Rekabet Kurumu'nda paralel isyanı
Rekabet Kurumu'nun Mey İçki'ye ilişkin kararına karşı oy kullanan üye Metin Arslan, gerekçe yazısında "Ceza, caydırıcı değil. Paralel Yapı kontrolündeki Rekabet Kurumu kararlarının ne ölçüde adaleti yansıttığı şüphelidir" dedi

FİRMA NASIL AKLANDI?
Metin Arslan kullandığı karşı oy gerekçesinde, önce kurum kararlarının piyasadaki etkisizliğini ardından kurum içindeki durumu ortaya koydu. "Rekabet Kurumu kendi içinde ve ülke içindeki diğer kurumlarla ciddi problemleri olan, dış dünyaya kapalı bir görünümdedir" diyen Arslan, "Paralel Yapı kontrolündeki Rekabet Kurumu kararlarının ne ölçüde adaleti yansıttığı şüphelidir" ifadelerini kullandı. Arslan, Mey İçki'ye verilen cezanın piyasa ihlallerini caydırıcı olmasını sağlamak bir tarafa, bu durumun ısrarla devam etmesine yol açacak nitelikte düşük düzeyde olduğunu vurguladı. Firmanın daha önce yürütülen soruşturmalardan nasıl aklandığının da manidar olduğunu belirten Arslan, Rekabet Kurumu kararlarının sorgulanmasını istedi. Arslan ayrıca, kurum üzerindeki denetimlerin Sayıştay denetimiyle sınırlı kalmaması gerektiğini savunarak, "Bağımsızlık ve özerklik kalkanı arkasında yer yer kendisini kanun koyucu yerine koyabilen, hakim piyasa güçlerinin nüfuzu altında hareket eden kurumun, keyfi yönetim tarzı ve geleceği olmayan bu haliyle sağlıklı kararlar alabilmesi mümkün değildir" dedi.
DEVLETİN ZİRVESİNE BİLGİ NOTU
Metin Arslan'ın karşı oy gerekçesi, Rekabet Kurumu'nda deprem yarattı. Yönetim, haziran ayında çıkan kararın gerekçesini halen sitesine koyamadı. Kulislerde konuşulan iddialara göre, son dönemdeki tüm üst düzey atamalarda Paralel Yapı'dan isimler tercih edildi. Dahası Paralel Yapı tarafından kadrolaşması istenen kişilere boş kadro bulunamayınca da özel statüler üretildi. Kurum içinden devletin zirvesine giden bilgi notunda, isim isim yapılan atama bilgileri ve ortaya çıkabilecek sıkıntılarla ilgili uyarılar yer aldı. Bilgi notunda kurumun, piyasalarda iktisadi faaliyet gösteren her türlü bağımsız ekonomik birimin "Özel Yetkili Mahkemesi" durumunda olduğu kaydedildi. İstenilen teşebbüse zarar verme gücüne sahip olduğu, şirketlerin basit bir şikayet vasıtasıyla incelenebildiği, bilgisayar ortamındaki her türlü bilginin başka ellere geçmesi durumunda, belirli bir grubun çıkarı için kullanılabileceği belirtildi. Rekalat Kurumu yetkilileri ise Metin Arslan'ın farklı bir amaç peşinde olduğunu, görüşlerinin doğruyu yansıtmadığını ve kendisinin birçok kurul toplantsına katılmadığını savundu. Kurum Başkanı Nurettin Kaldırımcı da, konuyla ilgili açıklama yapmak istemediğini ve Arslan'ın karşı görüşünün kurul gündemine getirileceğini söyledi.
EN SON HABERLER
- 1 Milli Savunma Bakanı Güler'den Kemarun'da önemli temaslar
- 2 Dışişleri Bakanlığı’ndan İsrail'e sert tepki: Sorumsuz eylemlerine son vermesi gerekmektedir
- 3 Cenazedeki saldırgan daha önce İmamoğlu’na suikast ihbarında bulunmuş
- 4 Başkan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulları başkanvekillerini kabul etti
- 5 Bakan Fidan, Umman'lı mevkidaşı ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi!
- 6 Ankara'da "Haydar Aliyev ve Türk Dünyası Paneli" düzenlendi
- 7 SON DAKİKA | Başkan Erdoğan-Bahçeli görüşmesi sona erdi!
- 8 Başkan Erdoğan'dan MHP lideri Bahçeli'ye ziyaret
- 9 Etimesgut'ta anıt isyanı! Şehit aileleri tepkili: Erdal Beşikçioğlu, 15 Temmuz anıtını kaldırıyor
- 10 Savcılık kaynaklarından Özel'in suikast iddiasına yanıt: Herhangi bir ihbar gelmedi