlerinde kesik olan 3 kişinin ise tedavilerinin devam ettiği öğrenildi.
KENTTE BİN YILDIR YIKICI BİR DEPREM OLMADI
Konya Büyükşehir Belediyesi Jeolojik ve Jeoteknik Etüdü Proje Başkanı ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Abdülkadir Bulduk, Konya'da bin yıldır yıkıcı bir deprem yaşanmadığını, endişelenmeyi gerektirecek bir durum olmadığını belirtti.
Bulduk, yaptığı yazılı açıklamada Büyükşehir Belediyesi'nce 2004 yılında ilin Jeolojik ve Jeoteknik Etüdü'nü başlatarak bitirdiklerini ifade ederek, ellerindeki depremsellikle ilgili veriler ışığında Konya fayının yıkım oluşturmasının söz konusu olmadığını kaydetti.
Dün akşam meydana gelen 4,5 büyüklüğündeki depremin merkez üssünün Taşlıca Yaylası'nın batısında Huzur Bahçeleri'nin karşısındaki alan olduğunu, sabaha karşı yaşanan 4,7 büyüklüğündeki depremin merkez üssünün ise Sille kum ocakları yolundaki dere içi olduğunu ifade eden Bulduk, Konya fayının yüksek enerji biriktirip büyük deprem oluşturmasının söz konusu olmadığını bildirdi. Bulduk, Konya fayının, yapı olarak 4 ile 6 arasında orta şiddette depremler üreteceğini, bu tür depremlerin uygun yapılan binalara hasar vermeyeceğini vurguladı.
Kandilli Rasathanesi verilerine göre, Konya'da 1901 yılından bu yana 4,7'den büyük deprem olmadığını, bin yıllık süreçte ise yıkıcı hiçbir depreme rastlanmadığını kaydeden Bulduk, şöyle devam etti:
''Konya bir graben (çöküntü hendeği) bölgesidir. Konya fayına paralel ikincil, üçüncül faylar vardır. Gece ve sabaha karşı olan depremler bu fay merkezli oluştu. Artçılar ise ikincil, üçüncül faylar civarında oluşan depremlerdir. Magnitüdleri (büyüklük) 3'ün altındadır. Konya'nın yapısı ortaya doğru göçen bir çukurluk havzası olduğu için depremlerin şiddeti gece ve sabaha karşı olanların çok çok altına olacaktır. Çoğunu hissetmeyiz.''
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın hazırladığı haritada Konya'nın 4 ve 5. deprem bölgesi olduğunu ve Türkiye'nin en güvenli bölgeleri arasında bulunduğunu vurgulayan Bulduk, Konya fayının yapısı itibariyle büyük deprem üretmediğini, tarihsel durum itibariyle de Konya'da büyük deprem beklenmediğini sözlerine ekledi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.