Pazartesi 04.07.2011
Son Güncelleme: Pazartesi 04.07.2011

15 ilde 50 kişiye gözaltı

Şike skandalıyla sarsılan Türk futbol tarihinin en büyük operasyonu dün 60 ayrı noktada yapıldı. F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım, birçok yönetici ve futbolcu bazı maçlarda şike yapmakla suçlanıyor

Türkiye liglerinde şike iddiaları üzerine; Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu, Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, Eskişehirspor Menajeri Ümit Karan, Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz, futbolcular Mehmet Yıldız, Emmanuel Emenike, Sezer Öztürk gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 50 kişi gözaltına alındı. Gözaltı listesinin başındaki Yıldırım'a "çıkar amaçlı silahlı suç örgütü kurmak, yönetmek" suçlamasının yöneltildiği öğrenildi. Operasyonun "organize suç örgütü kurmak, şike ve teşvik primi dağıtmak" iddialarına dayandığı belirtildi. Soruşturma aralık ayında, Giresunspor'un eski başkanı Osman Çırak'ın dövülmesi ile başladı. Bu olayın ardında Sedat Peker'in manevi oğlu olduğu belirtilen Olgun Peker'in olduğu bilgisini elde eden polis kısa sürede, şike yapılanmasına ulaştı. Süper Toto Süper Lig'de 15, Bank Asya 1. Lig'de ise 5 maçta şike iddiası mercek altına alındı. İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, 8 aylık teknik takibin ardından dün sabah düğmeye bastı. Başta İstanbul, Trabzon, İzmir, Adana, Eskişehir ve Sivas olmak üzere 15 ilde, 60 noktada yaptığı aramada 50 kişi gözaltına alındı. Fenerbahçe, Sivasspor, Trabzonspor ve Beşiktaş kulüplerinde, ayrıca Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda arama yapıldı. Gözaltı sayısının artarak 70 kişiyi bulacağı belirtildi.
* AZİZ YILDIRIM GÖZALTINDA! - TIKLAYIN!

* NEZARETHANEDEKİ AZİZ YILDIRIM NE İSTEDİ? - TIKLAYIN!
* SANAL ALEMDE ŞİKE SORUŞTURMASI GEYİKLERİ! - TIKLAYIN!


EMRE'NİN YEĞENİ DE

Fenerbahçeli futbolcu Emre Belözoğlu'nun yeğeni Volkan Bahçekapılı, Altay Kulüp Müdürü Erman Ertaş, futbolcu menajerleri Tarık Özertem ve Özden Arslan da İzmir'de gözaltına alındı. Teknik direktör Levent Eriş ve yardımcısı Serdar Berkin de Çeşme'de yakalandı. Gözaltındaki 6 kişi, soruşturmayı sürdüren İstanbul Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğüne teslim edilmek üzere İzmir'den uçakla İstanbul'a gönderildi. Levent Eriş, binadan çıkarıldığı sırada gazetecilerin operasyonla ilgili soruları üzerine, ''Ne söyleyebilirim ki?'' dedi. Mersin İdmanyurdu Kulübü Asbaşkanı Beşir Acar ve tribün lideri Murat Tanış Mersin'de, eski Diyarbakırspor Kulüp Başkanı Abdurrahman Yakut da Diyarbakır'da gözaltına alındı. Gözaltına alınacak isimlerden biri de Fenerbahçe yöneticilerinden İlhan Ekşioğlu idi. Ekşioğlu gözaltı listesinde 2. sırada bulunuyordu. Antalya'nın Serik ilçesinde bulunan Asteria isimli otelin sahibi olan Ekşioğlu burada gözaltına alınacaktı. Antalya polisi otele geldiğinde, çalışanların engellemesi ile karşılaştı. Otel çalışanları uzun süre polise direndi. Bu sıra Ekşioğlu'nun da otelden ayrıldığı belirlendi. Öte yandan Beşiktaş'ta Futbol Komitesi Başkanı Serdal Adalı'nın gözaltına alınacağı haberleri heyecan yarattı. Polis Beşiktaş Kulübü'ne geldi. Beşiktaşlı yöneticiler "Korcan'ın adresi için bilgi aldılar" dedi. Adalı da, "Yerim yurdum belli. Kim çıkardı bu haberi anlamadım. Emniyeti bile aradım. 'Sizinle ilgili bir durum yok' dediler. Yarın (bugün) takımla Avusturya'ya gideceğim" diye konuştu.
200 BİNER TL YATIRILDI

Eskişehirspor- Fenerbahçe maçı öncesi, Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun ve futbolcu Sezer Öztürk'ün hesabına 200'er bin lira yatırıldığı bildirildi. Bu maçı Fenerbahçe 3-1 kazanmıştı. Sivasspor Tesisleri'ndeki arama saat 06.30'da başlatıldı. Yaklaşık 5 saat süren aramada bulunanlar emniyete götürüldü. Sivasspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, gözaltındaki kaleci Korcan Çelikay'a sonuna kadar güvendiğini söyledi. Çalımbay, "O maçın sahada bittiğini düşünüyorum. Karşılaşmayı seyredenler de görmüştür ki mükemmel mücadele ettik. Korcan'ın yediği golün aynısını Volkan da yedi'' dedi.
ZEKERİYA ÖZ BAŞLATTI

Soruşturmayı ilk etapta Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz yürüttü. Ergenekon soruşturmasını yürüten Zekeriya Öz'ün ilk soruşturmayı bir ihbar üzerine Aralık 2010 yılında başlattığı ortaya çıktı. Ancak Öz, HSYK tarafından İstanbul Başsavcıvekili olarak atanınca, dosyayı Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk devraldı. İddiaya göre, teknik takiplerde Fenerbahçe'nin bazı maçlarında şike yapıldığı, şampiyonluk yarışına girdiği Trabzonspor'un rakiplerine de teşvik primi verildiği tespit edildi. Yine iddiaya göre Aziz Yıldırım şike ve teşvik operasyonlarını bizzat yönetti. Teşvik paraları Aziz Yıldırım'a yakın olan Metin Korkmaz aracılığıyla dağıtıldı. Korkmaz'ın Yıldırım'dan aldığı talimatlar doğrultusunda gerek kulübün kasasındaki kayıtlarda gözükmeyen, gerekse de Fenerbahçeli işadamlarından temin ettiği paralarla şike işlemlerini yaptığı öne sürüldü. Tüm para alışverişlerinde ise Ali Kıratlı'nın "çantacı" olarak kullanıldığı iddia edildi. Şike yapılanmasının 5 ana gruptan oluştuğu belirtildi. Kulüp başkanları, yöneticiler, Türkiye Futbol Federasyonu eski yöneticileri, menajerler ve futbolcuların yer aldığı yapılanmanın başında Olgun Peker ve Aziz Yıldırım'ın olduğu iddia edildi. Fenerbahçe Başkanı Yıldırım'ın "çıkar amaçlı silahlı suç örgütü kurmak, yönetmek, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak" suçlarından gözaltında olduğu ifade edildi. Yıldırım'ın Fenerbahçe'nin maçlarında şike yaptırmakla, Trabzonspor'un maçlarında ise rakiplere teşvik dağıtmakla suçlandığı öğrenildi. Bu anlamda Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk, 2010-2011 sezonunda Süper Toto Süper Ligi maçlarından 6'sını mercek altına aldı. Bu maçlar arasında, Fenerbahçe'nin Sivas, Eskişehir, Ankaragücü ve Karabük karşılaşmaları ile Eskişehir-Trabzonspor maçının olduğu öğrenildi.
EMENİKE KAMERADA

Gözaltına alınan Emenike, Sezer Öztürk, Ümit Karan ve Bülent Uygun'un ise Fenerbahçe'den para aldığına dair konuşmalarının dinlemeye takıldığı öne sürüldü. İddiaya göre, Eskişehirsporlu Sezer Öztürk'e ve Karabüksporlu Emenike'ye "Fenerbahçe şampiyon olursa, hizmetlerinizden dolayı sizi transfer edeceğiz" denildi. Her iki futbolcu da lig biter bitmez Fenerbahçe'ye transfer edildi. Emenike'nin doktor raporuna rağmen sakat olduğunu söyleyerek sahaya çıkmadığı Fenerbahçe maçında, sarı lacivertli kulüpten para aldığı ileri sürüldü. Emenike'nin maça çıkmama karşılığında para alırken polis kamerasına takıldığı belirtildi. Şike ile ilgili görüşmelerde "Tarla Hazır mı? Ürün ne oldu? Buğdaylar büyüdü mü?" şeklinde şifreli sorular sorulduğu kaydedildi. "Tarla yeşillendi" şifresinin ise "Şike kesinleşti" manasına geldiği belirtildi.
TRABZONSPOR'DA ARAMA
Şampiyonluk mücadelesi veren Trabzonspor'un da şike yapmaya çalıştığı ancak beceremediği ileri sürüldü. Bu nedenle Trabzonspor'da arama yapıldığı ancak hiçbir yöneticinin gözaltına alınmadığı iddia edildi. Trabzonspor Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri'ndeki incelemelerde, yönetim kurulunun yazışmaları incelenirken, bilgisayarlarda da araştırma yapıldı. Asbaşkanı Nevzat Şakar'ın odasında da inceleme yapıldı. Ekipler 1 saat sonra kulüpten ayrılırken, iki polis memuru tesislerde kaldı. Polis öğleden sonra bir kez daha tesislere geldi. Bilgisayar yazışmaları kopyalandı. Trabzonspor'un muhasebe defterleri ve borsa şirketi ile ilgili dosyaları da incelenmek üzere alındı. Nevzat Şakar, yargıya taşınan bir olay hakkında konuşmanın doğru olmayacağını belirtti.

Başkanlardan futbolculara
Fenerbahçe Kulübü Başkanı . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Aziz Yıldırım
Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı . . . . . . . . . . . . . . . . .Şekip Mosturoğlu
Fenerbahçe Kulübü Yöneticisi . . . . . . . . . . . . . . . . . .İlhan Ekşioğlu
Fenerbahçe'nin yeni transferi . . . . . . . . . . . . . . . . . .Sezer Öztürk
Fenerbahçeli futbolcu Emre'nin kuzeni . . . . . . . . . . .Volkan Bahçekapılı
Fenerbahçe'nin yeni transferi . . . . . . . . . . . . . . . . . .Emenike
Sivasspor Kulübü Başkanı . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Mecnun Otyakmaz
Geçen yıl Sivasspor'da kiralık forma giyen kaleci . . .Korcan Çelikay
Sivasspor'dan Eskişehirspor'a transfer olan . . . . . . .Mehmet Yıldız
Eskişehirspor Teknik Direktörü . . . . . . . . . . . . . . . . . .Bülent Uygun
Eskişehirsporlu futbolcu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Ümit Karan
Menajer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Ali Kıratlı
Adanaspor Teknik Direktörü . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Levent Eriş
Adanaspor Teknik Direktör yardımcısı . . . . . . . . . . . .Serdar Berkin
Altay Kulübü Genel Müdürü . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Erman Ertaş
Giresunspor Başkanı . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Ömer Ülkü
Giresunspor eski başkanı . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Olgun Peker
Diyarbakırspor külubü eski Başkanı . . . . . . . . . . . . . .Abdurrahman Yakut
Gençlerbirliği futbolcusu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Mahmut Boz
Giresunspor taraftarlar Derneği Başkanı . . . . . . . . . .Özden Tütüncü
Giresunspor eski genel kaptan . . . . . . . . . . . . . . . . . .Hakan Karaahmet
ALMANYA'DA İZİNDE
GENÇLERBİRLİĞİ futbolcusu Serkan Çalık kısa bir süre önce evlendi. İzni devam ediyor ve şu an Almanya'da. Serkan Çalık, kulüp yetkililerini arayarak Türkiye'ye erken döneceğini söyledi. Gençlerbirliği'nden Ankaragücü'ne geçen kaleci Serdar Kulbilge'nin ise takımla beraber Avusturya kampında bulunduğu ve Ankara'daki evine herhangi bir tebligat gelmediği öğrenildi.

Tamer OSKAY - Veli SARIBOĞA - Ferit ZENGİN - Selçuk MANAV - Ali BALCI - Recai KÖMÜR -Erdoğan YAPIK - Aliye ÇETİNKAYA - Cevdet ÖZDEMİR /
SABAH SPOR SERVİSİ
Deniz DERİNSU-Ali ERDOĞAN-Bülent TİMURLENK-Volkan DEMİROğuz YÖRÜK /

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.