"Siyasiler olarak ABD'nin darbe girişiminin arkasında demedik"
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Siyasiler olarak, biz asla ABD veya başka birinin darbe girişiminin arkasında olduğunu söylemedik, bu tür söylentileri asla ciddiye almadık." dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Şark el-avsat gazetesine, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmeler ile Batı ülkelerinin tavrı, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi ve Suriye konusunda mülakat verdi.
Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'de bir normalleşme ve aynı zamanda uzlaşma sürecinin yaşandığını ifade ederek, "Partiler, farklı düşüncelere sahip olabilirler fakat bu demokrasidir. Bu nedenle, Parlamentoda farklı siyasi partilere sahibiz. Bu uzlaşmanın, siyasete, istikrara, demokrasiye ve ekonomik büyümeye yardımcı olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin darbe girişiminin ardından dış politikasına ilişkin soruya Çavuşoğlu, "Onlar, bu gerçeği kabul etmeyi istememesine rağmen, biz Avrupa'nın bir parçasıyız. Biz, Avrupa'nın ve bölgesel birçok organizasyonun kurucu üyesiyiz. Onlar, bizi Avrupa Birliği'ne bir üye olarak almak istemiyorlarsa, bu onların sorunu. Ancak, biz eşit ve birinci sınıf bir üye olmak istiyoruz." yanıtını verdi.
"İLİŞKİLERİMİZ ETKİLENECEKTİR"
Bakan Çavuşoğlu, "ABD'deki bazı yapıların darbe girişiminde rol oynadığına yönelik iddiaların hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:
"Bu terör örgütünün lideri uzun zamandır ABD'de yaşıyor. ABD'den Gülen'in Türkiye'ye gönderilmesini istedik. ABD de bizden onun darbe girişimin arkasında olduğunu kanıtlayan deliller istedi. Bu konuda çalışmalarımızı yapıyoruz. Siyasiler olarak, biz asla ABD veya başka birinin darbe girişiminin arkasında olduğunu söylemedik, bu tür söylentileri asla ciddiye almadık. Ama, bu bakış açısı 'ABD Gülen'i iade etmediği' sürece Türkiye'de devam edecektir.
Gülen'in iade edilmemesi halinde, farklı senaryolara girmek istemiyorum ama tekrar altını çizmek isterim ki ilişkilerimiz etkilenecektir. Çünkü her türlü ilişkide kamuoyu belirleyicidir. Ama, biz işbirliği konusunda işaretler görüyoruz."
"ESED'IN EN KISA ZAMANDA GİTMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ"
Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin seyrine de değinen Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ilişkilerin uçak hadisesinden önce iyi olduğunun altını çizdi. Esed konusundaki farklı görüşler dışında karşılıklı güvene dayalı mükemmel ikili ilişkilerin olduğunu anlatan Çavuşoğlu, şimdi bu ilişkileri restore etmek için ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını ifade etti. Bakan Çavuşoğlu, "Esed'ın en kısa zamanda gitmesi gerektiğini düşünüyoruz. Esed'le gerçek bir geçiş süreci yürümez ama Ruslar bu şekilde düşünmüyor. Biz bir kez daha Rusya'ya DAEŞ'e ve terör örgütlerine odaklanılması ve Cenevre'deki görüşmelerin sürdürülmesi gerektiğini söyledik." ifadelerini kullandı.
EN SON HABERLER
- 1 AK Parti Belediye Meclis Üyesi Mahmut Dirier'in aracı çapraz ateşe tutuldu
- 2 Son dakika: Başkan Erdoğan Trump ile görüştü
- 3 AK Parti MKYK yarın toplanacak
- 4 Bahçeli: Terörle varılacak hiçbir menzil yoktur
- 5 33 bin 770 sürücüye işlem yapıldı
- 6 Hulusi Akar'dan terörsüz Türkiye hedefinde net mesaj: Silahları bırakın örgütü feshedin
- 7 Bakan Uraloğlu duyurdu: Halkalı-Gayrettepe arası 57 dakikaya düşecek
- 8 İşte İmamoğlu’nun üniversiteye giriş sınavı sonuç belgesi! Sınavda sıfır çekti
- 9 Türkiye yeni dünyanın önemli aktörü olacak
- 10 Uraloğlu, Metro Hattı Şantiyesi’nde iftar açtı