Cumartesi 19.01.2013 00:00
Son Güncelleme: Cumartesi 19.01.2013 16:02

Mehmet Ali Birand'a veda!

Duayen gazeteci Mehmet Ali Birand, son yolculuğuna uğurlanıyor. Birand'ın eşi Cemre Birand, "Bugünü görse çok eğlenirdi. Cumhurbaşkanlarına layık bir uğurlama oldu" diye konuştu.

Türk medya dünyasının duayen ismi Mehmet Ali Birand'ı son yolculuğuna uğurlamak isteyen binlerce kişi, Teşvikiye Camii'ne akın etti.

BİRAND SEVGİSİ CAMİ AVLUSUNA SIĞMADI

Cenaze namazının kılındığı caminin avlusu erken saatlerden itibaren doldu. Medya, siyaset, iş, sanat ve spor camiasından pek çok ünlü ismi buluşturan cenaze namazında kalabalık, cami avlusuna sığmayıp sokaklara taştı.
Öğle namazına müteakip düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Birliği ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Harp Akademileri Komutanı Raif Akbaş, eski Başbakan Mesut Yılmaz, Antalya Milletvekili Deniz Baykal, AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, iş adamı Ali Ağaoğlu, Fatih Terim, Acun Ilıcalı, Rakel Dink, Uğur Dündar, Ali Kırca, Abbas Güçlü, Soner Yalçın, Nedim Şener gibi çok sayıda gazeteci, siyaset, spor sanat ve iş dünyasından insan hazır bulundu.
Törene katılanlar, Mehmet Ali Birand'ın eşi Cemre, oğlu Umur ve gelini Caterina Birand'a taziyelerin iletti. Cenaze namazını İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran kıldırdı. Cenaze namazının kılınmasının ardından Birand için helallik alındı. Daha sonra Birand'ın cenazesine oğlu Umur Birand, Bakan Bağış, Ali Kırca gibi birçok tanınmış isim omuz verdi. Birand'ın cenazesinin araca götürülüşü sırasında binlerce kişi ellerindeki karanfilleri tabutun üzerine attı. Bu sırada, cenaze aracına binen Umur Birand, aracın camından babasının tabutuna baktı ve gözyaşlarına boğuldu. Birand'ın tabutunun üzerine torununun patiği konulurken, bir grup Galatasaray taraftarı da takımlarına ait bayrak ve atkıyı tabutun üzerine yerleştirdi. Cenaze törenine katılan binlerce kişi, alkış ve gözyaşları içerisinde Birand'a veda etti.
Usta gazeteci Birand'ın cenazesi, defnedilmek üzere Anadolu Hisarı'nda bulunan aile kabristanına götürüldü.

'TAKVİMLERDEN BİR YAPRAK DAHA DÜŞTÜ, 32. GÜN YOK ARTIK'

Gazeteci Mehmet Ali Birand'ın cenaze namazı öncesinde binlerce kişi camiye akın etti. Cami yakınına 'üzgünüz, takvimden bir yaprak daha düştü, 32. gün yok artık' yazılı pankart asıldı.
71 yaşında hayata gözlerini yuman Gazeteci Mehmet Ali Birand için binlerce kişi Teşvikiye Camii'ne akın etti. Cenaze namazı öncesinde camiye gelen vatandaşlar gözyaşlarına hakim olamadı. Cami yakınına 'üzgünüz, takvimden bir yaprak daha düştü, 32. gün yok artık' yazılı pankart asıldı.

İLK TÖREN İKİNCİ EVİNDE DÜZENLENDİ

Tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi'nde hayatını kaybeden Birand'ın cenazesi sabah saatlerinde Zincirlikuyu Mezarlığı Gasilhanesi'nden alınarak yıllarca görev yaptığı Doğan TV Center binasına getirilmişti. Törende, Birand'ın eşi Cemre, oğlu Umur Birand'ın yanı sıra Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, eski Başbakan Yardımcılardan Hüsamettin Özkan, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Beyazıt Öztürk, Can Dündar, Cüneyt Özdemir gibi çok sayıda gazeteci hazır bulundu.Cenazenin binaya giriş yaptığı esnada Birand'ın çalışma arkadaşlarının gözyaşlarına boğulduğu görüldü.
Törende bir konuşma yapan Birand'ın oğlu Umur Birand, gözyaşlarına hakim olamadı. Oğul Birand, 'Babam çalışmayı çok severdi. Her sabah erkenden koşa koşa buraya gelirdi. Onun hayatıydı burası. Keşke aranızda olsaydı da bunları görebilseydi. Ne kadar güzel iş yaptığınızı, ne kadar doğru yerde durduğunuzu söyleyebilseydi. Hayat çok ilginç yerlere götürüyor bizi, babamı kaybettik' dedi. Konuşmasının ardından Umur Birand'ın annesine sarıldığı görüldü.
BİRAND SON YOLCULUĞUNA UĞURLANIYOR


Cemre Birand ise, 'Hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum. Bugünü görse çok eğlenirdi.Tam istediği gibi bir tören oldu. Şanlı şöhretli Cumhurbaşkanlarına layık. Sizleri çok sevdi, son ana kadar sizleri düşündü. Bizlerden çok sizleri seviyordu. Biz yeterli kalmadık onun evde kalması için. Akşam eve geldiğinde 'ben sizi dinliyorum, siz anlatın' diyerek yazısını yazardı. 24 saati işle, tutkuyla geçen bir insandı. Bütün gün ömrü Doğan ailesinin çıkardığı televizyon ve gazetelerle geçti' diye konuştu.
Konuşmaların ardından usta gazeteci Mehmet Ali Birand için helallik alındı. Daha sonra Birand'ın cenazesi, dua ve gözyaşları içerisinde cenaze töreni için Teşvikiye Camii'ne götürüldü.

"USTAMIZDI, MUHABİR ARKADAŞIMIZDI"

Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Mehmet Ali Birand için çalıştığı televizyon kanalının önünde tören düzenlendi. Buradaki törene Birand'ın yakınlarının yanı sıra çok sayıda çalışma arkadaşı katıldı.
Duaların edildiği törende zaman zaman hüzünlü anlar yaşandı. Birand'ın meslektaşları ve uzun süre birlikte çalıştığı mesai arkadaşları gözyaşlarını tutamadı. Törene katılan Can Dündar, "O bizim ustamız, örneğimiz, derdimizi paylaşan özel bir insan. Bizim için hakikaten baba yarısı. Acımız sonsuz." dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Mehmet Ali Birand'ı, güzel bir insan olarak nitelendirerek, ''Türkiye'yi yalnızca iç dinamikleriyle değil, dünya konjonktürü içinde değerlendirebilen, ufku geniş bir insan. Türkiye'nin bugünkü noktaya gelmesinde Demirkırat belgeseli çok etkili olmuştu. Hiç hafızalardan silinmeyecek bir insandı'' diye konuştu.
Gazeteci Ertuğrul Özkök ise, Birand'ın ölümüyle ilgili şunları kaydetti:
''Çok hoyrat bir toplumda yaşıyoruz. Bazı insanlar, bazı insanları sevilmiyormuş gibi takdim ediyorlar. O ölüm geldiği zaman, arkasından bıraktığı iz gösteriyor ki, biz yalan bir dünyada yaşıyoruz. Aslında bize anlatılan insanlar, toplumun kalbindeki, gönlündeki insanlar değil. Bize yanlış imajlarla anlatılıyor. Mehmet Ali, bence herkese bu dersi verdi.'' Sosyal paylaşım sitelerinde Birand'ın ölümüyle ilgili yer alan bazı yazılardan üzüntü duyduğunu da dile getiren Özkök, ''Bu iyi bir toplum psikolojisi değil'' dedi.
Cüneyt Özdemir de, "Çok üzgününüz. Ailemizden ferdi kaybettik. Bizim kaybımız önemli değil Türkiye gerçekten önemli bir gazeteciyi kaybetti." ifadesini kullandı.
Beyazıt Öztürk ise, "Öyle garip bir şekilde uyandım ki sabah. Bugünü de mi görecektim? Mehmet Ali Birand sayesinde televizyonculuğa başladım. Bugün yaşadıklarımıza inanamıyoruz." dedi.
Birand'ın muhabirlerinden Özay Erat da, "Hem görevimi yapmaya çalışıyorum. Oradan bakarken bana gülüyor. Hayatımızdan çok insan geçti ama o bizim bir muhabir arkadaşımızdı. Erken bıraktı gitti, keşke bırakmasaydı." şeklinde konuştu.
Gazeteci Ali Kırca "İki gündür onun haberlerini ekranda biz sunarken ve başka kanallarda izlerken, görüntüleri ekrana gelirken hep o sunuyormuş gibi, yaşıyormuş da kendi ölümünün haberlerini sunuyormuş gibi geliyor. Ama işte bu gün artık onu toprağa veriyoruz. Hatıralarımızda yaşayacak onu çok özleyeceğiz." şeklinde duygularını dile getirdi.
CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal da şu ifadeleri kullandı: "Mehmet Ali Birand'ın ölümü toplumumuzu çok derinden etkiledi. Bunu görüyoruz. Aslında bunda şaşılacak bir taraf da yok. Müthiş bir insan öyküsü yatıyor. Olağan üstü bir insanlık macerasını yaşamış bir insan. Mesleğine katkı yapmış. Mesleğini yeniden tanımlamış. Ülkedeki alışılmış uygulamaların ötesine geçmiş, gerek televizyonculuğu, gerek gazeteciliği bu anlayışla sürdürmüş ve mesleğinin zirvesine geçmeyi başarmış bir insan. Yurt dışında görev yaptığı sırada, beraberliklerimiz oldu. Beraber eşiyle birlikte yemeklere gittik, sinemalara çıktık. Arkadaşlık da yaptık. Mehmet Ali artık aramızdan ayrıldı ama hepimizin ruhunda zihninde bir Mehmet Ali olayı var."
Galatasaraylı yönetici Abdurrahim Albayrak, "Büyük bir Galatasaraylıydı. Allah rahmet eylesin. Mehmet Ali ağabeyle Galatasaray Sporti A.Ş.'de de Yönetim Kurulu'nda beraber çalışıyorduk. 1,5 yıldır koltuklarımız yan yanaydı. Önümüzdeki Salı günü çok acı bir gün olacak ama biz onu hep yaşatacağız."
Yılmaz Erdoğan, "Üzgünüm çünkü onu şahsen tanımış ve dostluğunu paylaşma şansına erişmiş bir insanım. Bu ülkenin kaderi için, her anlamda gidişatı için çok önemli bir denge unsurunu, barıştırıcıyı, uzlaştırıcıyı yitirmenin acısı var."
İşadamı Tuncay Özilhan, "Çok büyük bir gazeteciyi, çok önemli bir fikir adamını kaybettik. Hepimizin başı sağ olsun. Ailesine baş sağlığı diliyorum. Allah rahmet eylesin."
Halit Kıvanç, "Bu ay 88 yaşına basıyorum. 50 sene önce Milliyet gazetesi binası yetmiyordu. Ben dış haberlere bakan Sami Kohen'in odasında oturuyoruz. Bir genç geldi. Masayı getirdiler masa sığmadı, daha küçük bir masa geldi. O masaya Mehmet Birand oturdu. Öz evladım gibiydi. Sonra o odaya bir genç hanım geldi. En özel ve güzel yanı daima güler yüzlü olmasıydı. Çok çalışkandı."
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, "Son Mehmet Ali Bey ile ilgili çok şey söylendi. Binlerce insanın akın ettiği bir cenaze. Bu tabloyu görseydi kendisi de çok mutlu olurdu. Demek ki çok seveni varmış. Ailesine, dostlarına, basın camiasındaki bütün arkadaşlarına baş sağlığı diliyorum. Büyük bir kayıp, umud ediyorum ki Sayın Birand'ın yeri doldurulacaktır."
İşadamı Ali Ağaoğlu, "Hepimizin başı sağ olsun, Türkiye'nin yetiştirdiği içi en dolu, bilgi olarak en dolu insanlardandı. Türk insanının en büyük eksikliğinden birisi uzlaşmadır, Mehmet Ali Birand uzlaşmayı en iyi şekilde sağlayan, ülkeye örnek olacak bir insandır. Uzlaşmacı ve pozitif yönüyle yeri kolay kolay doldurulamaz bir insandı."
Tayfun Talipoğlu, "Bu meslekte insanın bir yere gelebileceğini zaman ama orayı koruması gerektiğini söylemişti. Daha mesleğin başındayken TRT'de Show Tv adına Güneri Civaoğlu ile beraber program yapıyorlardı. Sevgili Cem Uzan o zaman dedi ki, 'TRT stüdyolarını nasıl kullanır git ve bir haber yap!' Biraz kelle koparan haber cinsinden. Ben de kapıda bekliyorum. İçeri girdim tam kapıdan beni gördü. Yanağımı okşadı ve dedi ki; 'çok iyi gidiyorsun çok başarılı gidiyorsun, dikkat et bu iş bıçak sırtıdır. Bir anda insanlar senden nefret edebilir, bütün sevgileri ters dönebilir' dedi ve yanağımı okşadı gitti. Ondan sonra dostluğumuz başladı, ağabeyimizdi bizim. Her gördüğü yerde zaman zaman küçük anekdotlarla der verdi. O bu bıçak sırtı işi çok iyi başardı ki 3 gündür televizyonları görüyoruz, burayı görüyoruz. Keşke biz de onun gibi başarabilseydik."
BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Bütün ülkenin başı sağ olsun. Herkes her şeyi söyledi. Ama büyük bir bahtiyarlığın sahibiydi çünkü sağlığında da bu söylendi. Aslında sevenleri ve sevmeyenlerine baktığımızda bu ülkede demokrasiyi isteyenler ve istemeyenler ayrımını net olarak görebilirsiniz. Bir gazeteci ve aramızda düzgün bir demokrat olarak yaşadı ve aramızdan ayrıldı mekanı cennet olsun.
BDP Milletvekili Hasip Kaplan, "Sayın Birand'ı 12 Eylül dönemindeydi, dayısı rahmetli Türkiye Barış Derneği Genel Başkanı olarak yargılanıyordu ve ben genç bir avukat olarak oradaydım. Sayın Birand ile ilk tanışmamız orada oldu. Ondan sonra siyaset hayatında hep olağanüstü dönemlerde beraber olduk. Yakın tarihimizin büyük bir üstadıydı. Özleyeceğiz."
Fatih Terim, "Son 1,5 yıl beraberdik. Aynı zamanda yönetim kurulumuzdaydı. Braga maçında beraberdik. İyi bir Galatasaraylı, iyi bir Türkiye insanıydı. Allah rahmet eylesin! Mekanı cennet olsun! Ailesine de sabırlar diliyorum."
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Mehmet Ali Birand'ın, ''Erdoğanlı Yıllar'' ile Bediüzzaman Said Nursi ile ilgili iki ayrı belgesel hazırlığında olduğunu ve bu anlamda çok önemli röportajlar yaptığını hatırlatarak, ''Onun yetiştirdiği talebeler, ümit ediyorum, bu belgeselleri bitirdirir'' dedi. Çelik, tedavi gördüğü hastanede önceki gün vefat eden gazeteci yazar Mehmet Ali Birand (72) için uzun yıllar görev yaptığı Doğan TV Center önünde düzenlenen törende, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Mehmet Ali Birand'ın arkasından çok sayıda eser ve izler bırakan bir gazeteci olduğunu belirten Çelik, Birand'ın çok sayıda gazeteci yetiştirdiğine dikkati çekti. Çelik, ''Mehmet Ali Birand'ın eserleri derken sadece onun tarihe tanıklık eden onun belgesellerinden, kitaplarından söz etmiyorum. Aynı zamanda eser olarak bıraktığı çok önemli şeyler var. O da yetiştirdiği öğrencilerdir'' dedi.
AK Parti'de tanıtım ve medyadan sorumlu genel başkan yardımcısı görevinin de bulunduğunu hatırlatan Çelik, bu vesileyle de Birand ile görüştüğünü ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:
''Arşivimizden yararlanmak istiyordu. Zaman zaman müracaatları vardı. Ben de kendisine yardımcı oluyordum. Bazı randevular konusunda yardımcı olmamı istemişti. Bunlarla ilgili de girişimlerim oldu. 'Erdoğanlı yıllar' diye bir belgesele başlamıştı. Başbakan'ın, özellikle başbakanlığını mercek altına alan bir belgesel hazırlıyordu. Bir de Bediüzzaman Said Nursi ile ilgili bir belgesel hazırlıyordu. Bu anlamda çok önemli röportajlar yaptı. Onun yetiştirdiği talebeler, ümit ediyorum, bu belgeselleri bitirdirir. Böylelikle onun hatırasına, en güzel vefayı göstermiş olurlar.''
Birand'ın Türk siyasi hayatına da önemli katkıları olduğunu dile getiren Çelik, ''Mehmet Ali Birand, darbecilerin, vesayetçilerin sevmediği bir insandı. Totaliter rejim özlemcilerinin hiç bir zaman tutmadığı, itip kaktığı bir insandı. O ama her zaman hukuk devletinden ve demokrasiden ve özgürlüklerden yana oldu. Her insanın hatası eksiği vardır, ama Mehmet Ali Birand, bana göre, dolu tarafı çok daha fazla olan bir insandı. Zaten bugün insanların gözyaşı dökmesi, vefatından dolayı keder, hüzün yaşaması da bunu gösteriyor'' değerlendirmesinde bulundu.
BİRAND'IN SON SÖZLERİ
SOSYAL MEDYA BİRAND'A AĞLADI - KİM ARDINDAN NE DEDİ?
HAYATIN BİRAND'A ÖĞRETTİĞİ ACI GERÇEK
BİRAND, HASTANEYE YATMADAN SON YAZISINI GAZETEYE GÖNDERMİŞ - Tıklayın





X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.