Cuma 23.10.2009 00:00
Son Güncelleme: Cuma 23.10.2009 15:07

TSK'dan açıklama

Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler, terör örgütü PKK üyelerinin teslim olması sırasında yaşananlarla ilgili olarak, ''19 Ekim günü ve müteakip günlerde yaşanan olayların hiçbir şekilde kabul edilmesi mümkün değildir'' dedi.Tümgeneral Güler, Genelkurmay Başkanlığı karargahındaki basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Basın mensuplarının terör örgütü mensuplarının teslim olması sırasında yaşanan görüntülerle ilgili soruları üzerine Tümgeneral Güler, terörle mücadelenin uzun soluklu, dinamik, karmaşık ve süreklilik gerektiren bir süreç olduğunu belirtti.
Güvenlik kuvvetlerinin bölücü terör örgütüyle mücadele ettiğine dikkati çeken Tümgeneral Güler, bölücü terör örgütüne katılımların önlenmesi ve örgütten kopmaların sağlanmasının terörle mücadelenin temel esaslarından olduğunu ifade etti. Tümgeneral Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ancak 19 Ekim günü ve müteakip günlerde yaşanan olayların hiç bir şekilde kabul edilmesi mümkün değildir.25 Ağustos 2009 günü ifade ettiğimiz gibi ülkeyi kutuplaşmaya, ayrışmaya ve çatışma ortamına çekebilecek tutum ve davranışlardan kaçınılmalıdır. Demokrasiler savunmasız rejimler değildir. Gelişmeler terörle mücadeledeki azim ve kararlılığımızı etkileyemez.'' Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere'de eğitim alan Türk pilotların hiçbir şekilde aktif hava savaşlarında ve bombardıman uçuşlarında görev almadığını bildirdi.
Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay Başkanlığı karargahındaki basın bilgilendirme toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Mardin'deki Bilge köyü katliamı sonrasında, o dönemde Mardin İl Jandarma Komutanı olarak görev yapan Jandarma Kurmay Albay Alaaddin Katı'nın görevden alındığına ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine Tuğgeneral Gürak, konuyla ilgili Jandarma Genel Komutanlığının bir açıklama yaptığını belirtti.
Tuğgeneral Gürak, açıklamada, Kurmay Albay Katı'nın, iki yıllık sıralı hizmet garnizon süresini tamamlaması nedeniyle 21 Mayıs 2009 tarihinde yayımlanan genel atama emriyle Ankara Garnizonuna atamasının yapıldığının ve söz konusu atamanın Mardin Bilge köyünde meydana gelen ''üzücü olay'' ile ilgisinin bulunmadığının ifade edildiğini kaydetti.
İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere'de bulunan Türk pilotların Berlin'in bombalanmasında yer aldığına ilişkin iddiaların anımsatılması üzerine Tuğgeneral Gürak, söz konusu pilotların o dönemde eğitim görmek üzere İngiltere'de olduğunu ve Hava Kuvvetleri Komutanlığının internet sayfasında da detaylı bilgilerin bulunduğunu söyledi.
Pilotlardan birinin İngiltere hava sahasında silahsız eğitim uçağıyla uçuşu esnasında Alman uçağının saldırısı sonucu, diğer bazı pilotların çeşitli kazalarda, bir kısmının eğitim sırasındaki kazalar sonucu şehit olduğunu belirten Tuğgeneral Gürak, şöyle devam etti:
''İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere'de eğitim alan pilotlarımız, Türkiye'nin tarafsızlığını ilan etmiş olması nedeniyle hiçbir şekilde aktif hava savaşlarında ve bombardıman uçuşlarında görev almamıştır.
Söylendiği gibi Almanya'yı bombalarken şehit olan kimsenin mezarı İngiltere'deki şehitlikte yoktur.''
Türkiye ile Suriye arasında yapılan ve yapılması planlanan tatbikatlarla ilgili bir soru üzerine Tuğgeneral Gürak, 2009 yılı içerisinde Türkiye-Suriye Sınır Birlikleri Değişim Tatbikatı'nın 27-29 Nisan 2009 tarihleri arasında yapıldığını hatırlatarak, iki ülke kara kuvvetleri arasında ilk kez gerçekleştirilen bu tatbikata, Türkiye ve Suriye'den yaklaşık 40 kişilik birer hudut takımının katıldığını ifade etti.
Bir diğer tatbikatın Türkiye-Suriye Birleşik Doğal Afetler Arama Kurtarma Tatbikatı olduğunu dile getiren Tuğgeneral Gürak, 5-9 Ekim 2009 tarihleri arasında Türkiye'nin ev sahipliğinde Ankara'da yapıldığını kaydetti.
İki ülke doğal afet arama kurtarma unsurları arasında ilk kez gerçekleştirilen bu tatbikata, Türkiye ve Suriye'den 6 ila 8 kişiden oluşan ikişer DAK timinin katıldığına dikkati çeken Tuğgeneral Gürak, ''Görüldüğü gibi Suriye ile yapılan tatbikatlar küçük çaplı tatbikatlardır. 2010-2011 yılı tatbikat esasları üzerinde çalışmalar devam etmektedir'' diye konuştu.
Teslim olan erkek terör örgütü PKK üyelerinin askerlik durumu ile ilgili bir işlem yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine Tuğgeneral Gürak, Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Dairesi Başkanlığı tarafından gerekli incelemenin yapılacağını söyledi.
Sigara kaçakçılığı suçlaması dolayısıyla tutuklanan Albay Çetin Çelik hakkındaki soruyu yanıtlayan Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu, Albay Çelik ile ilgili soruşturmanın İstanbul Büyükçekmece Savcılığı tarafından sürdürüldüğünü belirtti.
Çubuklu, ''Bizim açımızdan da Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayırma işlemi başlatılmış olup bugünlerde işlemleri tamamlanmak üzeredir'' dedi.
Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Anadolu Şahini Tatbikatı'nın, 2009 yılı planlı tatbikatlarından olduğuna dikkati çekerek, ''Bazı basın-yayın organlarında yer aldığı gibi, ABD askerlerinin Irak'tan çekilmeleri ile herhangi bir ilişkisi bulunmamaktadır'' dedi.
Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında yaptığı açıklamada, Anadolu Şahini-2009 Tatbikatı hakkında bilgi verdi.
Tatbikatın planlama çalışmalarının Aralık 2008'de başladığına işaret eden Tuğgeneral Gürak, tatbikatın, fiili intikal, yığınaklanma ve komuta yeri tatbikatı olarak 3. Kolordu Komutanlığı tarafından, 2-20 Kasım 2009 tarihleri arasında, İskenderun ve İstanbul'da gerçekleştirileceğini bildirdi.
Tuğgeneral Gürak, daha önce de 2005 yılı Aralık ayında yapılan tatbikatın amacının 3'üncü Kolordu Karargahının Kara Unsur Komutanlığı olarak; ''müşterek harekat bölgesine; kara, deniz ve hava yolunu kullanarak, intikal ve yığınaklanma konseptini test etmek ve barışı destekleme harekatı kapsamında, ilk müdahale harekatı planlama, sevk ve idare etme bilgi ve becerilerini geliştirmek'' olduğunu kaydetti.
Tatbikatta, müttefik ülkelerden (NATO Karargahları) 95'i yabancı, 897'si Türk, toplam 992 personelin görev yapacağını belirten Tuğgeneral Gürak, tatbikatın seçkin gözlemci gününün, 18 Kasım 2009 Çarşamba günü, İskenderun'daki Şehit Teğmen Ahmet Tor Kışlası'nda yapılacağını söyledi.
Tuğgeneral Gürak, ''Anadolu Şahini Tatbikatı, 2009 yılı planlı tatbikatlarından olup, bazı basın-yayın organlarında yer aldığı gibi, ABD askerlerinin Irak;tan çekilmeleri ile herhangi bir ilişkisi bulunmamaktadır'' dedi.

BRIGHT STAR TATBİKATI

Tuğgeneral Gürak, Türkiye'nin bu yıl ikinci kez fiili olarak katıldığı Bright Star Tatbikatı hakkında da özet bilgi verdi.
Bright Star-2009 Müşterek Fiili Davet Tatbikatı'nın, 10-25 Ekim 2009 tarihleri arasında, Mısır'ın ev sahipliğinde yapılmakta olduğunu ifade eden Tuğgeneral Gürak, tatbikatın; ''Fiili Müşterek Tatbikat'', ''Bilgisayar Destekli Komuta Yeri Tatbikatı'' ve ''Stratejik Hava İndirme Harekatı'' olmak üzere eş zamanlı, üç bölümlü bir faaliyet şeklinde Kahire ve İskenderiye bölgelerinde gerçekleştirildiğini bildirdi.
Türkiye'nin, fiili tatbikata; Deniz Kuvvetleri Komutanlığından TCG Salih Reis, TCG Bafra gemileri ve Deniz Harekat Merkezi'nde görev yapmak üzere bir subay ile Hava Kuvvetleri Komutanlığından üç adet F-16 uçağıyla katıldığını belirten Tuğgeneral Gürak, Türkiye'nin stratejik hava indirme harekatına; bir kargo uçağı, bir özel kuvvetler timi ve iki Hava Kuvvetleri Komutanlığı muharebe arama kurtarma timi ile iştirak ettiğini söyledi.
Bu kapsamda, 12 Ekim 2009 günü stratejik hava indirme atlayışı ve 15 Ekim 2009 günü tatbikata katılan tüm ülkeler tarafından dostluk atlayışı gerçekleştirildiğini anlatan Tuğgeneral Gürak, Bilgisayar Destekli Komuta Yeri Tatbikat bölümüne ise sekiz karargah personeli ile katılım sağlandığını kaydetti.
Tatbikata, Türkiye ile Mısır, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Ürdün, Kuveyt, Hollanda, Pakistan ve Suudi Arabistan olmak üzere 13 ülkenin katıldığını ifade eden Tuğgeneral Gürak, tatbikatın 27 Ekim 2009 günü icra edilecek kıdemli liderler seminerine Deniz Kuvvetleri Komutanlığından bir amiral ve bir subayın katılacağını bildirdi.

TÜRKİYE-İNGİLTERE ORTAK TATBİKATI

Türkiye-İngiltere Ortak Tatbikatı'nın (TUNUK WARRIOR-2009) ise Türkiye ve İngiltere'nin katılımıyla 26 Ekim–8 Kasım 2009 tarihleri arasında, İngiltere'deki Salisbury Eğitim Arazisi'nde yapılacağını anlatan Tuğgeneral Gürak, Türkiye-İngiltere ortak tatbikatlarının, iki ülke arasında, 2000 yılından itibaren, her iki yılda bir, sırayla bir ülkenin ev sahipliğinde gerçekleştirildiğini kaydetti.
Tatbikatın amacının, iki ülke Kara Kuvvetleri unsurları arasındaki ilişkileri ve birlikte çalışabilirliği geliştirmek olduğuna işaret eden Tuğgeneral Gürak, tatbikata; Türkiye'nin bir bölük kadar, İngiltere'nin bir tabur kadar kuvvetle katılım sağlayacağını belirtti. İÇ GÜVENLİK OLAYLARI Tuğgeneral Gürak, 9 Ekim 2009 tarihinden bugüne kadar geçen dönem içerisinde meydana gelen iç güvenlik olayları hakkında da bilgi verdi.
Olaylarda 6 uzman çavuşun yaralandığını bildiren Tuğgeneral Gürak, şunları kaydetti:
''Burada bir konuya özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum. Dönem içinde 9-16 Ekim tarihleri arasında bölücü terör örgütünden kaçan 10 terörist gelerek güvenlik kuvvetlerine teslim olmuştur. Gerekli adli işlemin yapılmasını müteakip 9'u serbest bırakılmış, 1'i ise tutuklanmıştır. Ayrıca, bu dönem içinde 8 terörist de yakalanmıştır.Diğer bir şekilde ifade edersek, kamuoyu gözü önünde cereyan eden olayların yanında örgütten kaçarak gelenler olduğu hususu da göz önüne alınmalıdır.''
Bölücü terör örgütünün sivil vatandaşlara yönelik eylemlerinde, 1 vatandaşın yaralandığını belirten Tuğgeneral Gürak, son iki haftada, 5 el yapımı mayının bulunarak etkisiz hale getirildiğini bildirdi.
Tuğgeneral Gürak, ''1 Kaleşnikof piyade tüfeği, 2 el bombası, 2 roketatar ve 4 mühimmatı, 1 telsiz, 1 gece görüş cihazı ve 1 dürbün, patlayıcı madde yapımında kullanılan 10 litre parlayıcı ve yanıcı madde, 1,1 kilogram A4 plastik patlayıcı, 95 kilogram amonyum nitrat olmak üzere çeşitli çap ve cinste mühimmat ile bol miktarda yaşam malzemesi'' ele geçirildiğini de kaydetti.
Tuğgeneral Gürak ayrıca, 15 Ekim 2009 günü Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde, yolda yapılan mayın araması esnasında, mayın arama köpeği tarafından, yolun ortasında, toprağın 5-10 santimetre altına gömülü ve içerisinde amonyum nitrat bulunan 18 kilogramlık yağ tenekesi bulunduğunu söyledi.
Bulunan amonyum nitrat dolu tenekenin Patlayıcı Madde Keşif İmha Timi tarafından imha edilmesi neticesinde, 80-90 santimetre derinliğinde, 110-120 cm çapında bir çukur oluştuğunu belirten Tuğgeneral Gürak, bu olayla beraber ele geçirilen amonyum nitrat miktarının 113 kilogram olduğunu bildirdi.
TSK tarafından, dönem içinde 22 arama kurtarma faaliyeti yapıldığını, 171 kişinin sağ olarak kurtarıldığını, 2 kişinin ölü olarak bulunduğunu da ifade eden Tuğgeneral Gürak, Musul-Telafer'de bir camiye düzenlenen saldırıda yaralananlardan 12 kişi ve önemli rahatsızlıkları bulunan 14 kişi ile bunların 25 refakatçisinin, TSK'ya ait bir C-130 tipi askeri uçak ile tedavi edilmek amacıyla 20 Ekim 2009 tarihinde, Musul'dan Ankara'ya nakledildiğini kaydetti.

ORGENERAL BAŞBUĞ, TEMAD'I ZİYARET ETTİ

Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, 17 Ekim 2009 tarihinde, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneğine (TEMAD), 25'inci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla ziyarette bulunduğunu belirterek, ziyarette Orgeneral Başbuğ'un Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği üyelerinin 25'inci kuruluş yıl dönümünü kutladığını, emekli astsubaylarla ilgili konuların gündeme geldiğini, dernek üyeleri tarafından emekli astsubayların özlük hakları ile ilgili sorunların dile getirildiğini söyledi.
Türkiye ile Suriye arasında daha önce imzalanmış olan Adana Mutabakatı ve Askeri Eğitim İşbirliği Anlaşması kapsamında, Türkiye-Suriye Üst Düzey Askeri Diyalog Toplantısı'nın, 25-29 Ekim 2009 tarihleri arasında, Türkiye'de yapılacağını da bildiren Tuğgeneral Gürak, daha önce planlanmış olan bu toplantıya, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner'in ev sahipliği yapacağını kaydetti.
Tuğgeneral Gürak, Suriye heyetinin de Suriye Genelkurmay Başkan Yardımcısı başkanlığındaki bir heyet ile bu toplantıya katılacağını ifade etti.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.