Cumartesi 29.11.2014
Son Güncelleme: Cumartesi 29.11.2014

Erdoğan'dan Batı'ya mesaj

Papa ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslamofobi'ye dikkat çekerek, "Mescid-i Aksa'ya, PKK terörüne yönelik çifte standart, ruhlarda tahribat yaratıyor. Suriye'deki devlet terörü görmezden geliniyor" uyarısı yaptı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Katolik dünyasının ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis'in gerçekleştirdiği tarihi ziyaret için, "Hiç şüpheniz olmasın ki İslam dünyası üzerinde son derece olumlu bir iz bırakacaktır. Bu ziyaretiniz aynı zamanda Hıristiyan dünyası üzerinde de nice ön yargıyı kıracaktır. Ankara'da vücut bulan bu fotoğraf, hiç şüphesiz dünya için bir umut fotoğrafıdır" diye konuştu. Papa Francis ise, "Tanrı Türkiye'yi kutsasın. Onu etkin ve kabul görür bir barış inşacısı yapsın" dedi.

SİSİ İLE BULUŞMA İÇİN SİTEM

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, Papa'ya üstü kapalı Sisi siteminde bulundu. Erdoğan geçen hafta, darbe ile işbaşına gelen Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'yi ağırlayan Papa'ya, "Bazı ülkelerdeki askeri darbeler, katliamlar, hak ihlalleri, kıyımlar dünyadan gereken cevabı almayarak adeta teşvik ediliyor. İşte bu çifte standartlı tutum İslam dünyasındaki kitlelerin ruhunda değil, adalete gönül veren tüm insanların ruhunda tamiri zor tahribatlar açıyor" diye seslendi. Ortak basın toplantısında Erdoğan şu mesajları verdi:
TERÖRE AYNI BAKIŞ: İnanıyorum ki bugün buradan vereceğimiz mesajlar, dünyadaki bu sıkıntılı süreci olumluya dönüştürmede çok büyük katkı sağlayacaktır. Zira yaptığımız görüşmede, farklı düşündüğümüz konu hemen hemen hiç yok. Bu ziyaretin, dünyamızın ve bölgemizin son derece kritik bir süreçten geçtiği böyle bir zaman diliminde gerçekleşiyor olması çok çok anlamlı.
BATI'DA İSLAMOFOBİ ENDİŞESİ: Hıristiyan ve İslam dünyasında, karşılıklı önyargıların hiç arzu edilmeyecek şekilde büyüdüğüne şahit oluyoruz. Batı'da ırkçılık, ayrımcılık, farklı olana nefret ve İslamofobi ne yazık ki son derece hızlı bir şekilde tırmanıyor. Müslüman ülkeleri yanında Batılı ülkelerde yaşayan Müslümanlara karşı önyargı ve tahammülsüzlüğün giderek arttığını görüyoruz. Batı dünyasında, İslam'ı terörle özdeş görmek gibi girişimler milyarlarca Müslüman'ı derinden incitiyor.
TERÖRÜN KAYNAĞI POLİTİKALAR: Şunu özellikle ifade etmek isterim ki DEAŞ gibi, El Kaide gibi, Boko Haram gibi terör örgütleri uzun yıllardır devam eden yanlış politikaların sonucu olarak ortaya çıkmışlardır. Yalnızlığa itilen, ayrımcılığa tabi tutulan, yoksulluğa ve adaletsizliğe maruz bırakılan yığınlar, bu terör örgütlerinin istismarına açıktır.
ESAD GÖZ ARDI EDİLEMEZ: Suriye'de kendi halkından 300 bin masum insanı öldüren, devlet terörünü estiren bir kişi var ve böyle bir zalime karşı "Acaba o giderse onun yerine kim gelir" gibi hiçbir mantığı olmayan bir yaklaşım sergileniyor.
MESCİD-İ AKSA'YA SALDIRILAR: Gazze'ye uygulanan, masum çocukların, masum kadınların ölümüne yol açan devlet terörü, ne yazık ki dünyanın dikkatini çekmiyor. Kudüs'te Müslümanların en kutsal mekânlarından biri olan Mescid-i Aksa'yı hedef alan ihlal ve saldırılar görmezden geliniyor. Türkiye'de 30 yılda 50 bine yakın insanın ölümüne neden olan PKK terörü dünyadan gereken tepkiyi almıyor. İşte bu çifte standartlı tutum sadece İslam dünyasındaki kitlelerin ruhunda değil, adalet isteyen herkesin ruhunda derin yaralar açıyor. Bugün buradan verdiğimiz mesaj bu olacaktır. Gerek Batı'da yükselen İslamofobi'ye gerekse İslam dünyasında Batı'ya yönelik şiddete karşı birlikte durmamız gerekiyor.
MEDENİYETLER İTTİFAKI VURGUSU: Medeniyetler İttifakı projesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Ülkemiz sınırları içindeki azınlıklara yönelik tarihi nitelikte adımlar attık. Türkiye, birlikte yaşama kültürünü güçlü bir şekilde desteklerken, dünyaya da bunun mesajını samimi biçimde veriyor.

"10 SORUDA PAPA NEDEN TÜRKİYE'DE" FOTOHABERİ İÇİN GÖRSELE TIKLAYIN




PAPA'DAN MÜLTECİLER MESAJI

DOSTLUKLAR İÇİN DİYALOG:
Bizim diyaloğa ihtiyacımız var çünkü birçok ortak değerimiz var. Müslüman, Yahudi ve Hıristiyan vatandaşlar yasalar çerçevesinde aynı haklara sahip olmalı ve aynı ödevleri yerine getirmelilerdir. Böylelikle her seferinde yanlış anlamalardan uzak kalacaklardır.
ORTADOĞU NE KADAR ACI ÇEKECEK?: Özellikle Ortadoğu kanlı savaşlara sahne olmaktadır. Bir savaş bir başka savaşı doğurmaktadır. Bu barış yetersizliği nedeniyle Ortadoğu daha ne kadar acı çekmeye devam edecektir? Bunlara izin vermemeliyiz.
TÜRKİYE'NİN GÖSTERDİĞİ CÖMERTLİK: Türkiye büyük bir cömertlik göstererek birçok göçmeni kabul etti ve sınırlarında meydana gelen bu dramatik durumdan doğrudan etkilendi. Uluslararası camianın bu göçmenlere yardım etmesi ahlaki bir mecburiyettir. Bu trajediye kayıtsız kalınmamalı.
TANRI TÜRKİYE'Yİ KUTSASIN: Türkiye tarihi ve bölgedeki konumu nedeniyle büyük bir sorumluluğa haizdir. Seçimler ve verdiği örnek, özel bir değere sahiptir. Medeniyetlerin bir araya gelmesine katkı sağlayabilir. Gücü her şeye yeten Tanrı Türkiye'yi kutsasın. Onu etkin ve kabul görür bir barış inşacısı yapsın.

SARAY'IN İLK KONUĞU

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın ilk devlet konuğu, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından resmi tören ile karşılanan Papa Francis, devlet başkanlarına uygulanan A tipi protokol ile ağırlandı.

TÜRKÇE 'MERHABA ASKER'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa Francis'i aracından inişinde elini sıkarak karşıladı. Erdoğan ile Papa, beraber önce tören alanının başındaki platforma geldi. Tören 21 pare top atışı eşliğinde okunan Papalık Marşı ve İstiklal Marşı ile başladı. Francis, Erdoğan eşliğinde yürüdüğü turkuvaz halıda tören bölüğünün önüne geldiğinde, Türkçe "Merhaba asker" diyerek tören birliğini selamladı. İki ülke heyetlerinin takdiminin ardından Erdoğan ve Papa Francis, sarayın girişindeki merdivenlerde Türkiye ve Vatikan bayrakları önünde el sıkışarak, basın mensuplarına poz verdi. Erdoğan ve Papa Francis, daha sonra baş başa görüşmeye geçti.
Karşılamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve diğer ilgililer hazır bulundu.
Papa Francis'in gelişiyle ilk kez bir resmi törene ev sahipliği yapan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yüksek düzeyde güvenlik önlemi alındı. Töreni izleyecek basın mensupları ilk kez kullanılan 1 no'lu kapıdan geçtikten sonra didik didik arandı. Saraydaki resmi törenin ardından basın toplantısının yapılacağı binanın girişinde de bir başka arama gerçekleşti. Rektör, din adamları ve öğrencilerin de aralarında bulunduğu geniş bir davetli grubu da tören sonrası ortak açıklamada yer aldı.
Erdoğan ile Papa Francis'in başbaşa ve heyetler arası görüşmeleri esnasında davetliler için mini bir resepsiyon verildi. Basın toplantısı salonunun dışında oluşturulan resepsiyon alanında da davetlilere ikramda bulunuldu.
ATA'NIN HUZURUNDA SESSİZ DUA

Papa havalimanından ayrıldıktan sonra kendisi için Cumhurbaşkanlığınca tahsis edilen ve Vatikan bayrağı flaması takılı "SCV 1" plakalı Volkwagen marka araçla Anıtkabir'e doğru hareket etti. Papa için Cumhurbaşkanlığınca biri zırhlı olmak üzere iki ayrı makam aracı hazırlandı. Cumhurbaşkanlığı'na ait koruma araçları da Papa Francis'in aracına eşlik etti. Papa'nın geçtiği noktalarda ise üst düzey bir güvenlik önlemi alındı. Polis helikopterleriyle havadan denetim yapıldı. Yaklaşık 15 araçla Anıtkabir'e gelen Papa Francis'i, kalabalık gazeteci ordusu karşıladı. Papa yaşı dolayısıyla devlet erkanının yürüdüğü Arslanlı Yol yerine diğer kapıdan Anıtkabir tören alanına giriş yaptı.

MÜZEYİ DE GEZDİ

Burada görevli iki teğmenin yardımıyla üzerinde "Pope Francis" yazan ve kırmızı beyaz karanfillerden oluşan çelengi Atatürk'ün mozolesine bırakan Papa, geri geri çekilmek yerine çelengi koyduğu noktada bir süre bekledi. Ellerini birbirine bağlayan ve gözlerini kapatan Papa Franscis, yaklaşık 40 saniye boyunca sessizce dua etti. Beraberindeki heyetin bulunduğu noktaya gidip saygı duruşunda bulunan Papa, beraberindeki heyetle birlikte hatıra fotoğrafı için Anıtkabir'in ön bölümüne geçti. Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Papa Francis, deftere Latince olarak şunları yazdı: "Dileğim odur ki, iki kıta arasındaki doğal bir köprü olan Türkiye, sadece yolların kesişme noktası değil, aynı zamanda tüm kültür, etnisite ve dinlere mensup kadın ve erkekler için diyalog ve birlikte yaşadıkları bir nokta olur." Papa Francis, Anıtkabir defterini imzaladıktan sonra programda görünmediği halde Atatürk'ün eşyalarının ve silahlarının bulunduğu müze bölümünü gezdi. Papa'ya burada da sanatçı Serra Yılmaz tercümanlık yaptı. Anıtkabir'den ayrılırken de Ankara'daki elçiliklerden geldikleri öğrenilen bir grup yabancı misafir de Papa Francis'e sevgi gösterisinde bulundu.
İNCE BELLİ BARDAKTA ÇAY
Türkiye, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis'in ziyaretine kilitlendi. İtalya Hava Yolları'na ait uçakla Esenboğa Havalimanı'na dün saat 13.00 sıralarında inen Papa için askeri tören düzenlendi. Ankara ziyareti boyunca Papa'ya eşlik edecek olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yanı sıra Vatikan'ın Ankara Büyükelçisi Antonio Lucibello, Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Mehmet Paçacı, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar da karşılama heyetinde yer aldı. Esenboğa'daki askeri kıtayı selamlayan Papa, Bakan Çavuşoğlu ile havalimanının Şeref Salonu'na geçip sohbet etti. Sohbet sırasında ise Papa'ya ince belli bardakta Türk çayı ikram edildi. Sohbetteki diyalogları ise İtalya'da yaşayan sanatçı Serra Yılmaz tercüme etti.
30 KASIM'IN SIRI NE?
Papa Francis'in Türkiye'ye yaptığı ziyaret, kendinden önceki papaların Türkiye ziyaretiyle aynı tarihlere denk geliyor. Ziyaretlerin aynı tarihlerde yapılmasının sırrı ise '30 Kasım' ve '1964' tarihlerinde yatıyor. Papa 16. Benedict 8 yıl önce 28 Kasım 2006'da, Papa II Jean Paul de 35 yıl önce 28 Kasım 1979'da Türkiye'yi ziyaret etmişti. Ziyaretlerin aynı tarihe denk gelmesinin sebebi ise; 30 Kasım'ın Fener Rum Patrikhanesi'nin kurucusu olarak bilinen Aziz Andreas Yortusu olması... İstanbul Rum Patriği Athenagoras ile Papa 6. Paul, 5 Ocak 1964'te Kudüs Zeytin Dağı'nda bir araya geldi. Buluşma, Katolik ve Ortodoks kiliseleri arasındaki buzları eritti. Bu çerçevede papaların Türkiye'ye ziyareti, Rum Patrikliği kurucusu olduğuna inanılan Aziz Havari Andreas yortusundan dolayı 29-30 Kasım tarihlerine denk geliyor.
PAPA'YA FATİH FERMANINI HEDİYE ETTİ

Cumhurbaşkanı, Papa'ya Fatih Sultan Mehmet'in Din ve İnanç Özgürlüğü fermanının gümüş zemine hazırlanmış tablosunu hediye etti. Papa da Cumhurbaşkanı'na Romalı çağdaş ressam Riommi imzalı "St. Angelo Kalesi'nden Görünüm" adlı yağlı boya tablosundan esinlenerek hazırlanan mozaik bir resim takdim etti.
ATLI BİRLİKLER KARŞILADI
Papa Francis, Anıtkabir ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geçti. Papa Francis'in, Anıtkabir'den çıkıp Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gelirken kullandığı güzergah tamamen trafiğe kapatıldı. Papa'nın aracı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın Beştepe'deki ana caddesine geldiğinde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'na bağlı atlı birlikler tarafından karşılandı. Atlı birlikler Türk bayrağı ve Vatikan bayrağı eşliğinde Papa Francis'in aracına Cumhurbaşkanlığı Sarayı dış kapısına kadar eşlik etti. Araç Saray bahçesine girdiğinde ise Papa Erdoğan tarafından karşılandı. Öte yandan Papa'nın geçiş güzergahı boyunca polis kuç uçurtmadı.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.