Türkiye ve ABD'den ortak öneri
Libya'da BM'nin 1970 ve 73 sayılı kararlarının nasıl uygulanacağı konusunda Türkiye ve ABD, ortak bir kâğıt hazırladı. Üç sayfalık belgede, rejim değişikliği olmadan Anayasa'nın hazırlanması ve olası bir seçim için yapılacak hazırlıklar yer alıyor
Libya'nın geleceğinin masaya yatırıldığı Londra Konferansı'nda Muammer Kaddafi'nin iktidardan nasıl gönderileceği gündemi oluşturdu. Konferans sırasında Türkiye'nin, ABD ile birlikte hazırladığı geçiş dönemini öngören taslağı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu başta AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton olmak üzere görüştüğü muhataplarına sundu. 35'den fazla ülkenin katıldığı konferansa İtalya ve Almanya Kaddafi için kendi planlarını sundu. Türkiye'nin planı ise Libya halkını öncelik olarak alıyor ve Kaddafi'ye kendi geleceğini belirlemek için açık kapı bırakıyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Londra'ya hareketi sırasında uçakta yaptığı açıklamada Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin sivillere saldırısını durdurmasını sağlamak ve ateşkes uygulanması için NATO'nun gücünü kullanması gerektiğini belirtti. Davutoğlu, sivillere saldırıların durdurulması ve ateşkes amacıyla Libya'ya daha çok baskı yapılması gerektiğini söyledi.
KADDAFİ'YE İKİ YOL
SABAH'ın edindiği bilgiye göre, Türkiye'nin geçtiğimiz hafta ABD'ye ilettiği kağıt, Libya'da bundan sonra Kaddafi yönetiminin son bulmasını öngörüyor. ABD Başkanı Barack Obama da Kaddafi döneminin son bulduğunu ancak Libya'da bir rejim değişikliği öngörülmediğini belirterek Türkiye tarafından hazırlanan kağıda destek verdi. Obama, Libya'da operasyonların Çarşamba gününden itibaren NATO'ya geçeceğini açıkladı. Kaddafi sonrasında Libya bir cumhuriyet rejimi ile yönetilmeye devam edecek. Kaddafi'nin gidişi ile ilgili Türk kaynaklara göre iki yöntem var: - Silah ambargosunu veya uçuş yasağını delmek istediğinde operasyonla etkisiz hale getirilir. - Kendi isteğiyle yönetimi devreder. Davutoğlu da Libya halkının korunmasının Kaddafi'yi iktidardan etmekten daha önemli olduğunu vurgularken, "Ateşkes ilan etmesi halinde bu Kaddafi için bir sınav olacak. Ateşkese uyar ve sivillere saldırmayı durdurursa, sonrasında gelişmeler buna bağlı olur" dedi.
DENETİM BM'DE
Libya'da BM'nin 1973 sayılı kararlarının nasıl uygulanacağını ve geçiş döneminde operasyonların nasıl denetleneceğini öngören kağıtta öne çıkan başlıklar şöyle: - Rejim değişikliği olmadan Anayasa'nın hazırlanması. - Siyasi partilerin oluşturulması. - Seçim yasasının hazırlanması. Türkiye'nin hazırladığı kağıda göre Libya'da ateşkesin denetlenmesine dair yetki de BM'ye veriliyor. Türkiye, bu denetim için BM'nin yeni bir karar almasını, buna karşın denetim için oluşturulacak güçte bölge ülkelerinin aktif olmasını istiyor.
EN SON HABERLER
- 1 AK Parti MYK toplantısı başladı
- 2 Son dakika: Bakan Tunç'tan Özgür Özel'in "cunta" ifadesine sert tepki: Büyük hadsizlik!
- 3 Tapularını vermediği kooperatifin mağduru canına kıymış! İntihar mektubu ortaya çıktı: Suçlu Ekrem İmamoğlu
- 4 Kurultay sonrası CHP'de kavga yeni başlıyor! İşte Özgür Özel'in önündeki en büyük sınav
- 5 AK Parti milletvekili Şebnem Bursalı’dan Özgür Özel’e çok sert tepki: Milli iradeye açık bir saldırıdır!
- 6 Aslı Baykal'dan CHP'nin skandallarla dolu kurultayına tepki: Buna sessiz kalanlar siyaseten bitmiştir!
- 7 CHP'nin faşizan linci bu kez Cem Yılmaz'ı vurdu! 'Yeteri kadar savunmadın' dediler hesabını kapattırdılar
- 8 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten Özgür Özel'e sert tepki: Cunta eşittir CHP
- 9 Bakan Tekin'den kazada hayatını kaybeden öğretmenler için taziye mesajı
- 10 Bakan Tunç ve Bakan Uraloğlu, Sakarya'da düğün törenine katıldı