Diyanet Kürtçe ezan için ne diyor?
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, 'Kürtçe ezan' konusunda yaptığı açıklamada bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Kürtçe ezan konusunda TRT Haber'in sorularını cevapladı. Başkan Görmez, ezanın farklı bir dile ve lehçeye çevrilmesinin asla kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Ezanın bütün Müslümanları birbirine bağlayan ortak bir inancın sembolü ve özgürlüğün ve bağımsızlığın simgesi olduğunu kaydeden Başkan Görmez şöyle konuştu:
"Ezan-ı Muhammedi, Sevgili Peygamberimizin ilk mescidi inşa ettiği günden bu güne kadar bütün zamanlarda, bütün coğrafyalarda, bütün Müslümanların ortak inancının sembolü ve simgesi olmuştur. Ezan-ı Muhammedi'nin her kelimesi ve cümlesi Şeair-i İslamiye'dendir. Şeair demek dünya var oldukça Müslüman olma bilincimizi ve Müslüman kalma şuurumuzu diri tutacak ve kaybolmayacak bir sembol demektir. Binaenaleyh ezanın herhangi bir dile ve lehçeye çevirisinin Müslümanların ortak inancı ve bilincini ifade eden ezan sayılması asla mümkün değildir."
Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 20 Mayıs Cuma günü BDP'nin sivil itaatsizlik eylemi kapsamında gerçekleştirdiği Kürtçe ezan okunmasına ilişkin bir soru üzerine Diyanet İşleri Başkanı, haberin doğruluğunu henüz teyit etmemekle birlikte farklı dile ve lehçeye çevrilen ezanı ezan olarak kabul etmenin mümkün olmadığını yineledi. Görmez, konuşmasının devamında Türk milletinin ezan konusunda tarih içerisinde acı bir tecrübe yaşadığını ve bunun toplum tarafından kabul görmediğini, bu nedenle de devletin bu hassasiyeti görerek, bu yanlıştan vazgeçtiğini aktardı.
EN SON HABERLER
- 1 Dışişleri Bakanı Fidan, Irak Başbakanı Zeydi ile görüştü
- 2 Bakan Bolat duyurdu: İstanbul'da selden etkilenen esnafa dev destek!
- 3 Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliğinden "Gizli görüşme" iddialarına yalanlama
- 4 Bakan Fidan, Irak ile ilişkileri değerlendirdi: Zeydi'nin ciddi bir vizyonu var
- 5 MHP Genel Başkanı Bahçeli: Azerbaycan ve Türkiye ayrılmaz bir bütündür
- 6 Bakan Çiftçi'den Terörsüz Türkiye mesajı
- 7 Bakan Memişoğlu'ndan 38 bin sağlık çalışanı atamasına ilişkin paylaşımı
- 8 Bakan Fidan İranlı mevkıdaşı Arakçi ile görüştü
- 9 Bakan Memişoğlu açılış töreninde konuştu: ‘Türkiye en iyi sağlık hizmetlerini sunan ülkelerden biridir’
- 10 Başkan Erdoğan müjdeyi verdi: 38 bin hekim dışı personel alacağız