Giriş Tarihi: 29.10.2012 13:42 Son Güncelleme: 29.10.2012 17:49

Yurdun dört bir yanında 29 Ekim çoşkusu

Cumhuriyetin ilanının 89. yıl dönümü tüm yurtta, dış temsilciliklerde ve KKTC'de kutlandı. İlk tören, Anıtkabir'de düzenlendi.

Cumhuriyetin 89. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Ankara'daki kutlamalar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki devlet erkanının Anıtkabir'i ziyaretiyle başladı. Devlet erkanı, Gül'ün Atatürk'ün mozolesine çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulundu

ÇANKAYA KÖŞKÜ'NDE BİR İLK

Ulusal ve resmi bayramlarda yapılacak törenlerle ilgili yönetmelik uyarınca Cumhurbaşkanına tebriklerin iletildiği tören TBMM yerine Cumhurbaşkanlığı'nda gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanı Gül, Anıtkabir'deki törenin ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tebriklerini ilk kez Çankaya Köşkü'nde kabul etti.

AKM'DEKİ TÖRENDE İLK

Cumhuriyetin kuruluşunun 89. yıldönümü dolayısıyla Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende Türk yıldızları ve F-16 uçakları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kulağındaki rahatsızlık nedeniyle protokol tribününün üzerinden geçmedi. Uçaklar, gösterilerini, önceki yıllara göre protokole daha uzak bir mesafede gerçekleştirdi.
Cumhuriyetin kuruluşunun 89. yıldönümü dolayısıyla Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen tören devletin zirvesini bir araya getirdi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Anıtkabir'de düzenlenen ilk törenin ardından Atatürk Kültür Merkezi'nde resmi geçit töreni düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül de ilk kez katıldı.
Törene TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, yüksek yargı organlarının başkanları ve kabine üyeleri katıldı. Başbakan Yardımcıları Ali Babacan ve Beşir Atalay ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de törene eşleriyle katıldı.
Cumhurbaşkanı Gül, tören alanına Orgeneral Özal ile birlikte üstü açık arabayla geldi. Cumhurbaşkanlığı motorize ekiplerinin eşlik ettiği Gül, üstü açık arabayla tören birliklerini ve vatandaşları selamladı. Vatandaşların kendisine yönelik sevgi gösterilerine Gül, el sallayarak karşılık verdi. Tören, Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül''ün protokol tribünündeki yerini almasının ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
TSK Armoni Mızıkası ve Çok Sesli Korosu'nun 'Mülkiye Marşı' ile başlayan konserinin ardından Atatürk'ün 'Gençliğe Hitabı' okundu. Daha sonra öğrencilerin halk oyunu gösterisi ve Seğmenlerin gösterisi beğeniyle izlendi. Türk Hava Kurumu ve Türk Silahlı Kuvvetleri paraşüt timlerinin gösterisi de törene katılanlar tarafından ilgiyle izlendi. Türk Hava Kuvvetleri paraşüt timi, Türk bayrağı ve Atatürk posterleriyle atlayışları esnasında vatandaşlar tarafından coşkuyla alkışlandılar.
Geçit töreni, Tören Kıta Komutanı ve Karargahı ile muharip gazilerin geçişiyle başladı. Bayrak Grubu ve TSK Onur Taburu'nun ardından Ankara'daki birliklerin sancakları, büyük Türk bayrağı ve Atatürk posteri taşıyan izciler ve ellerinde Türk bayrağı taşıyan öğrenci grubu ile geçit töreni devam etti. Geçit töreninde, sırasıyla Türk Kızılayı, Polis Koleji, Kara Harp Okulu, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı, GATA Hemşirelik Okulu, Tarihi Bölük, TSK Atlı Tören Kıtası geçit yaptı. Daha sonra Ankara Seğmenleri ve Mehteran geçişi gerçekleşti.
Törende Topçu Birlikleri'nin geçişine Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı helikopterler, Zırhlı Birlikler'in geçişine ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı F-16 ve F-4 uçakları eşlik etti. Vatandaşlar, Mehteran Bölüğü'nün geçişi esnasında yoğun sevgi gösterisinde bulundu. Geçit töreni Türk Yıldızları'nın nefes kesen gösterisi ile sona erdi.
Bu arada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kulağındaki rahatsızlık nedeniyle Türk Yıldızları ve F-16 uçaklarının protokol tribününün hemen üzerinden değil, daha uzak bir mesafeden geçtikleri gözlendi.
Rengarenk 89 Vosvos
Yenimahalle Belediyesi ile Ankara Volkswagen Fun Club ortak etkinliğinde Yenimahalle sokaklarını dolaştı. Konvoy renkli görüntülere sahne oldu.
Ankara Volkswagen Fun Clup Başkanı Olgun Şensoy, Cumhuriyetin 89. yıl dönümünü 89 Volkswagen ile kutladıkları belirterek, bu etkinliği yıllardır büyük bir heyecanla sürdürdüklerini söyledi.

BİRİNCİ MECLİS ÖNÜNDEKİ KUTLAMALAR

Bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler tarafından Birinci Meclis önünde Cumhuriyet Bayramı kutlaması düzenlendi.
Ankara Valiliğinin izin vermediği etkinliğe, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DSP Genel Başkanı Masum Türker ile CHP PM Üyesi Murat Karayalçın, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan, bazı CHP milletvekilleri de katıldı.
Ulus Meydanı'ndan Anıtkabir'e yürümek isteyen gruba polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Olaylar sırasında aralarında bir emniyet müdür yardımcısının da bulunduğu bazı polisler ile vatandaşlar yaralandı. AA Kameramanı Celalettin Gürbüz de arbedeyi görüntülemek isterken düşerek ayağından yaralandı. Hastanede tedavi altına alınan Gürbüz'ün çatlak nedeniyle ayağı alçıya alındı.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve beraberindeki partililer askeriyeye ait gazinoya girdi. Polis barikatının kaldırılması üzerine kutlamaya katılanlar yürüyüşe geçerek Anıtkabir'i ziyaret etti.
Etkinlik için Ankara Emniyet Müdürlüğünün çeşitli birimlerinden yaklaşık 3 bin 500 polis görevlendirildi. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, bir helikopterle, yürüyüşü ve alınan önlemleri havadan denetledi.
İSTANBUL
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Vatan Caddesi'nde coşkuyla kutlandı. Saat 10.30'da başlayan törende İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman askeri tören aracı ile vatandaşları selamladı.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı her yıl olduğu gibi bu yıl da kutlamaların adresi olan Fatih'teki Vatan Caddesi'nde coşkuyla kutlandı. Törene İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, gaziler, askeri erkan ile çok sayıda vatandaş katıldı. Törende İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali mutlu, günün anlam ve önemine binaen konuşma yaptı. Bu arada Fatih Sahakyan Nunyan Ermeni Ortaokulu Öğrencisi Talya Tuanada adlı kız öğrenci 'Cumhuriyet' adlı şiiri coşkuyla okudu. Öğrencilerin şiirlerinin okumasının ardından resim şiir ve kompozisyon dallarında dereceye giren öğrencilere ödülleri Vali Mutlu, Başkan Tobaş ve 1. Ordu Komutanı Yalçın Ataman tarafından takdim edildi. Daha sonra resmi geçit törenine geçildi. Tören kara, hava, deniz sınıfındaki askerler ile polis teşkilatı ve çeşitli okulların öğrencilerinin geçişi ile sürdü. Törende askeri araç ve helikopterlerin geçişi sırasında büyük heyecan yaşanırken, tören geçit törenlerinin ardından sona erdi.
İZMİR
İzmir'den Ankara'daki törenlere katılmak için otobüslerle hareket eden ancak polis tarafından araçları durdurulan ve gitmelerine izin verilmeyen CHP'liler ve çeşitli sivil toplum örgütlerinden oluşan grup, Cumhuriyet Bayramı'nı katıldıkları resmi törenlerin ardından Alsancak Cumhuriyet Meydanı'ndaki ikinci bir törenle kutladı.
CHP'li ilçe belediye başkanları ve milletvekilerininde katıldığı törende yaklaşık 20 bin kişi, ay yıldızlı bayraklarla Cumhuriyet Meydanı'na girdi. CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, kadın ve gençlik kolları üyesi iki kişiyle birlikte Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Çelenk konulurken partililer, "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganı attı. Zaman zaman sıkışıklıktan rahatsızlanan vatandaşlara sağlık ekipleri müdahale etti. Gruba hitaben konuşan CHP İzmir İl Başkanı Engin, "Bayramı kutlarken izin mi alacağız? Halkın iktidarını kurmak için çalışacağız. Diktatörlüğü yıkmak için çalışacağız. Halkın iktidarını kurmaya var mısınız? Mücadeleniz hayırlı olsun, bayramınız kutlu olsun" dedi. Partililer ellerinde ay yıldızlı bayrakları sallayarak 10'uncu Yıl Marşı'nı söyledi.
BARTIN
Bartın'da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı.
Cumhuriyetin 89. yılı Bartın protokolü, sivil toplum kuruluşları, ilköğretim okulu öğrencileri, polis ekipleri ve askerlerin katılımı ile kutlandı. Tören, Bartın Valisi Bülent Savur, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Garnizon Komutanı Dnz. Kdm. Alb. Mehmet Sandıklı'nın vatandaşları selamlaması ile başladı. Bartın Belediyesi halk oyunları ekibi oyunları ile hünerlerini sergiledi. Bartın Gençlik Spor Müdürlüğü tekvando ve judo grubu yaptığı gösteri ile izleyenleri etkiledi. Yapılan gösterilerin ardından okulların ve sivil toplum örgütlerinin tören geçişi yapıldı. Tören geçişinde konvoya Bartın İl Özel İdaresine ait iş makineleri katılarak farklı görüntü sergiledi. Tören geçişinin ardından program sona erdi.

SİİRT
Cumhuriyet'in kuruluşunun 89. yıl dönümü, Siirt'te coşkuyla kutlandı. Kutlamalarda, devlet erkanı ile halk hep birlikte halay çekerek renkli bir görüntü oluşturdu.
Cumhuriyet Bayramı törenleri, Vali Ahmet Aydın'ın saat 09.00'da makamında tebrikleri kabul etmesiyle başladı. Vali Aydın, daha sonra Garnizon Komutanı Tuğgeneral M. Şükrü Eken ile birlikte törenin yapıldığı Hükümet Konağı karşısındaki Atatürk Bulvarı'na geçti. Tören başlamadan önce güvenlik güçleri tüm alanı didik didik aradı. Programın yapıldığı alana alınan vatandaşlar sıkı bir aramadan geçirilirken, özel harekat timleri de çevrede güvenlik önlemi aldı.
Törende konuşan Vali Aydın, 'Cumhuriyet'i bizlere armağan eden atalarımızın büyük hatırasına olan inancımız ve derin bağlılığımızın 89. yıl dönümünü kutlamanın büyük heyecanı ve gururunu yaşıyoruz. Bugün Türkiye, dünyada oluşan ekonomik krize rağmen dünyanın 25'nci büyük ekonomisine sahip, ekonomik gelişmişlik açısından da Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin 20'sini geride bırakarak 7'nci sıraya yükselmiş durumdadır. Sayın Başbakanımızın hedef gösterdiği Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılı olan 2023 yılı vizyonuyla ülkemiz şimdiki durumundan çok daha iyi yerlerde olacaktır. 21. yüzyıl, Türkiye'nin dünyada lider konumunda kabul edildiği, uluslararası konularda gözünün içine bakıldığı ve devletlerarası muvazenede söz sahibi olduğu bir yüzyıl olacaktır' dedi.
Öğrencilerin okuduğu şiirlerin ardından ortaokullar ve liseler arası 'Atatürk ve Cumhuriyet' konulu resim ve kompozisyon yarışmaları ile diğer etkinliklerde dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Takasbank Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nin konseri ve folklor gösterileri sunduğu törende, yerel sanatçılardan Cengiz Tan ve Lütfü Turşak da konser verdi. Tören, bayrak ve Atatürk kortejinin geçişi ile sona erdi.
Törende Vali Aydın, Belediye Başkanı Selim Sadak ve diğer protokol üyelerinin öğrencilerle birlikte halay çekmesi renkli görüntüler oluşturdu. Vali Aydın, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Eken ile birlikte 'Türkiyem' şarkısını da söyledi. Etkinlikler kapsamında Yavuz Bingöl, akşam saat 20.00'de Atatürk Stadı'nda konser verecek.
RİZE
Cumhuriyet Bayramı Rize'de coşkuyla kutlandı. Protokol üyeleri, tören sonunda birlikte horon oynadı.
Rize'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısı ile ilk olarak Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu. Anıta sadece Rize Valiliği, Rize Garnizon Komutanlığı ve Rize Belediyesi çelenkleri bırakıldı. Kutlamalar, Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı önünde yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunarak başlanan kutlamalarda Vali Nurullah Çakır, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay İsmet Cansaran ve Belediye Başkanı Halil Bakırcı, askerlerin, polislerin, öğrencilerin ve vatandaşların bayramını kutladı.
Öğrenciler tarafından şiirler okunduğu kutlamada, günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı ise Rize Valisi Nurullah Çakır yaptı. Çakır, ülkenin her geçen gün her alanda kalkınmakta olduğunu belirterek, "Bütün bu gelişmeler ülkemizin istikrarına, güçlü yönetimine ve başarılı demokrasisine borçluyuz. Her zaman olduğu gibi bu cennet vatanın ve milletimizin hasımları olacaktır. Tarih boyunca milletçe her zorluğun üstesinden geldiğimiz gibi bugünkü var olan zorluklarımızı da birlikte ve beraberlik içerisinde aşacağımızdan tereddütünüz olmasın." dedi.
Mızıka ve kemençe müziği eşliğinde halk oyunları gösterileri yapıldı. Kutlamalar öğrencilerin, polislerin ve askerlerin resmi geçidi ile son buldu. Resmi programın sona ermesinin ardından Belediye Başkanı Halil Bakırcı tüm protokol mensupları ile birlikte anıt önünde horon oynadı.

KAHRAMANMARAŞ
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kahramanmaraş'ta törenlerle kutlandı.
Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe'nin, makamında tebrikleri kabulüyle başlayan kutlama programı, Trabzon Bulvarındaki geçit töreniyle devam etti. Vali Kocatepe, Garnizon Komutanı Kağan Kazaz ve Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, halkı selamlayarak bayramlarını kutladı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam eden törende konuşan Vali Kocatepe, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu güne kadar çok önemli mesafeler aldığını belirtti. Türkiye'nin bugün dünyanın tüm ortak platformlarında sözü dinlenen, bölgesi için barış güvencesi olan modern bir ülke haline geldiğini ifade eden Kocatepe, şöyle konuştu:
'Cumhuriyetin sağladığı barış ve huzur ortamı sayesinde, 89 yılda eğitimden sağlığa, insan haklarından sanayileşmeye, demokratikleşmeden ekonomiye her alanda önemli atılımlar gerçekleştirmiş olan Türkiye Cumhuriyeti, köklü, büyük güçlü bir devlet olarak peç çok ülke için örnek bir model olmuştur. Ulusça başarılarımızın gurur ve mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Bugün; 20. yüzyılın yardım alan ülkesi değil, 21. yüzyılın yardım eden ülkesiyiz. Ögüt verilen değil sözü dinlenen başarıları örnek gösterilen bir ülkeyiz. Birlik ve beraberliğimiz sürdükçe, atalarımıza layık evlatlar olarak azimle çalıştıkça, dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olacağımızdan kimse şüphe etmesin. Bu duygu ve düşüncelerle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere istiklal savaşımızın kahramanlarını rahmet ve minnetle anıyorum.'
Günün anlam ve önemini belirten şiirlerin okunduğu tören, halk oyunları gösterisi ve resmi geçit ile son buldu.
KAYSERİ
Cumhuriyet'in kuruluşunun 89. yıl dönümü vatandaşların da büyük katılımıyla kutlandı. Büyükşehir Belediyesi önünde düzenlenen tören, Vali Şerif Yılmaz, Garnizon Komutanı Ali Demiral, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin halkın bayramını kutlaması ile başladı. Törende saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali Yılmaz konuştu.
Vali Yılmaz, 'Büyük Atatürk'ün öncülüğünde kurulan siyasal, toplumsal, kültürel bir yenilenme, kalkınma, modernleşme ve aydınlanma projesi olan Cumhuriyetimizin ilanının89. yıl dönümünü milletçe gurur ve coşku içerisinde kutladığımız bu anlamlı günde hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Bizlere bağımsızlığımızı ve çağdaş medeniyetin tüm imkanlarından yararlanmamızı sağlayan büyük önder Atatürk'ü, onun kahraman silah arkadaşlarını bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyorum. Cumhuriyet seçilirken milletimizin yaşamış olduğu yönetim tecrübeleri ve dünya tecrübeleri dikkate alınmıştır. Bugün bu sayede dünya devletleri arasında hak ettiği saygın yerini almıştır. Bugün hepimize düşen ortak sorumluluk 89 yıllık cumhuriyetimizin başarılarına yenilerini eklemek ve cumhuriyetimizi yüceltecek adımları yaşama geçirmek olmalıdır. Türkiye'nin her alanda muasır medeniyet ölçütlerini yakalamış, yarınlarına güvenle bakan, yeniliklere açık, vatandaşlarının gurur duyacağı, kalkınmış bir ülke durumuna gelmesi temel amacımız olmalıdır' dedi.
Vali Yılmaz'ın konuşmasının ardından 21 okulun da yer aldığı krortej selamlandı. Kortejde en büyük alkışı askerler ve polisler aldı.

Tören sonrasında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise, 'Bayrağımızın özgür bir şekilde dalgalanması en büyük arzumuz. Bu vatan bize emanet, aldığımız bu emaneti daha yukarılara taşımamız gerekir. Aldığımız yerde durması bize yakışmaz onu demokrasiyle taçlandırmamız lazım. Bu devleti bu milleti yüceltmemiz lazım. İnsanların beklentilerine cevap verecek bir yönetim tarzı haline dönüştürmemiz lazım. Eğer biz bunu yapabilirsek insanlarımızı mutlu edebilirsek, devletimizi güçlendirebilirsek o zaman aldığımız emaneti hakkıyla taşıyoruz demektir. Bize düşen çalışmak, çalışmak, çalışmak diyorum' ifadesinde bulundu.

HAKKARİ
Hakkari'de yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı renkli görüntülere sahne oldu.
Sabah saatlerinde şehir stadyumunda yapılan etkinlikler öncesi asker ve polis tarafından detektör köpekler eşliğinde tribünler didik didik arandı. Daha sonra da stadyumun çevrisine sinyal kesici araçlar ile mayına dayanıklı 'Kirpi' araçları ve kobra adı verilen zırhlı araçlar yerleştirildi. Tribünlerde yerini alanların ise üstleri aranarak içeri alındı. Tören alanına gelen Hakkari Valisi Orhan Alimoğlu ile Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Muzaffer Sönmez, önce öğrencilerin sonra da tribünlerde bulunan halkın bayramını kutladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Vali Alimoğlu, Cumhuriyetin önemine değindi. Alimoğlu, 'Tarihimizde çok derin ve şerefli izler bırakmışız. Ancak 19. yüzyılın sonucu ve 20. yüzyılın ilk çeyreğinde karşılaşılan pek çok sıkıntılar sonunda doğusu batısı, kuzeyi güneyi ile topyekün verilen istiklal harbinin sonunda Cumhuriyetimiz kurulmuştur' şeklinde konuştu.
Kız Meslek Lisesi halk oyunları ekibinin gösterilerinden sonra daha önce düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Çevik kuvvet polisleri ise kasketlerinde bulunan son sistem dijital kameralarla tribünleri görüntülerken, özel harekat polisleri ise ellerindeki dürbünlerle çevreyi gözetlediler. Törenin en renkli bölümleri ise halk oyunları ekibi gösteriler yaparken, bazı öğrencilerin alkışlarla eşlik etmesi ve stadyum dışında bulunan çocukların oyuna eşlik etmeleri dikkatlerden kaçmadı. Askeri bando takımı eşliğinde geçit yapan okullar tribünlerde bulunan halktan büyük alkış aldılar. Yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan etkinlik daha sonra sona erdi.

KIRKLARELİ
Kırklareli'de Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sırasında başlayan sağanak nedeniyle törenler Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda yapıldı.
Kırklareli Vilayet Meydanı'nda Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Sinan Yayla ve Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan askeri araç ile halkın, öğrencilerin ve askeri birliklerin bayramını kutladığı sırada sağanak başladı.
Sağanak nedeni ile Vilayet Meydanı'ndaki Tören Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda devam etti. Buradaki törenler saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapan Vali Yaman, Türkiye Cumhuriyeti'nin birlik ve beraberlik mücadelesi içerisinde sonsuza dek yaşatacağını söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin aydınlık yolda emin adımlarla ilerleyerek, evrensel ilkeleri muhafaza ederek uygar dünyanın onurlu bir ülkesi olmak için verdiği kararlı mücadeleyi sürdüreceğini ifade eden Vali Yaman, ''Gençlerimiz ve gelecek kuşak bilmedir ki, bu vatanda kurduğumuz Cumhuriyet, Ulu Önder Atatürk'ün önderliğinde verilen ölüm kalım mücadelesinden sonra gerçekleştirildi. Bu büyük başarının arkasında binlerce şehit ve gazimizin payı vardır. Bu büyük eserin her yönüyle gelişmesi, her türlü tehlikeden titizlikle korunması kaçınılmaz bir görevdir. Şüphesiz gelecek kuşaklarımız bu bırakılan emaneti koruyacaklar'' dedi.
Konuşmalar sonrası öğrenciler tarafından şiirler okundu. Tören Atatürk İlköğretim Okulu öğrencilerinin halk oyunu gösterisi ile sona erdi.
MUŞ
Muş Valiliği tarafından organize edilen program, Tarım Müdürlüğü binası önünde başladı. Etkinliğe Muş Valisi Ali Çınar, Garnizon Komutanı Havacı İkmal Albay Cem Kabakçı, Belediye Başkanı Necmeddin Dede, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Kaya, Emniyet Müdürü Muharrem Durmaz, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile öğrenciler katıldı.
Törende konuşan Muş Valisi Ali Çınar, milletin kendi aleyhinde hazırlanan hiçbir hain plan ve eylemlere izin vermeyeceğini belirtti. Çınar, "Bu asil millet, 1915'de Çanakkale'de 1919 ve 1923 tarihleri arasında Kurtuluş Savaşı'nda bu ülkenin tapusunu hep birlikte almıştır. Ülkemize mille ve manevi değerlerimize sahip çıkarak vatanımız uğrana gerekirse her zaman şehit ve gazi olmaya hazır olmayız." dedi.

Tören, dereceye giren öğrencilere hediyeleri verilerek son buldu.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da Cumhuriyet'in kuruluşunun 89. yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı.
Cumhuriyet'in kuruluşunun 89. yıl dönümü nedeniyle Diyarbakır Valiliği önünde bulunan Anıt Park'ta tören düzenlendi. Törene, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, 7. Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Abdullah Recep, Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Nejat Bilgin, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Hilmi Atalay, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç katıldı. Vali Toprak ile 7. Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Recep'in tören aracı ile halkı selamlamasının ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yapan Vali Toprak, 'Aynı vatan üzerinde yaşayan insanlarımızla birileri boş durmayarak oyun üstüne oyun oynayıp milletimizi birbirine düşürme gayreti içerisine girmiştir. Ancak tek yürek olmuş milletimizin her bir ferdinin sayesinde tüm yanlış emeller boşa çıkartılmıştır. Bundan sonra da asla ve asla milletimizin her bir ferdinin huzurunu, sükununu, birliğini ve beraberliğini kimse bozamayacak ve aramıza hiçbir şey giremeyecektir. Biliyorum ki şimdilerde güzel Diyarbakır'ın aydınlık ufkuna kara tüller germek isteyen, acıyı ve kederi bu ilimize ve insanlarımıza reva görenlerden dolayı rahat değil. Birileri istiyor ki sevgi yerine nefret, kardeşlik yerine ayrılık bu şehre hakim olsun. İş arayan işsiz, aş arayan aşsız, yol arayan yolsuz, huzur arayan huzursuz, refah arayan yoksul, su bekleyen topraklar susuz kalsın istiyorlar. Benim sevgili Diyarbakırlı kardeşim, vatandaşım, hiçbir şekilde korkuya kapılma, endişe etme. Üzerine atılmak istenen bu kara örtüyü yırtıp atacak, seni sevgi ile saracak, koruyacak hemşehrilerin ve senin için var olan devletin buna asla fırsat vermeyecektir' dedi.
Yapılan konuşmanın ardından halk oyunları gösterisi sunulurken, tören askeri birlik, okul ve tankların geçişi ile sona erdi.

SAKARYA
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Sakarya'da düzenlenen törenle kutlandı.Sakarya Valiliği'nde başlayan kutlamalar kapsamında Vali Mustafa Büyük, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Orhan Çınar, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ve protokol üyelerinin tebriklerini kabul etti.
Atatürk Bulvarı'nda devam eden törende Vali Büyük, Garnizon Komutanı Çınar ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Toçoğlu, askeri cipten halkı selamladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından öğrenciler şiir okudu, halk oyunları ekipleri de çeşitli gösteriler sergiledi.
Sakarya Valisi Büyük, törende yaptığı konuşmada, aziz Türk milletinin tarihteki en büyük başarılarından biri olan cumhuriyetin 89. yılını coşkuyla kutladıklarını söyledi.
Cumhuriyetin kurucusu Atatürk'ü ve silah arkadaşlarını, şehitleri ve gazileri şükran ve rahmetle andıklarını vurgulayan Büyük, ''Cumhuriyet idaresine geçişimizin ve bu idare altında varlığımızı sürdürmenin engin mutluluğu, haklı sevinci, üstün gururu ile Cumhuriyet Bayramınızı yürekten kutluyorum'' şeklinde konuştu.
Tören, resmi geçitle sona erdi.
AYDIN
Aydın'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 89'uncu yıldönümü kutlamaları kapsamında düzenlenen "Cumhuriyete Bağlılık Yürüyüşü" büyük ilgi gördü.
Aydın'da Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyetin kuruluşunun 89. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında resmigeçit törenin ardından 'Cumhuriyet Bağlılık Yürüyüşü' gerçekleştirildi.
Yürüyüşe Vali Kerem Al, Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın Jandarma Bölge ve Aydın Garnizon Komutanı Tuğgeneral Salih Karakaş, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem, Gültekin Kılınç ve Semiha Öyüş, CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, İl Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, Aydın Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Nakiddin Buğday, Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Ekrem Yiğit, İl Emniyet Müdürü Ahmet Turan Temel, Aydın İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Bülent Bulut, Vali Yardımcıları, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle öğrenciler ve binlerce vatandaşlar katıldı.
Vali Al ve protokol ile birlikte binlerce öğrenci ve vatandaş 10. Yıl Marşı eşliğinde Adnan Menderes Bulvarı güzergahında yürüyüşe başladı. Yoğun katılım nedeniyle kilometrelerce kuyruğun oluştuğu yürüyüşte öğrenciler dev bir Türk Bayramı ve Atatürk posteri taşıdı. Vatandaşlar ellerindeki bayraklarla söylenen marşlara eşlik ederken; birçok vatandaş ve işyeri sahibi ise caddelerden ve evlerinin balkonlarından alkış tutarak ve bayrak sallayarak yürüyüşe destek verdi. Yürüyüş kortejin tekrar Atatürk Meydanı'na gelmesi ile sona erdi.
DENİZLİ
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Denizli'de da törenle kutlandı. Vilayette başlayan kutlamalar kapsamında Vali Abdülkadir Demir, Belediye Başkanı Osman Zolan ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Memduh Hakbilen, protokol üyelerinin tebriklerini kabul etti. Gazi Bulvarı'nda devam eden törende Demir, Zolan ve Hakbilen, askerî cipten halkı selamladı.

Saygı duruşu ve İstikl'l Marşı'nın ardından öğrenciler şiir okudu, halk oyunları ekipleri gösteriler sergiledi. Vali Demir, yaptığı konuşmada aziz Türk milletinin tarihteki en büyük başarılarından biri olan cumhuriyetin 89. yılını coşkuyla kutladıklarını söyledi. Tören, resm-i geçitle sona erdi.

ŞANLIURFA
Şanlıurfa'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 89. yıldönümü coşkuyla kutlandı.
Şanlıurfa'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına sabah saatlerinde başlandı. Şanlıurfa Valiliği önünde düzenlenen törene Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, 20. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral İhsan Başbozkurt, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, daire müdürleri, askeri erkan, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı töreni izlemeye gelen vatandaşlar arandıktan sonra tören alanına alındı. Vali Celalettin Güvenç, Garnizon Komutanı Tuğgeneral İhsan Başbozkurt ile Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, törene katılan öğrenciler ile vatandaşların bayramını kutladıktan sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Vali Güvenç, herkesin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutlayarak, "Bugün burada, bu güzel günde, koca tarihin ve şu gök kubbenin altında, Gazilerin, şehitlerin şahitliğinde ecdadımızın ve başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere son devletimizi kuranların manevi huzurunda devletimizin en büyük gününü, Cumhuriyet Bayramını kutlamak için toplandık. Yıllar Önce sabrımızı, gücümüzü, azmimizi, gösterdiğimiz yedi düvele bu sefer birliğimizi, diriliğimizi, huzurumuzu göstermek için toplandık. Bu vatanı bize teslim eden atalarımıza, şimdi toprağın altında yatan şühedaya şükran ve hislerimizi ifade etmek için toplandık. Hepimize kutlu olsun' dedi.
Vali Güvenç'in konuşmasının ardından halk oyunları ekiplerinin folklor gösterileri yer aldı. Tören, öğrenciler tarafından şiirlerin okunmasının ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı geçit töreni ile sona erdi. Töreni izlemek üzere anne ve babalarıyla birlikte tören alanına gelen çocuklar, tören boyunca Türk bayraklarını ellerinden düşürmedi.

ÇORUM
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Çorum'da törenlerle kutlandı.
Hürriyet meydanındaki kutlamalara Vali Sabri Başköy, AK Parti Çorum milletvekili Cahit Bağcı, Garnizon Komutanı J. Kd. Alb. Hakan Saraç, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, AK Parti Çorum İl Başkanı Ahmet Sami Ceylan, MHP İl Başkanı Ercan Daşdan, daire müdürleri üst düzey askeri ve polis yetkilileri ile vatandaşlar katıldı.
Törende bir konuşma yapan Vali Sabri Başköy, insan onuruna ve yaradılışına en yakışır rejimin adının 'Cumhuriyet' olduğunu söyledi.
Cumhuriyeti ideal rejim yapan anlayışın milleti ve iradesini ön plana çıkarması ve bunun üzerinde herhangi bir güç tanımaması olduğunu dile getiren Başköy, 'Cumhuriyet bir değerler manzumesidir. Bir bütün olarak algılanmalı, tüm niteliklerine eşit değerler atfedilmeli, evrensel kabullerle uygulanmalıdır. Cumhuriyet keza, tek bir fikre yönelik peşin kabuller rejiminden çok, bölücü, yıkıcı ve şiddet unsurları taşımadığı sürece, farklı fikirlerin ifade edilmesinin teminat altına alındığı, hoşgörü temelli bir rejimin adıdır.
Cumhuriyet, ortak bir varoluşun ortak yaşama kararlılığıdır. Cumhuriyetin ne olduğu iyi kavranmalı ve birleştiriciliği asla göz ardı edilmemelidir. Dolayısıyla; farklılıkları kutsallaştırmadan, ama farklıkları da yok saymadan ortak bir tarihe ve kültüre sahip olarak kimseyi ötekileştirmeden, bu topraklar üzerinde yaşayan herkesi birinci sınıf vatandaş olarak görmemiz, özgürlük ve demokrasiyi Anayasal sınırlar içerisinde olabildiğince yaşamak ve yaşatabilmek kararlılığını göstermemiz gerekmektedir' dedi.
'Kalkınmış, huzurlu, istikrara kavuşmuş, iyi bir idareyi gerçekleştirmiş bir ülke olmak; bizden sonraki nesillerin vatandaşlığından gurur ve onur duyacakları bir Cumhuriyet bırakmak temel hedefimizdir' diyen Başköy, 'Amacımız; 89 yıllık bir mücadelenin ve gayretin ürünü olan üniter yapımızdan, Cumhuriyetimizden, demokrasimizden ve diğer kazanımlarımızdan hiç bir taviz vermeden ileriye, daha ileriye, daha da ileriye gitmektir. İnsan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ile taçlanmış, farklılıklarımızı zenginlik olarak gören, aidiyet duygusunun perçinleştiği, insan odaklı, devlet millet kaynaşmasını sağlamış Cumhuriyeti ileriye taşımak hedefimizi, günlük hadiselerin gölgelemesine asla izin vermemeliyiz' ifadelerini kullandı.
Vali Başköy'ün konuşmasının ardından günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu. Törenler, halk oyunları gösterisi ve kortej geçişinin ardından sona erdi.
AMASYA
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Amasya'da kutlandı.
Amasya Valisi A. Celil Öz'ün valilikte tebrikleri kabul etmesinin ardından 12 Haziran Stadyumu'nda tören düzenlendi.
Vali Öz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Haluk Yıldızdan ve Belediye Başkanı Cafer Özdemir, halkı selamlamalarının ardından çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödül verdiler.
Vali Öz, törende yaptığı konuşmada, 'Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 'En büyük eserim' dediği Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 89. yıldönümünü millet olarak büyük bir coşku, mutluluk, onur ve gurur içerisinde kutluyoruz' dedi.
Cumhuriyet döneminin Türk milletinin tarihindeki en önemli aydınlanma, gelişme ve modernleşme dönemi olduğunu anlatan Öz, 'Cumhuriyet dönemi Türk milletinin her alanda çağdaş uygarlık seviyesine yükselmek için çaba sarf ettiği ve bu uğurda yapılan çalışmalarla gerek sosyal alanda, gerek siyasi alanda, gerekse ekonomi alanında önemli başarılara ulaştığı bir dönemdir' diye konuştu.
Törende geçiş yapan askeri birlikler, halktan alkış aldı.
VAN
Cumhuriyetin 89. kuruluş yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Van'da dacoşkuyla kutlandı.
Törenin yapılacağı Cumhuriyet Caddesi sabahın erken saatlerinde trafiğe kapatılırken, çevrede geniş güvenlik önlemi alındı. Tören alanına girmek isteyen vatandaşlar ise üst aramasından geçirildi. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Van Valisi Münir Karaloğlu, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç ve Belediye Başkan Vekili Sabri Abi'nin halkı selamlaması ile başladı. Vatandaşlar, çocukları ile birlikte ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak törene destek verdi. Törende bir konuşma yapan Van Valisi Münir Karaloğlu, Kurban Bayramı'nın ardından bu güzel bayramı da kutlayarak bayram coşkusunu ikiye katladıklarını ifade etti. Geçtiğimiz yıl yaşanan deprem felaketi nedeniyle bayramların buruk bir ortamda geçirdiklerini anlatan Karaloğlu, 'Bu yıl ise depremin yaralarını sarmış olarak, kutlamalarımızı gerçekleştiriyoruz. Bu nedenle mutluyuz. Yaklaşık bir asır evvel bağımsızlığı elinden alınmaya ve sonrasında da yok edilmeye çalışılan Vanlılar, Rizeliler, Kayserililer, Edirneliler, Hakkarililer, kısacası tüm Türkiye bir ve bütün olmuş; şehit vermiş, gazi vermiş. Ancak bu cennet toprakları, Anadolu'yu, vermemiş, bağımsızlığından vazgeçmemişti. Bu sayede Milli Mücadele zaferle sonuçlanmış, 29 Ekim 1923'te de Cumhuriyet ilan edilmiş, ülkemize ve insanımıza en çok yakışan yönetim sistemi kabul edilmişti. Cumhuriyet rejimi, yalnızca ülkemizin ve insanımızın değil; aynı zamanda Dünyanın ve insanlığın da en doğru tercihi ve en önemli kazanımıdır. Zira Cumhuriyet, tüm insanlığa, onurlu bir yaşama hakkı sunar. Tarih göstermiştir ki, din, dil, ırk, mezhep, coğrafya ayrımı olmaksızın herkesin etrafında kenetlenebileceği en güçlü dayanak, en büyük ortak payda ve en doğru yönetim biçimi, Cumhuriyettir' dedi.
Dün olduğu gibi, bugün de, yarın da kardeş olarak yaşamaya devam edeceklerini belirten Vali Karaloğlu, 'Bugün çevremizde meydana gelen ve hemen tüm dünyayı etkileyen Arap yangınının en büyük nedenlerinden biri de Cumhuriyetin eksikliği değil midir? Cumhuriyetimiz, 89 yaşında olsa bile, henüz gençlik çağındadır. Bünyesi gittikçe daha da güçlenmekte, Karşısına çıkan badireleri bir bir geride bırakmaktadır. Aydınlık bir gelecek için kurduğumuz Cumhuriyet, ülkemizin en ücra köşelerini aydınlatmaya ve dünyaya ışık olmaya devam etmektedir. Bugün bizlere düşen görev, atalarımızın bizlere emanet ettikleri bu kutsal vatan topraklarını canımızdan aziz bilip koruyup kollamak, modern bir şekilde inşa edip geleceğe taşımak ve nihayetinde evlatlarımıza, gençlerimize miras bırakmaktır. Birlik, dirlik ve kardeşliğimize zarar vermek, aramıza nifak tohumları serpmek isteyenlere de bu vesileyle diyoruz ki, hiç kimse ve hiçbir güç, bizleri ayıramaz. Bizler, biriz, bütünüz. Aynı ağacın farklı dalları, aynı desenin farklı renkleri, aynı elin farklı parmaklarıyız. Dün olduğu gibi, bugün de, yarın da kardeş olarak yaşamaya devam edeceğiz' şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmanın ardından Cumhuriyet'in 89. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde ilköğretim okulları arasında düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerini Vali Karaloğlu, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç ve Belediye Başkan Vekili Sabri Abi verdi. Büyük bir coşku ile kutlanan Cumhuriyet Bayramı, resmi geçit töreni ile son bulurken, skorsky helikopterlerde her yıl olduğu gibi bu yıl da resmi geçitte yer aldı.

ERZURUM
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Erzurum, Kars, Ağrı, Ardahan ve Iğdır'da düzenlenen törenlerle kutlandı.
Erzurum'daki tören öncesi Vali Yardımcısı Mehmet Gök, valilik makamında bayram tebriklerini kabul etti.
Hastaneler Caddesi'nde gerçekleştirilen törende konuşan Vali Yardımcısı Gök, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutlamanın gururunu yaşadıklarını söyledi.
Gök, Cumhuriyet'in Türk milletinin çağdaş dünyadaki yerini alma kararlılığının ifadesi olduğunu belirterek, ''Uzun süredir terörizm belasına karşı verdiğimiz mücadele her zaman olduğu gibi bugün de kararlılıkla sürdürülmektedir. Terörle mücadelede şehit olan asker, polis, köy korucusu ve diğer görevlilerimize bu alçakça saldırılarda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum, gazilerimizi şükranla anıyorum'' dedi.
Tören, halk oyunları ve askeri geçiş töreninin ardından sona erdi.
KARS
Kars'ta, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla valilik binası önünde tören düzenlendi.
Kars Valisi Eyüp Tepe törende yaptığı konuşmada, milletini, bayrağını seven, ahlaklı, çalışkan genç nesillerin, Cumhuriyet'in teminatı olduğunu söyledi.
Türk milletinin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ulaşacağı hedeflerin bitmeyeceğini ifade eden Tepe, şunları kaydetti:
''Şanlı tarihimizde atalarımız Çanakkale'de, Dumlupınar'da, Kocatepe'de, Sarıkamış'ta ve daha birçok yerde bu aziz vatan ve al bayrak için canları pahasına savaşmışlar, canlarından aziz bildikleri vatan savunmasında şehitlik mertebesine ulaşmışlarsa onların evlatları, torunları olarak bizler de vatanımız için canımızı vermeye hazır olduğumuzu biliyoruz.''
Tören, öğrenciler tarafından sunulan halk oyunları ve şiirlerin okunmasıyla sona erdi.
AĞRI
Erzurum Caddesi'nde düzenlenen törende konuşan Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan, Cumhuriyet'in 89. yıl dönümünü coşkuyla kutladıklarını söyledi.
Geçmişten alınan emaneti geleceğe taşımanın gururunu yaşadıklarını ifade eden Tekinarslan, şöyle konuştu:
''Bu tarihe kadar taşıdığımız Cumhuriyetimizin hiç karanlık noktası ve utancı olmayan asil milletimizin binlerce yıllık serüveninde bugün geldiği noktada 75 milyon insanının tamamını, millet egemenliği ile tanıştırmıştır.''
Program, öğrenciler tarafından okunan şiirler, halk oyunları gösterisi ve geçit törenin ardından sona erdi.
ARDAHAN
Ardahan'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 80. Yıl Cumhuriyet Stadyumu'nda gerçekleştirilen törenle kutlandı.
Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, törende yaptığı konuşmada, bugünün gururunu yaşadıklarını belirterek, milletin bin yıldır bu topraklar için bedel ödediğini anımsattı.
Vali Azizoğlu, şunları kaydetti:
''Bu topraklar için bedel, kanları ve canlarıyla ödenmiştir. Bu vatanı vatan olarak muhafaza etmekte ayrıca bir bedel ister. Bugün aslanlar yurduna yine çakallar tebelleş olmuştur. Buradan pay koparmak için çırpınmaktadırlar. Yine içimize fitne ve fesat düşürmenin yollarını aramaktadırlar. Bilmeliyiz ki, birlik içinde tek vücut olursak ayakta kalırız.''
IĞDIR
Iğdır'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Zübeyde Hanım Bulvarı'nda düzenlenen törenle kutlandı.
Törende konuşuna Iğdır Valisi Ahmet Pek, ülkenin bu günlere kolay gelmediğini belirterek, Türk milletinin hiçbir zaman esir olmadığını söyledi.
Hiçbir devletin ve gücün bu milleti yok edemeyeceğini ifade eden Pek, ''Bu millet ne zaman başı sıkışsa bir araya gelerek birlik beraberlik içinde herkese gereken dersi vermiştir. Ceddimizden bize kalan bu vatanı yaşatacağız. Atatürk'ün gösterdiği çağdaş ülke yolunda büyük mesafeler aldık. Bunun için çok çalışmalı ve üretmeliyiz'' diye konuştu.
Tören resmi geçit törenin ardından sona erdi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.