Salı 26.07.2016 00:00
Son Güncelleme: Salı 26.07.2016 14:09

Enerji Bakanı Berat Albayrak'tan önemli açıklamalar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak katıldığı televizyon programında, 15 Temmuz'dan sonraki Türkiye'den Silivri'deki FETÖ'cü gardiyanlara kadar birçok konuda dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Habertürk televizyonunda Veyis Ateş'in sorularını yanıtladı.

Bakan Albayrak'ın açıklamalarından önemli başlıklar şöyle oldu:

HABERİ İLK ALDIĞINIZDA NE HİSSETTİNİZ?

Şüphesiz bu bir darbe girişimiydi. Ancak hiçbir şekilde karamsarlığa düşmedik. Çok net söyleyebilirim. Bekliyor muyduk? Evet bekliyorduk. Bu terör örgütünün böyle kalkışmaya gireceklerini bekliyorduk. Bu yapının onlarca yıl önce neden hazırladığının göstergesiydi bu.

FETÖ/PDY DEVLETE NASIL SIZDI?

Hep bu sistematik yol üzerinde yürüdü. 80'lerde okul açarak başladılar ve bu sayı 90'larda arttı. İlk etapta öğretmen yetiştirdiler. Gelin görün ki 28 Şubat'ta eğitim sisteminin çökmesiyle bu yapıya farklı bir kapı açıldı. Piyasadaki boşluğu mantar gibi türeyerek değerlendirdiler.

Sadece kendi okullarıyla değil kendi okullarının dışında kalan yetenekli çocukları da dershaneler vesilesiyle özellikle onlara tahsis edilmiş abi ve ablalarla bu çocukları canavara dönüştürmeye başladılar.

Önemli bir şey söylediniz. Tüm farklı bakış açılarında ayrıntılarıyla baktığınızda farklılıklara sahip bir camiadan bahsediyorsunuz ama bunlar ayrışmış. Bizim şansımızdır. Birçok farklı cemaate yakın olup hepsini anlayabildiğim bir ailede büyüdük. Çok şanslıyım.

28 Şubat sürecindeki yapılarda her kurum sistem tarafından tasfiye edilirken bunların güçlendiği görülüyor. Bu yapı en önemli kaynak olan insan kaynağını bu dönemde ele geçirdi.

KPSS soruşturmalarında görüyoruz ki devlete bu şekilde sızmışlar.

Enerji Bakanı Berat Albayrak darbe girişimi gecesini anlattı!

TAKİYECİ BİR YAPI

Bu yapı takiyeci bir mantıkla her yapıya bürünebiliyor. Askeriyede tespit edilmemek için eşlerinize açık deniz kıyafeti giydirin diye talimat alan bir yapı.

Soruları veren, rakiplerini tasfiye eden her türlü şeyi kazanmak için her şeyi mübah gören bir yapı.

Bizim inancımız şu: Bir insan başka bir insanla iletişime geçtiğinde inancımız gereği söylediklerine inanırız. Bu insanların ne olduğu olduğundan farklı görünerek suç işleyene kadar hiçbir şey ortaya çıkmıyor.

Amaçları doğrultusunda farklı darbeler yaptılar. Son olarak fiili darbeyi de hayata geçirdiler.

Bu söylemi söyleyenler ya o yapıyla birlikte gerçekten Türkiye için kötü planlar yapıyor olabilir ya da akıl tutulması yaşıyorlardır. Başka bir seçenek yok.

DARBE GİRİŞİMİ İLE İLGİLİ İDDİALAR

Hepsinden öte daha güçlü bir tespitte şu dünyada 3 tane insan bulamazsınız ki böyle bir tiyatroyu uygulayıp bu topraklarda nesiller boyu lanetle anılacak, böyle bir yaftayı göze alacak hiç kimse olduğuna inanmıyorum. Böyle bir soruya cevap vermeye bile tenezzül etmemek lazım.

Bu resimden birileri farklı manalar çıkarmaya çalışıyor. Bu milletle devletle iletişimi olan herkesin dünü bugünü yarını iyi okuması lazım.

Uluslararası toplantılarda her zaman sineklerden bahsediliyor. Bataklığı kimse konuşmuyor.

15 TEMMUZ ÖNCESİ TÜRKİYE İLE 15 TEMMUZ SONRASI TÜRKİYE ARASINDAKİ FARK

15 Temmuz'dan sonraki Türkiye önceki Türkiye'ye göre çok daha birlik ve beraberlikle kucaklaşan çok daha güçlü bir iklime kavuşan bir Türkiye var artık.

TÜRKİYE'NİN KUTBU DEĞİŞİYOR MU?

Cumhurbaşkanı'nın dünkü daveti Külliye'deki zirve çok önemli. Konu vatansa gerisi teferruat sözü Kurtuluş Savaşı'nda sonra ilk defa bu kadar ete kemiğe büründü. Meclisimize bomba atıldı.

O mecliste bütün partilerden temsilciler var. Siyasetin son yüzyılda her zamankinden daha fazla birlik beraberliğe ihityacı olan bir süreçten geçiyoruz.

Enerji Bakanı Berat Albayrak önemli açıklamalarda bulundu

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

Bu sürecin, dik duran her siyasi mekanızmayı farklı bir yere koyacağını düşünüyorum. Çok açık net söylüyorum. Bu mesele bugün yaşadığı travmanın yurt içinde ve dışında etkileri olacak.

Bu mesele parti hükümet meselesinin önüne geçmiş Türkiye'nin beka sorunu söz konusu. Halkımızın kenetlenip takip ettiği bir durum.

Bu milli bir meselesidir. Bu Türkiye'nin meselesidir.

ABD GÜLEN'İ İADE EDECEK Mİ?

Bugüne kadar ki benzer uygulamalara bakıldığında Türkiye'nin talebine ve hazırlıklarına baktığımızda tüm Türkiye'nin de böyle düşündüğünü düşünüyorum. Yapılan anketlerde çıkan rakam yüzde 95-96 civarında...

Bu anket 79 milyon söylemimizde de bizi haklı çıkarıyor. 79 milyon insanın sokağa çıkması bu darbe girişiminin arkasında bu örgütün olduğunda şüphesinin olmadığı anlamına geliyor.

Hangi delili ararsanız hepsi ortada.

Tüm Türkiye'nin kesin hüküm verdiği konu karşısında artık onların bileceği bir iş.

KOMUTA KADEMESİNE GÜVEN

Sisli ve bulutlu alanlar dağılmadı. Yargı mensupları olayı aydınlatmak için gece gündüz çalışıyor. Olayın aydınlanması en büyük temennimiz.

KAMUDA FETÖ TEMİZLİĞİ

Bu YAŞ öncesi alınan kararlar gibi bütün bakanlıklarımız zaten çalışıyordu. Mümkün olduğunca bize gelen bilgilerde bu kurumlarda bu kişilerin suç unsuru teşkil edecek kişilerin dışında olanlara daha temkinli davranmamız gerekiyor. Mağduriyet yaşanmaması için dikkat ediyoruz.

Ben Ak Parti kurulduğundan beri Yeni bir Türkiye kuruluyor diyorum zaten. Darbe sonrası tüm Türkiye ve paydaşları yeni Türkiye'nin kardeşlik ruhuyla yazılacağı bir sürece girdi.

Bu noktadan sonra özellikle siyasi kişilere ve kurumlara çok iş düşüyor. Bu manada iklimde birlikte ayağa kalkması gerekiyor.

CADI AVI ŞEKLİNDE OLMAMALI

Bu yapının Türkiye'de sızmadığı bir kurum yok. Esas olan adaletli bir bakış açısıyla durumu ele almalıdır. Bir cadı avı şeklinde değil.

SİLİVRİ'DEKİ FETÖ'CÜ GARDİYANLAR

Şahsi şüphem şuna dikkat etmek lazım. Silivri Cezaevi'nin açılması süreci, Ergenekon süreci, bireylerin hangi hassasiyette alındığını bilemiyoruz.

Bu yapıdan her şey beklenir. Zaten işin komik tarafı da şu şahıslar üzerinden söylemiyorum; şu dramatik gerçek de aklına şunu getiriyor; dini kisveyle hayata gelmiş, aksiyona gelmiş haraket dinimizdeki en büyük günahlardan biri intiharı nasıl meşrulaştırıyor?

Silivri Cezaevinin açılış süreci o dönem oraya alınan gardiyanlar ile ilgili şüphe benim şahsi şüphem. Ergenekon davaları sürecinde açılmıştı biliyorsunuz Silivri Cezaevi.

YENİ BİR KALKIŞMA OLUR MU?

Şahsi olarak böyle bir kanaatim yok. Ama en önemli konu böyle bir fırtınada ayakta kalmanın yegane unsuru ayakta kalabilmektir.

CUMHURBAŞKANI'NIN RUSYA ZİYARETİ

Savcılarımız 24 Kasım uçak konusunu da inceleyecek. 24 Kasım'da yaşanan uçak krizi gibi konularda hangi normallikler var, 'halkına bunu yapan arka planda bunları da yapmış olabilir mi?' sorusunu da göreceğiz.

Rusya devletiyle ilişkilerin normalleşmesi, bölgesel komşuluk, ortaklıklar bugüne kadar yaşanan süreçler, bize başka soruları da açacak.

Savcılarımız 24 Kasım uçak konusunu da inceleyecek. 24 Kasım'da yaşanan uçak krizi gibi konularda hangi normallikler var, 'halkına bunu yapan arka planda bunları da yapmış olabilir mi?' sorusunu da göreceğiz.

ULUDERE VE 24 KASIM RUS UÇAĞI KONUSU TEKRAR İNCELENECEK

Bir Uludere konusunu, bir 24 Kasım uçak konusunun da tekrar inceleneceğini düşünüyorum. Hangi anormallikler var sorusunu vatandaşımız zaten soruyor.

Biz ilişkilerin normalleşmesine olumlu bakıyoruz, bakacağız. Hem komşuluk ilişkisi hem de son dönemlerde geliştirilen önemli projeler var. Bu çerçevedeki yeni dönemin ekonomik ve siyasi olarak daha olumlu adımlara vesile olabileceğini düşünebiliriz.

Bakan Albayrak: 'Uludere olayı yeniden incelenecek'

İSRAİL İLE İLİŞKİLER

İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi Gazze'deki mazlum kardeşlerimiz için önemli bir husus. Ortadoğu sorunu üzerinde iki ülke bu sorun üzerine katkısının önemli olduğunu düşünüyorum. İlişkilerin normalleşmesi, meclise gelmesi onaylanmasının ardından görüşmeler önemli olacak. İmzalar atılınca her ey konuşulabilir.

16 TEMMUZ'DA SÜRECİ BAŞLATIYORDUK

16 temmuz günü süreci başlatıyorduk. Ekonomik anlamda çok önemli gelişmeler hayata geçiyordu. OHAL yeni düzenlemeler için engel teşkil etmiyor. Türkiye'nin büyümesi için adımlar devam edecek.

NORMALLEŞME SÜRECİ NE ZAMAN BAŞLAR?

Zor olan geçti hayat her gün normalleşiyor. Son yüzyılda Türkiye ilk defa bu kadar kritik bir kırılmanın eşiğinde. Gençlerimiz bu olayda çok büyük bir sınav verdi. Yarın öbür gün çocuklarına anlatacağı destansı bir hikaye oldu.

EKONOMİ DÜNYASINA MESAJ

Türkiye makro ve mikro anlamda çok dinamik bir ülke. Rasyonel durumunu daha da güçlendiren bir ülke. Türkiye'de güçlü bir siyasi iktidar var. Türkiye mali politikaları açısından güçlü bir ülke, borç stoğu düşmüş, cari açığı düşmeye devam eden bir ülke.

Türkiye'nin demokratikleşme, özgürleşme ve ekonomik reformlarıyla, büyümeyle ilgili ikliminin daha da hızlanacak.

Bu gerçekten hareketle o kurum, bu reyting hususuyla ilgili şu veya bu detaylara ben takılmıyorum. Makro anlamda kısa, orta ve uzun vadede Türkiye'nin mevcut durumuyla ilgili üç önemli unsur var. Bunlar, para piyasaları, maliye politikaları ve siyasi süreç.

Türkiye'nin alternatif ve büyüyen bir pazar olduğu tüm sermaye çerçevesi içerisindeki ülkeler, fonlar ve yabancı yatırım bankaları açısından çok açık ve net bir şekilde ortaya çıkıyor.

TÜRKİYE DARBE GİRİŞİMİNDEN SONRA PİYASALARI AÇTI

Türkiye'de son 12-13 yıldır piyasalara güven telkin eden bir iktidar var. Güven tesis etmek en önemli konu. Türkiye'de darbe girişiminden iki gün sonra piyasaları açtı.

Türkiye, piyasasıyla, likiditesiyle hiçbir şekilde yapısal anlamda bakıldığında yasakçı blokaj uygulayan, sermayeye ket vuran bir ülke olmadı. Geleni de gideni başının üstünde ağırlayarak güven telkin eden bir ülke oldu. Bundan sonra daha da fazla olacak.

Müzmin pesimistlere de sesleniyorum, piyasa düşüşte de çıkışta da zengin eden bireyler, kurumlar ve fonlar bulur. Türkiye'nin o kötümser iklim dönemi bitti. Bundan sonra Allah'ın izniyle çok daha iyi, güzel ve hayırlı olacak.

ENERJİ BAKANI ALBAYRAK AHABER'DE O GECEYİ ANLATTI

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.