12 mil artık savaş nedeni değil
Dış politikada tehdit ve öncelikler değişirken, Yunanistan ile savaş nedeni (casus belli) olan 12 mil tehdit olmaktan çıkarılıyor. İran, Yunanistan, Irak ve Rusya tehdidi yerine işbirliği geliyor
12 MİLDE ÖNEMLİ AYRINTI
Beş yılda bir güncellenen ve en son 2005'te yazılan belgede, Yunanistan'ın karasularını 12 mile çıkartması casus belli (savaş nedeni) sayılıyordu. Yeni çalışmada ise Yunanistan'ın karasularının 12 mile çıkartılması öncelikli tehdit olarak tanımlanmıyor, bunun yerine işbirliğine vurgu yapılıyor. Yunanistan ile başlatılan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi ile iki ülke arasında her alanda işbirliğinin genişletilmesinin hedeflendiği belirtiliyor. Yeni belgede en önemli ayrıntılardan birisi de İran ile ilgili. Taslağa göre, yeni belgede İran'dan kaynaklanacak bir rejim ihracı tehdidi de yer almıyor. İran'ın nükleer gücü ve nükleer silah kapasitesi endişe verici bir unsur olarak dile getiriliyor. Belgede Türkiye'nin bölgesinde hiçbir şekilde nükleer silah istemediği vurgulanıyor ve bu konudaki mücadelenin işbirliği temelinde yürütüleceği belirtiliyor.
PKK TEHDİT SIRALAMASINDA
Yeni belgede Yunanistan, İran, Irak'tan kaynaklanan tehditler yerini karşılıklı ekonomik işbirliğinin arttırıldığı vizyona bırakıyor. Irak ile oluşturulan işbirliği konseyine ve artan diyalog sürecine atıfta bulunulan Kırmızı Kitap'ta bu ülkeden kaynaklanan PKK terörü tehdit olarak sıralanıyor. Irak ile terör örgütü PKK'ya karşı yapılan işbirliği de vurgulanıyor. Türkiye'nin Rusya ile artan işbirliği ve gelişen ekonomik ticaretinin vurgulandığı belgede Asya'da yeni işbirliği alanlarının genişletilmesi hedefi yer alıyor. Türkiye'nin enerji koridoru olarak oynadığı rol ve Batı ile Doğu arasındaki transit geçişte oynadığı rolün attırılması planlanıyor. Kitapta Türkiye'nin AB hedefinin devlet politikası olduğu tekrarlanırken Kıbrıs'ta iki kesimli çözüm hedefi değiştirilmiyor. Mevcut MGSB'de Türkiye'nin güvenliğini tehdit eden temel unsurlar, 'irtica, bölücülük ve aşırı sol' olarak sıralanıyordu. Ancak yeni belgede irtica iç tehdit olmaktan çıkarılıyor. Terör örgütü PKK'nın varlığını sürdürdüğü sürece 'bölücülüğün' iç tehdit değerlendirmesinde kalacağı belirtiliyor. Şubat ayında başlayan çalışmalar sonucu yeni kitap Ekim 2010'daki MGK'da ele alınacak ve Yeni kitap için çalışma, Şubat 2010'da başladı ve ekim ayı MGK toplantısında ele alınıp, aralıktaki MGK toplantısında sonuçlandırılacak.
Erdoğan satır satır okuyor
Taslak çalışma ilgili bakanlar ve Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından satır satır inceleniyor ve bazı bölümleri bizzat kaleme alınıyor. Yeni belgede çevre sorunları, insan hakları, insan kaçakçılığı, gibi güncel konular da var.
EN SON HABERLER
- 1 Bakan Tekin'den kazada hayatını kaybeden öğretmenler için taziye mesajı
- 2 Bakan Tunç ve Bakan Uraloğlu, Sakarya'da düğün törenine katıldı
- 3 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: Birleşmiş Milletler reforme edilmeli
- 4 MSB: Karadeniz’de güvenlik için birlikteyiz
- 5 MASAK açıkladı: Sürece Bakanlık yönetim mercilerinin hiçbir dahli bulunmamaktadır...
- 6 Aslı Baykal'dan CHP'nin skandallarla dolu kurultayına tepki: Buna sessiz kalanlar siyaseten bitmiştir!
- 7 CHP'nin faşizan linci bu kez Cem Yılmaz'ı vurdu! 'Yeteri kadar savunmadın' dediler hesabını kapattırdılar
- 8 AK Parti milletvekili Şebnem Bursalı’dan Özgür Özel’e çok sert tepki: Milli iradeye açık bir saldırıdır!
- 9 İstanbul Valiliği'nden Sözcü'ye yalanlama: Hiçbir siyasi partinin kitap alması söz konusu değildir
- 10 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten Özgür Özel'e sert tepki: Cunta eşittir CHP