Cumartesi 18.07.2015 00:00

Partilerde bayramlaşmanın gündemi 'koalisyon'

Siyasi partilerde heyetler bayram ziyaretleri yapıyor. AK Parti'yi ilk olarak CHP'liler ziyaret etti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, "İnşallah kardeşlik, sevgi, hoşgörü çerçevesinde ülkemiz huzurlu günlere, beraberce güzel şekilde yapacağımız çalışmalarla döner" dedi.
Ramazan Bayramı dolayısıyla siyasi partiler arası bayramlaşmalar çerçevesinde, AK Parti'yi ilk olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Ankara milletvekilleri Aylin Nazlıaka ve Nihat Yeşil ziyaret etti.
AK Parti'de ise CHP heyetini Genel Başkan Yardımcısı Çalık, Ankara milletvekilleri Murat Alparslan, Jülide Sarıeroğlu, Nevzat Ceylan ve Gençlik Kolları MYK üyesi Zeynep Yıldız karşıladı.
Ziyarette CHP'li Nazlıaka, ikram edilen kayısıları görünce Çalık'a, "Bakıyorum Malatyalılığınızı konuşturmuşsunuz, Veli Ağbaba burada olsaydı esprisini yapardı" ifadesini kullandı.
Çalık ise kendi bahçesi de dahil sabah toplanan kayısılardan getirildiğini belirtti.
Nazlıaka'nın "Bu dönem rakibiniz çok, 17 Malatya kökenli milletvekilimiz var" sözleri üzerine Çalık, "29'a yakın gelin ve enişte olan milletvekillerimiz de var" karşılığını verdi.
CHP heyetine ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek ve bayramların kardeşlik, sevgi, hoşgörü anlamına geldiğini belirten Çalık, "İnşallah bu bayramın yüzü suyu hürmetine hem ülkemizde hem Ortadoğu'da hem de tüm dünyada insanlık adına, kardeşlik, barış tesis olur, özellikle Ortadoğu'daki coğrafyada yaşanan süreç, üzüntüler son bulur. İnşallah kardeşlik, sevgi, hoşgörü çerçevesinde ülkemiz huzurlu günlere, beraberce güzel şekilde yapacağımız çalışmalarla döner" diye konuştu.
Bayramın bütün dünyaya, İslam alemine kardeşlik, dostluk ve barış getirmesi temennisinde bulunan Tanrıkulu ise "Türkiye'de çok iyi bir hava var şu anda. Seçimden önceki kutuplaşma, ötekileştirme havası gerçekten de çözüldü gibi. Umarım bu hava daimi olur. Hiç kimse bir gerginleştirici bir dil ve üslup kullanmaz ve diyaloğa açık Türkiye'yi birlikte yaratırız. Bunu seçimden sonra başardık gibi geliyor. Ben Türkiye'nin bu bayram havasının devam etmesini diliyorum. Umarım çok daha iyi günlerle buluşacağız ve Türkiye'yi buluşturacağız" ifadesini kullandı.
"Koalisyon görüşmelerine bayram molası"
Bir gazetecinin, "Bayramı koalisyonla taçlandırmak mümkün olabilir mi" sorusu üzerine Öznur Çalık, koalisyon görüşmelerine bayram molası verdiklerini belirtti.
Sezgin Tanrıkulu'nun da "Türkiye'yi hükümetsiz bırakmayacağız, herkes bundan emin olabilir. Hiç olmazsa AKP'li dostlarımız CHP'yi destekler, CHP'li bir hükümetle Türkiye'yi buluştururuz" sözleri gülüşmelere neden oldu.

"Az önce koalisyon ortakları buradaydı herhalde"

AK Parti'yi, CHP heyetinin ardından, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, Ankara Milletvekili Mustafa Mit ile MYK üyesi Ömer Demirel ziyaret etti.
MHP heyetini Genel Başkan Yardımcısı Çalık, Ankara milletvekilleri Murat Alparslan, Jülide Sarıeroğlu, Nevzat Ceylan ve Gençlik Kolları MYK üyesi Zeynep Yıldız karşıladı.
Karakaya, ziyarette, koalisyon çalışmalarının kısa süre içinde sonlanmasını, milletin beklediği şekilde sonuca ermesini beklediklerini söyledi.
Bunun üzerine Çalık, "Milletimizin 7 Haziran'da verdiği mesajı tüm siyasi partilerin almasını gönülden arzu ediyoruz. Ülkemizi, milletimizi hükümetsiz bırakmamak için hepimizin çaba sarf etmesi lazım. İnşallah bayram sonrası görüşmeler devam eder umudundayız" ifadesini kullandı.
Yeniden söz alan Karakaya, kameramanların "sesinin az geldiği" uyarısı üzerine " Koalisyon konuları açıldı, az öncekoalisyon ortakları buradaydı herhalde" dedi.
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, yaptığı görüşmeler sonucunda CHP ile koalisyon konusunda daha ileri aşamada olduklarını açıkladığını ifade eden Karakaya, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın Çözüm Süreci açıklamalarının da bir işaret olduğunu söyledi.
Türkiye'nin önündeki acil konulara bakıldığında "çözülme süreci" olarak ifade ettikleri sürecin masada olduğunun görüldüğünü dile getiren Karakaya, şöyle devam etti:
"Çıkan tabloyu MHP olarak bu şekilde okuduk. Yani öncelikle açılım projesinin sahipleri ve destekçileri, sempatizanlarının bir araya gelerek, bunun ne olduğunu bir koalisyon oluşturarak hem millete açıklamaları gerektiğini hem de 'barış olacak, akan kanlar dinecek, gözyaşları akmayacak' olarak sonuçları ifade edilen ama sürecin nasıl gideceği, araçlarının ne olacağı, ne olursa barış olacak, ne olursa anaların gözyaşı akmayacak, bunların da Türk milleti tarafından bilinmesi gerekiyor. Böyle bir imkanı sağlamış olacak."
"AK Parti'nin bir disiplini var"
Öznur Çalık ise 7 Haziran seçiminden sonra milletin mesajını aldıklarını ifade ederek, "Tüm siyasi partiler aynı şekilde milletin mesajını aldığını hissettirmeli ve göstermeli. Milleti hükümetsiz bırakmamak için tüm siyasi partiler aynı özverili çalışmayı göstermeli diye düşünüyoruz. Biz diğer siyasi partilere önerilerde bulunmaktan ziyade kendimizle ilgili yorumları yapıyoruz" dedi.
"Eşit şekilde yaşamak istiyoruz"
HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, MYK Üyesi Zeynep Karaman, Parti Meclisi üyesi Ahmet Karataş, AK Parti'yi ziyaret etti.
Bilgen, buruk bir bayram yaşadıklarını belirterek, "Ne yazık ki IŞİD dolayısıyla Irak'ta çocuklar çoğunluğunu oluşturmak üzere 100 civarında insanımızı kaybettik. Bayram, huzur, esenlik, güven ortamı vesilesi olsun diye umut ediyoruz" diye konuştu.
Bir gazetecinin, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın bazı açıklamaları oldu, Dolmabahçe mutabakatıyla ilgili 'tanımadığını, kabul etmediğini' ifade etti, nasıl bakıyorsunuz" sorusu üzerine Bilgen, şunları söyledi:
"Biz Sayın Cumhurbaşkanı ile hükümet arasındaki sorunların tarafı değiliz. Biz sonuç itibarıyla Türkiye'de barışın kalıcılaşmasını, çözümün başarıya ulaşmasını ve demokratik bir ülkede farklılıklarımızla eşit şekilde yaşamak istiyoruz. O açıklamaların muhatabının bizden çok hükümet olduğunu düşünüyoruz. Biz doğru işlerin arkasında hem devlet iradesinin olması gerektiğini hem de toplumsal talebin daha da güçlendirilmesi daha da cesaretlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Halkımız barış istiyor, sorunlarının diyalog yoluyla konuşulmasını istiyor."
Öznur Çalık da Milli Birlik ve Kardeşlik Projesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığını anımsatarak, şöyle konuştu:

"Çözüm Süreci, Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi başladığı andan itibaren bugüne kadar getirilmesinde en büyük etken ve en önemli roldür. Dolayısıyla 2005'ten bu yana çok önemli adımlar atıldı ve demokratikleşme adına atmış olduğumuz adımlar bizim için çok önemliydi. Bundan sonraki çalışmalarda da silahların demokrasiyle yan yana durmayacağını herkesin bilmesi lazım. Bu anlamda, 'Biz bırakın demekle bırakmayacaklarını biliyoruz' cümlelerinin arkasına saklanmadan, çok açık ve net bir şekilde silahların tamamen susturulması ve devre dışında bırakılması, demokrasiyi tesis etmek için hepimizin bu anlamda ciddi çaba sarf etmesi gerekir."
CHP'de koalisyon konuşuldu
CHP'de, bayramlaşma töreni için partiye gelen İstanbul Milletvekili Erol Kaya, Ankara milletvekilleri Tülay Selamoğlu ve Mahmut Sami Mallı'dan oluşan AK Parti heyetini, Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik ile Parti Meclisi üyeleri Yaşar Seyman, Cemal Canpolat ve Elif Uzunşimşek karşıladı.
Buradaki konuşmasında, koalisyon görüşmelerinin ülkenin beklediği bir tabloyla sonuçlanmasının en büyük beklentileri olduğunu dile getiren Kaya, "7 Haziran 2015 seçimleri bize bir uzlaşmayı emretti. Böyle bir tablo çıktı. Başarılı bir şekilde başlamış olan Sayın Genel Başkanlarımızın başlattığı sürecin, hem milletimizin beklentilerini karşılayacağı hem de siyasi partilerimizin güzel örnekler ortaya koyacağı bir tablo tecellisini umut ediyoruz" dedi.
Türk siyasi tarihinde koalisyon hükümetlerinin çok başarılı olduğunun söylenemeyeceğini vurgulayan Kaya, şöyle devam etti:

"İnanıyorum ki yeni Türkiye anlayışında bu kültürü de geride bırakacak, Avrupa'da gördüğümüz gibi güçlü koalisyon hükümetlerinin kurulacağı bir tablo olması temennimizdir. Şöyle bir rakam verirsek, 30 yıllık tek parti hükümetleri döneminde Türkiye'deki büyüme rakamları 5,7'ler seviyelerinde. Koalisyon hükümetlerinde bu 3-3,5 düzeylerinde kalmış durumda. 7 Haziran'da milletin bir talimatı var; 'partilerin kırmızı çizgileri değil de benim kırmızı çizgilerimi esas alın, dolaysıyla benim beklentilerimi karşılayın.' Böyle bir talimatı aldık, bunu yerine getirmek için Sayın Genel Başkanımız samimi olarak bütün partilere teklifleri götürmüşlerdir, dinlemişlerdir. İnşallah hemen bayramdan sonra da ülkemizin beklentisi olan hükümet kurulur ve süreç tamamlanır."
"Bu tek parti hükümeti artık iyi gitmiyor..."

Özçelik de halkın, 7 Haziran'da "bu tek parti hükümeti artık iyi gitmiyor" dediğini savunarak, "Özellikle Sayın Cumhurbaşkanının biraz fazla işe karışmasından dolayı da 'bir dakika bu işi daha fazla uzlaşmayla götürmemiz lazım' dediler" ifadesini kullandı.
Herkesin istatistiklerle konuşabileceğini aktaran Özçelik, şunları söyledi:
"Cumhuriyetin başından AKP'nin geldiği döneme kadar baktığımızda da Türkiye Cumhuriyeti'nin ortalama büyüme seviyesi yüzde 5'in biraz üzerindedir. Özellikle 2011'den sonra bu yüzde 3'lere düştüğümüz dönem, hani tek parti ile memleket içinde istikrarın pek devam ettirilemeyeceğini gösterdi. İşin doğrusu gelişmiş ülkelerde sadece bir partinin 'ben çoğunluğu kazandım' diye herkese kendi düşüncesini kabul ettirme diye bir durum yok.
Biz CHP olarak, tabi AK Parti'li arkadaşlarımız da iyi niyetli memleketin geleceği için gayet olumlu bir atmosferde belli bir umutla bu görüşmeleri götürmek istiyoruz. Bazı sorunlar yok değil, maalesef belli odaklarda Sayın Cumhurbaşkanı için özellikle söylüyorlar, bu işin pek öyle koalisyon değil de bir erken seçime gitmesi gibi bir arzu var deniliyor. Arzu öyle olup da devletin elindeki mekanizmalar erken seçime götürmek için kullanılırsa o sonuç alınır, Sayın Cumhurbaşkanının da önemli yetkileri var ama bizler de sonucu ne olursa olsun, ister koalisyon ister erken seçim inşallah bu memleket için en iyisini yapacağımıza inanıyoruz."
Cumhurbaşkanı ile ilgili eleştirilere katılmadığını belirten Kaya, Cumhurbaşkanı'nın ilk kez halk tarafından seçildiğini ve bugüne kadar da anayasadaki görevleri dışında bir şey yapmadığını savundu.
Murat Özçelik de amaçlarının böyle bir ortamda Cumhurbaşkanı'nı eleştirmek olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bizim temennimiz şudur, halkımızın seçtiği ya da Meclis'in seçtiği cumhurbaşkanı olsun tabii ki her halükarda o sıfat itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanıdır, dolayısıyla halkımız buna saygı gösterir. Ancak bütün beklentimiz şudur; eğer 'beni halk seçti ve bir şeyler yapacağım' deniliyorsa, aynı şekilde anayasada da gerekli değişikliklerin yapılması lazım. İnşallah onu da ileride bakarız. Parlamenter sistemde kalınacağına dair de ciddi bir mesaj vermişti halkımız. Bizler bu toplumdaki kutuplaşmadan çok sıkıldık. Halk istiyor ki ister ilerici, ister muhafazakar, ister dindar, ister laik, nasıl olursa olsun, burada bizlerin muhafazakar arkadaşlarımızla gayet güzel hükümet edebileceğimizi, birlikte bu memleketin sorunlarına çözüm bulabileceğimizi onlar da söylüyorlar. İnşallah koalisyonun belli ilkeleri kabul edilir ve hep birlikte bunun bir ucundan tutabilecek karşılıklı güven ihdasını da sağlayabilirsek o halükarda gayet güzel noktalara doğru gideceğiz. Türkiye hep daha ileriye gidecek, buna sizler de bizler de kararlıyız."
HDP'ye AK Parti ziyareti
HDP'yi ilk olarak AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya ile Ankara milletvekilleri Mahmut Sami Mallı ve Tülay Selamoğlu ziyaret etti.
HDP Genel Merkezi'nde ise AK Parti'yi, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, MYK üyesi Alp Altınörs ve Parti Meclisi üyesi Emirali Türkmen karşıladı.
Bayram ziyaretinde konuşan AK Parti Milletvekili Kaya, bayramın hemen sonrasında milletin beklentileri ve milletin verdiği uzlaşma talimatının gereğinin yerine getirilmesini istedi.
AK Parti'nin bu seçimden birinci parti çıktığını, kendisinden sonraki ikinci ve üçüncü partiden daha fazla oy aldığını, daha fazla milletvekili çıkardığını ancak tek başına iktidar olamadığını anımsatan Kaya, bu durumda bir koalisyonun öngörüldüğünü kaydetti.
Koalisyonlar tarihine bakıldığında çok başarılı olduğunun söylenemeyeceğini anlatan Kaya, "Türkiye, tek parti iktidarlarında çok fazla büyüyen bir ülke. 5,7'lik bir büyüme performansı var. Koalisyon hükümetlerinde bunun yüzde 3'lere kadar düştüğünü görmekteyiz. Koalisyon hükümetlerinin 4 ay, 1 yıl gibi ortalama ömürleri var. Bu tablo, eski Türkiye'nin artık olmaması gerektiğini, yeni bir anlayışla daha birbirine saygılı, milletin beklentilerini esas alan bir siyasal anlayışı inşa etmemiz gerekiyor" diye konuştu.
Çözüm Süreci'nin önemli hususlardan biri olduğunu vurgulayan Kaya, konuşmasına şöyle devam etti:
"15 Ağustos 1984'te başlayan terör hadisesiyle birlikte yaklaşık 40 bine yakın insanımızı kaybettik. 17 bin faili meçhulümüz var. Türkiye, AK Parti hükümetleriyle bu karanlık dönemi geride bıraktı. Yaklaşık 400 milyar dolarlık direkt ifade edilen bir harcaması oldu. Ama sonuçta insanlarını kaybettiği, bölgenin geri kaldığı bir tablo inşa edildi. AK Parti, bölgenin kalkınması ve insanlarımızın özgürlükleriyle ilgili önemli adımlar attı. Bugün bu adamların hala arkasında dik duruşla devam ediyor. Bölgenin kalkınmasıyla ilgili gerekli çabayı göstermeye devam ediyor. Temenni ediyorum ki inşallah bu ülkede hiç kimsenin, 'Yarın ne olacağım' diye endişe etmeyeceği, özgür bir Türkiye inşa etmek hepimizin görevidir."
"AK Parti olarak kendi kırmızı çizgilerimizi inşa etmek yerine, milletin kırmızı çizgilerini esas alacak bir hükümet kurulmasını temenni ediyoruz" ifadesini kullanan Kaya, bayram sonunda milletin beklentisini yerine getirilmesini temenni etti.
"Çözüm Süreci ve demokrasi meselesi hızla gündeme gelmeli"
HDP Diyarbakır Milletvekili Aydoğan ise yaklaşık 25 yıldan bu yana her bayramda barış ve demokrasi dilediklerini, Türkiye'ye artık barışın gelmesini istediklerini belirterek, 7 Haziran seçiminde "Türkiye halklarının" verdiği oyun, barış ve demokrasi konusunda önemli bir mesaj olduğunu aktardı.
Dünyadaki bütün demokrasilerde seçimlerin "yenilenme" anlamına geldiğini ifade eden Aydoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"7 Haziran seçimlerinde Türkiye halklarının bize mesajı, 'Yenilenin. Geçmiş politikaları bırakın, yeni politikaların sahiplenicisi olsun' olmuştur. Artık bayramdan sonra yeni bir süreç başlar diye düşünüyoruz. Hükümetin hemen kurulmasını elbette ki istiyoruz. Hükümetin kurulmasıyla birlikte Türkiye'nin Çözüm Süreci ve demokrasi meselesi hızla gündeme gelmeli, birinci önceliğimiz olmalıdır diye düşünüyoruz."
Türkiye için barış meselesinin ekmek, su, hava kadar önemini vurgulayan Nursel Aydoğan, "O nedenle hükümetin kurulması, barış için, Türkiye'nin demokratikleşmesi için son derece önemli. Diliyoruz ki görüşmelerden olumlu sonuçlar çıkar. Elbette ki bu arada biz parti olarak üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazır olduğumuzu da ifade etmek isteriz" değerlendirmesinde bulundu.
CHP ve Saadet Partisi heyetlerinin HDP ziyareti

Ramazan Bayramı dolayısıyla siyasi partiler arası bayramlaşmalar çerçevesinde HDP'yi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Ankara milletvekilleri Aylin Nazlıaka ve Nihat Yeşil'den oluşan heyet ziyaret etti.
HDP Genel Merkezi'nde ise CHP heyetini, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, MYK üyesi Alp Altınörs ve Parti Meclisi üyesi Emirali Türkmen karşıladı.
Tanrıkulu: "Her günün bayram gibi dayanışmanın, barışın ve güler yüzün olduğu bir dönemi Türkiye'ye yaşatmak istiyoruz" dedi.
Ramazan Bayramı dolayısıyla siyasi partiler arası bayramlaşması kapsamında HDP'yi son olarak Saadet Partisi Genel Sekreteri Tacettin Çetinkaya, Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Ali Vural ve Saadet Partisi Ankara İl Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Akekmek ziyaret etti.
HDP Diyarbakır Milletvekili Aydoğan, 2 yılı aşkın bir süredir barış sürecinin sürdüğünü, bu kapsamda silahların konuşmadığını ve ölümlerin yaşanmadığını ancak bu durumun Kürt sorununun çözüldüğü anlamına gelmediğini belirterek, "Her an çözümden, bu süreçten geri dönülecek hissiyatını taşıyor insanlar" diye konuştu.
Saadet Partisi Genel Sekreteri Çetinkaya ise "Biz bir an önce koalisyonun kurulmasını, bütün partilerin üzerlerine düşen görevi yapmasını bekliyoruz" dedi.
HDP, DSP ve Vatan Partisi heyetleri de CHP'ye bayram ziyaretinde bulundu.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.