Çarşamba 01.05.2013 00:00
Son Güncelleme: Çarşamba 01.05.2013 13:38

1 Mayıs olaylı başladı

Taksim Meydanı çevresine bariyer döşenerek araç trafiğine kapatıldı. Polisler sabah erken saatlerde görev yerlerinde konuşlanırken, işçiler de DİSK önünden yürüyüşe geçti. Beşiktaş'ta toplanan bir gruba ise polis müdahale etti.

Beşiktaş'ta 1 Mayıs nedeniyle toplanan gruplara polis müdahale etti. Marjinal gruplar da polise kaldırım taşı attı. Olaylar sırasında eylemcilerden birinin polisin elinden aldığı gaz bombasını ortaya attığı da gözlendi.

BARBAROS BULVARI'NDA GERGİNLİK

Barbaros Bulvarı'nda toplanan gruplara polis ekipleri müdahale ediyor. Beşiktaş CHP İlçe Başkanlığı önünde sabah erken saatlerde toplanarak yürümek isteyen ancak polis müdahalesiyle dağılan gruplar, Barbaros Bulvarı'nda yeniden bir araya geldi. ''Yaşasın 1 Mayıs'' yazılı pankartlar açan gruptakilere polis, dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. Uyarıya taş ve şişe atarak karşılık veren göstericilere güvenlik güçleri, tazyikli su ve gaz kullanarak müdahale ediyor.


Göstericilerin attığı taşın isabet ettiği Ülke Tv kameramanı Fatih Yersiz, ayağından yaralandı. Astım hastası bir gösterici de gazdan etkilenerek ambulansla hastaneye kaldırıldı.
Öte yandan Türk Metal Sendikası'na üye yaklaşık 200 kişilik grup da Beşiktaş vapur iskelesi önünde toplandı. Beşiktaş'taki çevik kuvvet ekiplerine, polis helikopteri de havadan destek veriyor.

EMNİYETTEN AÇIKLAMA

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, küçük marjinal gruplara Beşiktaş'ta güvenlik güçlerince müdahale edildiğini belirterek, diğer bölgelerde sükunetli tablonun muhafaza edildiğini bildirdi.
Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü, daha önceki açıklamalarda da özellikle belirtildiği gibi, kendileri için bir istismar vesilesi olarak değerlendirmek isteyen küçük marjinal gruplara Beşiktaş Barbaros'ta güvenlik güçlerince müdahalede bulunulduğu kaydedildi. Açıklamada, diğer bölgelerde sükunetli bir tablonun muhafaza edildiğinin görüldüğü aktarıldı.

DİSK'LİLERİN HALASKARGAZİ CADDESİ'NDEKİ YÜRÜYÜŞÜ

DİSK'liler, Halaskargazi Caddesi'nden Osmanbey'e doğru yürüyüşlerini sürdürüyor. DİSK'e ait bir otobüs, kortejin önünde ilerliyor. Otobüsün üzerinden 1 Mayıs sloganları atılıyor. Grubun en önünde, üzerinde karanfillerle 1 Mayıs yazılı bir çelenk yer alıyor. Yürüyüşe katılanlar, ellerinde "Devrimci hareket", "İnadına sendika, inadına DİSK", "Biz kazandık, kararı biz veririz", "Taksim 1 Mayıs alanıdır", "Yine yasak yine biz" yazılı pankartlar taşıdı.
Polis helikopterinin havadan bölgeyi taradığı, Halaskargazi Caddesi'ne çıkan diğer sokak ve caddelerin de emniyet güçleri tarafından tutulduğu gözlendi. Caddedeki iş yerlerinin kapalı olduğu görüldü. Diğer yandan, Abide-i Hürriyet Caddesi'ndeki bir tekel bayi sahibi, çıkması muhtemel olaylara karşı iş yerinin zarar görmemesi için cam vitrini alüminyum levhayla kapattı.

DİSK KORTEJİNE TAZYİKLİ SU VE BİBER GAZIYLA MÜDAHALE

Polis, Şişli'den Taksim Meydanı'na yürüyüşe geçen ve dağılma uyarılarını dikkate almayan DİSK kortejine, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.
DİSK Genel Merkezi nönünden Taksim Meydanı'na doğru yürümeye başlayan ve bir süre Halaskargazi Caddesi'ndeki SGK İstanbul İl Müdürlüğü Şişli Sosyal Güvenlik Merkezi önünde bekleyen grup, tekrar yürümeye başladı. Grup, sloganlar eşliğinde Osmanbey Metrosu önüne ulaştı.
Bu sırada iki Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı'nın (TOMA), Halaskargazi Caddesi'nin ortasında bekletildiği, polis memurlarının gaz maskelerini taktığı görüldü.


TAKSİM'E GİTMEK İSTEYEN GRUPLARA POLİS İZİN VERMEDİ

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlamak için Taksim'e gitmek isteyen gruplara polis izin vermedi.
Mecidiyeköy Meydanı'nda toplanan ESP üyesi 10 kişilik bir grup, Taksim'e gitmek istedi. Ancak grubun önünde duran polis, izin vermedi. Polis amiri grupla konuşarak güvenlik alanı dışına çıkmalarını, aksi takdirde müdahale edileceğini söyledi. Yapılan görüşmenin ardından grup ayrıldı. Nakliyat- İş Sendikası üyesi yaklaşık 30 kişilik grup ise AK Parti Şişli İlçe Başkanlığı önünde toplanıp Taksim'e gitmek istedi. Grubun önünü kesen polis izin vermedi. Yapılan görüşmelerin ardından grup geri döndü.

OKMEYDANI KARIŞTI

Okmeydanı'ndan yürüyüşe geçerek Şişli Camisi'nin önüne gelen yüzleri maskeli gruba polis, biber gazıyla müdahale etti. Göstericiler de polise taş ve molotofkokteyli attı.
Şark Kahvesi'nde toplanan yüzleri maskeli göstericiler, terör örgütü DHKP/C lehine slogan atarak yürüyüşe geçti. Göstericiler, Darülaceze ile Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi güzergahını takip ederek, Sıracevizler Caddesi'ne ulaştı.
Hasat Sokak'tan Şişli Camisi'nin önüne çıkan grubun ilerlemesine izin vermeyen polis ekipleri, barikatla önlem aldı. Polis ekipleri, dağılarak başka sokaklara yönelen göstericilere biber gazıyla müdahale etti. Göstericiler de polise taş, havai fişek ve molotofkokteyli attı.
Gruptakiler ara sokaklardan caddeye ulaşmaya, önlem alan polis ekipleri de bunu engellemeye çalışıyor.

KADIKÖY MEYDANI'NDA TKP TARAFINDAN DÜZENLENEN MİTİNGE KATILAN GRUPLAR, ALANA ALINMAYA BAŞLANDI

Kadıköy Meydanı'nda Türkiye Komünist Partisi (TKP) tarafından 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla düzenlenen mitinge katılan gruplar alana alınmaya başlandı.
Bariyerlerle çevrilen miting alanında, bomba imha uzmanı ekipleri köpeklerle arama yaptı.
Aramanın ardından mitinge katılmak için çeşitli yerlerde toplanıp yürüyerek Kadıköy Meydanı'na gelen gruptakiler, kontrol noktalarında üst araması yapıldıktan sonra alana girmeye başladı.
"Yaşasın 1 Mayıs" gibi pankartların açıldığı miting alanında, hoparlörlerden müzik yayını yapılıyor.
Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı miting nedeniyle Kadıköy Meydanı'na çıkan bazı yollar da trafiğe kapatıldı.
Polis, megafonla "Dağılmazsanız suç işlemiş olacaksanız. Bu yaptığınız gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet suçunu teşkil eder. Dağılmazsanız, çevik kuvvet ekipleri tarafından dağıtılacaksınız. Bu son uyarımız. Dağılmanız için size süre veriyoruz" uyarısında bulundu.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Yunus Dolar, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile görüşerek, 50 kişilik bir grup ile Taksim Meydanı'na çelenk koymalarına izin vereceklerini söyledi.
Dolar, 50 kişilik grup dışındaki diğer katılımcıların alana giriş yapamayacağını, aksi takdirde müdahale edeceklerini ifade etti.
Uzlaşı sağlanamaması üzerine polis, DİSK kortejine tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Yürüyüşe katılanlar atılan biber gazından etkilendi. Grup da maytap atarak polise karşılık verdi.
Öte yandan Şişli'nin ara sokaklarından Büyükdere Caddesi'ne çıkmaya çalışan yüzleri maskeli bir gruba polis panzerle su sıkarak müdahalede bulundu. Grup, bu müdahalenin ardından Abide-i Hürriyet Caddesi'ne kaçtı.
DİSK üyesi bir grup da Abide-i Hürriyet Caddesi'nden Şişli Camisi'ne doğru yürüyor. Cami önünde barikat kuran polis, burada bekleyişini sürdürüyor.

CHP'LİLER OTURMA EYLEMİ YAPTI

Beşiktaş'ta Atatürk Anıtı'nın bulunduğu alanda toplanan CHP'li bir grup oturma eylemi yaptı.
Beşiktaş CHP İlçe Başkanlığı önünde sabah erken saatlerde toplanarak yürümek isteyen ancak polis müdahalesiyle dağılan gruplar, meydanda bulunan Atatürk Anıtı'nın önünde bir araya geldi.
Aralarında CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı'nın da bulunduğu gruptakiler oturma eylemi başlattı. Bir süre oturan partililer, daha sonra alana getirilen otobüste çalınan müzikler eşliğinde halay çekti.
Ardından otobüsün üzerine çıkarak partililere seslenen Salıcı, polisin yaptığı müdahaleyi eleştirerek, "Bunun hesabını soracağız. Ancak kimsenin burnunun kanamasını dahi istemiyoruz. Bu nedenle bütün CHP'lileri otobüsün etrafında toplanmaya davet ediyorum" dedi.
Gençlik kollarının da meydana gelmesini isteyen Salıcı, bütün partililerin toplanmasının ardından sonraki aşamaya geçeceklerini söyledi.
Otobüste CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ile bazı milletvekillerinin de bulunduğu görüldü.
Öte yandan Barbaros Bulvarı'nda da İşçi Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Halk Evleri ve Türkiye Gençlik Birliği üyeleri de kortej oluşturarak, Beşiktaş Meydanı'na yürümek istedi.
Polisin uyarılarına rağmen dağılmayan gruba tazyikli su ve gazla müdahale edildi. Göstericiler, Yıldız Parkı'na doğru dağıldı.
Barbaros Bulvarı, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin bulunduğu bölüme kadar polis ekiplerince kontrol altında tutuluyor.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de bulvarın ulaşıma kapalı olması nedeniyle aracından inerek CHP İlçe Başkanlığı'na yürüdü. Tekin, bu sırada gazdan etkilendi.
Polis, Beşiktaş Meydanı'nın ayrı noktalarında toplanan CHP ile KESK ve Türk Metal Sendikası üyelerinin bir araya gelmesine izin vermiyor.

CHP VE KESK ÜYELERİNİN DE BULUNDUĞU GRUBA POLİS MÜDAHALE ETTİ

Beşiktaş Meydanı'nda toplanan, aralarında CHP ve KESK üyelerinin de bulunduğu gruba, polis müdahale etti. Beşiktaş Meydanı'nda CHP, ÖDP, KESK, Halk Evleri, Yol-İş Sendikası üyelerinden oluşan kalabalık grup, Taksim Meydanı'na doğru yürümek istedi. Polis, gruba dağılmaları yönünde uyarıda bulundu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı'nın da aralarında yer aldığı partililer, polis yetkilileriyle görüştü. Yürüyüşe izin vermeyen güvenlik güçleri, grubun dağılmaması üzerine tazyikli su ve gaz kullandı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, müdahaleye tepki göstererek, meydanda bulunan otobüsten gruba seslendi. Alandaki 3 kişinin gazdan etkilendiğini ifade eden Tekin, ambulans için aradıkları 112 Acil Servis ekiplerinin yanıt vermediğini ileri sürdü.
Bu arada, vapur iskelesi önünde toplanan Türk Metal Sendikası üyeleri de bekleyişlerini sürdürüyor. Sendika otobüsünden yapılan anonslarda, üyelerin olaylara karışmaması yönünde sık sık uyarı yapılıyor.

GÜRSEL TEKİN HASTANEYE KALDIRILDI

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin'in gazdan etkilendiği ve hastaneye kaldırıldığı bildirildi.
Beşiktaş'ta CHP'lilere yönelik ikinci kez polis müdahalesi yaşandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in biber gazından etkilenerek bir binaya girdi. Tekin daha sonra açıklama yaparak "Elbette toplanmaya devam edeceğiz onların gazlarından sazlarından korkacak değiliz. Polislere lafım yok ama onlara bu cesareti kim verdiyse onlarla hesaplaşacağız. Cumhuriyet Halk Partisi'nin Genel Başkanıyım. Bizleri göre göre bu muamele yapılıyorsa sokak aralarında nasıl müdahaleler ediliyordur" dedi. "Burası Taksim mi?" diye soran Tekin, sözlerine şu şekilde devam etti: Kendi ilçe merkezimize gidemeyeceksek Bunu da kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Hiçbir şey değişmedi arkadaşlar dünün apoletli Evren'i, bugünün apoletsiz Tayyip'i... Tekin Taksim'e çıkmak isteyip istemedikleri sorusuna ise, 'Taksim dediğiniz burada gazeteler televizyonlar büyük günah işliyor herkes inşaat görüntülerini veriyor. Yarın 1 milyon insanın dolaşabileceği Taksim Meydanı'na bugün 30 bin emekçi giremiyor. Kim engelliyor faşit kafalar....' diye tepki gösterdi. Gürsel Tekin hastaneye kaldırıldı.

HARBİYE'DE EYLEMCİLERE POLİS MÜDAHALESİ: 1 POLİS YARALI

İstanbul'da 1 Mayıs gerginliği Harbiye'de sert müdahalelere neden oldu. Olaylar sırasında 1 polis yaralandı.
Göstericiler Talimhane yokuşundan Harbiye'ye çıkan yolda polisle çatıştı. Taş ve bilye atan göstericilere polis biber gazı ve su sıkarak karşılık verdi. Çıkan olaylar sırasında bir polis memuru karnına gelen taş ile yaralandı.
HÜKÜMETTEN 1 MAYIS AÇIKLAMASI
VALİLİKTEN GÖZALTI AÇIKLAMASI
TAKSİM SAKİN, GERİSİ SAVAŞ ALANI - GALERİ
1 MAYIS MAĞDURU TURİSTLER
"TAŞLILAR ÖNE GELSİN"
İŞYERLERİNİ ATEŞE VERDİLER
POLİS MÜDAHALESİNDE KALP KRİZİ GEÇİRDİ
HAK-İŞ DAVUL ZURNAYLA TAKSİM'E GELDİ
DİSK BİNASINA GAZ BOMBASI ATILDI

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.