Çarşamba 13.01.2016
Son Güncelleme: Çarşamba 13.01.2016

Sultanahmet'te canlı bomba dehşeti

İstanbul'u kana bulayan alçak saldırıda 11 Alman turist öldü, 2'si Türk 15 kişi de yaralandı. Canlı bombayı son anda gören turist rehberi Sibel Şatıroğlu’nun “Kaçın” diye bağırması ölü sayısının artmasını önledi.

DÜN SAAT 10.20... SURİYE UYRUKLU DAEŞ ÜYESİ TERÖRİST 45 KİŞİLİK TURİST KAFİLESİNİN ARASINDA KENDİSİNİ PATLATTI
İstanbul Sultanahmet dün alçak bir terör saldırısına sahne oldu. Sabah saat 10.20 sıralarında 45 kişilik turist kafilesinin arasına girerek üzerindeki bomba düzeneğinin pimini çeken saldırgan, 11 Alman turistin ölümüne neden oldu. Saldırıda 9'u Alman, 2'si Norveçli, 2'si Perulu, 2'si Türk 15 kişi yaralandı. Yaralıların ikisinin durumu ağır. Saldırıyı 28 yaşındaki Suriye vatandaşı DAEŞ'li terörist Nabil Fadli'nin gerçekleştirdiği belirlendi.

HAYATINI KAYBEDENLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

ALMAN ÇEŞMESİ ÖNÜNDE...
Sultanahmet Meydanı'nda saatler 10.20'yi gösterdiğinde Dikilitaş-Alman Çeşmesi civarında bir turist kafilesinin arasına karışan bir kişi üzerindeki bombayı patlattı. Ortalık bir anda cehennem yerine döndü. Olay yerine onlarca ambulans sevk edilirken, Çevik Kuvvet, Olay Yeri ve Bomba İmha polisi, meydanı güvenlik çemberine aldı. İkinci bir patlama ihtimaline karşı meydan boşaltıldı. Polis helikopteri, havadan denetim yaptı. İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan da olay yerini inceledi. Beyazıt-Eminönü tramvay seferleri durduruldu. Meydanın çevresinde araç girişine izin verilmedi. Polis, olay yeri ve yaklaşık 100 metrelik çevresinde ceset parçaları topladı. Yaralılar ambulanslarla çevredeki Cerrahpaşa, Çapa, Samatya ve Haseki hastanelerine kaldırıldı.

SALDIRI SONRASI KONUŞAN TURİST: TERÖR BİZİ TESLİM ALAMAYACAK


PARMAK İZİNDEN BULUNDU

İlk tespitlere göre; saldırının hedefi yerli ve yabancı turistlerdi. Tura Turizm ve Plan Turizm acenteleriyle İstanbul turuna katılan turist kafilesi, Dikilitaş'ı gezerken canlı bombanın hedefi oldu. Alçak saldırıda hayatını kaybeden 10 turistin isimleri ise şöyle: Marianne Faber, Adolf Jurgen Glorius, Rüdiger Karl Faber, Steffen Höppner, Rudolf Krollman, Karin Erika Franke-Dütz, Gernot Eike Mildner, Gerhard Günther Höppner, Hiltrud Krollman ve Rudiger Becker. Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, intihar bombacısının kimliği, parmak izinin tespit edilmesi ile kısa sürede ortaya çıkartıldı. Saldırıyı 28 yaşındaki Suriye vatandaşı DAEŞ'li terörist Nabil Fadli'nin gerçekleştirdiği belirlendi. Saldırganın 5 Ocak'ta sığınmacı olarak yurda girdiği tespit edildi. Türkiye'ye gelen Suriyelilerin parmak izlerinin İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün kayıtlarında bulunduğu, bombacının kimliğinin de bu yöntemle ortaya çıkartıldığı kaydedildi.

İstanbul'da terör saldırısı


PLANI OTELDE HAZIRLADILAR

Canlı bomba Nabil Fadli'nin Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra İstanbul'a geldiği, 4 arkadaşıyla birlikte İl Göç İdaresi'ne mülteci başvurusunda bulunduğu ortaya çıktı. Parmak izleri alınarak mülteci kartı verilen Fadli ve arkadaşları ikamet olarak Zeytinburnu'nda bir adresi gösterdi. Bir kaç gün göstermelik olarak burada kalan 5 kişi daha sonra Kadırga'daki bir otele yerleşti. Böylece polisi atlatan Fadli ve arkadaşları saldırı planını da burada hazırladı. İstanbul Terörle Mücadele ekipleri şimdi Fadli'ye yardım eden, bombayı temin eden ve saldırıda yardımcı olan 4 şüphelinin peşine düştü.
DİNLİYOR GİBİ YAPTI, PİMİ ÇEKTİ

Bu arada görgü tanıkları, canlı bombanın turist kafilesinin arasına rehberi dinliyormuş gibi girdiğini, tekbir getirdikten sonra kendini patlattığını söyledi. Almanların ağırlıklı olduğu turist kafilesine Sibel Şatıroğlu ve Erkut Deviren de rehberlik ediyordu. Şatıroğlu, ayağından yaralanırken bombanın patladığı noktaya yaklaşık 10 metre uzakta olan Deviren şoka girdi. İstanbul Turist Rehberleri Birliği Başkanı Hakan Eğinlioğlu ölenler arasında Türk olmadığını söylerken, Plan Turizm'in yetkilisi Hüseyin Kurtoğulları, "Grubun içine biri girip, bir süre rehberi dinlemiş, sonra da üzerindeki bombanın pimini çekmiş. Kafilemizden biri Norveç vatandaşı iki kişi hafif yaralandı" dedi. Dehşet anlarına tanık olan Sultanahmet Büfesi çalışanları ise yaşadıkları korkuyu şöyle anlattı: "Büyük bir gürültüyle yer sarsıldı. Alman Çeşmesi civarında turistlerin kaçıştığını gördük. Çevrede ceset parçacıkları vardı. Dehşete düştük."
SURUÇ VE ANKARA GİBİ

İstanbul'daki kanlı terör saldırısı akıllara geçen yıl Şanlıurfa ve Ankara'yı kana bulayan DAEŞ bağlantılı kanlı saldırıları getirdi. 20 Temmuz 2015'te Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde düzenlenen bombalı intihar saldırısında 34 kişi öldü, 100'den fazla kişi yaralandı. Saldırı; aralarında Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerinin de bulunduğu 300 kişinin Amara Kültür Merkezi bahçesinde, Kobani'nin yeniden inşa çalışmaları konusunda basın açıklaması yaptığı sırada meydana geldi. Canlı bombanın DAEŞ ile ilişkisi olan Şeyh Abdurrahman Alagöz olduğu belirlendi. 10 Ekim 2015'te de Ankara'nın Ulus semtindeki Gar kavşağında düzenlenen bombalı intihar saldırısında 102 kişi hayatını kaybetti. Suruç ve Ankara saldırılarının ardından 6'sı kadın 21 canlı bombanın Türkiye'ye giriş yaptığı ve farklı bölgelere dağıldığı bilgisine ulaşılmış, canlı bombaların fotoğrafları tüm emniyet ve jandarma birimlerine gönderilmişti.

KAÇIN DEDİM...

"20- 25 kişilik gruba Dikilitaş ile bilgi aktardığım sırada grup içinden 'tık' şeklinde ince bir ses geldi. Sesin normal olmadığını fark ettim ve sağa sola baktım. Grup içinde Türk vatandaşına benzeyen modern giyimli temiz yüzlü, top sakallı bir genç olduğunu fark ettim. Gencin bombaya ait pimi çektiğini gördüm, Almanca 'Kaçın' diye bağırdım. Kaçışmaya başladık. Zaten bomba anında patladı."


DÜNYA PATLAMAYI BÖYLE GÖRDÜ
ORTAK MÜCADELE VURGUSU

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: Hunharca yapılmış terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Tüm NATO müttefikleri, terörün her türlüsüyle mücadelede birlikte duruyor.
ABD (Beyaz Saray): Terör saldırısını en güçlü şekilde kınıyor, Türkiye'nin yanında yer alıyoruz.
Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Federica Mogherini: Terörle mücadelede Türkiye'nin yanındayız.
İtalya Başbakanı Matteo Renzi: Türkiye'deki saldırı, son derece dehşet ve acı verici bir olay.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk Twitter hesabından kınama mesajını Türkçe olarak yayımladı.
AKPM Başkanı Anne Brasseur: Şiddetle kınıyorum. Türkiye terörizmle ve aşırılıkla mücadelede desteğimizi bilmelidir.
Fransa Başbakanı Manuel Valls: Fransa, Türkiye ve terör saldırılarına hedef olan bütün ülkeler dayanışma içinde olmalı.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon: Alçak saldırıyı kınıyorum. Saldırının sorumluları hızlı şekilde yargı önüne çıkarılmalı. Kurbanların ailelerine de başsağlığı diliyorum.
İngiltere Başbakanı David Cameron: Terörle mücadele konusunda Türkiye'nin yanındayız.
İslam İşbirliği Teşkilatı: Terörün her türlüsünü şiddetle kınıyoruz.
Rusya: Bu hain saldırı terörizmin acımasızlığını bir kez daha gösterdi.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı: Bu terör olaylarının bir an önce Türkiye'den uzaklaşmasını ve son bulmasını temenni ediyorum.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Sultanahmet'teki hain saldırı ile ülkemize kastedenler, emellerine asla ulaşamayacak. Terörü ve terörden beslenenleri nefretle kınıyorum.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: IŞİD tarafından yapıldığı anlaşılan kanlı saldırının cevabı çok ağır verilmeli. Azmettiriciler, işbirlikçiler ve hücre evlerinde barınan insanlık düşmanları mutlaka bulunup cezalandırılmalı.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: Hepimiz sağlam durmalıyız. Hükümete, devlete her konuda her türlü desteği vermeliyiz. Tüm vatandaşlarımıza başsağlığı diliyorum.
Dünya İslam Alimleri Birliği: Bu tür saldırıların ne semavi dinlerde ne de uluslararası kanunlarda yeri vardır.
Irak: DAEŞ ve diğer gruplar kalkıştığı bu iğrenç eylemlerle bölgenin istikrarı ve ülke halklarının güvenliğini sarsmak istiyor. Bu saldırı, bölgenin istikrarını sarsmak için ümitsiz bir girişimdir.
Yunanistan: Terör eylemini esefle kınıyor, Türk halkına dayanışma duygularımızı sunuyoruz.
Katar: Kardeş ülke Türkiye ve halkının bu tür saldırılarla mücadelesinde yanındayız.
Mısır: Saldırıyı şiddetle kınıyoruz. İspanya: Hayatını kaybedenlerin ailelerinin acılarını paylaşıyoruz.
İran: Dost ve kardeş ülke Türkiye'ye başsağlığı diliyoruz.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Bu saldırı bizi son derece öfkelendirdi. Terörün tüm çeşitlerine karşı hep birlikte mücadeleyi zaruri buluyoruz.
DÜNYA MEDYASINDAN...
CNN (ABD): Patlama, Türkiye'nin ülke güvenliğiyle ilgili tehditler aldığı bir dönemde yaşandı.
Wall Street Journal (ABD): Patlama, Sultanahmet'in kalbini vurdu. Türk yetkililere göre başlıca şüpheliler DAEŞ ve PKK.
New York Times (ABD): Sultanahmet'teki patlama, Türkiye'deki bir dizi terör saldırısının sonuncusu.
Bild (Almanya): İstanbul'un turistik bölgesinde canlı bomba.
Liberation (Fransa): İstanbul'un en çok turist çeken iki bölgesi, Ayasofya ve Sultanahmet Camisi yakınlarında patlama meydana geldi.
Le Matin (İsviçre): Şimdi gözler, Türkiye'yi tehdit eden terör örgütlerinde.
T-Online haber sitesi (Almanya): İstanbul ve Türkiye ekonomisi kalbinden vuruldu.
SULTANAHMET SALDIRISINA TEPKİ YAĞDI

LODOS İPTALİ TERÖRE YAKALATTI
Olayda yaralanan Norveçli Nielsen Jostein ve eşi Samatya'da tedavi görüyor. Çift, lodos nedeniyle uçakları iptal olunca İstanbul'da kaldı. Grand Cevahir Otel'e yerleştirilen çift, turistik gezi için Sultanahmet'e gitmişti ancak saldırıya uğradı. Saldırıda yaralanan Alman Gentzler Traja, Frank Zimmer ve Dagmar Zimmer ise Cerrahpaşa'da tedavi altına alındı.

İKİNCİ CANLI BOMBA ENDİŞESİ

BBC'ye konuşan görgü tanıklarından Murat Manaz dehşet dakikalarını anlattı: "Bir intihar saldırısıydı. Oraya gittim, gördüm ve otele geri döndüm. Kaos vardı. Herkes bir yere koşuyordu." Manaz, polisin ikinci bir bomba ihtimaline karşı bölgeyi boşalttığını aktardı. Simitçi Özer Kahraman: "Deprem oldu sandım, çok şiddetliydi. İnsanlar çığlıklar atıyordu. İkinci bir canlı bombadan bahsedildiği için orayı terk ettim."

'DEPREM OLDU SANDIM'

Sultanahmet'teki patlama sonrası olay yerine giden polis ekibi, Beyazıt Tramvay Durağı civarında kaza yaptı. 2 polis, kazayı hafif sıyrıkla atlattı.

ERDOĞAN VE MERKEL'DEN TERÖRE KARŞI ORTAK DURUŞ
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i telefonla arayarak, saldırıda hayatını kaybeden Alman vatandaşları için taziyelerini iletti. Erdoğan ve Merkel, terörün her türüyle kararlılıkla mücadele konusunda ortak duruş ve dayanışma sergilemenin önemini vurguladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu da Merkel ile yaptığı telefon görüşmesinde başsağlığı dileklerini iletti, soruşturmanın titizlikle sürdürüldüğünü ifade etti. Merkel de "Terör Paris, Ankara, Tunus ve İstanbul'da çirkin yüzünü gösterdi. Onlar tüm insanlığın düşmanı. Teröre karşı kararlı şekilde mücadele etmeliyiz" dedi. İngiltere Başbakanı David Cameron ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Erdoğan'ı arayarak taziyelerini iletti.
Barış SÖZAL-Mustafa KAYA-Deniz DERİN-Ferit ZENGİN-Zafer HALATÇI-Erhan ÖZTÜRK-Gül KİREKLO-Uğur YILDIRIM-Murat ŞENGÜL-Ahmet KÜLSOY-Ahmet ALTINDİŞ-Metin ARABACI-Sercan İNCESU-Ahsen GÜRER/SABAH

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.