Perşembe 03.07.2014 00:00
Son Güncelleme: Perşembe 03.07.2014 17:58

IŞİD Türk şoförleri serbest bıraktı

IŞİD, rehin aldığı Türk şoförleri serbest bıraktı. Mahmur ilçesine ulaşan şoförler burada Türk yetkililer tarafından karşılandı.

Musul'da 10 Haziran'da IŞİD tarafından alıkonulan tır şoförleri, örgüt tarafından serbest bırakıldıktan sonra Mahmur'daki bir kampa geldiler. Burada Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğu ve diğer bazı Türk yetkililerce karşılanan grup, kimlik ve sağlık kontrolünden geçirildi.
İŞTE ŞOFÖRLERİN İLK GÖRÜNTÜLERİ - TIKLAYIN
Ardından otobüse bindirilen grup, yetkililerle Mahmur Kaymakamlığı binasının önüne geldi. Burada Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı güvenlik güçlerinin de refakat ettiği grup ve yetkililer, konvoy halinde Erbil'e hareket etti.
Sağlık durumlarının iyi olduğu gözlenen şoförler araçlara binerken, "En büyük Türkiye" ve "Yaşasın Türkiye" şeklinde tempo tuttular.

ÖZEL UÇAK GÖNDERİLDİ

Şoförleri Erbil'den alıp Ankara'ya ulaştırmak üzere Dışişleri Bakanlığı saat 15.00'te özel uçak gönderdi. Şoförlerin Ankara'ya götürülecekleri bilgisinin ulaştırılmasının ardından kendilerini karşılamak için Habur Sınır Kapısı'nda bekleyen yakınları da evlerine döndü.

UÇAK ŞANLIURFA'YA İNECEK

IŞİD'in serbest bıraktığı 32 TIR şoförünü taşıyan uçağın Şanlıurfa'ya ineceği bildirildi.

DAVUTOĞLU'NDAN FLAŞ AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Musul'da 10 Haziran'da IŞİD tarafından alıkonulan 32 tır şoförünün serbest bırakıldıktan sonra Türk yetkililerce teslim alındığını ve şuan Erbil'e hareket halinde olduklarını açıkladı.
Davutoğlu, bakanlıkta yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Irak'la iç içe geçmiş toplumsal ve ekonomik ilişkilere sahip bir ülke olarak Irak'ın her yerinde vatandaşları bulunan bir ülke olduğunu söyledi.
Bakan Davutoğlu, alıkonuldukları günden bu yana 32 tır şoförü ve 49 başkonsolosluk görevlisiyle ilgili çalışmaları bütün kurumlarla gece-gündüz sürdürdüklerini, sürdürmeye de devam ettiklerini belirtti.
"Dün akşam itibarıyla özellikle MİT Müsteşarımızın yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde olumlu bazı gelişmelerin ilk haberlerini almıştık" diyen Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Her zaman bizim için vazgeçilmez bir ilke var, hepiniz bunu takip ediyorsunuz; Vatandaşlarımız güvenli bir alana gelmedikçe ve bizzat ben onların sesini duymadıkça açıklama yapmıyoruz. Dolayısıyla 23 gündür gece-gündüz takiplerimiz sonucunda, tüm çalışmalar sonucunda bugün memnuniyetle ifade ediyorum ki 32 şoförümüz bundan 15-20 dakika önce Başkonsolosumuz tarafından teslim alındı ve Başkonsolosumuz şuanda şoförlerimizle birlikte Erbil'e doğru hareket halinde."

"AKŞAM İTİBARİYLE ANKARA'YA İNTİKAL EDECEKLER"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır'da alıkonulan tır şoförlerinin serbest bırakılmasına ilişkin, Türk Hava Yolları'na ait bir uçağın Atatürk Havalimanından havalandığını ve saat 17.00 civarında Erbil'e ineceğini belirterek, "Akşam itibariyle Ankara'ya intikal edecekler. Daha sonra her bir vatandaşımız bulunduğu illere gönderilecekler" dedi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bakanlıkta yaptığı basın toplantısında, Irak'taki Türk vatandaşlarıyla ilgili gelişmeler dolayısıyla, bugünkü kriz masası bilgilendirmesini bizzat kendisinin yapma ihtiyacı hissettiğini dile getirdi.
Dün iftarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaptıkları bilgilendirme toplantısı esnasında Türk şoförlerin serbest bırakılmasıyla ilgili bilginin kendilerine intikal ettiğini açıklayan Davutoğlu, "Dün geceyi, tabir caizse, bütün ilgili arkadaşlarım ve ben uykusuz bir şekilde, hayırlı bir haber almak için bekledik" dedi.
Öğleye doğru net bilgilerin ulaşmaya başladığını belirten Davutoğlu, "Ancak bu net bilgiler ve varılan mutabakatla ilgili olarak atılan adımlar konusunda tabi ki bizzat vatandaşlarımla görüşmeden bir bilgilendirme doğru olmayacaktı" ifadesini kullandı.
Bakan Davutoğlu, emeği geçen bütün kurumlara, devlet yetkililerine ve serbest bırakılan şoförlerin Türkiye'ye getirilmesi için bir uçağı devreye sokan THY'ye teşekkür etti. Davutoğlu, Türk Hava Yolları'na ait bir uçağın Atatürk Havalimanından havalandığını belirterek, "İnşallah saat 5 civarında Erbil'e inecek. O vakte kadar da vatandaşlarımız Başkonsolusumuz tarafından misafir edilecekler ve ihtiyaçları karşılanacak. Akşam itibariyle Ankara'ya intikal edecekler. Daha sonra her bir vatandaşımız bulunduğu illere gönderilecekler" şeklinde konuştu.
"Ben her şeyden önce vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Sabırla, ülkemize, hükümetimize, devletimize duydukları güven dolayısıyla" diye konuşan Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Müslüm Görmez Bey ile biraz önce telefonda görüştüm. 'Allah devletimize, milletimize zeval vermesin. Bütün milletimizin ve hükümetimizin her an arkamızda olduğunu hissettik' dedi. Bizim için en büyük ödül budur. Geçen hafta da biliyorsunuz Memet Kılıç'ı çok zor şartlarda Ukrayna'dan almıştık. O da aynı hislerle ülkemize dönmüştü. İnşallah geride kalan 49 vatandaşımızı da en kısa zamanda ülkemize getirmek için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz. İnşallah bu da gerçekleşir."
Davutoğlu, "Her şeyden önce kamuoyumuza da bu konudaki duyarlı tutumu dolayısıyla teşekkürü bir borç biliyorum" diyerek, "Ancak şunu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Hiçbir şey bir vatandaşımızın canından, bir vatandaşımızın tek bir saç kılından daha kıymetli değildir" dedi.
Daha önce de zor şartlarda bulunan pek çok vatandaşı kurtarma imkanı bulduklarını hatırlatan Davutoğlu, "Bütün bu çalışmalarda hep zihnimizde, gönlümüzde o ülkelerine döndükleri anda vatandaşlarımızın seslerini duymak vardı. 23 gündür de gece ve gündüz tek ümidimiz, tek beklentimiz vatandaşlarımızın salimen ülkelerine dönmeleri, ailelerine kavuşmaları ve seslerini telefonda bizzat duymamızdır. Başka hiçbir şey yok. Hiçbir hesap bunun ötesinde ve önünde değildir. Bunun herkes tarafından bilinmesi icap eder."
Türkiye'nin güçlü gelenekleri olan bir devlet olduğunu vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Hükümetimiz vatandaşları için ne tür fedakarlıklar yapılabileceğini bütün dünyaya gösteren bir tutumu hep benimseyegelmiştir. O bakımdan kamuoyumuza bir kez daha bu süreç içinde gösterilen duyarlılık dolayısıyla teşekkür ediyorum. Bundan sonra da önümüzdeki dönemde de bu kritik süreç devam ettiği için, şoförlerimizin kurtarılmış olmasından, ülkemize kavuşmuş olmasından büyük memnuniyet hissederken, ailelerine kavuşmalarını mübarek ramazan günü tebrik ederken, bir taraftan da dualarımızı ve emeklerimizi geride kalan vatandaşlarımız için devam ettireceğiz. İnşallah böyle güzel bir haberi de en kısa zamanda sizlerle paylaşmak imkanı olur."
Davutoğlu, sözlerini "Ben tekrar bütün vatandaşlarımıza, şoförlerimize geçmiş olsun diyorum. Ailelerine geçmiş olsun diyorum. Allah bir daha onlara böyle bir ayrılık göstermesin. Bütün bu zor süreçlerde hükümetimize ve alanda çalışan birimlerimize güven duyan aziz milletimize de bir kez daha teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum" ifadelerini kullanarak noktaladı.

"ALLAH DEVLETİMİZE ZEVAL VERMESİN"

Irak'ın Musul kentinde rehin alınan şoför Mehmet Sait Çobanoğlu'nun (28) Kızıltepe ilçesinde yaşayan ailesi, şoförlerin serbest bırakıldığı yönündeki haber üzerine büyük sevinç yaşadı.
Mezopotamya Mahallesi'nde yaşayan Çobanoğlu ailesi şoförlerin serbest bırakılmasını zılgıtlarla kutladı.
Baba Kemal Çobanoğlu, AA muhabirine, şoförlerin serbest bırakılmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, rehin alınan tüm şoförlerin ailesine gözaydınlığı diledi.
"Sanki çocuğumuz yeni doğdu. Devletimiz sağ olsun. Devletimiz destek olmasaydı, onları bırakmazlardı. Allah devletimize zeval vermesin" diyen Çobanoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
Kendilerini arayan şoförler cemiyeti tarafından serbest bırakılan şoförlerin bu gece geleceğinin ifade edildiğini kaydeden Çobanoğlu, "Bu gece saat 23.00'de Türkiye'ye ulaşacakları belirtildi. Hepimizin gözü aydın" dedi.
Anne Remziye Çobanoğlu ise şoförlerin serbest bırakılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Tek dileklerinin şoförlerin ailelerine sağlıklı şekilde kavuşmaları olduğunu anlatan Çobanoğlu, "Serbest bırakılmalarına çok sevindik. Sanki hepimiz yeniden doğduk" diye konuştu.
Serbest bırakılan tır şoförü Mustafa Tezdöner, A Haber'e yaptığı açıklamada herkesin serbest bırakıldığını söyledi. Başka bir şoför ise serbest bırakıldıklarını ve Mahmur'a götürüldüklerini belirtti.
Serbest bırakılan tır şoförü Mustafa Tezdöner'in canlı telefon bağlantısıyla A Haber'e yaptığı açıklama şöyle:
"Şu anda yürüyerek Mahmur'a doğru geliyoruz. 30 kilometrelik bir yol ve güvenli bir yol değil. Etrafta bir çatışma yok. 32 kişiyiz. Mecburen Mahmur'a geldik çünkü başka yol yok. 2 arkadaşımızın sağlık durumu çok kötü. Yaralı değiller ama hastalar. Yürüyebilecek durumdalar. Şirketlerle yaptıkları anlaşmaya göre araçlarımızı elimizden aldılar. Bize "Biz İslam ümmetiyiz, biz kardeşiz" dediler. Rehin kaldığımız sürede darp etmediler, vurmadılar ama sert davranmadıklarını söylersem yalan olur. Aç, susuz kaldığımız günler oldu."
32 Türk tır şoförü 10 Haziran'da IŞİD tarafından rehin alınmıştı.

SERBEST BIRAKILAN ŞOFÖR A HABER'E KONUŞTU...



"32 İŞÇİMİZ, ÇOK ŞÜKÜR SAĞ SALİM YOLA ÇIKTILAR"

Gaziantep'teki lojistik firması sahibi Mehmet Kızıl, Irak'ın Musul kentinde rehin alınan şoförlerin serbest bırakıldığını belirterek, "32 işçimiz, çok şükür sağ salim yola çıktılar. İşçilerin serbest bırakılması, devletimizin göstermiş olduğu çabaların bir sonucu" dedi.
Kızıl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir an önce işçilerin Türkiye'ye gelmesini arzuladıklarını söyledi.
Hükümetin yaptığı girişimler neticesinde işçilerin serbest bırakıldığını anlatan Kızıl, "32 işçimiz, çok şükür sağ salim yola çıktılar. Şu an Kuzey Irak'a geçmek üzereler. İşçilerimize burunları bile kanamadan kavuşacağımız için aileleriyle beraber büyük bir sevinç yaşıyoruz. İşçilerimizin serbest bırakılması için çaba gösteren tüm hükümet yetkililerinden Allah razı olsun" diye konuştu.
Kızıl, "İşçilerin serbest bırakılması, devletimizin göstermiş olduğu çabaların bir sonucu" dedi. Kızıl, işçilerle beraber rehin tutulan 28 tırın bırakılmadığını da sözlerine ekledi.


X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.