Cuma 04.06.2010 00:00
Son Güncelleme: Cuma 04.06.2010 18:29

Yardım gönüllülerine son veda

İsrail'in kanlı saldırısında şehit olan vatandaşlarımız son yolculuklarına uğurlandı.
İsrail'in yardım filosuna açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Cevdet Kılıçlar, binlerce kişi tarafından son yolculuğuna uğurlandı. İsrailli askerlerin saldırısına uğrayan geminin en küçük yolcusu olan 1.5 yaşındaki Türker Kaan Çetin de ailesi ile birlikte cenaze törenine katıldı.
Evli ve iki çocuk babası Kılıçlar için Beyazıt Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Törene, Kılıçlar'ın eşi Derya Kılıçlar, çocukları, Devlet Bakanı Egemen Bağış, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, AK Parti İl Başkanı Aziz Babuşçu ve binlerce kişi katıldı.
Egemen Bağış, yoğun ilgi nedeniyle meydana güçlükle giriş yapabildi. Eşi Derya Kılıçlar ve ailesi, tabutun başında uzun süre gözyaşı döktü. Törene katılanlar, "Ağlamayın, siyonistleri sevindirmeyin" diyerek aileyi teselli etmeye çalıştı.
Derya Kılıçlar, kocasının şehit olmayı çok istediğini belirterek "Şehit oldu. İsrail kork bizden artık. Belki benim kocam şehit oldu ama tüm müslümanlık uyandı. İsrail artık bizim sesimizi duyacak ve korkacak" dedi.
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım da, "Onların yüzünde mutluluk vardı. Şehadet parmakları havadaydı" açıklamasında bulundu. Törene katılan Eski İngiliz parlamenter David Carelli ise, "Bu olay tarihe bir katliam olarak yazılacaktır. İsrail'in sonu yaklaşmıştır" diye konuştu.
İsrailli askerlerin saldırısına uğrayan geminin en küçük yolcusu olan 1.5 yaşındaki Türker Kaan Çetin de ailesi ile birlikte cenaze törenine katıldı. Türker, cenaze namazı sırasında ön saflara getirildi. Cenaze namazının ardından dualar edildi. Cenaze, tekbirler eşliğinde omuzlar üzerine alınarak kortej eşliğinde Edirnekapı Mezarlığı'na götürüldü.
HATAY
Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine İsrail askerlerinin düzenlediği saldırıda öldürülen İskenderun İnsani Yardım Derneği üyesi Cengiz Akyüz'ün cenazesi, Hatay'ın İskenderun ilçesinde toprağa verildi.
Cengiz Akyüz'ün (41) cenazesi, İstanbul'dan uçakla Hatay Havaalanı'na, oradan da araç konvoyu ile toprağa verilmek üzere İskenderun ilçesine getirildi. Yapı dekorasyon işi yapan 3 çocuk babası Akyüz'ün cenazesi, İskenderun Kaptan Paşa Camii'ne getirildi.
Gazze'ye gitmek için yola çıkarken, "Arkamdan kimsenin ağlamasını istemiyorum. Şehit olup gelmek istiyorum" diyen Akyüz'ün cenaze namazı yoğun kalabalık nedeniyle Şehit Pamir Caddesi üzerinde kılındı.
Cenaze namazına katılan binlerce vatandaş, "Kahrolsun İsrail" sloganları attı. Binlerce kişinin saf tuttuğu cenaze namazını İskenderun İlçe Müftüsü Hamdi Kavillioğlu kıldırdı. Akyüz'ün cenazesi, kılınan namazın ardından İskenderun'a bağlı Bekbele beldesinde toprağa verildi.

KAYSERİ

Furkan Doğan'ın cenazesi, yoğun güvenlik önlemleri altında cenaze namazının kılınacağı Hunat Camii'ne getirildi.
İsrail'in saldırısında hayatını kaybeden Furkan'ın yakınları cenazeye konvoy halinde geldi.
Binlerce vatandaşın katıldığı yürüyüşte İsrail'e lanet yağdırıldı.
Hunat Camii'nde geniş güvenlik önlemlerinin alındığı cenaze töreninde, ağabey Mustafa Doğan kardeşinin tabutuna son birkez dokundu.
Baba Ahmet Doğan ise cami avlusunda vatandaşların taziyelerini kabul etti. Furkan'ın yakınları, tabuta bakarak gözyaşları dökerken ayakta durmakta zorlandı.
Furkan Doğan'ın cenazesine 10 binlerce insan katıldı. Cenazede İsrail'e lanet yağdı.
Kayseri'nin Hunat Camii'inde kılınan cenaze namazına; Vali Mevlüt Bilici, AK Parti milletvekilleri Mustafa Elitaş, Yaşar Karayel ve Ahmet Öksüzkaya, AK İl Başkanı Mahmut Cabat, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ve 10 binlerce vatandaş katıldı.
Furkan Doğan'ın cenaze namazını İl Müftüsü Şaban İşlek kıldırdı. Namazın ardından Furkan'ın naaşı, cenaze aracına bindirilerek Talas ilçesinin Reşadiye kasabasına uğurlandı.
Dev Türk ve Filistin bayraklarının açıldığı cenaze töreninde, "Ya Allah Bismillah Allahu Ekber, Katil İsrail, Kahrolsun İsrail, Şehitler ölmez, vatan bölünmez, Mehmetçik Gazze'ye" sloganları atıldı.

ADIYAMAN

Gazze'ye insani yardım malzemesi götüren gemiye İsrail askerlerinin saldırması sonucu şehit düşen Fahri Yaldız'ı binlerce kişi son yolculuğuna uğurladı.
Bugün memleketi Adıyaman'a uçakla getirilen ve buradan evine götürülen şehit cenazesi kaldırıldığı Adıyaman Devlet Hastane'si morgundan alınarak Ulu Camiye getirildi. Binlerce kişinin duaları ve sloganları ile camiye getirilen şehit cenazesinde insan seli yaşandı.
Adıyaman Ulu Cami bu güne kadar görmediği bir kalabalığa ev sahipliği yaptı. Erkeklerin yanı sıra kadınlarında büyük katılım gerçekleştirdiği cenaze namazına binlerce kişi katıldı. Tekbirlerin getirildiği cenaze namazı töreninde, 'Katil İsrail', 'Mehmetçik Gazzeye' sloganları atıldı. Ellerinde Türk Bayrakları ve Filistin bayrakları salladı. Şehidin annesi Zeliha Yaldız, cenaze namazının kılındığı yere gelerek oğluna olan son görevini yerine getirdi.
Cuma Namazı'nın ardından şehit cenazesi cenaze aracından çıkartılarak cami avlusuna alınmak istedi fakat yoğunluk nedeniyle şehidin naaşı cadde üzerine konulan masaların üzerine konuldu. Namaza katılan binlerce kişi cadde ve sokaklarda cenaze namazı kıldı.
Müftü Mehmet Emin Avcı tarafından kıldırılan cenaze namazının ardından Mehmet Dağtekin tarafından dua yaptırıldı. Duaların okunmasının ardından şehidin tabutu omuzlarda, Adıyaman Belediye mezarlığına doğru yola çıktı. Şehit burada yapılan duaların ardından toprağa verildi.
Cenaze Namazına Vali Ramazan Sodan, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Milletvekilleri Ahmet Aydın, Mehmet Erdoğan, Şevket Gürsoy ve Hüsrev Kutlu, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri katıldı.
ADANA
'Rotamız Filistin, Yükümüz İnsani Yardım' sloganı ile İsrail kuşatması altındaki Gazze'ye yardım için yola çıkan Mavi Marmara adlı gemiye uluslararası sularda çıkarma yapan İsrail askerleri tarafından vurularak öldürülen Avrupa ve Dünya Tekvando Şampiyonu Çetin Topçuoğlu'nun cenazesi, yaklaşık 30 bin kişinin katıldığı törenle toprağa verildi.
Bugün sabah uçakla Adana'ya getirilen Çetin Topçuoğlu'nun (54) cenazesi, evine götürüldükten sonra cenaze namazının kılınacağı Sabancı Merkez Camii'ne getirildi. Topçuoğlu'nun eşi Çiğdem Topçuoğlu, cenaze aracında camiye gelenlere karanfil dağıttı.
Avludaki cenaze aracında bekletilen Topçuoğlu'nun cenazesi, arkadaşlarının omzunda cenaze namazının kılınacağı yere getirildi. Tabutun üzerine Türk ve Filistin bayrağı örtülerek, karanfil bırakıldı. Cuma namazının ardından Topçuoğlu'nun cenaze namazı Adana Müftüsü İsmail Canbolat tarafından kıldırıldı. Yaklaşık 30 bin kişinin katıldığı namazın ardından tekbirler getirilip, "Katil İsrail", "Hamas'a selam direnişe devam" şeklinde sloganlar atıldı. Yaklaşık 500 polisin güvenlik önlemi aldığı cenaze namazında, dua okundu.
Aytek Topçuoğlu, babasının tabutuna sarılarak öptü. Cenaze daha sonra toprağa verilmek üzere Kabasakal Mezarlığı'na götürüldü. Cenazenin götürülmesi sırasında bir grup, İsrail bayrağını yakıp yerde çiğnedi.
Cenaze törenine Adana Valisi İlhan Atış, AK Parti Adana Milletvekili Vahit Kirişci, Emniyet Müdürü M. Salih Kesmez de katıldı.
SİİRT
İsrail'in yardım filosuna saldırısı sonucu hayatını kaybeden İbrahim Bilgen'in cenazesi Siirt'e ulaştı. Bilgen'in cenazesini yolda 10 binlerce vatandaş binlerce araç ile karşıladı.
İsrail askerlerinin yardım filosuna yaptığı saldırıda hayatını kaybeden Ali Haydar Bengi, Cengiz Songür, Cengiz Akyüz, Çetin Topçuoğlu, Fahri Yaldız, Furkan Doğan, İbrahim Bilgen, Necdet Yıldırım için Fatih Camii'nde düzenlenen cenaze töreninin ardından uçakla Diyarbakır Havaalanı'na getirilen İbrahim Bilgen'in cenazesi 10 binlerce vatandaşın katılımı ile binlerce araçlık konvoy ile Siirt'e getirildi.
Siirt'ten hareket ederek İstanbul'dan kalkan Mavi Marmara isimli yardım gemisine Metin Yardım ile beraber binen İbrahim Bilgen Gazze'ye İsrail tarafından uygulanan ambargonun kaldırılması amacı ile gittikleri sırada, İsrail askerlerinin saldırısı sonucu hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden Bilgen'in cenazesi akşam saat 21.30 da Diyarbakır Havaalanı'na getirildikten sonra konvoy ile gece saat 02.00 sıralarında Siirt'e ulaştırıldı.
Cenaze yoğun güvenlik önlemleri altında Siirt Valisi Musa Çolak ve Emniyet Müdürü Celali Topuz'un katıldığı binlerce araçlık konvoy ile karşılandı. Yollarda toplanan binlerce vatandaş ellerinde Filistin ve Türkiye bayrakları ile Bilgen'in cenazesini selamlarken on binlerce vatandaş hastane önünde karşıladı. Medlife Hastanesi'ne getirilen Bilgen'in cenazesi morga alındıktan sonra, hastane önünde toplanan kalabalık cenazeyi görmek isterken izdiham yaşandı.
Çevik kuvvet polislerinin müdahalesi ile yatıştırılan izdihamın ardından kalabalık Güres Caddesi'ne kadar tekbir getirerek yürüdü. Kalabalık ellerinde Filistin ve Türkiye bayrakları ile "Kahrolsun İsrail" şeklinde sloganlar atarak sık sık tebrik getirdi. Kalabalığa hitaben konuşma yapan komite başkanı Ömer Aslan vatandaşların bugün düzenlenecek cenaze törenine katılmasını istedi.
İZMİR
İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan Mavi Marmara Gemisi'ne saldırması sonucu yaşamını yitiren Cengiz Songür, bugün 9 Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde öğlen namazına müteakiben kılınan cenaze namazının ardından tekbirlerle uğurlandı. Törende Mavi Marmara gemisi'nde bulunan İHH gönüllüsü Musa Çoğaş, İsrail askerlerinin baskın anını ve yaşadıklarını anlattı. Çoğaş; "İsrail askerleri kirli ruhlarını maskeleri ile örtmüşlerdi. Ancak maskelerini çıkarttıktan sonra 'Ben de emir kuluyum" dercesine yüzümüze bakıyorlardı" diye konuştu.
9 Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde İHH gönüllüsü Cengiz Songür için düzenlenen cenaze törenine İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, AK Parti İzmir Milletvekili Taha Aksoy, AK Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak, Saadet Partisi İzmir İl Başkanı Şerafettin Kılıç ve Songür'un yakınları ile çok sayıda vatandaş katıldı. Cenaze namazı öncesinde Mavi Marmara Gemisi'nde bulunan İHH üyesi Musa Çoğaş; İsrail askerlerinin baskın anını basın mensuplarına aktardı. Baskın anında kolundan yaralanan Çoğaş; geminin etrafının Zodyak botları ile sarıldığını ve helikopterden 3 grup halinde 4'er İsrail askerinin indiğini kaydetti. Saldırının 3. gruptaki askerlerin inişi sırasında gerçekleştiğini anlatan Çoğaş; "3. gruptaki askerlerin inişi sırasında arbede yaşandı. Etrafımız sarıldığı an biz silahlarla saldıracaklarını sanmadık. Tartışma ve kısa süreli arbede yaşanır düşüncesiyle korku hissiyatına kapılmadık. Helikopterden inen bazı askerler güverteye inerken altlarını ıslattıklarını ve pislettiklerini bile gördük" dedi.
İsrail askerlerinin baskın anında çeşitli silahlar kullandığını savunan Çoğaş şöyle konuştu: "Bizlere 4 çeşit ateşli silah ile saldırdılar. Sadece bir tanesi olan X7 silahını görebildim ki bu çok tehlikeli bir silahtır. Saldırı sona erdikten sonra ise bizleri Afgan, Çeçen ve Iraklı vatandaşların işkencelere maruz kaldığı şekilde güvertede toplayarak ellerimizi ve ayaklarımızı arka tarafımızdan kelepçeleyerek diz çökerttiler."
Saldırı anında ayakkabılarına sıçrayan kan lekelerini gösteren Çoğaş: "12 saat süre sonunda Aşli Limanı'na yanaştık. İnsanlıklarını sergilemek adına bizleri bezden bozma sedyelerle hastanelere taşıdılar.Ben kolumdan yara aldığım için sedyede taşınırken bile İsrail askerinin tekmelerine maruz kaldım" diyerek; "Aç ve susuz bırakıldıklarını anlatan Çoğaş; "Biz tedaviyi bile reddettik. Verdikleri suda biyolojik maddeler vardı. Çok kötü anlardı" sözleri ile belirtti. Cengiz Songür'ün vurulma anını anlatan Çoğaş; "Arkadaşımız Cengiz göğsünün sol tarafına aldığı kurşun ile şehit oldu. Ölmesi sadece birkaç saniye sürdü Ölürken bile yüzündeki gülümsemesi eksik olmadı" dedi. Çoğaş ve arkadaşları bundan snra olabilecek herhangi bir yardım kampanyasında yine yer alacaklarını belirttiler.
Babasının tabutu başında bir süre dua eden Cengiz Songür'ün oğlu İsmail Songür daha sonra cemaatle birlikte namaza katıldı.Cengiz Songür'ün cenaze namazının ardından Filistin ve Türk bayrağına sarılı tabutu, tekbirlerle omuzlarda taşındı. Songür'ün naaşı cenaze aracına konmak istenirken tekbir getiren kalabalık, "İzmir'den Gazzeye Selam Olsun", "Şehidimizi uğurluyoruz", "Siyonizme Karşıyız" şeklinde sloganlar attı. Bu sırada Cengiz Songür ile aralarının uzun zamandır bozuk olduğu öğrenilen ablası Adife İnce kardeşi Songür'e; "Kuzum"sözü ile seslendi. Songür'un cenazesinin Buca Kaynaklar Mezarlığı'na defnedildi.


X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.