Çarşamba 08.06.2016
Son Güncelleme: Çarşamba 08.06.2016

Alçakça... Korkakça... Haince...

Dün sabah 08.40... İstanbul Fatih’teki Şehzadebaşı Caddesi’nden görev değişimi yapmak üzere geçen Çevik Kuvvet aracı seyir halindeyken park etmiş bomba yüklü araç infilak etti. Hain saldırıda 6’sı polis, 11 kişi şehit oldu. Olayla bağlantısı oldukları şüphesiyle 7 kişi gözaltına alındı

İSTANBUL'DA TERÖR SALDIRISI: 6'SI POLİS 11 ŞEHİT
İstanbul dün yine alçak bir terör saldırısına sahne oldu. Patlama, Fatih'teki Şehzadebaşı Caddesi'nde dün sabah 08.40'ta meydana geldi. Saldırıda 6'sı polis memuru, 11 kişi şehit oldu. 3'ü ağır olmak üzere 36 kişi yaralandı. Olayla ilgili 4'ü araç kiralama şirketinden olmak üzere 7 kişi gözaltına alındı. Patlamanın yaşandığı yer, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen- Edebiyat Fakültesi'nin tam ortasıydı. Görev değişimi için bölgeye gelen bir Çevik Kuvvet aracı seyir halindeyken, park halindeki bomba yüklü bir araç infilak ettirildi. Şiddetli patlamanın etkisiyle Çevik Kuvvet aracı karşı şeride uçarak ters döndü. Hain saldırıda polis memurları Duha Beker, Gökhan Topçu, Emrah Pekdoğan, Ramazan Kırboğa, Kadir Cihan Karagözlü ve şoför Yaşar Özlem ile siviller Ahmet Bayraktar, Hakan Tekin, Esra Tekin, Elif Tutuş İnce ve kimliği belirlenemeyen bir kişi şehit oldu. Barış Algül, Adem Kar ve Levent Yeşilot ise ağır yaralandı. Patlama sonrası olay yerine çok sayıda ambulans, itfaiye ve polis sevk edildi. Yaralılar ambulanslarla Cerrahpaşa Tıp, İstanbul Tıp, Samatya, Haseki ve Bezmialem hastanelerine kaldırıldı.
PATLAMADAN KARELER

İKİNCİ BOMBA ALARMI

Polis, olay yerinde geniş güvenlik önlemi aldı. İkinci bir patlama olasılığı nedeniyle çevre binalar boşaltıldı. Bir süre sonra ikinci patlama sesi geldi. Ancak bu patlamanın, doğalgaz kutusunda meydana geldiği belirtildi. İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu ve İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan da olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Şehzadebaşı Caddesi'nde park halindeki tüm araçların plakaları tarandı. Şüpheli araçlar, bomba imha uzmanları tarafından kontrol edilirken, bir araçta bulunan şüpheli çanta kontrollü bir şekilde patlatıldı. İstanbul Valisi Şahin, Çevik Kuvvet'e yönelik bombalı araç saldırısı yaşandığını açıkladı. Kontrollü patlama için de "Tedbir gereği" dedi. Saldırıda şehit düşen 6 polis ile yaralanan 2 polis, 39841 kodlu Çevik Kuvvet grubunda görevliydi. Ancak dış görev, rapor veya yıllık izin nedeniyle mucize eseri kurtulanlar da oldu. Şehit düşen polis memurlarından Kadir Cihan Karagözlü, İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden mezun olmuştu. 6 ay önce evlenen Karagözlü, mezun olduğu okulun yakınında şehit oldu. Acılı baba Zeki Karagözlü, oğlunun sahura kalkıp namazını kıldıktan sonra görevine gittiğini, 2 saat sonra da şehit haberini aldıklarını söyledi.
ARAÇ KİRALIK ÇIKTI
Patlamayla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu soruşturma açtı. Saldırıda kullanılan aracın kiralık olduğu ve kiralandığı yer belirlendi. Patlamayla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu ile Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'ndan sorumlu Başsavcı Vekili İrfan Fidan'ın da aralarında olduğu 7 savcı olay yerinde 5 saat boyunca incelemede bulundu. İncelemenin ardından olayı soruşturması için Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nda görev yapan savcı Hasan Yılmaz görevlendirildi. Kiralık olduğu belirlenen aracı olay yerine getirip park eden kişi veya kişilerin izini süren savcılık, bölgedeki güvenlik kameralarını da incelemeye aldı. Şehit polis memurlarından Yaşar Özlem, Duha Beker, Emrah Pekdoğan ve Ramazan Kırboğa'nın cenazeleri de memleketlerine gönderildi.
İŞE GİDİYORLARDI
Saldırının sivil şehitlerinden Esra Tekin, İstanbul Üniversitesi'nde çalışıyordu. Eşi, matbaacı Hakan Tekin onu işe bırakacaktı ama olmadı. Çift, birlikte terör kurbanı oldu. Olay yerindeki araçlardan biri onlara aitti. Üniversite, Tekin'in ölümünü Rektör Mahmut Ak imzasıyla duyurdu. Saldırıyı lanetleyen Ak, yaralıların arasında üniversite personeli olduğunu açıkladı. Saldırıda ölen Elif Tutuş İnce 29 yaşında ve yeni evliydi. Bir özel bankada çalışan İnce, işe giderken şehit oldu. Cenazesi memleketi Malatya'ya gönderildi.
EDEBİYAT FAKÜLTESİ MEZUNUYDU
Şehit 6 polis memurundan biri de aracı kullanan Yaşar Özlem'di. Afyonkarahisarlı ve bekâr olan Özlem, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Türkoloji Bölümü'nden mezun olduktan sonra, polislik mesleğini seçmişti. Şehit polisin kolu kırıldığı için uzun süredir raporlu olduğu ve cumartesi göreve yeniden başladığı öğrenildi. Ailesinin tek çocuğu olan Özlem'in, kısa süre önce de babasını kaybettiği öğrenildi. Babası 7 ay önce vefat eden şehit polis memuru Duha Beker (22) de annesi Emine Beker'le birlikte yaşıyordu. Beker'in bugün Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesinde toprağa verileceği belirtildi.
TAM ÖNÜMDEKİ ARABA PATLADI
OLAY yerinde aracıyla bulunan bir görgü tanığı o anları "Tam önümdeki araba patladı. Hâlâ dehşet içindeyim" diye anlattı. Hafif yaralı olan görgü tanığı hastaneye götürüldü. Bu kişinin aracının ise ön camının kırık ve tavanının hasarlı olduğu görüldü. BBC Türkçe'nin konuştuğu İstanbul Üniversitesi'nden servis şoförü A.İ. ise olay anını "Üniversiteden servis çıkartıyordum. Olayın olduğu tarafa yöneldiğimde patlama oldu. Yerde yaralı polisler yatıyordu. Yardımcı olmak istedim. 'Abim gitti, abilerim öldü' diyorlardı. Onlarla beraber oradan oraya koşturdum. Kendimi kaybettim" diye anlattı. BBC Türkçe'nin konuştuğu diğer görgü tanığı Ü.K. de "Yakında inşaatta çalışıyorduk. 150 metre yukarısındaydım. Araçların paramparça olduğunu gördük. Hâlâ titriyorum" dedi.
İKİ CAMİ AĞIR HASAR GÖRDÜ
Şehzadebaşı Caddesi ve çevresindeki bazı işyer leri, İstanbul Üniversitesi'ne bağlı bazı fakülte ler, Şehzadebaşı ve Damat İbrahim Paşa camileri ve araçlar ağır hasar gördü. İBB'ye bağlı ekipler, camide temizlik yaptı.
Polis, bombalı aracın uzaktan kumandayla patla tılması ihtimali üzerine duruyor.
Olay yerine yakın kız yurduna parçalar isabet etti.
Raylı toplu taşıma araçları durdu. Araçların bölge ye girmesine izin verilmedi.
Patlamayla ilgili yayın yasağı getirildi.
İÜ Beyazıt Yerleşkesi'nde tüm sınavlar iptal edildi.
Ambulanslara eşlik eden motosikletli polis kaza yaptı.
İngiltere ve ABD, vatandaşlarına acil koduyla uyarı mesajları yayımladı.
KARARLILIK DAYANIŞMAVE VE VURGUSU
TBMM Başkanı İsmail Kahraman:
Bu saldırılar, Türkiye'nin terörle mücadele kararlılığında en küçük bir zafiyet meydana getirmeyecektir. Güvenlik güçlerimiz, milli bütünlüğümüze kastedenlere hak ettikleri cevabı her yerde vermeyi sürdürecektir.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş: Islah olmayacaklarsa elleri kurusun, elleri kırılsın.
Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş: Bunlar bizi yıldırmaz. Eğer üst aklı da varsa bu terör gruplarının, bu üst aklın da anlaması lazım ki bu terör olaylarını bitirene kadar biz bu mücadeleyi sürdüreceğiz.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: İstanbul'u kana bulayan alçakların, emir aldıkları arsızların, Türkiye'yi istikrarsızlığa gömmek isteyen kansızların hesabı görülmelidir. Terör, açtığı melanet çukurunda çırpına çırpına yok olacak.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Saldırıyı lanetliyorum. Barış ve kardeşliğin ayı ramazanın ikinci gününde düzenlenen bu terör saldırısı, güvenli bir Türkiye uğruna üstüne düşen sorumluluğu kararlılıkla yerine getiren emniyet teşkilatımızı hedef almıştır.
Almanya Başbakanı Angela Merkel: Terörle mücadelede Türkiye'nin yanındayız.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Bu acımasız terör saldırısı, terörün tüm çeşitlerine karşı en sert mücadele edilmesinin önemini bir kez daha teyit etti. Ölenlerin aile ve yakınlarına, kardeş Türk halkına kendim ve Azerbaycan halkı adına taziye dileklerimi iletiyor, yaralılara şifa diliyorum.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande: Bu şiddet eylemi, terörizmin her biçimiyle mücadelede ortak kararlılığımızı artırmalıdır. Türk halkıyla dayanışma içindeyiz.
ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass: Hiçbir amaç, böylesi mantıksız bir şiddeti haklı gösteremez. Hayatını kaybedenlerin ailelerine ve dostlarına taziyelerimizi sunuyoruz. Bu menfur saldırıyı kınıyor, terörle mücadelede Türkiye ile omuz omuza durmayı sürdürüyoruz.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez: Terör ve vahşet yolunu seçenleri ahirette şiddetli bir azap beklemektedir. Onlar hiçbir zaman Allah'ın mutlak adaletinden kaçamayacaklardır.
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland: İstanbul'da yeniden ölümcül bir saldırı birçok masum insanın ölümüne ve yaralanmasına sebep oldu. Haberler karşısında çok sarsıldım. Bu acımasız saldırılar değerlerimize ve hepimize yöneliktir. Ailelerin acısını paylaşıyorum.
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz: Saldırıyı şiddetle kınıyorum. Polis güçlerine ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum.
Avrupa Birliği: AB olarak, Türkiye'ye, hükümetine ve halkına olan devamlı desteğimizi yineler, küresel terör tehdidiyle mücadelede yakın bir şekilde beraber çalışma taahhüdümüzü teyit ederiz.
İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore: İstanbul sokaklarında bir başka bombalı saldırıdan dolayı yitirilen hayatlar karşısında yine şoktayım.
İspanya Dışişleri Bakanlığı: Terörist barbarlığına karşı mücadelesinde Türkiye'nin resmi kurumları ve halkıyla tam dayanışma içindeyiz. Terörizm belasını sonlandırmak için gösterdiği işbirliğini kararlı şekilde devam ettireceğiz.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon: Saldırıyı kınıyorum. Saldırının kurbanları ile Türk halkı ve hükümetine taziyelerimi sunuyorum.
İran Dışişleri Bakanlığı: Saldırı sonucu hayatını kaybedenlerin ailelerine, Türkiye devleti ve halkına içten taziye dileklerimizi iletiyoruz. Aşırıcılık ve terörizmle mücadele edilmesi gerekir.
Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili: Türk halkına başsağlığı dileriz.
Filistin Dışişleri Bakanlığı: Korkakça yapılmış saldırıyı kınıyoruz. Terörle mücadelede Türkiye'nin yanındayız. Terörü yok etmek için uluslararası cephe oluşturulmalı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: NATO, küresel terör tehdidi karşısında Türkiye'yle dayanışma içinde.
Kosova, Makedonya, Pakistan, Ukrayna ve Lit-vanya da saldırıyla ilgili taziye mesajları yayımlayarak teröre karşı mücadelede Türkiye'nin yanında olacaklarını kaydetti.
DÜNYA MEDYASINDAN...
ORF Devlet Televizyonu (Avusturya): Terör saldırısında polislerle birlikte siviller de öldü.
Der Standard (Avusturya): Şüphelilerin başında PKK, TAK ve DHKP-C örgütleri geliyor. Saldırıyı DAEŞ de üstlenebilir.
Le Matin (Belçika): İstanbul'un merkezinde ölümcül patlama! Bu sefer hedef turistik mekânların bulunduğu bir semt oldu.
Tribüne De Geneve (İsviçre): Turistik bölgede gerçekleşen saldırı ile polisin hedef alınması terörün ne yapmak istediğini açıkça ortaya koyuyor.
Blick (İsviçre): Marttan beri Türkiye'de yaşanan terör olaylarında birçok kişi hayatını kaybetti.
BBC (İngiltere): Türkiye'deki şiddet Suriye'deki çatışmalarla paralel olarak artıyor.
Deutsch Welle (Almanya): Bugün Beyazıt'taki saldırı ile 17 Şubat'ta Merasim Sokak'ta ve 13 Mart'ta Güvenpark'ta yapılan saldırı arasında benzerlikler var.
Barış SÖZAL-Zafer HALATÇI-Mustafa KAYA-Ferit ZENGİN-Ahmet KÜLSOY-Yunus Emre KAVAK-Sercan İNCESU-Metin ARABACI-Zeynel YAMAN-Emir SOMER-Ufuk KURT-Emine KOLUUZUN- Fatih ULAŞ- Ali ALTUNDAŞ- Kenan GÜRBÜZ/SABAH

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.