Cuma 22.01.2016
Son Güncelleme: Cuma 22.01.2016

İş dünyasından bir yıldız kaydı

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı, işadamı Mustafa Koç, dün evinde sabah sporu yaparken geçirdiği kalp krizi sonrası hayatını kaybetti. Koç’a önce Beykoz Devlet Hastanesi’nde sonra da helikopterle sevk edildiği Amerikan Hastanesi’nde 4 saat boyunca müdahale edildi ancak sonuç alınamadı

Sabah sporu yaparken kalp krizi geçiren Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı, işadamı Mustafa Koç (56) 4 saat süren müdahaleye rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi. Geçen mart ayında mide küçültme ameliyatı olan ve yaklaşık 40 kilo veren Mustafa Koç, evli ve 2 kız çocuk babasıydı.

AMERİKAN HASTANESİ ZİYARETÇİ AKININA UĞRADI!


İşadamı Mustafa Koç, dün sabah Beykoz Kanlıca'daki villasında sabah sporu yaparken bir anda fenalaştı. Ünlü işadamına ilk müdahaleyi beraberindeki spor hocası ve koruması yaptı. Ardından çağrılan ambulansla yakındaki Beykoz Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Acil Servis'in kırmızı alanına alınan Koç için Başhekim Süleyman Erdoğdu'nun koordinasyonunda, hastanenin kalp uzmanı doktorları toplandı.

MUSTAFA KOÇ HAYATINI KAYBETTİ


40 DAKİKA KALP MASAJI


Ünlü işadamına 40 dakika boyunca yeniden canlandırma müdahalesi yapıldı. Kalp masajı yapılıp elektroşok tedavisi uygulanan Koç, müdahalelere yanıt vermedi. Sonrasında, Koç'un sahibi olduğu Amerikan Hastanesi'nde görevli uzman doktorlar Beykoz'a ulaştı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da ilk andan itibaren Koç'un durumu ile ilgili hastane yetkililerinden bilgi aldı.

MUSTAFA KOÇ'UN OBJEKTİFİNDEN AFRİKA


KENDİ HASTANESİ AÇIKLADI


Acilen, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan helikopter istendi. Aileye ait özel donanımlı helikopter, dakikalar içinde hastanenin yanındaki Paşabahçe Stadı'na indi. Beykoz Devlet'teki yaklaşık 2 saatlik müdahalenin ardından Koç, özel donanımlı helikopterle İstanbul'un diğer yakasındaki Nişantaşı'nda bulunan Amerikan Hastanesi'ne kaldırıldı. Ancak, burada da doktorların yaklaşık 1.5 saatlik çabalarına rağmen ünlü işadamı hayata tutunamadı.
Amerikan Hastanesi Genel Müdürü Erhan Bulutcu hastane önündeki gazeteci ordusuna yaptığı kısa açıklamada, "Sayın Mustafa Koç'u hem Beykoz Devlet Hastanesi'nde hem de Amerikan Hastanesi'nde doktorların tüm müdahalelerine rağmen evinde geçirdiği kalp krizi sonucu kaybettik. Hepimizin başı sağolsun. Söyleyeceğim bir şey yok" dedi.
Bir gazetecinin "En son devlet hastanesinde yapılan müdahalelerde hayata döndürüldüğü yönünde bilgiler var" demesi üzerine Bulutcu, "Böyle spekülasyonlara cevap vermek istemiyorum. Maalesef buraya da getirmemize rağmen kaybettik" diye konuştu. Bulutcu, "Bir rahatsızlığı var mıydı" şeklindeki soruyu ise cevaplamadı.
KOÇ GİBİ 13 YIL
HASTANEDEN AÇIKLAMA

Beykoz Devlet Hastanesi'nden yapılan yazılı açıklamada ise şu bilgilere yer verildi: "Sayın Mustafa Koç, sabah sporu esnasında fenalaşıp düşmesi üzerine spor hocası ve yakın koruması tarafından ilk yardım desteği almaya başlamış. Acil 112 ekibi çağrılmış. 15 dakika sonra SAAT 08.10'da Beykoz Devlet Hastanesi aciline ulaştırılmıştır. Hasta ilk geldiğinde siyanoze, asistoli halinde idi, acilen entübe edilerek resistasyon başlandı. 1 saat sonra Amerikan Hastanesi'nden gelen kendi doktor ekibiyle birlikte, kalp akciğer pompasına bağlanarak saat 10.10'da helikopterle Amerikan Hastanesi'ne sevki sağlandı." Bu açıklamaya göre Koç hastaneye getirildiğinde kan dolaşım bozukluğunun göstergesi fiziksel işaretler vardı. Duran kalbin çalıştırılması için kalp masajı yapıldı ve kalp atışı ile solunum desteği verildi.

Mustafa Koç kimdir?


DAVOS'A GİDECEKTİ

Ölümü, başta iş dünyası olmak üzere, tüm Türkiye'de şok etkisi yaratan Mustafa Koç dün Dünya Ekonomi Forumu toplantıları için Davos'a gidecekti.
PAZAR GÜNÜ, DEDESİNİN YANINA DEFNEDİLECEK
Mustafa Koç'un kalp krizi geçirdiği haberi üzerine Amerikan Hastanesi ziyaretçi akınına uğradı. Ümit Boyner, Suzan Sabancı Dinçer, Mustafa Sarıgül, Bülent Eczacıbaşı ve Yılmaz Ulusoy'un da aralarında bulunduğu pek çok isim ile İstanbul Valisi Vasip Şahin hastaneye gelip Koç ailesine destek verdi. Koç'u hayata döndürme çabaları sürerken, hastaneye ziyarete gelen işadamı Yılmaz Ulusoy'un "Çok değerli bir insanımızı kaybettik. Hakk'a yürüdü, Allah rahmet eylesin" şeklindeki açıklamasından 15 dakika sonra doktorlar da Koç'un öldüğünü doğruladı. n Mustafa Koç'un cenazesinin 24 Ocak 2016 Pazar günü öğle namazını müteakip Altunizade'deki Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tatbikat Camisi'nden kaldırılacağı ve Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki Aile Kabristanı'na, dedesi Vehbi Koç'un yanına defnedileceği açıklandı. Aile taziyeleri, bugünden itibaren 7 gün boyunca Elmadağ Divan Otel'de saat 16.00-19.00 arası kabul edecek.
İŞ DÜNYASI YASTA
AİLENİN ACISI...

Mustafa Koç'un kalp krizi geçirdiği haberini alan babası Rahmi Koç ile kardeşi Ali Koç ve eşi Caroline Koç, hastaneye koştu. Endişeli bekleyişin sonunda ise acı haberi doktorlar duyurdu.
MİDE AMELİYATI OLUP 40 KİLO ZAYIFLAMIŞTI
Mustafa Koç, 2002'de ABD'de kalp ameliyatı geçirmiş ve tıkalı 3 damarı açılmıştı. Koç, geçen martta ise mide küçültme ameliyatı olmuş, yaklaşık 40 kilo vermişti.
3 BÜYÜKLERDEN MESAJ...
Öte yandan Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray da, Mustafa Koç'un vefatı üzerine birer başsağlığı mesajı yayımladı. Koç'un üyesi olduğu Fenerbahçe Kulübü'nden yapılan açıklamada, "Eski asbaşkanlarımızdan Sayın Ali Koç'un ağabeyi, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı, kulübümüzün 4894 numaralı kongre üyesi Sayın Mustafa V. Koç'un kalp krizi sonucu vefat ettiği haberini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız" denildi.
2002'DE BY-PASS OLMUŞTU
1960'ta dünyaya gelen Mustafa Koç'a, annesinin rahatsızlığı nedeniyle gittiği ABD'de 2002'de kalp-damar cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz tarafından by-pass yapılmıştı. Koç Türkiye'ye dönüşünde eşi ve kızları Esra ile Aylin'le birlikte böyle görüntülenmişti (solda). Doğa fotoğrafçılığına da meraklı olan Mustafa Koç, Afrika gezilerinde çektiği fotoğrafları 2010'da "Karşılaşmalar" adıyla sergi ve kitap olarak yayımlamıştı.

56 YILA, BÜYÜK BAŞARILAR SIĞDIRDI
Mustafa Koç, 1984'te start verdiği iş hayatında yakaladığı başarılar kadar hayat dolu bir insan ve iyi bir Fenerbahçe taraftarı olmasıyla da tanınıyordu
Türkiye'nin en zengin ailesinin çocuğu olarak 1960'ta dünyaya gelen Mustafa Koç'a dedesinin adı olan Vehbi ismi de verildi. Koç ailesinin 3. kuşak üyesi ve Rahmi Koç'un en büyük oğlu olan Mustafa Koç'un daha sonra Ömer Mehmet Koç (1962) ve Ali Yıldırım Koç (1967) isminde kardeşleri dünyaya geldi. Mustafa Koç, liseyi İsviçre'de Lyceum Alpinum Zuoz okulunda okuduktan sonra ABD'de George Washington Üniversitesi İşletme Bölümü'nden 1984'te mezun oldu. Koç Holding'in gelecekteki veliahtı olarak eğitimini tamamlayan Mustafa Koç, çalışma yaşamına 1984'te Tofaş'ta başladı.
İYİ BİR FENERBAHÇELİYDİ
Koç, Ram Dış Ticaret'te Satış Müdürlüğü ve Satış Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulunduktan sonra, 1992'de Koç Holding'e geçti. Aynı yıl, İzmir'in tanınmış ailelerinden Giraud ailesinin kızı Caroline'le hayatını birleştirdi. Çırağan Sarayı'nda görkemli bir törenle yaşamlarını birleştiren çiftin Esra ve Aylin adında iki kız çocuğu oldu. 1984'ten itibaren Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı sürdüren babası Rahmi Koç'un yanında Başkan Yardımcılığı, Yönetim Kurulu Üyeliği ve Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevlerini yürüttü. 2003'te Türkiye'nin en büyük holdinginin kaptanlığını devralan Mustafa Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Mustafa Koç, binicilik, golf, havacılık ve scuba sporlarıyla yakından ilgileniyordu. İstanbul Golf Kulübü başkanlığını da yürütüyordu. 2006'da Afrika'nın vahşi hayatını görüntülemek amacıyla safariye çıktı. Sıkı bir Fenerbahçe taraftarı olan Mustafa Koç, aynı zamanda Fenerbahçe Spor Kulübü Kongre üyesiydi.

ERDOĞAN'DAN TAZİYE TELEFONU
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Mustafa Koç'u ölümünden önceki akşam Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ağırlamıştı. Başbakan Davutoğlu ve pek çok siyasi, Mustafa Koç'un vefatı nedeniyle Koç ailesine taziyelerini iletti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Koç'un vefat haberinin ardından, babası Rahmi Koç ve kardeşi Ali Koç'u telefonla arayarak, başsağlığı dileğinde bulundu. Mustafa Koç'un vefatının kendisini de derinden üzdüğünü belirten Erdoğan, Koç'a Allah'tan rahmet, ailesine sabır ve metanet dileklerini iletti. İşte siyaset dünyasının taziye mesajları:
Başbakan Ahmet Davutoğlu:
Allah'tan rahmet diliyorum. Başta Sayın Rahmi Koç olmak üzere bütün ailesine taziyelerimi iletiyorum. Büyük, önemli bir kayıp. İnşallah onun aile içinde sürdürmekte olduğu çalışmalar başarılı şekilde devam eder.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş: Türk iş dünyasının önemli isimlerinden Mustafa Koç'a Allah'tan rahmet, Koç ailesine başsağlığı ve sabır dilerim.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım:
Ülkemiz ekonomisinin gelişimine büyük katkıları olmuş Mustafa Koç'un aramızdan ayrılması ülkemiz için büyük kayıp.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Mustafa Koç'a Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı ve sabır diliyorum.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu:
Mustafa Koç'un vefatıyla sadece Türkiye'nin en önemli sanayicilerinden birini değil, aynı zamanda bir tarihi de kaybettik.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli:
Sayın Mustafa Vehbi Koç'un ani ölümünü derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayım. Merhuma Allah'tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı diliyorum.
'MİDE KÜÇÜLTME KRİZİ TETİKLEMEZ'
Memorial Antalya Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Alihan Gürkan:
"Tüp mide operasyonu, kalp krizi için tetikleyici değil önleyicidir. Çünkü kalp krizi, kalp damarlarındaki problemlerle ilgilidir ve bu da kilo fazlalığı ile yakın ilişkilidir. Dolayısıyla kiloyu düşürmek kalp krizi riskini azaltır; sıfırlar diyemeyiz. Çünkü bu risk başka parametrelerle de ilgilidir. Geçen ay İngiltere'de, 3 bin 900 hasta ile yapılan bir çalışma, tüp mide operasyonu sonrası kalp krizi riskinin azaldığını göstermiştir. Elbette tüp mide operasyonunun her hastada kalp krizini engelleyeceği anlamına gelmez. Başka etkenler de olabilir. Sonuç olarak kilomuzu normal sınırlara çekmek bizi kalp krizi dahil bir çok hastalıktan koruyacaktır."
TURGUT ÖZAL'I HATIRLATTI
Spor yaparken fenalaşarak yaşamını yitiren Mustafa Koç'un ölümü, akıllara 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın vefatını getirdi. Özal da 17 Nisan 1993 günü Köşk'te spor yaparken geçirdiği kalp krizi sonucu kaldırıldığı Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde hayatını kaybetmişti.
Zeynel YAMAN- Mustafa KAYA - Uğur YILDIRIM Ahmet ALTINDİŞ- Sercan İNCESU- Metin ARABACI- Murat ŞENGÜL- Barış Sözal Erhan ÖZTÜRK - Gül KİREKLO

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.