Çarşamba 08.04.2015 00:00
Son Güncelleme: Çarşamba 08.04.2015 20:08

Başbakan Davutoğlu'ndan önemli mesajlar

Başbakan Ahmet Davutoğlu, TOBB'da Ticaret ve Sanayi Şurası'nda konuştu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Organize Sanayi Bölgesi Kanunu'nun geçici 9. maddesi kapsamında bedelsiz parsel tahsisinin, 12 Nisan 2015'ten itibaren 2 yıl daha uzatılması kararı alındığını bildirdi.
Başbakan Davutoğlu, TOBB genel merkezinde düzenlenen 8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nın kapanışında, yaptığı konuşmada, toplantının yaklaşık 6,5 saat sürdüğünü, Hakkari'den Edirne'ye, Muğla'dan Artvin'e kadar Türkiye'nin her yerinden gelen temsilcilerden bütün Türkiye'yi dinlemiş olduklarını, toplantının kendisi için çok faydalı bir istişare olduğunu vurguladı.
İstişarelerin olumlu adımlar atmak ve ortak vizyon geliştirmek için yapıldığını ifade eden Davutoğlu, "Bugün bir taraftan sizleri dinlerken diğer taraftan da notlar aldım. Masa etrafında arkadaşlarla istişare edip gündeme getirdiğiniz sorunlara doğrudan müdahalelerde bulunma kararı aldık. Dolayısıyla bugünkü istişarelerin hemen bugünkü ürünlerini sizlerle paylaşmak istiyorum. Sizin gündeme getirdiğiniz konular gündeme geldiği anda arkadaşlarımız çalıştılar ne yapılabilecekse bunları ilettiler ve bazı somut kararlar aldık. Bu, bugünlük ama önümüzdeki günlerde haftalarda ve aylarda emin olunuz ki gündeme getirdiğiniz her konu mutlaka değerlendirilip çözüme kavuşturulacak" diye konuştu.
Toplantı için sistematik bir hazırlık yapıldığına işaret eden Davutoğlu, "Her bir il sadece sorunları gündeme getirmedi olabilecek çözüm yollarını da bizlere gösterdi. Bütün bu çalışmaya katkıda bulunan arkadaşlara teşekkürü borç biliyorum. Ayrıca bugün 81 vilayetimizi dinledik ama en kısa zamanda sektörel bazda da bu tür istişarelerimizi sürdüreceğiz. Sizden ne kadar veri gelirse biz de o kadar sağlıklı adımlar atar o kadar doğru kararlar alırız" diye konuştu.

-KADIN GİRİŞİMCİLERE EK DESTEK-


Toplantıda söz alan bir girişimcinin talebine değinen Davutoğlu, şunları söyledi:
"Her şeyden önce kadın girişimcilerimiz adına söz alan Zerrin Hanım'a çok teşekkür ediyorum. Bu çerçevede de kadın girişimcilerimizi her zaman en iyi şekilde desteklemek için onları bereketli ellerini, her zaman bereketli olan ellerini Türk ekonomisi katkıda bulunmak için devreye sokma yolunda zaten çok ciddi adımlar attık, atıyoruz."
Davutoğlu, geçen hafta KOSGEP ve Kredi Garanti Fonu'ndan kadın girişimcilere hibe ve kredi desteğinde pozitif ayrımcılık yapma kararı aldıklarını anımsatarak, "Bunu daha geliştirebiliriz. Ancak şu anda hibe ve destekte kadın girişimcilere yüzde 20, kredi garanti fonunda ise yüzde 10 ek destek sağlama kararı almış bulunuyoruz. Hayırlı olsun. Kadın girişimcilere destek bizim boynumuzun borcudur" değerlendirmesinde bulundu.
Toplantıda, kendisini memnun eden bir hususun, geçen hafta ilan edilen istihdamı ve üretimi teşvik paketinin çok kısa sürede özümsenmiş ve benimsenmiş olması olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Birçok konuşmacımız bu teşvik paketine atıfta bulundu. Bunun ekonomide bize katkı sağlayacağını ifade etti. Bunun, bu teşvik paketinin böylesine benimsenmiş olması bizim için çok önemli göstergedir. Bu yönde gelebilecek ek tekliflere, her zaman açığız" ifadesini kullandı.

-"HEP BERABER AYAĞA KALKMALIYIZ, KENETLENMELİYİZ"-


"Yine beni çok memnun eden, gerçekten ülkemizin geleceği açısından sadece ekonomik bağlamda değil siyasi bağlamda da ümitlenmemizi, ümitvar olmamızı güçlendiren husus da özellikle Güney ve Doğu Anadolu bölgelerinden gelen oda temsilcilerimizin çözüm sürecine yaptığı atıftır" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Çözüm Süreci sadece siyasal bir proje değildir, kültürel proje değildir. Bugün sizlerin de ortaya koyduğu gibi büyük bir ekonomik projedir, sosyoekonomik projedir ve ülkemizin kalkınmasındaki en önemli katkı alanlarından biridir. Çevre ülkelerde etnik ve mezhep ayrımlı çatışmalarla ülkeler bir ateş hattında yaşarken Türkiye, Çözüm Süreci üzerinden, demokratik bir seçime giderken demokrasinin getirdiği olumlu ortam üzerinde bir bütünleşme, bir araya gelme, kenetlenme dönemi yaşıyor. 6-7 Ekim olaylarından sonra yine bu salonda, Doğu ve Güneydoğu'dan gelen oda başkanlarımızla buluşmuştuk. O günkü bazı karamsar yorumların kısa zamanda nasıl dağılmış olduğunu, nasıl tekrar bir heyecan ve güvenin bölgeye yayılmış olduğunu görmekten büyük memnuniyet duydum. Gün bugündür. Bu ülkenin geleceğini bu ülkenin etnik ve mezhebi bakımdan hangi kökenden gelirse gelsin bütün vatandaşların refahını düşünenler birlik, milli birlik ve beraberlik için ayağa kalkmalılar. Hakkari'dekiler Edirneliler ile birlikte ayağa kalkmalılar, Diyarbakırlılar Bursalılarla birlikte ayağa kalkmalı. Batmanlılar, Sakaryalılarla birlikte ayağa kalkmalılar. Urfalılar, Rizelilerle birlikte ayağa kalkmalı. Hep beraber ayağa kalkmalıyız, kenetlenmeliyiz, bütünleşmeliyiz ki bin yıllık kardeşliği teminat altına alalım. Ben bugün bu çerçevede ortaya çıkmış olan güçlü iradeyi görmekten, bizim sergilediğimiz güçlü siyasi iradenin sizler tarafından da benimsenmiş olduğunu görmekten büyük memnuniyet duydum."
Davutoğlu, "Bütün ülkemizde her köşesinden gelmiş olan işadamlarımız bilsinler ki ülkemizin her köşesinde kamu düzeni egemen olacak" dedi.
Kamu düzenini bozmak isteyen, kamu düzeni üzerinden iş dünyasını tarumar etmek isteyen, iş yerlerini yakan yıkan çabalara hiçbir zaman izin vermeyeceklerini bildiren Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kamu düzenini mutlaka egemen kılacağız ve kamu düzeni üzerinden de ekonomik yatırımlarınızın garanti edilmesini sağlayacağız. Hiç tereddüdünüz olmasın. Türkiye'nin her bir santimetrekaresinde hem barış ve kardeşlik hakim olacak hem de kamu düzeni olacak. Bu konuda Doğu ve Güneydoğu'dan gelen oda başkanlarımıza gösterdikleri hassasiyet ve kararlılık dolayısıyla bir kez daha teşekkür ediyorum."
Davutoğlu, toplantıda dikkatini çeken bir talebin, yeni organize sanayi bölgesi kurulmasıyla ilgili olduğunu belirterek, "Sinop'ta, Samsun'da, Mersin'de de her yerde organize sanayi bölgeleri konusundaki talepler... Bu çok önemli gösterge. Herkes, organize sanayi bölgesi kurulmasını istiyor" diye konuştu.
Artvin ve Hakkari'ye organize sanayi bölgesi kuracaklarını bildiren Davutoğlu, şunları söyledi:
"Organize sanayi bölgesi olmayan ilimiz kalmayacak. Artvin'de olmamasının sebebi siyasi irade eksikliği değil Artvin'in o güzel yalçın dağlarının ve coğrafyasının organize sanayi bölgesi kuracak kadar alana müsaade etmemesidir. İnşallah Hakkari'nin yaylalarında, Artvin'in güzel dağları arasında organize sanayi bölgesi kuracağız. Bunun önemi şurada: Demek ki sanayide canlanma var ki 5, 8, 10 organize sanayi bölgesi olan illerimiz bile yeni organize sanayi bölgesi talep ediyor. Demek ki böyle bir girişimci ruhu var ki organize sanayi bölgelerinde artış var. 2001'de var olan organize sanayi bölgelerinde sinekler avlanıyordu. Neredeyse bütün üretim durmuştu."

-BEDELSİZ PARSEL TAHSİS İÇİN SÜRE 2 YIL DAHA UZATILIYOR-


Organize sanayi bölgeleri için ne gerekiyorsa yapacaklarının altını çizen Davutoğlu, toplantıda, bir oda başkanının Organize Sanayi Bölgesi Kanunu'nun geçici 9. maddesine atıfta bulunarak, bedelsiz parsel tahsisinin uzatılmasını talebinde bulunduğunu kaydetti.
Davutoğlu, "Hemen gerekli girişimde bulunduk, toplantı esnasında, Bakanlar Kuruluna sevk edilen bir husustu, Başbakanlığa sevk edilen husustu. Bugünden itibaren bu toplantıyla birlikte Organize Sanayi Bölgesi Kanunu'nun geçici 9. maddesi, yani bedelsiz parsel tahsisinin 12 Nisan 2015'ten itibaren 2 yıl daha uzatılması talebi kararı alınmıştır. Aradaki istişarelerde bu konudaki gerekli adım atıldı, Bakanlar Kurulu kararı da çıkartıldı" bilgisini verdi.
Organize sanayi bölgelerinin enerji sorunlarının da gündeme geldiğini dile getiren Davutoğlu, "Organize sanayi bölgelerinin doğalgaz ve enerji sorunlarının çözümü için Enerji Bakanlığımızla birlikte Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız arasında ortak bir komite kuruldu. En kısa zamanda bu enerji sorunlarını çözümünde kararlıyız" diye konuştu.
Organize sanayi bölgelerinin artık sanayi bölgesi adıyla değil bazı ihtisas alanlarıyla tanımlanmasının da memnuniyet verici olduğunu kaydeden Davutoğlu, ihtisas bölgelerinin artmasının o alandaki kümelenmeyi ve o alandaki çalışmaları teşvik eden bir olgu olduğuna dikkati çekti.
Başbakan Davutoğlu, toplantıda gündeme getirilen, Bartın Zonguldak Endüstri Bölgesi ve Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi'nde yaşanan yargı ile ilgili hususların da dikkate alınarak gerekenin en kısa sürede yapılacağını kaydetti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nın kapanışında yaptığı konuşmada, ''Sizden bugün gelen talepleri de göz önünde bulundurarak, sadece il bazında değil, ilçe bazına inecek şekilde teşvik sistemini yeniden değerlendireceğiz'' dedi.
Davutoğlu, TOBB Genel Merkezinde düzenlenen şurada, neredeyse tüm oda başkanlarının teşvik sistemi üzerinde durduğunu anımsattı.
Teşvik sisteminin, iller arasındaki farklı avantajların değerlendirilmesi amacıyla ortaya konulan bir mekanizma olduğunu belirten Davutoğlu, ''Hem gelir dağılımı adaletsizliklerini ve alt yapı farklılıklarını ortadan kaldırmak hem de belli alanlarda, belli sektörleri belli bölgelerde teşvik ederek, Türkiye'nin geneline ekonomik kalkınmayı yaymak... Şimdi o çerçevede teşvik sistemi uygulamasını performans değerlendirmesine tabi tutuyoruz ve sizden bugün gelen talepleri de göz önünde bulundurarak, sadece il bazında değil, ilçe bazına inecek şekilde teşvik sistemini yeniden değerlendireceğiz'' diye konuştu.
Birçok ilde özellikle büyük illerde, çok farklı gelişmişlik düzeyi olan ilçeler olduğunun farkında olduklarını ifade eden Davutoğlu, ''Nihayet teşvik sisteminde hangi esasları getirirseniz getirin, mutlaka itiraz eden iller, ilçeler olacaktır. Mesele belli bir optimizasyonla en objektif kriterler ortaya koyup bunların hayata geçirilmesini sağlamak'' dedi.
Konuyla ilgili oda başkanlarından gelecek verileri değerlendireceklerini söyleyen Davutoğlu, desteklerin sadece teşvik sistemi üzerinden olmadığını, genel teşviklerin, stratejik faktörlerin, beşinci bölge desteği olan öncelikli sektörlerin, büyük ölçekli projelere verilen ek desteklerin olduğunu hatırlattı.
Davutoğlu, ''Sadece meseleyi bölge bazında verilen, altı bölgeye yayılmış desteklere yoğunlaşmayın. Sektörler bazında, Ar-Ge konusunda olduğu gibi stratejik sektörler bazında büyük ölçekli projeler bazında verilen ek destekler var. Kalkınma Ajansları, TÜBİTAK üzerinden verilen destekler var. Bütün bu desteklerin hepsinin birden göz önüne alınması, hepsinin sizin tarafınızdan değerlendirilmesi önemli'' şeklinde konuştu.
Bu çerçevede, organize sanayi bölgelerini daha da teşvik ve içine alacak şekilde serbest bölgelerle ilgili yasa çalışmalarının tamamlandığını belirten Davutoğlu, ''Serbest Bölgeler Kanunu, Bakanlar Kurulu tarafından imzalanarak TBMM'ye sevk edildi. Dolayısıyla serbest bölgelerle ilgili kapsamlı bir düzenlemeyi devreye sokuyoruz. İnşallah seçim sonrasında öncelikli olarak ele alacağımız hususlardan birisi de bu'' dedi.

- ''İnsanımızdaki cevheri keşfettik''


Birçok oda başkanının nitelikli insan eğitimi konusunda görüş beyan ettiğini ve destek istediklerini ifade eden Davutoğlu, bu ikinci hamle döneminde en çok odaklanacakları hususun, eğitim ve Ar-Ge çalışmaları olduğunu söyledi.
Bundan sonra Türkiye'nin orta gelir grubundan, yüksek gelir grubuna çıkmasının anahtarının bu iki alan olduğunu vurgulayan Davutoğlu, insan kaynağının güçlendirileceğini, teknolojik alt yapının destekleneceğini belirtti.
İnsanın temel unsur olduğunu ifade eden Davutoğlu, ''Sizlerin her birini dinlediğimde, 20-30 sene önce böyle bir oda başkanları toplantıları yapılsa nasıl olurdu diye tahayyül etmeye çalıştım ve insan kaynağındaki olumlu değişimi görmekten büyük mutluluk duyuyorum'' dedi.
Başbakan Davutoğlu, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde, yurt dışında kendisine, ''Türkiye bu kadar kısa zamanda böylesine büyük bir ekonomik kalkınmayı, ekonomik kriz döneminde dahi nasıl sağladı?'' diye sorduklarını hatırlatarak, şöyle devam etti:
''Şunu söylemiştim Londra'da, finans kuruluşlarının toplantısında. Bu zaman zarfında, 12 yıl içinde biz büyük doğalgaz kaynakları keşfetmedik, enerji de, petrol de bulmadık. Kimse bize Avrupa ülkelerinin bazılarında olduğu gibi 100 milyarlarca Avro destek de vermedi. Fakat bir şeyi keşfettik, insanımızdaki cevheri keşfettik ve onu harekete geçirdik. İşte şimdi bu cevheri işleme vaktidir.''

- ''İŞ BAŞI EĞİTİM İMKANLARINI DEĞERLENDİRİN''


Oda başkanlarından bir seferberlik ilan etmelerini rica ettiğini ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:
''Gelin, fabrikalarınızda, iş yerinizde çalışan insanlarımızın niteliklerini güçlendirelim. Gelin, işçi ya da teknisyen ararken, rastgele arama çabasının yerine hep beraber eğitimi birlikte üstlenelim. Mesleki eğitimi, iş dünyasıyla yeniden yapılandıralım. Milli Eğitim Bakanlığı'nda yaptığım toplantıda söyledim, odalarımızdan gelecek ara eleman anlamında ne talep varsa sizler alt yapı, bina konusunda destek verin, biz insan kaynağı konusunda... Yüzde 50 resmi, yüzde 50 özel katılımlarla meslek liselerini en kaliteli hale getirelim. Nihayetinde o yetişen kaliteli insan unsuru sizde istihdam edilecek ve siz onun üzerinden markalaşma değerinizi yükselteceksiniz.''
Davutoğlu, ''İstihdam Paketi''nin en önemli ve bizzat kendisinin ilgilendiği hususlardan birisinin de iş başı eğitimi konusu olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Bu, loncalık sisteminden bugüne çağdaş ekonomik hayatta da en önemli husustur. İş başı eğitimi konusunda sağladığımız imkanları lütfen değerlendirin. 10 çalışan için 1, 100 çalışan için 10 iş başı eğitimi imkanı veriyoruz. 6 aylık eğitimin bütün masraflarını asgari ücret düzeyinde devlet karşılayacak. 30 Haziran'a kadar istihdam ederseniz 42 ay, daha sonra imalat da artmış olursa 54 ay, size bu anlamda destek vermeye devam edeceğiz. Bu noktada sizlerden beklentimiz, talebimiz istihdam ve nitelikli insan unsuru konusunda desteğinizi sürdürmeniz'' diye konuştu.

- ''BU KONUDA BİR ÇALIŞMA SÖZ KONUSU DEĞİL''


Oda başkanlarınca Suriyeli mülteciler ile ilgili çalışma izni konusunda bazı kaygıların dile getirildiğini ifade eden Davutoğlu, bu konuda bir çalışmanın söz konusu olmadığını ama Türkiye'deki bütün istihdam alanlarını gözeten kapsamlı çalışmaları birlikte yapmaya devam edeceklerini kaydetti.
Davutoğlu, oda başkanlarının nitelikli insan eğitimi bağlamında, üniversitelerin illerdeki katkıları konusunu da dile getirdiklerini anımsatarak, konuyu Yükseköğretim Kurumu (YÖK) ile paylaşacaklarını, yeni açılan üniversitelerin illere yaptığı katkıyı ve üniversite-sanayi işbirliğini mutlaka teşvik edeceklerini söyledi.
Davutoğlu, ''Yasal bir düzenleme talep ettiniz. Bu yasal düzenlemeyi nasıl gerçekleştirebileceğimizi de ele alacağız ve bunu mutlaka gerçekleştireceğiz'' dedi.
İllerin konvansiyonel alanlar dışında yeni alanlara yönelmesini dikkat çekici bulduğunu ifade eden Davutoğlu, ''Bunlardan birisi turizm. Normalde turizm deyince, Bodrum, Marmaris, Muğla, İzmir, Antalya hattı düşünülürdü eskiden veya Kapadokya, İstanbul düşünülürdü. Bazı illerimizdeki oda başkanlarımız, mesela Karabük, Bartın, Sinop, Amasya, Bolu, Adıyaman, Ağrı özel olarak turizme atıfta bulundular. Bu çok önemli, çünkü Türkiye turizm açısından cennet bir ülke. Adıyaman'da Nemrut Dağı, Ağrı'da Ağrı Dağı'na yönelik turizm kadar, Karabük'te Safranbolu'nun, Sinop, Amasya, Bolu'da bu turizm alanının geliştirilmesi, yaygınlaştırılması için de her türlü çabayı göstereceğiz.''

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.