Salı 17.09.2013 00:00
Son Güncelleme: Salı 17.09.2013 21:11

Başbakan'dan önemli açıklamalar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Pakistan Başbakanı açıklama yaptı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'i Başbakanlık'ta resmi törenle karşıladı. İki ülkenin milli marşlarının tören bandosu tarafından seslendirilmesinin ardından Şerif, tören kıtasını Türkçe ''Merhaba asker'' diyerek selamladı. Erdoğan ve Şerif, protokolle tokalaşmalarının ardından Başbakanlık merkez binanın protokol merdivenlerinde basın mensuplarına, tokalaşarak poz verdi. İki lider el sallayarak binaya girdi. Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Erdoğan ve Şerif, ortak basın toplantısı düzenleyecek. Karşılama heyetinde Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti Genel Başkan yardımcıları Mevlüt Çavuşoğlu ve Numan Kurtulmuş, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ve Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın yer aldı. Erdoğan, karşılama öncesinde konuğu biraz gecikince bekledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile Suriye'yle ilgili gelişmeleri ve bölgedeki son durumu değerlendiklerini belirterek, Türkiye ile Pakistan'ın bu noktada fikir birliği içerisinde olduğunu gördüklerini söyledi.
Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şerif ile yaptığı görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında, iki ülke arasında özellikle ticari ilişkiler ve enerji alanındaki iş birliğinin geliştirilmesine yönelik ne gibi adımlar atabileceklerini müzakere etme fırsatı bulduklarını belirtti.
Toplantıda ortaya konan stratejik vizyonu ortak açıklamalarına da yansıttıklarını dile getiren Erdoğan, görüşmelerde güvenli ticari ilişkiler tesis edilmesi, ticaret hacminin yeterli olmadığı ve bunun çok daha ilerilere taşınması gerektiği konusunda fikir teatisinde bulunduklarını ve mutakabatlarını ifade ettiklerini anlattı.
Erdoğan, ülkeler arasındaki ticaret hacmini en kısa sürede 2 milyar dolar seviyesine çıkarma hedeflerini teyit ettiklerini vurgulayarak, "Özel sektör ortaklıklarının ve yatırımlarının teşviki noktasında da ortak bir siyasi kararlılığa sahip olduğumuzu müşahede ettik. Tabii ki ticaretimizin artırılmasıyla birlikte ulaşım imkanlarını da çeşitlendirmeyi öngörüyoruz" diye konuştu.
Türk Hava Yolları'nın gerek İslamabad gerek Karaçi gerekse Lahor'a yapacağı seferleri artırmayı hedeflediklerini dile getiren Erdoğan, "Gerek işadamlarının gerek halkımızın, halklarımızın karşılıklı gidiş gelişleriyle aramızdaki birlikteliğin, aramızdaki kaynaşmanın çok daha iyi bir noktaya geleceğine inancımız tamdır. Ülkelerimiz arasında demiryolu ve havayolu taşımacılığının geliştirilmesi, denizcilik alanında da iş birliği imkanlarının artırılması üzerinde durduk" dedi.

"Suriye konusunda fikir birliği içerisindeyiz"
Bölgede yaşanan gelişmeler konusunda da fikir alışverişinde bulunduklarına işaret eden Erdoğan, Suriye ile ilgili gelişmeleri de değerlendiklerini aktardı.
Erdoğan, Türkiye ile Pakistan'ın bu noktada bir fikir birliği içerisinde olduğunu gördüklerine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Terör konusunda gerek Pakistan'ın gerekse Türkiye'nin uzun yıllara dayalı sıkıntıları var. Bunları aramızda görüştük. Terör nedeniyle ciddi acılar yaşamış bu iki ülkenin, müşterek neler yapabilir, terörle mücadelede ne gibi birlikteliklerimiz olabilir, başlattığımız çalışmaları bundan sonra nasıl geliştirebileceğimizi de görüştük."
Toplantı çerçevesinde enerji, ticaret, ulaştırma, güvenlik, kültür, çevre ve şehircilikle buna yönelik kentsel gelişim ve belediye hizmetleri alanlarında iş birliğine yönelik 13 anlaşma imzaladıklarını belirten Erdoğan, böylelikle yüksek düzeyli iş birliği konseyi çalışmaları kapsamında Türkiye ile Pakistan arasında imzaladıkları belge sayısının 40'ı aştığını bildirdi.
Kasım'da iade-i ziyaret

Erdoğan, geniş bir yelpazede imzalanan bu anlaşmaların, çok yönlü ikili ilişkileri, kurumsal ve ahdi bir zemine oturtarak, etkin şekilde geliştirme yönündeki ortak iradeyi de açıkça ortaya koyduğunu söyledi.
Yapılan görüşmelerin ve imzalanan anlaşmaların Türkiye ile Pakistan arasındaki ilişkileri daha da güçlendireceğine inancının tam olduğunu vurgulayan Erdoğan, Navaz Şerif'in yarın da İstanbul'da girişimciler ve işadamlarıyla gerek ikili gerekse heyetler arası çalışmalarının olacağını kaydetti.
Başbakan Erdoğan, kasım ayının ilk yarısında iş adamlarıyla Pakistan'a iade-i ziyarette bulunacaklarını da belirtti.
***

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demokratikleşme paketiyle ilgili, "Bugün çalışmamızın ilk etabını tamamladık ve şu anda görevlendirmeleri yapmak suretiyle arkadaşlarımız redaksiyonlarını yapacaklar ve ay sonuna kadar ben de sadece demokratikleşme paketine yönelik bir basın toplantısıyla bunu açıklayacağım" dedi.
Erdoğan, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile yaptığı görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında soruları yanıtladı.
"Suriye'nin dün düşürülen helikopterinin tespit edilmesi ve vurulması sürecinden siyasi otoritenin haberi olup olmadığı" sorusuna Erdoğan şu yanıtı verdi:
"Biz silahlı kuvvetlerimize belli alanlarda, belli yerlerde yetki veririz, yetkilendiririz. Bildiğiniz gibi Suriye konusunda özellikle angajman kurallarına yönelik yetkilenmeyi yaptık bundan birkaç ay önceydi benim de bu konuya yönelik açıklamalarım vardı. 'Eğer sınır ihlalleri olacak olursa angajman kuralları işletilir, bunun bilinmesini isteriz' diye bunu defatle açıkladık. Bu olayda da 2 kilometre kadar bir sınır ihlali söz konusu ve bu sınır ihlali sebebiyle de 14.25 gibiydi, bu saatte uyarılara da kulak asmayınca bu defa kurallar işletilmiştir ve silahlı kuvvetlerimiz tarafından da orada gereği yapılmıştır, olay budur."
"ABD ve Rusya'nın Suriye'deki kimyasal silahları tasfiye planının Türkiye'nin bundan sonraki pozisyonunu nasıl etkileyeceği" sorusu üzerine ise Erdoğan, burada ısrarla bir konu üzerinde durmak istediğini, çok ciddi bir dezenformasyonla karşı karşıya olunduğunu söyledi.
Erdoğan, şöyle devam etti:
"Yanlış mıdır? Değil, o da doğru. Sadece kimyasal silahlar üzerinden hep hareket ediyoruz. Niçin sadece kimyasal silahlar üzerinden hareket ediyoruz? Kimyasal silahı kullanmak da suçtur, konvensiyonel silahları kullanmak da suçtur. Bir tanesinde bin 700 kişi şu ana kadar bize gelen listede ölüm söz konusu, öbüründe de 110 bine yakın insan öldürüldü. Fakat 110 bine yakın insanın ölümü gözardı ediliyor, bu konuşulmuyor, sürekli olarak bu bin 700 konuşuluyor. Olaya böyle baktığımız zaman ortada adeta bir soykırım söz konusu. Kaldı ki bunlar tespitli olanlar. 200 bin kadar da tespitli olmayan var. İşin üçüncü bir boyutu var, o da göç boyutudur, iltica boyutudur. Bakın şu anda 7 milyon insan sığınmacı konumundadır. Bunun 5 milyonu ülkesinin içinde göçmen olmuştur, 2 milyonu farklı ülkelere gitmiştir, 500 bini bizim ülkemizdedir, 1,5 milyonu da Lübnan ve Ürdün ağırlıklı olarak buralardadır."
Türkiye olarak burada "Açık kapı" politikasıyla kapılarını açtıklarını, Suriyelilere ev sahipliği yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini bildiren Erdoğan, şöyle konuştu:
"Ama hala dünya bunları görmüyor. St. Petersburg'da bunları gündeme getirdik, orada bunları konuştuk. ABD, Rusya ne yapar? Siz şimdi bu soruyu soruyorsunuz, biz de diyoruz ki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ne yapar? Sayın Obama, St. Petersburg'da şu ifadeyi kullandı, 'BM Güvenlik Konseyi felç olmuştur' dedi. Bu tablo öyledir, felç tablosudur ama bu felç olan BM Güvenlik Konseyini de düzeltmek herhalde oradaki birinci derecede daimi üyelerin sorumluluğundadır, ondan sonra da tabii ki tüm BM üyelerinin sorumluluğu dahilindedir. Bu adımı atmak insanlığın susadığı şu barışa hep birlikte hizmet etmek bizim görevimizdir diye düşünüyorum."
Demokratikleşme paketi

Demokratikleşme paketiyle ilgili soruya karşılık Başbakan Erdoğan, "Bugün çalışmamızın ilk etabını tamamladık ve şu anda görevlendirmeleri yapmak suretiyle arkadaşlarımız redaksiyonlarını yapacaklar ve ay sonuna kadar ben de sadece demokratikleşme paketine yönelik bir basın toplantısıyla bunu açıklayacağım" dedi.
Paketin içeriğine ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, paketle ilgili her şeyin, açıklandığında görüleceğini ifade etti.
"Afgan kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz"

Pakistanlı bir basın mensubunun, "NATO gücünün Afganistan'dan çekilmesinin ardından, Türkiye bu ülkenin güvenliğine nasıl katkıda bulunacak?" sorusu üzerine Erdoğan, şunları söyledi:
"Gerek NATO nezdinde gerek Afganistanlı kardeşlerimize bizler mümkün olduğunca son ana kadar Afganistan'ın güvenliği için, tabi ki NATO ile de yapacağımız görüşmeler çerçevesinde burada kalmaya devam edeceğiz. Gelişmelere göre de nihai kararımızı vereceğiz. Şu anda bazı çekilmeler farklı ülkeler tarafından oldu, oluyor. Biz ise Afganistanlı kardeşlerimizin yanında olmaya, özellikle oradaki lojistik desteklerimizi kendilerine vermeye, şehirlerin yapılanmasında, değişiminde özellikle Vardak bölgesinde bunlara devam ediyoruz, yine devam edeceğiz."
"İş birliği anlaşmaları yakından takip edilecek"

Başbakan Erdoğan, Pakistanlı diğer bir basın mensubunun, "İmzalanan iş birliği anlaşmalarının hayata geçirilmesi için neler yapılacağı ve Afganistan'a barışın erken getirilmesi konusunda nelerin yapılması gerektiğiyle ilgili" sorusuna, şu yanıtı verdi:
"Aramızdaki yüksek düzeyli ki bunu inşallah stratejik konseye dönüştüreceğiz. Her iki tarafın dışişleri bakanlıklarının sekreteryasında götürülüyor, yürütülüyor, onlar tarafından takip ediliyor. Tabi ayrıca da bakanlıklarımız kendi aralarında bu süreci çok sıkı bir şekilde takip etmekte ve bunların kararlılığıyla da zaten netice alacağız. Bir yıl Türkiye'de, bir yıl Pakistan'da olmak suretiyle bugüne kadar nasıl geldiyse bunlardan sonra da başbakanların nezaretinde de adeta bakanlar kurulu toplantımızı yapacağız. 'Bu yıl ne yaptık, önümüzdeki yıl ne yapacağız?' Bunu sürekli çek edeceğiz."
Afganistan'a barışın getirilmesi konusunda Afganistan, Pakistan ve Türkiye arasında üç ülkenin cumhurbaşkanlarının sürdürdüğü bir sürecin olduğunu belirten Erdoğan, üç ülkenin atacağı adımların Afganistan'daki barış sürecini çok olumlu istikamette etkileyeceğine inandığını söyledi.
Erdoğan, bu süreçte kararlılıklarının devam ettiğine dikkati çekerek, şöyle dedi:
"Bu kararlılık bundan sonraki sürece de yansıyacaktır. Böylece Pakistan'daki yeni hükümet ve yeni cumhurbaşkanı ile Afganistan'daki mevcut hükümet ile Türkiye'de şu anda mevcut yapı bu konuda zaten mutabık. Temennim o ki Afganistan'da bir an önce çok daha güçlü bir yapı oluşsun, barış zemini oluşsun, Pakistan'a olumsuz yansımalar olmasın. Bildiğiniz gibi maalesef terör örgütleri Pakistan'a kaçıyor, Pakistan'dan aynı şekilde Afganistan kaçıyor. Hatta zaman zaman İran tarafına gelmek suretiyle, buralarda kendilerine barınma yeri buluyor. Güçlü dayanışma halinde olursak bunların üstesinden geliriz. Müşterek yapacağımız çalışmalarla bundan başarılı çıkacağız."
Mutabakat ve muhtıra imzalandı

Başbakan Erdoğan'ın Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile Başbakanlık Merkez Bina'da, yaklaşık 2 saat süren, baş başa ve heyetlerarası görüşmenin ardından, 13 farklı alanda iş birliği, mutabakat ve muhtıra imzalandı.
Türkiye ve Pakistan hükümetleri ile iki ülkenin bazı kurumları arasında imzalanan anlaşmalar arasında, mesleki eğitime ilişkin mutabakat muhtırası, bilim ve teknoloji alanında iş birliği, konut geliştirme hizmetleri bilgi ve uzmanlık teminine dair anlaşma, hükümlülerin nakline ilişkin anlaşma, sivil havacılık alanında mutabakat muhtırası, güvenlik alanında işbirliği protokolü, kültür merkezlerinin kurulması, çalışması ve faaliyetlerine ilişkin anlaşma, eğitim, ilim, kültür, basın, yayın ve gençlik spor alanında değişim programına ilişkin anlaşma, eğitim alanında işbirliğine ilişkin mutabakat muhtırası, vergi idarelerinin faaliyetleri alanında işbirliği için mutabakat muhtrası ve enerji alanında işbirilğine ilişkin mutabakat zaptı yer aldı.
Basın toplantısında, Türkiye Cumhuriyeti ve Pakistan İslam Cumhuriyeti arasında stratejik iş birliğine dair ortak bildiri de imzalandı. Bildiriye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Pakistan Başbakanı Navaz Şerif imza koydu.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.