Göktürk 1 uydusu özellikleri nelerdir? Göktürk 1 ile ne değişecek?
Göktürk-1 uydusu başarıyla uzaya fırlatıldı.Fırlatma törenine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'da katılırken Göktürk 1 uydusunun ne işe yarayacağı ve neleri değiştireceği ise merak konusu oldu? Peki Göktürk-1 uydusu nedir, özellikleri nelerdir ve ne için kullanılacak? İşte detaylar...

Bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'da bulunduğu tören ile Göktürk 1 uydusu uzaya fırlatıldı. Türkiye'nin uzaydaki uydu sayısı GÖKTÜRK 1 ile 6'ya ulaşacak. Peki Göktürk 1 uydusunun özellikleri nelerdir? Göktürk 1 uydusu ne için kullanılacak? Göktürk-1 uydusuna dair tüm detaylara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.
5 UYDUMUZ BULUNUYOR
Türkiye'nin, 3'ü (TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 4A, TÜRKSAT 4B) haberleşme, 2'si (GÖKTÜRK-2 ve RASAT) gözlem olmak üzere aktif 5 uydusu bulunuyor.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) hedef istihbaratına yönelik uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak GÖKTÜRK-1 uydusunun montaj ve entegrasyon faaliyetleri, proje yüklenicisi Telespazio (İtalya)-Thales Alenia Space (Fransa) tarafından Fransa'nın Cannes şehrindeki tesislerde gerçekleştirildi.
GÖKTÜRK 1 UYDUSUNUN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Türkiye'nin ilk Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi'nde çevresel testleri yapılan uydu, yörüngesine fırlatılmak üzere Fransız Guyanası'nda bulunan Koruou Fırlatma Merkezine gönderildi.
Yakıtsız olarak yaklaşık bin 70 kilogram kütleye sahip GÖKTÜRK-1, yörüngede, yüksek çözünürlüklü optik kamerasıyla güneş eş zamanlı görev yapacak.
90 DAKİKADA DÜNYA ÇEVRESİNDE TUR ATABİLECEK
Alçak irtifa dünya yörüngesine oturacak uydu, yaklaşık 90 dakikada dünya çevresinde bir tur atacak. Uydunun yılda 60 binden fazla görüntü çekmesi planlanıyor.
Dünyadaki benzerlerine göre oldukça yüksek çözünürlükte görüntüler aktaracak uydu, kamu kurum ve kuruluşları için çevre ve yapılaşmanın izlenmesi, tarımsal rekolte tespiti, belediyecilik uygulamaları, sınır kontrolü ve kadastro faaliyetleri gibi birçok alanda uzaktan algılama görevleri yapılabilecek.
7 YIL ÖMÜRLÜ
Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyadaki herhangi bir yerde keşif yapmak için tasarlanan 0,50 metre çözünürlüklü uydunun ömrünün 7 yıl olması öngörülüyor.
Görüntü çözünürlüğü ve kapasitesi, veri indirme hızı, manevra kabiliyeti ve gelişmiş yer sistem özellikleri ile GÖKTÜRK-1 uydusu, GÖKTÜRK-2 uydusuyla beraber Türkiye'nin uzaydaki gücünü artıracak.
Yörünge testleri ve kabul aşamalarının tamamlanması sonucunda envantere alınacak olan uydunun komuta ve kontrolü, Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde Keşif Uydu Tabur Komutanlığınca gerçekleştirilecek.
TÜRKİYE'DE TASARLANAN İLK UYDU
Türkiye'nin, 3'ü (TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 4A, TÜRKSAT 4B) haberleşme, 2'si (GÖKTÜRK-2 ve RASAT) gözlem olmak üzere aktif 5 uydusu bulunuyor. Daha önce uzaya gönderilen 3 haberleşme uydusu (TÜRKSAT 1B, TÜRKSAT 1C, TÜRKSAT 2A) ile BİLSAT isimli 1 gözlem uydusu ise ömrünü tamamlamış durumda.
EN SON HABERLER
- 1 TÜGVA'nın "İstanbul Yaz Okulu" eğitimleri başladı
- 2 RTÜK, Sözcü TV ve TELE1'e idari para cezası verdi
- 3 A Haber muhabiri alevler arasında kaldı
- 4 Tarihi dava başlıyor! Bin polis görev yapacak
- 5 Sedef Güler olayında düğümü çözecek detay: Ellerini ve ağzını neden bantladılar?
- 6 Bakan Tunç, İsrail’in açıklamalarını sert bir dille kınadı: “Batı Şeria’nın ilhakı uluslararası hukukun açık ihlalidir”
- 7 Antalya Lara Bölgesi’nde orman yangınına karadan ve havadan müdahale ediliyor
- 8 PKK, Süleymaniye bölgesinde örgütten ayırılanların yaşadığı güvenli alanda silah bırakacak
- 9 MSB'den AB'ye 'Libya ile Deniz Yetki Muhtırası' tepkisi: Hukuksuz nitelemesi kabul edilemez
- 10 Başkan Erdoğan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi için Azerbaycan'a gidiyor