Salı 06.08.2013
Son Güncelleme: Salı 06.08.2013

Ergenekon'da 22 müebbet

Türkiye tarihinin en önemli davası 5'inci yılında karara bağlandı. 66'sı tutuklu 275 sanıklı davada mahkeme "darbeye teşebbüs" suçlarından 19 sanığa müebbet ve ağırlaştırılmış müebbet verdi. Darbeci 3 sanık ayrıca Danıştay saldırısından da ağırlaştırılmış müebbet cezası ald

İstanbul Silivri'de 5 yıldır görülen Ergenekon davasında İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi dün kararını açıkladı. Davada 19 sanığa 13'ü ağırlaştırılmış olmak üzere toplam 22 müebbet hapis cezası verildi. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" (darbeye teşebbüs) suçundan müebbet cezası aldı. Emekli tuğgeneral Veli Küçük darbeye teşebbüsten ve Danıştay saldırısından ağırlaştırılmış müebbet, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'e darbeye teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet ve diğer suçlardan 34 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Kararda, örgüt üyeliği ve gizli belge bulundurma gibi çeşitli suçlardan CHP milletvekilleri Prof. Dr. Mehmet Haberal'a 12 yıl 6 ay, Sinan Aygün'e 13 yıl 6 ay ve Mustafa Balbay'a 34 yıl 8 ay hapis cezası çıktı. Benzer suçlamalarla eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'e 13 yıl 11 ay ve eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu'na 15 yıl 8 ay hapsi cezası verildi.

23 BERAAT 13 YAKALAMA

66'sı tutuklu 275 sanıklı davanın 321'nci duruşması, mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin de aralarında bulunduğu 6 hakim ile 3 savcının yerini almasıyla dün 12.35'te başladı. Özese, 300 sayfayı aşan kararın özetini 13.03'te okumaya başladı. Kararın okunması, 2 saat 15 dakika sürdü. Bu kapsamda Kuvai Milliye Derneği üyesi Bekir Çelik ve Tuncer Hacıbektaşoğlu, Ümraniye'deki evin kiracısı Ali Yiğit ve yönetmen Halis Yavuz Işıklar'ın da olduğu 23 kişi beraat etti. Prof. Haberal'ın da aralarında bulunduğu 17 sanık tahliye edildi. Haklarında yakalama kararı bulunan firari sanıklar Mustafa Bakıcı, Bedrettin Dalan, Turhan Çömez, Emrah Gönenci ve Saipir Deblevidze'nin dosyaları ayrıldı. Kemal Alemdaroğlu, Yalçın Küçük, Tuncer Kılınç ve Şener Eruygur'un da aralarında bulunduğu 13 tutuksuz sanık hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

BİR NUMARAYA 33 YIL

Ergenekon davasının bir numaralı sanığı, Ümraniye'de ele geçirilen 27 adet el bombasının sahibi olduğu iddia edilen emekli astsubay Oktay Yıldırım hakkında 33 yıl hapis cezası verildi. Davada emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 117 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Danıştay saldırısı faili Alparslan Arslan'a 2 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasının yanına 90 yıl hapis cezası çıktı. Emekli Tuğgeneral Veli Küçük darbeye teşebbüsten ve Danıştay saldırısından ağırlaştırılmış müebbet, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek darbeye teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet ve diğer suçlardan 34 yıl 4 ay, gazeteci Tuncay Özkan'a darbeye teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet ve diğer suçlardan 15 yıl 2 ay, emekli albay Dursun Çiçek'e darbeye teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet, emekli albay Fuat Selvi'ye darbeye teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet, emekli yüzbaşı Hasan Ataman Yıldırım'a darbeye teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet, Kemal Kerinçsiz'e darbeye teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet, emekli albay Mehmet Fikri Karadağ'a darbeye teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet verildi. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, son Yüksek Askeri Şura toplantısında emekli edilen Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli korgeneral Mehmet Eröz, Eski Jandarma Genel Komutanı Emekli Orgeneral Şener Eruygur, Eski Türk Metal Sendikası Başkanı Mustafa Özbek, Eski Türk Ortodoks Patrikhanesi Sözcüsü Sevgi Erenerol, Eski Genelkurmay 2. Başkanı Emekli Orgeneral Hasan Iğsız'a darbeye teşebbüsten müebbet ve Eski 1. Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Ahmet Hurşit Tolon'a darbeye teşebbüsten müebbet ve diğer suçlardan 5 yıl 10 ay hapis çıktı.
İLKER BAŞBUĞ
MÜEBBET
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Org. Başbuğ için "Hükümeti cebir ve şiddet kullanarak ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen ya da tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs" iddiasıyla ağır müebbet istendi. Müebbet aldı. Başbuğ, internet sitesindekararı değerlendirdi: "Eğer bir ülkede, toplum hâkimlerin bağımsızlığını sorguluyorsa, hükümlerin Anayasaya, kanunlara ve hukuka uygun olduğuna dair şüpheler taşıyorsa o ülkede hukukun üstünlüğünün olduğu ileri sürülemez. Bu ise, ülkenin başına gelebilecek en büyük felakettir. Bu durumda yargılananlar için son sözü Millet söyleyecektir" açıklamasını yaptı.
ŞENER ERUYGUR
MÜEBBET

Eski Jandarma Genel Komutanı Emekli Orgeneral Şener Eruygur Ergenekon davasının önemli sanıklarından. Emekli general için "Darbeye teşebbüs" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Müebbet hapis verildi.
HURŞİT TOLON
MÜEBBET

Eski 1. Ordu Komutanı Em. Org. Tolon, "Hükümeti cebir ve şiddet kullanarak ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen ya da tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs"ten ağır müebbet istendi. Müebbet hapis aldı.
MUZAFFER TEKİN
2 AĞIR MÜEBBET

Emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin hakkında "Darbeye teşebbüs" ve Danıştay saldırısıyla ilgili olarak 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis, ayrıca diğer suçlardan 117 yıl hapis cezası aldı.
TUNCAY ÖZKAN
AĞIR MÜEBBET

Gazeteci Tuncay Özkan hakkında "Hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen ya da tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs" iddiasıyla ağır müebbet istendi. Ağırlaştırılmış müebbet verildi. Diğer suçlardan 15 yıl 2 ay hapis verildi.
ALPARSLAN ARSLAN
2 AĞIR MÜEBBET

Danıştay üyesini öldürmekten ve "hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından yargılanan Arslan için, iki ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Diğer suçlardan 90 yıl hapis cezası aldı.
DURSUN ÇİÇEK
AĞIR MÜEBBET

Eme kli Albay Dursun Çiçek hakkında "Hükümeti cebir ve şiddet kullanarak ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen ya da tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs" iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi. Ağırlaştırılmış müebbet aldı.
KEMAL KERİNÇSİZ
AĞIR MÜEBBET

Avukat Kemal Kerinçsiz Ergenekon davasının kilit isimlerdendi. İddianamede Kerinçsiz hakkında da darbeye teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet talep edildi. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.
DOĞU PERİNÇEK
AĞIR MÜEBBET

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek hakkında "Darbeye teşebbüs" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve diğer suçlardan 34 yıl 4 ay hapis cezası verildi.
VELİ KÜÇÜK
2 AĞIR MÜEBBET
Emekli Tuğgeneral Veli Küçük hakkında Danıştay saldırısında adam öldürmeye azmettirmek suçundan ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüsten 2 kez ağırlaştırılmış müebbet istendi. 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı.
MUSTAFA BALBAY
34 YIL HAPİS

Gazete ci-CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay Ergenekon davasından 4 yıl önce tutuklanmıştı. Balbay hakkında "Darbeye teşebbüs" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet cezası istendi. 34 yıl 8 ay hapis cezası verildi.
MEHMET FİKRİ KARADAĞ
MÜEBBET

Ergenekon davasından yargılanan Kuvayi Milliye 1919 Derneği başkanı Emekli Albay Mehmet Fikri Karadağ için darbe teşebbüsünden ağırlaştırılmış müebbet istendi. Ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi.
HASAN IĞSIZ
MÜEBBET

Eski Genelkurmay 2. Başkanı Emekli Orgeneral Hasan Iğsız için "Hükümeti cebir ve şiddet kullanarak ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen ya da tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs"ten ağırlaştırılmış müebbet verildi.

CEZALAR

Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ müebbet (Darbeye teşebbüsten)
Danıştay saldırısı sanığı Alparslan Arslan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet + 90 yıl
Emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin 2 kez ağırlaştırılmış müebbet + 117 yıl
Emekli Tuğgeneral Veli Küçük 2 kez ağırlaştırılmış müebbet
İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ağırlaştırılmış müebbet
Emekli Albay Dursun Çiçek ağırlaştırılmış müebbet
Emekli Albay Fuat Selvi müebbet
Eski Genelkurmay 2. Başkanı Hasan Iğsız müebbet
Emekli Orgeneral Nusret Taşdeler müebbet
Tuncay Özkan ağırlaştırılmış müebbet
Avukat Kemal Kerinçsiz ağırlaştırılmış müebbet
Emekli Korgeneral Mehmet Eröz müebbet
Kuvayı Milliye Derneği Başkanı Emekli Albay Fikri Karadağ ağırlaştırılmış müebbet
Eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur müebbet
Türk Ortodoks Patrikhanesi Sözcüsü Sevgi Erenerol müebbet
Durmuş Ali Özoğlu ağırlaştırılmış müebbet
Emekli Orgeneral Hurşit Tolon müebbet
Evinde gömülü silahlar, kroki ve Başbakan Erdoğan'ın evinin uydu fotoğrafları bulunan emekli Yarbay Mustafa Dönmez49 yıl 2 ay
Eski Özel Harekatçı İbrahim Şahin 49 yıl 4 ay
Jitem'in kurucusu emekli Albay Arif Doğan 47 yıl 3 ay
Emekli Binbaşı Fikret Emek 41 yıl 4 ay
CHP Milletvekilleri Mustafa Balbay 34 yıl 8 ay
Bir numaralı sanık Oktay Yıldırım 33 yıl 10 ay
Yazar Ergün Poyraz 29 yıl 4 ay
Avukat Serdar Öztürk 25 yıl 6 ay
Yalçın Küçük 22 yıl 6 ay
Ali Yasak 6 yıl 3 ay
Emekli Tuğamiral Alaattin Sevim 10 yıl
Korgeneral İsmail Hakkı Pekin 7 yıl 6 ay
Sedat Peker 10 yıl
Mehmet Perinçek 6 yıl
Hıfzı Çubuklu 9 yıl 6 ay
Adnan Bulut 6 yıl 3 ay
Eski rektör Ferit Bernay 10 yıl
Eski rektör Mustafa Yurtkuran 10 yıl
Emekli Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu 20 yıl 6 ay
Eski Emniyet Müdürü Adil Serdar Saçan 14 yıl 5 ay
Suç örgütü lideri Semih Tufan Günaltay 10 yıl
İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ferit İlsever 15 yıl
Danıştay saldırısı sanığı Osman Yıldırım 8 yıl 9 ay
Ferda Paksüt 2 yıl 6 ay
Güler Kömürcü 7 yıl 2 ay
Prof. Dr. Erol Manisalı 9 yıl 8 ay
Emcet Olcayto 13 yıl 2 ay
Cumhuriyet gazetesine saldırının faili Bedirhan Şinal 18 yıl 8 ay
Eski belediye başkanı Gürbüz Çapan 1 yıl 3 ay
Eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz 13 yıl 11 ay
Erkut Ersoy 15 yıl 15 gün
Doç. Dr. Ümit Sayın 4 yıl
Hikmet Çiçek 21 yıl 9 ay
Hayrettin Ertekin 12 yıl
Fatma Cengiz 11 yıl
Teğmen Mehmet Ali Çelebi 16 yıl 6 ay
Eski Ülkü Ocakları Başkanı Levent Temiz 10 yıl
Eski Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Deniz Yıldırım'a 16 yıl 10 ay
Adnan Akfırat 19 yıl
Zekeriya Öztürk 19 yıl 6 ay
Ümraniye'de bombaların ele geçirildiği gecekondunun sahibi Mehmet Demirtaş 22 yıl
Eski Genelkurmay Adli Müşaviri Erdal Şenel 7 yıl 6 ay
Halil Behiç Gürcihan 8 yıl 9 ay
Boğaç Kaan Murathan 17 yıl
Emekli Orgeneral Kemal Yavuz 7 yıl 6 ay
İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Turan Özlü 9 yıl
Teğmen Noyan Çalıkuşu 8 yıl 6 ay
Sami Hoştan 10 yıl
Eski İşçi Partisi Genel Sekreteri Avukat Nusret Senem 20 yıl 3 ay
Emekli Albay İlyas Çınar 12 yıl 2 ay
Gazeteci Serhan Bolluk 7 yıl 6 ay
İbrahim Özcan 14 yıl 8 ay
Eski MGK Genel Sekreteri Tuncer Kılınç 13 yıl 2 ay
Emekli Albay Mustafa Levent Göktaş 20 yıl 9 ay
Eski rektör Fatih Hilmioğlu 23 yıl
Eski Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhan Bolluk 7 yıl 6 ay
Eski rektör Kemal Alemdaroğlu 15 yıl 8 ay
CHP Milletvekili Mehmet Haberal 12 yıl 6 ay (Yattığı süre gözönünde bulundurularak tahliye edildi.)
CHP Milletvekili Sinan Aygün 13 yıl 6 ay
Gazeteci Vedat Yenerer 7 yıl 6 ay
Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz 22 yıl 6 ay
Emekli Albay Hasan Atilla Uğur 29 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.