Salı 04.09.2012 00:00
Son Güncelleme: Salı 04.09.2012 16:50

Deprem konutlarının teslim töreni yapıldı

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, deprem konutlarını teslimiyle ilgili, ''23 Ekim'de, Başbakanımızın katılımıyla hem o acı günü anacağız hem de bütün konutların dağıtımını yapıp, okullarımızı açacağız, bütün tesislerimizi tamamlamış olacağız'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Atalay, Ferit Melen Havaalanı'nda Vali Münir Karaloğlu ve diğer ilgililer tarafından karşılandı.
Vali Karaloğlu'nu makamında ziyaret eden Atalay, daha sonra Van Öğretmen Anadolu Lisesi Spor Salonu'nda düzenlenen deprem konutlarının teslim törenine katıldı.
Atalay, burada yaptığı konuşmada, meşakkatli bir günden sonra Van halkı ile birlikte olmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, şöyle konuştu:
''Başbakanımızın bir sözü vardı. '2012 Ağustos ayı sonundan itibaren kalıcı konutların teslimine başlayacağız' diye. İşte bugün kü programımız, Başbakanımızın o sözünün yerine getirilmesidir. Bunun için buradayız. Söz verdiğimiz gibi ağustos ayı sonunda kalıcı konutlardan bir kısmı tamamlandı. Aslında tamamlanan konut sayısı 7 bin civarında. Ama bazılarının çevre düzenlemesinde sorunlar var. Bugünden itibaren 3 bin 200 konutun kuralarını çekmeye başlayacağız. Peyderpey bu kuraların çekimini yaparak dağıtımını yapacağız. 23 Ekim'de, Başbakanımızın katılımıyla hem o acı günü anacağız hem de bütün konutların dağıtımını yapıp,okullarımızı açacağız, bütün tesislerimizi tamamlamış olacağız. Böylece bir yıl dolduğunda Van ve Erciş'te yeni bir hayat başlamış olacak.''
Atalay, bir yıl içinde yapılanları hatırlatmak istemediğini ve 23 Ekim gibi günlerin bir daha olmamasını temenni ettiğini bildirerek, şunları
kaydetti:
''Van sallandı. Hepimiz, Başbakanımız liderliğinde buradaydık. O zamandan bu yana hep buradayız, hiç gitmedik. Bir elimizi burada oldu. Bürokratlarımız, afet ve şehircilik bakanlığımız burada oldu, valiliğimiz gece gündüz takip etti. Her zaman işler zamanında bitsin diye hep burada olduk. Sadece bizlere değil, Türkiye burada oldu, kardeşlik burada gösterildi. Türkiye büyük bir kardeşlik hukuku içinde bütün vatandaşlarıyla burada oldu.
Depremden hemen sonra ilk etapta acil ihtiyaçlarla ilgilendik. 75 bin çadır dağıttık. Çetin bir kış yaşadık. Ortalama sıcaklık eksi 20'lerde oldu. Bütün bu çalışmaları şiddetli kışta yaptık. Değerli vatandaşlarım o kış da sıkıntılar çekti. Ama bizler de o kış şartlarında çalışma yaptık.''
Kış döneminde çadır kentlerden sonra konteyner kentler kurulduğunu ve Türkiye'nin her yerinden Van'a 30 bin konteyner taşındığını anlatan Atalay, ''Bunları anlatmak zor. Vatandaşlarımız kendi ihtiyacını düşünüyor. Konteyner kent bir şehir demektir. Elektriği, suyu ve altyapısıyla yeni bir şehir demektir. İşçilerin o çamurun ve karın içinde yaptığı çalışmaları kendim gördüm, hep beraber gördük'' ifadelerini kullandı.
Atalay, işlerin zamanında yapılması için sürekli denetimleri yapıldığına değinerek, kış döneminde içinde sıcak suyu akan konteynerlerle sıcak bir yuva kurulduğunu dile getirdi.
''Şu ana kadar fiili harcamamız; 3 milyar 333 milyon 754 bin 418 liradır"
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, depremden sonra bugün itibarıyla Van'a yapılan toplam harcamanın 3 milyar 333 milyon 754 bin 418 lira olduğunu belirterek, tüm çalışmaların tamamlanması ardından rakamın 5,5-6 milyar liraya ulaşacağını bildirdi.
Atalay, Van Öğretmen Anadolu Lisesi Spor Salonu'nda düzenlenen deprem konutlarının teslim töreninde konuştu. Depremin ilk gününden bugüne kadar devlet olarak Van'da olduklarını belirten Atalay, herkesin gece gündüz çalıştığını vurguladı.
Van'da herkesin kardeşlik hukuku gösterdiğini ifade eden Atalay, 75 bin çadır dağıtıldığını, çetin kışa rağmen çalışmaların tamamlandığını anlattı. Atalay, çadır kentleri konteyner kentlere çevirmek için 15 bin tırın 30 bin konteyneri Van'a getirdiğini bildirdi. Konteyner kentlerin elektriği, atık suyu ve altyapısı ile bir anlamda şehir olduğuna dikkat çeken Atalay, 35 konteyner kentte sıcak suların aktığını ve yaşam merkezi haline geldiğini söyledi.
''Van, büyük bir sınavdan geçti'' diye konuşan Atalay, konutların 10 Eylül günü teslim edileceğini bildirdi.
Vade farkı yok, faiz yok

Yeni konutları, maliyetinin yüzde 30 altında verdiklerini belirten Atalay, şunları kaydetti:
''Yeni konutların maliyeti 110 bin lira ama biz 75 bin liraya veriyoruz. İki yıl geri ödemesi yok. İki yıl sonra her ay taksitler halinde ödemesi başlayacak, 18 yıl sürecek.
75 bin liranın ödemesi 20 yıl sonra enflasyon farklarını düşündüğümüz zaman; o günün ve bugünün reel fiyatları ile 20-25 bin lira civarında oluyor. Vade farkı yok, faizi yok, bugünkü fiyatla ödeyecek.
Bu, devletin depremzedeye bir desteğidir. Orta hasarlı hem işyeri olarak hem konut olarak 2 bin 500-3 bin 500 civarında yer var. Onlara da 10 yıl vadeli faizsiz 15 bin lira destek veriliyor.
Hafif hasarlı, küçük çatlağı, boya çatlağı olanlara bin 250 lira, o hasarlar giderilsin diye verildi. Şu ana kadar 14 bin 700 hak sahibine 18 milyon lira bu şekilde ödendi. Onlar da o küçük tamiratları yapıp kendi evlerine taşındılar veya taşınıyorlar.''
Van'ın sorunlu suyu

Van, Erciş ve köylerinin bütün imar planlarının gözden geçirildiğini, bütün jeolojik tetkiklerin yeniden yapıldığını belirten Atalay, ''Van'ın şu hali ile suyu sorunlu'' dedi.
Atalay, iki ayrı su projesinin devam ettiğini, bu projelerden birinin 15 milyon lira maliyeti ile yüzde 80'i tamamlanmış olan Van'ın mevcut su şebekesinin baştan sona yenilenmesi, diğerinin de 40 kilometreden Van'a ulaşan Şamran suyunun yeni bir kanalla ve daha temiz ve büyük borularla yeniden getirilmesi olduğunu bildirdi.
Atalay, Şamran suyu projesinin maliyetinin 97 milyon lira olduğuna dikkat çekerek, bunun için DSİ'ye ödenek verildiğini, ihalesinin yapıldığını ve çalışmalara başladığını söyledi.
Atalay, konutların hepsi bittiğinde yeni mahalleler de dahil Van'da en az 40-50 yıl boyunca su sıkıntısı yaşanmayacağını bildirdi.
Atalay ayrıca Van'ın çevre yolunun genişletildiğini, 19 kilometre eklendiğini anlattı.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin Van'ın gelişmesi için çok önemli olduğunu vurgulayan Atalay, bu sebeple üniversitenin ayrıca ele alındığını, yeni hastanesinin tamamlanarak hizmete açıldığını, yeni 500 civarında konut, yeni yurtlar yapıldığını ve üniversitenin eskisinden daha iyi şartlarda yoluna devam edeceğini, eskisinden daha güçlü olacağını bildirdi.
Esnaf için kredi borçlarının ertelendiğini, KOSGEB kredilerinden imkanlar verilmeye çalışıldığını, Van'da inşaat yapan firmalara alışverişlerini Van'dan yapmalarını, istihdamı Van'dan sağlamalarını istediklerini anlatan Atalay, il ekonomisine mümkün olan desteği vermeye çalıştıklarını kaydetti.
''Güçlü bir devletimiz var, güçlü bir ekonomimiz var, dünyada ekonomik krizler yaşanırken dimdik ayaktayız'' diyen Atalay, çalışmalarda hiç para sıkıntısı çekilmediğini, Diyanet İşleri Başkanlığı, Kızılay, Başbakanlık AFAD'ın yardım hesaplarının açıldığını, 330 milyon lira civarında vatandaştan ve yurtdışından yardım geldiğini belirtti.
Atalay, ''Şu ana kadar bütçemizden bütün ayrıntısıyla çıkardığımız fiili harcamamız 3 milyar 333 milyon 754 bin 418 liradır. Bu konutlar bitip sizlere teslim edildiğinde, okullar, sosyal tesisler, altyapı hepsi tamamlandığında yaklaşık 5,5-6 milyar liraya ulaşacak'' diye konuştu.
''Türkiye Cumhuriyeti, kendi vatandaşını zorda bırakmaz'' diyen Atalay, Başbakan Erdoğan'a özellikle teşekkür ettiğini bildirdi.
Geçtiğimiz yıl Aralık ayı sonunda rahatsızlığı sonrasında İstanbul'da dinlenmekte olan Erdoğan'ın kendisini ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i evine davet ettiğini ve Van'daki çalışmaları sorduğunu anlatan Atalay, Maliye Bakanı Şimşek'in yıl sonu itibarıyla yaklaşık 2 milyar lira bütçe fazlası olduğunu söylemesi üzerine bu kaynağın Van'da harcanmak için kendisine verildiğini bu sebeple de TOKİ müteahhitlerinin hiç sıkıntı yaşamadığını bildirdi.
''Tek ihtiyacımız daha fazla birlik, kardeşlik ve dayanışma''

Vanlılar'a sabır, işbirliği ve tahammülleri için teşekkür eden Atalay, tüm bakanların Van'a gelip gittiğini ve özellikle TOKİ, AFAD ve Şehircilik Bakanlığı'nın Van'da çok çalıştığını belirtti.
Deprem sonrasında koordinasyonun iyi sağlandığını anlatan Atalay, büyük bir sabır, gayretle çalışan vali ve ekibine teşekkür etti.
Atalay, konuşmasına şöyle devam etti:
''Büyük bir devlet olmanın, büyük bir işbirliğinin sonucu bugün meyvelerini işte burada topluyoruz.
Türkiye'nin bu yaptıkları, her şey iyi. Hiçbir sorunun altında kalmayız. Tek ihtiyacımız daha fazla birlik, kardeşlik ve dayanışma. Bunun ne demek olduğunu şu andaki deprem sonrası bir milletin gösterdiği, bir devletin gösterdiği çalışmalar ifade ediyor.
Türkiye büyüdükçe birileri rahatsız oluyor, Türkiye güçlendikçe, 'Türkiye'nin önüne engeller çıkarmak lazım, fazla ileriye gidiyor' diyor. Türkiye uluslararası alanda daha fazla söz sahibi oldukça birileri rahatsız oluyor. Uluslararası güç yarışıdır bu ve onun için önüne problemler çıkarılmaya çalışılıyor. Hele de zaten kaşınacak bir yara varsa bir travma varsa içerde bir sorun varsa herkes o sorunu daha da büyütmek için elinden geleni yapar seni zora sokmak için, Türkiye'yi yormak için''
''Kürt kardeşimin meselelerinin de temsilcisi biziz''

Konuşmasında, ''Kürt kardeşimin meselelerinin de temsilcisi biziz'' diyen Atalay, şöyle devam etti:
''Ben özellikle Doğulu, Güneydoğulu Türkiye'nin neresinde olursa olsun bütün vatandaşlarıma özellikle Kürt kökenli vatandaşlarıma, Kürt kardeşlerime diyorum; ne olur düşünün, büyük devleti, büyük birlikteliği, büyük yolu düşünün, birilerinin fitne tohumları saçtığını, Türkiye'yi zora sokmak için neler yaptığını düşünün. Vatandaşımızın dertlisi biziz, varsa Kürt kardeşimin meselelerinin de temsilcisi biziz.
Bu devlet eski devlet değil, bu devlet çok değişti. Eskiden olan haksızlıkları gidermek için uğraşıyor bu devlet. AK Parti ile çok şey değişti. İnsan odaklı bir devletimiz var bugün, her vatandaşımızı kucaklayan her vatandaşımızın ihmale uğramış hak ve hukukunu iade etmek için uğraşan bir devlet var bugün. Her vatandaşımızla adeta geçmişe dönüp helalleşmeye çalışan, geçmişiyle hesaplaşan bir devlet var bugün.
Terörle falan varılacak hiç bir yer yok. Onlar sadece yaraları derinleştirir. Onlar Türkiye'yi zora sokmak isteyenlerin oyunlarıdır. Allah'ın izniyle büyük Türkiye ve AK Parti felsefesiyle, AK Parti politikalarıyla biz bu sorunların hepsini çözeceğiz. Yine çözeceğiz. Hiç umutsuzluk olmasın biz çözeceğiz. O kardeşliği sağlayacağız kimsenin buna gücü yetmeyecek. Nice oyunlar oynanıyor onların farkındayız. İç, dış nerelerde ne olduğunu iyi değerlendiriyoruz, iyi analiz ediyoruz dikkatle çalışıyoruz. Dün yine saatlerce oturduk bu konuları tekrar gözden geçirdik. Allah'ın izniyle bütün o oyunların üstesinden geleceğiz. Tek istediğimiz vatandaşımız düşünsün, bunları değerlendirsin, korkulara kapılmasın, tehditlere aldanmasın. Geleceğimizi düşünelim, çocuklarımızı düşünelim, birlikte geliştireceğimiz güzel Türkiye'yi güzel hayatı düşünelim ve onlara tepki gösterelim.''
''Kürt vatandaşlardan terör örgütüne tepki bekliyorum''

Kürt vatandaşlardan terör örgütüne tepki beklediklerini söyleyen Atalay, şöyle konuştu:
''Ben o terör örgütüne ve yandaşlarına en büyük tepkinin Kürt kardeşlerimizden gelmesini halen bekliyorum.
Bu işlerin içinde bu kadar çalışan kafa yoran ve bu sorunların en insani, en demokratik yöntemlerle çözülmesi için uğraşan birisi olarak bugün yine onu söylüyorum. Bunlara en büyük tepkiyi Kürt kardeşlerim göstersin. İstismar ediyorlar.''
''Hepiniz aynı duygularla Türkiyeli olun''
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, ''Tek isteğimiz sevgi ve kardeşliktir. Van depreminde nasıl herkes birlik ve dayanışma göstererek Vanlı olduysa, siz kardeşlerim de hepiniz aynı duygularla Türkiyeli olun'' dedi.
Atalay, Van Öğretmen Anadolu Lisesi Spor Salonu'nda düzenlenen deprem konutlarının teslim töreninde yaptığı konuşmada, AK Parti hükümetinin insani duyarlılık içinde, 'devletten önce insan' diyerek yola çıktığını ve bunun gereğini yerine getirmeye çalıştığını belirtti.
Bir zamanlar düğünlerde Kürtçe şarkı çalındığı için çeşitli meşakkatler yaşandığını, insanların ana dilini konuşamadığını anımsatan Atalay, şöyle konuştu:
''Ama bugün geldiğimiz yer neresi? Devlet diyor ki 'eğer ana dilini öğrenmek istiyorsan ben öğreteceğim', 'kurs açıyorum git öğren' demiyor. 'Okulumda senin çocuğuna Kürtçe öğreteceğim' diyen bir devlet var. Bütün vicdanımla söylüyorum, bunları birileri 'istiyor' diye yapmadık, yapmıyoruz. Kendimiz buna inandığımız, AK Parti politikası olduğu için yapıyoruz. Tek isteğimiz sevgi ve kardeşliktir. Van depreminde nasıl herkes birlik ve dayanışma göstererek Vanlı olduysa, siz kardeşlerim de hepiniz aynı duygularla Türkiyeli olun.''
Toplamda 26 bin 871 konut yapılacak

Atalay, Van'da bugünden itibaren 3 bin 200 konutun kurasının çekildiğini hatırlatarak, Van ve Erciş'te TOKİ tarafından 17 bin 471 konut yapıldığını, köylerde yapılan konut sayısının ise 9 bin 400 olduğunu ifade etti.
Köylerdeki konutları vatandaşların kendilerinin yaptırdığını, fakat köylü vatandaşlara da aynı şartlarda kredi verildiğini anlatan Atalay, ''Biz onlara kredi vereceğiz, ama şartımız projesini ve denetimini biz yapacağız. Örnek projeler yapıldı. Şu an köylerde bin kadar konutun inşaatı başlamış ve hızlı şekilde yapılıyor. Van, Erciş ve köylerde toplam 26 bin 871 konut yapılmış olacak.
Bu süre zarfında hak sahibi olduğu halde Van'da olmadığı veya takibini iyi yapamadığı için başvuramayanlara valilik bir tarih vererek 15 gün içinde başvurularını alacak. Van ve Erciş'te fazla konutlarımız var. Kiracılarımız, Vanlı vatandaşlarımız, TOKİ'den konut sahibi olmak isteyenler için bir çalışma yürütülüyor. Onunla ilgili henüz bir fiyat belirlenmedi ama makul bir rakam olacak.''
Van depreminden sonra birçok kez kente geldiğine dikkati çeken Atalay, günlerinin çoğunu kentte geçirdiğini ve kendisini Vanlı olarak gördüğünü sözlerine ekledi.
TOKİ Başkanı Karabel

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ahmet Faruk Karabel de kentte geçen yıl meydana gelen depremlerden bir ay sonra temeli atılan 15 bin 323 konutun teslim aşamasına geldiğini bildirerek, haziran ayında ihalesi yapılan 2 bin 448 konutun inşaatının da devam ettiğini söyledi.
Konutların yapımında 57 müteahhit ile 12 bin 500 kişiye iş imkanı sunduğuna işaret eden Karabel, aynı zamanda kentteki ticaretin de canlanmasının sağlandığını dile getirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Erciş'te depremzedelere verdiği sözün bugün yerine getirildiğini vurgulayan Karabel, şunları kaydetti:
''Başbakan'ımızın talimatlarıyla TOKİ olarak üzerimize düşen görevi en hızlı biçimde, en iyi şekilde yapabilmek için bütün imkanlar seferber edilmiştir. Bunun için depremin hemen akabinde acil geçici barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla AFAD'la çalışmalara başlanmıştır. TOKİ olarak öncelikle Van ve merkez köylerinde 16 bin 576 konteynerin altyapı işleri tamamlanmıştır. Ayrıca Van merkez köylerde 6 bin konteynerin satın alınması ve altyapıları da kısa bir sürede gerçekleştirilerek valiliğimiz organizasyonunda AFAD'a teslim edilmiştir.''
Karabel, geçici barınmanın yanı sıra kalıcı konutların ihale işlemlerine de 3 Kasım itibarıyla başlandığını anımsatarak, çalışmaların, kar örtüsünün kalkmasıyla nisan ayında yoğunlaştığını ve kısa sürede konutların teslim aşamasına getirildiğini ifade etti.

Kuralar bugün ve yarın çekilecek

Yaklaşık 3 bin 200 konutun bugün ve yarın kuralarının çekileceğini anlatan Karabel, konuşmasına şöyle devam etti:
''Bugün kurasını çekeceğimiz konutların bin 88'i Bostaniçi'nde, 480'i Kevenli'de, 225'i de köylerdedir. Ayrıca yine Bostaniçi ve Kevenli'de bu konutlarımızın yanında 32 derslikli 3 adet ilköğretim okulu, 1 adet 32 derslikli lise, 3 adet cami bulunmaktadır. Köy evi ve yanında ahır olarak inşa ettiğimiz köylerimizde de 3 adet cami ve 2 adet okul yapılmıştır. Yarın ise Erciş'te kurasını çekeceğimiz bin 376 konut, teslim aşamasına gelmiştir. Burada ayrıca 32 derslikli iki ilköğretim okulu ve 2 cami bulunmaktadır.''
Karabel, Van ve Erciş'te 7 bin 777 konutun teslim aşamasına geldiğine ancak Erciş, Edremit ve Kalecik'te tamamlanan 4 bin 608 konutun, bölgedeki diğer konutların altyapı bağlantılarından dolayı bugünkü kuraya tabii tutulmadığına değinerek, 10 Eylül'den itibaren 3 bin 169 konutun tesliminin başlayacağını belirtti.
Deprem konutlarının özelliği

Karabel, kalıcı konutların brüt 99,5 metrekare alana sahip olduğunu ve 3 1 olarak tasarlandığını dile getirerek, deprem yönetmeliğine göre yüksek ölçekli depremlere dayanabilecek düzeyde imal edildiğine dikkati çekti.
Köylerdeki konutların da depreme dayanıklı, yanında birer adet 63 metrekarelik ahır bulunan yapılardan oluştuğunun altını çizen Karabel, ''Van ve Erciş'te TOKİ tarafından inşa edilen deprem konutları için toplam yatırım bedeli KDV dahil 2 milyar 250 milyon lira dolayındadır'' ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından noter huzurunda deprem konutlarının kura çekimine geçildi. Şeffaf bir kutudan ilk iki kurayı çeken Başbakan Yardımcısı Atalay, Abdussamet Arvas ile Mehmet Çetin isimli depremzedelerin ismini okudu.
Arvas ve Çetin'i sahneye davet eden Atalay, evlerinin hayırlı olması temennisinde bulunarak, yeni konutlarında aileleri ile sağlıklı ve mutlu şekilde yaşamalarını diledi.
Depremzedelerden Abdussamet Arvas, evlerine yıkım kararı verildiğini ve bu süre zarfında 7 kişilik ailesi ile önce çadır, daha sonra kendilerine tahsis edilen konteynerde yaşadıklarını belirterek, ''Depremden bu yana herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Her türlü destek bize verildi. İlk kuranın bana çıkmış olmasından dolayı çok mutluyum. Devletimize ve emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum'' diye konuştu.
Sevda Göl ise depremde zor günler geçirdiklerini ve gerek çadırda gerekse konteynerde çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını anlatarak, ''Çekilen kura sonucu ev sahibi olmak çok güzel bir duygu. İnşallah yeni evimizde güzel günler geçireceğiz. Evlerimizi zamanında aldık, en kısa sürede yeni evlerimize taşınacağız'' dedi.
Daha sonra Vali Münir Karaloğlu, TOKİ Başkanı Karabel, AFAD Başkanı Fuat Oktay, AK Parti Van milletvekilleri Burhan Kayatürk, Fatih Çiftci, Gülşen Orhan ve Mustafa Bilici de birer kura çekti. Kura çekimi sırasında isimlerinin okunmasını bekleyen depremzedelerin, heyecanlı dakikalar yaşadığı gözlendi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.