Pazar 18.03.2012 00:00
Son Güncelleme: Pazar 18.03.2012 20:46

İstanbul'da Nevruz alarmı

Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı’nda BDP’lilerin kutlayacaklarını ilan ettikleri nevruz öncesi cadde ve sokaklarda polis hazırlık yaptı.

İstanbul'daki izinsiz Nevruz kutlamaları sırasında çıkan olaylarda bazı polisler ve göstericiler yaralandı.
Bugün sabah saatlerinden itibaren Topkapı, Millet Caddesi ve Vatan Caddesindeki otobüs durakları, tramvay ve metrobüs duraklarında gruplar halinde toplanarak Kazlıçeşme Meydanı'na ulaşmak isteyen gruplara polis biber gazıyla müdahale etti.
Polise taşla karşılık veren gruplar, Topkapı Trafik Eğitim Parkı önünde çocuk trafik eğitim otomobilini molotofkokteyli atarak yaktı. Yanan araç, buradaki park ve bahçelerin sulama aracıyla kısa sürede söndürüldü.
Topkapı Fetihkapı tramvay durağının camlarını kıran bir grup da, buradaki güvenlik kulübesini ateşe verdi. Yangın itfaiye ekipleri tarafından kısa sürede söndürüldü.
Zeytinburnu'nda 2 okul binasına, bazı iş yerleri, ev ile bankalara molotofkokteyli ve taşlarla saldırıda bulunuldu.
Çevreye zarar veren göstericiler ile vatandaşlar arasında çıkan arbedeye polis ekipleri müdahale ederken, dağılmak istemeyen gruplardan 40 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Olaylarda, aralarında polislerin de bulunduğu bazı kişilerin yaralandığı ve çevre hastanelerde tedavi altına alındıkları kaydedildi.

Bu arada, Fatih Karagümrük'te göstericiler arasında yer alan ve polisten kaçan 15 yaşındaki bir çocuk, bir grup tarafından bıçaklandı. Ağır yaralanan çocuğun Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldüğü ve sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.
Öte yandan, Taksim tramvay durağında bir araya gelen bazı sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti üyeleri, üzerinde pankart ve sloganlar eşliğinde Galatasaray Lisesi'ne kadar yürüdü.
Burada grup adına açıklama yapan Eğitim-Sen 4 Nolu Şube Başkanı Arzu Erdoğan, nevruzun halklar arasındaki barış ve kardeşlik duygularının gelişmesi için değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, ''Ancak bugün, egemenlerce ayrımcılık ve halkları birbirine karşı kışkırtmak amacıyla kullanılmaya çalışılmıştır'' dedi.
Yürüyüşe katılanlardan bazıları üzerlerindeki atkı, kazak gibi giysilerini çıkarıp tutuşturarak yaktıkları ateşin üzerinden atlayıp halay çekti.
Grubun dağılmasının ardından, yakılan ateş polislerce yangın tüpleriyle söndürüldü.
Alternatif yollar

Kapatılacak yollar dolayısıyla alternatif olarak belirlenen güzergahlar da şöyle:

Emine Erkul Caddesi ve bu caddeden E-5'e katılım, Yenikapı Mustafa Kemal Paşa Bulvarı'ndan Atatürk Bulvarı, Vatan ve Millet caddelerine katılım ve Topkapı'dan E-5 güney-kuzey katılım.
KAZLIÇEŞME'DE NEVRUZ ALARMI

İstanbul Valiliği'nin izin vermemesine rağmen BDP'nin Nevruzu kutlamak istediği Kazlıçeşme Meydanı'nda geniş güvenlik önlemleri alındı. Emniyet gerekçesiyle bazı yollar trafiğe kapatılırken, Kazlıçeşme Meydanı'na gelen tren seferleri de iptal edildi.
Eylemcilerin Kazlıçeşme'ye girmesine izin vermeyen polis, Meydan'a gelen tren seferlerini de iptal ettirdi. Bu çerçevede Sirkeci-Halkalı banliyo treni seferleri, karşılıklı olarak iptal edildi.
BDP'nin bu yılki nevruzu 18 Mart'ta kutlamak istemesine izin vermeyen İstanbul Valiliği, Kazlıçeşme Meydanı'nda geniş güvenlik önlemleri aldı. Sabah saatlerinden itibaren Kazlıçeşme Meydanı ve çevresine çok sayıda polis ekibi sevk edilirken, Meydan' ulaşan yollarda çok sayıda çevik kuvvet ekibi hazır bekletiliyor. Polis ayrıca Meydan'ın çevresini demir bariyerlerle çevirdi.
Zeytinburnu'nda ateş yakıp yol kapatan gruba, polis müdahale etti.
Zeytinburnu Profesör Muammer Aksoy Caddesi üzerinde ateş yakıp yol kapatan gruba, polis biber gazı ile müdahale etti. Müdahalenin ardından grup, ara sokaklara kaçtı. Öte yandan yoldaki barikatı geri kaldıran polis, yolu tekrar trafiğe açtı. Ara sokaklardaki gerginlik devam ediyor.
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, ''Nevruzu gününde değil de farklı günlerde kutlayacağız'' şeklindeki bir inatlaşmanın, Nevruz arzusundan kaynaklanmadığını, bunun tahrik amacıyla kullanıldığını belirterek, ''Nevruz bir bayramdır, hepimizin bahar bayramıdır. Bu coşkuyu farklılaştıran, insanlarımız arasında kine, nefrete, bölünmeye, farklı amaçlara hizmet edecek hale getirenlere nevruzun tadını kaçırmak isteyenlere bu fırsatı vermeyiz'' dedi.
18 Mart Şehitler Günü Anma Töreni, Edirnekapı Şehitliği'nde gerçekleştirildi. Vali Mutlu, törenin ardından gazetecilerin izinsiz Nevruz kutlamalarına ilişkin sorularını yanıtladı.
Bugünün Şehitler Günü olduğunu, vatanı için canlarını, mallarını, kanlarını seve seve feda eden kahramanların gönüllerde yaşatıldığını belirten Mutlu, ''Mekanları cennet olsun, onların sevgili ailelerine şükran ve sevgilerimizi iletiyoruz. Onların Şehitler Günü'nü kutluyor, şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyoruz. Rabbim aziz milletimize, bu tür acılar yaşatmasın. Elbette şehitlik büyük bir mertebe ama vatan, millet ve bütün mukaddes değerler için hayatını seve seve feda eden her şehit, neticede gönlümüzü acıtıyor. Bugün de aileleriyle bu acıyı birlikte paylaşıyoruz'' dedi.
Mutlu, bugün Nevruz ile ilgili de bir takım kutlama arzuları olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
''Biz 21 Mart'ın nevruz günü olduğunu ve bu kutlamaların da 21 Mart günü yapılmasını özellikle ifade ettik. 21 Mart önemli bir gün. Nevruz, hakikaten baharın müjdecisi olarak çok özel günlerden birisi ve hepimizin bahar günüdür. Çok geniş coğrafyada kutlanan pekçok farklı ulusun çok hususi bahar müjdecisi olan böyle bir günü, bahar coşkusu ve sevinci içerisinde kutlanması gerektiğini de her vesileyle ifade ettik. Bugünün herkesin kardeşliğine, sevgiye, barışa, dostluğa vesile olmasını da yürekten temin ettik ve bu konuyla ilgili çağrılarımızı yaptık. Yasal kutlamaların, izin verdiğimiz tarih 21 Mart'ta yani gerçek gününde kutlanmasını da belirttik. Türkiye genelinde de böyle kutlanacak ama buna rağmen birtakım bugünü 18 Mart'ta kutlamak yönünde talepler oldu. Bunu açıkça ifade ediyorum: Nevruzu, nevruz, barış ve bayram tadında değil tahrik ve provokasyon şeklinde kutlamak isteyenlere fırsat vermeyeceğimizi de ifade ettik.
Bugün emniyet güçlerimiz, bu konuyla ilgili İstanbul'da müteyakkız hareket ediyorlar. Görevlerinin bilinci içerisinde her noktada gerekli kontrollerini aldılar ve kontrolleri biz 21 Mart tarihine kadar yoğun bir şekilde sürdüreceğiz. Bütün arzumuz, dileğimiz şudur; memleketimizin 74 milyon evladı huzur içerisinde, bayram tadında nevruzu geçirsin. Bu bizim kardeşliğimize, dostluğumuza vesile olsun ama birtakım provokasyonlara da fırsat vermeyeceğiz. Bu konudaki kararlılığımızı da sürdüreceğiz. Dün akşamdan bu yana tedbirleri sürdürüyoruz. Bazı yollarda aldığımız tedbirler var.''
''Nevruzun tadını kaçırmak isteyenlere fırsat vermeyiz''
Bir gazetecinin, ''Bir çevik kuvvet minibüsünün taşlandığı yönünde bilgiler var, doğru mudur?'' sorusu üzerine Mutlu, şunları söyledi:
''Maalesef muhtelif yerlerde bu tür şeyleri yapmaya gayret edeceklerdir. Biz müteyakkız olacağız. Arzu ediyoruz ki hiçbir sıkıntı yaşanmadan geçirilsin. 21 Mart Nevruz gününde de bu bayram kutlansın ama 'Nevruz'u gününde değil de farklı günlerde kutlayacağız' şeklindeki bir inatlaşmanın Nevruz arzusundan kaynaklanmadığını, bunun tahrik amacıyla kullanıldığını, ülkemizin barışına, dostluğuna, kardeşliğine ve nevruz gününe, yani bayram gününe uygun hareket edilmediğinin de açık bir teyididir. Nevruz bir bayramdır, hepimizin bahar bayramıdır. Bütün millet, Anadolu'nun her yerinde nevruzu kutlar, kırlara çıkar, bu bayram sevincini yaşar. Bu coşkuyu farklılaştıran, insanlarımız arasında kine, nefrete, bölünmeye, farklı amaçlara hizmet edecek hale getirenlere, nevruzun tadını kaçırmak isteyenlere bu fırsatı vermeyiz.''
Hüseyin Avni Mutlu, bir gazetecinin, ''Bu saate kadar herhangi bir gözaltı var mı?'' sorusuna, ''Şu ana kadar yok ama devam edecek birtakım şeyler olursa, gün içerisinde olabilir. Muhtelif yerlerde, sokakta gösteri yapmak, gösteri yapmanın ötesinde emniyet güçleriyle çatışmak, sağı, solu tahrip etmek, kamu araçlarını taşlamak, işyerlerine karşı birtakım olumsuz saldırganlıklarda bulunmak isteyen yani kanun dışı eylem yapmak isteyen herkese karşı tavrımızı net, hukuk çerçevesinde sürdüreceğiz'' karşılığını verdi.
BDP MİLLETVEKİLLERİ KAZLIÇEŞME'YE ULAŞTI

Barış ve Demokrasi Partisi(BDP) Milletvekilleri, Kazlıçeşme'deki alana ulaştı. Milletvekili Gülten Kışanak, "Biz buraya sağduyu için geldik. Herkes aklını başına alsın" dedi.
BDP Milletvekilleri Gülten Kışanak, Sebahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder ve Sırrı Sakık, Kazlıçeşme'deki alana ulaştı. Milletvekili Gülten Kışanak, ""Biz buraya sağduyu için geldik. Herkes aklını başına alsın" dedi.
Milletvekilleri ile birlikte bir grup BDP üyesi de Kazlıçeşme alanına girmeye çalıştı. Polis grubun girmesine izin vermeyince kısa süre gerginlik yaşandı. Polis ile milletvekilleri arasında grubun alana girişi konusunda tartışmalar sürüyor.
MİLLET CADDESİ SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

Fatih'te Millet Caddesi'ne alanına döndüren göstericilere polis müdahale etti. Cadde boyunca polisle göstericiler arasında kovolamaca yaşanıdı. Polisin attığı gaz bombalarından bazı vatandaşların etkilendiği görüldü. Fatih İlçe Emniyet Müdürü Suat Ekici de biber gazından etkilendi.
Millet Caddesi'nde toplanan yaklaşık 150 kişi, Kazlıçeşme'ye yürümek isteyince polisin müdahalesi ile karşılaştı. Göstericilere biber gazı ve tazzikli su ile müdahale eden polis, zaman zaman zor anlar yaşadı. Kaldırım taşlarını sökerek polise atan ve çöp tenekelerini devirerek barikat kuran göstericiler Millet Caddesi'ni adeta savaş alanına çevirdi. Tramvay yolu ve caddeyi trafiğe kapatan göstericiler, bir çevik kuvvet minibüsünü de taş yağmuruna tuttu. Minibüsün bütün camlarını kıran göstericiler, ara
sokaklara kaçarak dağıldı.
Olaylar sırasında Fatih İlçe Emniyet Müdürü Suat Ekici de gazdan etkilendi. Göstericilerin attığı kaldırım taşlarını caddeden bir bir temizleyen Ekici, polisin gazla müdahalesi sonrası da suyla yüzünü yıkayarak etkisinden kurtulmaya çalıştı.
Öte yandan, olaylar sırasında gözaltına alınan 40'tan fazla kişinin Şehremini Polis Merkezi'ne getirildiği öğrenildi.
Bu arada, metrobüs, tramvay, otobüs duraklarıyla, tren istasyonları ve vapur iskelelerinde sabah saatlerinden itibaren emniyet güçlerinin geniş güvenlik önlemleri aldığı gözleniyor. Tramvaylar da, Topkapı istasyonunda güvenlik nedeniyle durmuyor.
Durak, istasyon ve iskelelerde, şüphelenilen kişilerin üzerleri ve poşetlerinde arama yapılırken, kimlik bilgileri de kontrol ediliyor.
Emniyet güçlerinin, Kazlıçeşme Meydanı ve çevresindeki önlemleri sürüyor. Güvenlik güçlerine, havadan da bir polis helikopteri destek veriyor.
GRUP ÜYELERİ POLİSE TAŞ VE SOPAYLA SALDIRDI

Polis, Zeytinburnu sahilinde bekleyen gruba müdahale etti. Milletvekilleri ile yapılan görüşmelerden olumsuz sonuç çıkınca, grup üyeleri polise taş attı. Polis de grupa biber gazı ile müdahale etti.
Zeytinburnu sahilinde bekleyen ve aralarında BDP Milletvekilleri'nin de bulunduğu grup, Kazlıçeşme alanına girme konusunda polisle uzun süre pazarlık etti. Polis grubun girişine izin vermeyince bir anda ortalık karıştı. Zeytinburnu istikametinden Yedikule'ye doğru gelen grup üyeleri polise taş ve sopalar fırlattı. Polis de gruba biber gazı ile kaşılık verdi. Polis arabalarını taşlayan ve sahilde bulunan araçların da camlarını kıran eylemciler, sahil yolunu zaman zaman trafiğe kapattı. Sahil yolunda polis
ile eylemciler arasında kovalamaca devam ediyor.
BDP'li milletvekillerinin de aralarında bulunduğu grup müdahale sonucu dağıldı

Kazlıçeşme Meydanı'nda Nevruz kutlaması yapmak isteyen BDP Genel Başkan Yardımcıları Gültan Kışanak, Filiz Koçari ve BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ile bazı milletvekillerinin de aralarında bulunduğu grup polisin müdahalesiyle dağıldı.
Kazlıçeşme Meydanı yakınına Yedikule tarafından gelen grubun önü, cadde üzerinde barikat kuran emniyet görevlilerince kesildi.
Burada BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, emniyet yetkililerine Kazlıçeşme Meydanı'na gruplarla girerek basın açıklaması yapmak istediklerini söyledi.
Emniyet yetkililerinin milletvekillerinin alana girebileceğini, gruplara müsade edilmeyeceğini söylemesi üzerine Kışanak, bulundukları noktada basın açıklaması yapmak istediklerini, çeşitli cadde ve sokakta toplanan arkadaşlarının da buraya gelmesine müsaade edilmesini talep ettiklerini anlattı.
Kışanak, Diyarbakır'da kutlamaya izin verildiğini iddia ederek, İstanbul'da da aynı uygulamayı beklediklerini söyledi.
Emniyet yetkilileri ise diğer noktalarda toplanan grupların buraya gelmesine izin verilmeyeceğini kaydettiler. Yetkililer, grubun dağılmaması halinde müdahale edileceğini de ifade ettiler.
Grubun, diğer grupların bu noktaya gelmesinde ısrarı üzerine emniyet kuvvetleri, panzerle tazyikli su sıkarak ve biber gazı kullanarak, Kışanak, BDP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Koçari ile BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, BDP İstanbul milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Sebahat Tuncel, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Sosyalist Demokrasi Partisi Genel Başkanı Rıdvan Turan'ın da aralarında bulunduğu gruba müdahale etti.
Grubun dağılışı sırasında bir kişi denize atladı. Milletvekili Sakık'ın da sahile gelerek denizden çıkmasını istediği gösterici, gözaltına alınmaması halinde çıkabileceğini söyledi. Emniyet güçlerinin de gözaltına almayacağını söylediği gösterici, denizden çıktıktan sonra basın mensuplarına taş atarken, elinde bir de bıçak olduğu görüldü. Bu gösterici daha sonra diğer grupların arasına girerek kaçtı.
Diğer toplanmalar

Sahil Kenedy Caddesi'nde Bakırköy yönünden gelen eylemciler, Zeytinburnu kavşağında güvenlik önlemi alan polise taşla saldırdı. Emniyet güçleri olay yerinden ayrılmak zorunda kaldı.
Eminönü yönünden gelen kalabalık bir grup da otobüs duraklarının camlarını kırarak zarar verdi. Diğer grupla birleşen gruba, çevik kuvvet ekiplerince biber gazı sıkılarak müdahale edildi.
Bu arada, Topkapı, Edirnekapı metrobüs ve tramvay duraklarında toplanan bazı gruplar da polise taş attı. Bu gruplar da emniyet güçlerinin müdahalesiyle dağıldı. Metrobüs, tramvay ve otobüs duraklarına hasar verildiği görüldü.
Beyoğlu'nda nevruz gerginliği

Nevruz kutlamalarını bahane edip korsan eylem yapılması ihtimaline karşın polis ekipleri Beyoğlu'nda da yoğun güvenlik önlemi aldı. Nevruz için Beyoğlu'ndan Kazlıçeşme'ye gitmek isteyenlere izin verilmedi.
İstanbul Valiliği tarafından izin verilmemesine rağmen Nevruz için Beyoğlu'ndan Kazlıçeşme'ye gitmek isteyen gruplara polis izin vermedi. Minibüslerle ve özel araçlarla mahallelerde toplanan gruplar polisin güvenlik noktalarında durduruldu. Araçları aranan şahıslar tek tek kimlik kontrolünden geçirildi. Araçların içi ve kasaları didik didik arandı. Bazı ağaçlar polis tarafından bağlandı. Bu sırada yaklaşık bin kişilik grup, Hacıahmet Parkı'nda toplanarak korsan eylem yaptı. Lastik yakan grup havai fişeklerle gösteri yaptı. Polis ekipleri ise grubu uzaktan takip etti.
TOMA ismi verilen polis panzeri olası bir gerginlik için hazır bekletiliyor.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.