Paşa vardiyasının en acı mesaisi
Soma'da paşa vardiyası diye anılan ve 16.00-24.00 arasında çalışan 450 madenci 13 Mayıs günü arkadaşlarını kurtarmak için dumanların arasına daldı. Bu vardiya çok kayıp vermedi belki ama yüzlerce arkadaşlarının acısı yüreklerine düştü

CAN KURTARMAYA İNDİLER
Paşa vardiyasının emekçileri arkadaşlarını kurtarmak için zamanla yarıştı. Ancak hepsini çıkaramadan kendilerini dışarı atmak zorunda kaldılar. Zira zehirli gazla dolan tüneller, arkadaşlarını kurtarmaya geçit vermedi. Maden ocağı tam 301 ana kuzusuna, babaya, kocaya mezar oldu. Ve bu fotoğrafı çektiren fotoğraftaki Paşa vardiyası ekibi, sonsuzluğa giden arkadaşlarına ağladı. Soma ailesi fotoğrafını gösterdiğimiz madencilerin hisleri ortak: "Paşa vardiyası dediğimiz bu vardiyada çalışacak arkadaşlarımız maden yerine ölen arkadaşlarımızı bulmak için girdi ocağa. Hayatlarının en can yakan mesaisiydi."
O TÜNELLERDE HATIRA FOTOĞRAFI
Madenci Kadir Ç., "Şükürler olsun, bu fotoğrafı çektiren arkadaşlarımızın çoğu hayatta" diyor. Erdal D. de, "Bu fotoğrafta ben yokum. Ancak içeriden sağ kurtulan arkadaşlarımızın çoğu bu fotoğrafta. Kurtulan arkadaşlarımızla görüştüm. 3 dakika daha geç kalsalardı belki onlar da hayatta olmayacaktı" diye konuşuyor. Paşa vardiyasının bir başka fotoğrafı ise facianın yaşandığı tünellerde çekilmiş. 30'dan fazla maden işçisi ayaklarında çizme, ellerinde eldiven ve kafalarında yanan lambayı taşıyan baretleriyle poz veriyor. Yüzü kömürün kapkara rengine bürünen madencilerin poz verdiği bu daracık tüneller, 13 Mayıs günü yüzlerce maden işçisine mezar oldu. Arkadaşlarına mezar olan tünelde hep birlikte o anı ölümsüzleştirdi. Madencilerin fotoğraf çektirdiği bu tünel, bir zamanlar emek mücadelesi veren 301 arkadaşına geçtiğimiz hafta yaşanan Türkiye'nin en büyük maden felaketinde mezar oldu.
'ÇOCUKLARI TV'DEN UZAK TUTUN'
Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Başkanı Murat Altuğgil travmanın tekrar tekrar yaşanmaması için, çocukların televizyon, radyo ve gazetelerden uzak tutulmasını tavsiye etti. Normalleşme sürecinin önemine dikkat çeken Altuğgil, "Okulların açık kalması, hayatın devam etmesi çok önemli. Kazayı hatırlatacak tüm görüntüler ortadan kaldırılmalı. Normal hayata dönülmeli. Okullar eğitime devam etmeli. Esnaf işyerlerini açmalı. Yaşananlar çocuklara 'Yaralandılar, iyileşecekler gibi basit cümlelerle anlatılmalı. Evde konu tekrar tekrar konuşulmamalı. Bunlara rağmen eğer çocukta hala korkular varsa, mutlaka uzman yardımı alınmalı" dedi.
EN SON HABERLER
- 1 Başkan Erdoğan: Depremin ardından İstanbul'da sıkıntılı bir durum yok
- 2 Son dakika | Başkan Erdoğan'dan İstanbul depremi açıklaması: Gelişmeleri takip ediyoruz!
- 3 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Birinci Meclis'te konuştu: Cumhuriyetimiz daha ileriye taşınmalı
- 4 Mansur Yavaş’a kentsel dönüşüm sorusu: 10 milyar TL nerede?
- 5 CHP’de oy karşılığı iş çarkı deşifre edildi! 6 delegeye 2 milyon lira rüşvet
- 6 Anıtkabir'de 23 Nisan coşkusu: Devlet Erkanı Anıtkabir'i ziyaret etti
- 7 Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde yaralanan asker şehit oldu
- 8 Pakistan Başbakanı Ankara'da! Şahbaz Şerif'ten övgü dolu sözler: Erdoğan, büyük ve cesur bir lider
- 9 ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey: Trump ile Erdoğan birbirini çok iyi anlıyor
- 10 DEVA Partisi’nde istifa depremi! İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen istifa etti