Salı 20.12.2016 17:52
Son Güncelleme: Salı 20.12.2016 17:55

Avrasya Tüneli, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıldı

Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından geçen bir karayolu tüneli ile birbirine bağlayacak olan Avrasya Tüneli Projesi açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın katılımıyla açılan olan Avrasya Tüneli için bugün İstanbul'da bayrağını alan tören alanına gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 150 yıllık hayal olan asrın projesi Avrasya Tüneli'nin açılış töreninde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yaptığı konuşmada, "Dün akşam ki kalleşte Rusya'nın temsilcisi olan bir yerde bize emanet olan bir insanı sırtından vurdu. Sırtından vurmak kalleşlerin adetidir. İşte bunu yaptılar. Dün akşam ki tabi bedelini anında ödedi ama bağlantıları hepsi ayrı ayrı inceleniyor. Zaten bağlantılar çıkmaya başladı" dedi.

İstanbul'da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek olan Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergâhı kapsıyor. Projenin 5,4 kilometrelik bölümü, deniz tabanı altına özel bir teknoloji ile inşa edilen iki katlı tünelden ve diğer metotlarla inşa edilen bağlantı tünellerinden oluşurken Avrupa ve Asya yakalarında toplam 9,2 kilometrelik güzergâhta ise yol genişletme ve iyileştirme çalışmaları gerçekleştirildi. Sarayburnu-Kazlıçeşme ile Harem-Göztepe arasında yer alan yaklaşım yolları genişletilerek kavşak, araç alt geçitleri ve yaya üst geçitleri inşa edildi. Avrasya Tüneli ile yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar inerken güvenli ve konforlu yolculuğun ayrıcalığı yaşanacak. Çevre ve gürültü kirliliğinin azalmasına da katkı sağlanacak.

AVRASYA TÜNELİ'NDEN İLK GEÇİŞİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YAPTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrasya Tüneli'nin açılış töreninin ardından makam aracına bindi. Avrasya Tüneli'nden ilk geçişi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkan İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım, Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikashvili, Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tünelin tam ortasında araçlarından inerek bir süre tünelde yürüdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan Avrasya Tüneli'nin en derin noktasında temsili olarak iki yakayı birleştirdi. Daha sonra Erdoğan ve beraberindekiler hatıra fotoğrafı çektirdi. Daha sonra Erdoğan ve protokol üyeleri araçlarına binerek tünelin Göztepe Çıkışı'na hareket etti.

İki yaka denizin altından 2. kez birleşiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrasya Tüneli'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin iki kıtayı birbirine bağlayan nadide bir ülke olduğunu söyledi. Erdoğan, "Hamdolsun iki kıtayı birbirine bağlayan böyle nadide bir ülkenin, aynı zamanda bir şehrin mensuplarıyız. Bu şehir gerçekten uğruna birçok şeyler feda edilebilecek bir şehir. Onun için biz bu şehre aşığız. (Avrasya Tüneli) Temelini Asya yakasında atmıştık, Rabbime hamd olsun açılışı Avrupa yakasında yapıyoruz. Bu ne mutluluk" dedi.

"Ülkemize milletimize Avrupa ve Asya Hayırlı olmasını Allah'tan temenni ediyorum"

Konuşmasında dün akşam hain saldırı sonucu sırtından vurularak hayatını kaybeden Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'a yer veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dün akşam ki kalleş Rusya'nın temsilcisi olan bir yerde bize emanet olan bir insanı sırtından vurdu. Sırtından vurmak kalleşlerin adetidir. İşte bunu yaptılar. Dün akşam ki tabi bedelini anında ödedi ama bağlantıları hepsi ayrı ayrı inceleniyor. Zaten bağlantılar çıkmaya başladı" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan satırlar ise şöyle oldu:

RUS BÜYÜKELÇİ İLE BİR HAFTA ÖNCE BİRLİKTEYDİK

*Kardeşlerim açılışını yaptığımız Avrasya Tüneli'nin ülkemize, milletimize hayırlı olmasını Allah'tan temenni ediyorum.. Hamdolsun iki kıtayı birbirine bağlayan böyle nadide bir ülkenin bir şehrin mensuplarıyız. Bu şehrin uğruna bir çok şeyler feda edilebilecek bir şehir. Onun için bu şehre aşığız. Bu projenin hayata geçmesini sağlayan tüm kurumlarımızın, şirketleri tebrik ediyorum. Rabbime hamdolsun... Sözlerimin hemen başında dün akşam alçakça bir saldırıda hayatını kaybeden Rus büyükelçi için üzüntülerimi dile getirmek istiyorum. Bir hafta önce birlikteydik. Bazı değerlendirmeler yaptık. Sıcak ve sempatik bir insandı. Dün akşam uğradığı suikast girişimi üzüntü vericiydi. Lanetliyorum, Devlet Başkanı Sayın Putin'in şahsında tüm Rus halkına ve Karlov'un ailesine baş sağlığı dileklerimi iletiyorum. Dün akşam Putin'i arayarak şahsım ve milletim adına elemimi ilettim. Bu kalleş saldırının provokasyon olduğu konusunda hem fikiriz. Olay tüm yöneriyle araştırılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Rus Büyükelçi ile bir hafta önce birlikteydik"

"TERÖRÜN BİZİ ESİR ETMESİNE İZİN VERMEDİK"

* Terörün bizi esir etmesine izin vermedik. 100 bin araç dışarıdaki hava şartlarından etkilenmeden bu eseri rahatlıkla kullanacaktır. Tünelin inşasını ve işletmesini yüklenen firmalar projenin finansmanını kendileri sağladı. 24 yıl boyunca hazineye yılda 180 milyon gelir getirecek projenin gelirleri bu süre sonunda tamamen devlete geçecektir. İlk etapta sabah 07.00 akşam 21.00 arasında hizmet verecek tünel 30 Ocak itibariyle 7 gün 24 saat hizmet verecek. Avrasya Tüneli ile dünya çapındaki eser zincirimize bir yenisini daha eklemiş olduk. Sonra Kanal İstanbul.. Bu da dünyadaki ilklerden biri olacak. Dünyadaki bu yarışta biz varız. Kanal İstanbul ve Çanakkale Köprüsü projelerimizi hayata geçirme hazırlıkları içindeyiz. Önümüzdeki yıl içinde de Kanal İstanbul ile ilgili temel atmış olacağız. Yeni havalimanımızı da 26 Şubat 2018'de açılışını yapıyoruz. Hızlı tren, liman, baraj.. tüm çalışmalar devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Terörün bizi esir etmesine izin vermedik"

"İSTEDİĞİNİZ KADAR TERÖR ESTİRİN..."

* İstediğiniz kadar terör estirin, alçakları biraraya getirin, bu milleti bölemeyeceksiniz, parçalayamayacaksınız. Türküyle, Kürdüyle... velhasıl 80 milyon bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız. Sizin şu birliğiniz var ya işte onları çıldırtan bu.. 80 milyon biz tek milletiz, iki tek bayrak, bayrağımızın rengi belli, şehidimizn kanı, hilal bağımsızlığımızın ifadesi... Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Sizler bu inançta olduğunuz sürece Allah'ın izniyle bu millet işte o terörist alçaklara karşı boyun eğmeyecektir. Bunu Çanakkale'de gösterdi, 15 Temmuz'da gösterdi.. Sizler tankların üzerine yürüdünüz...

Cumhurbaşkanı Erdoğan "İstediğiniz kadar terör estirin..."

BİZE EMANET OLANI SIRTINDAN VURDU

* İşte dün akşam ki gibi alçak gibi alçaklar savunmasız insanlara saldırdılar, o namussuzlarda helikopterle vurmaya kalktılar. Dün akşam ki kalleşte Rusya'nın temsilcisi olan bir yerde bize emanet olan bir insanı sırtından vurdu. Sırtından vurmak kalleşlerin adetidir. İşte bunu yaptılar. Dün akşam ki tabi bedelini anında ödedi ama bağlantıları hepsi ayrı ayrı inceleniyor. Zaten bağlantılar çıkmaya başladı. Türkiye'nin en büyük ekonomilerden biri olması durumunda ne olacağını biliyorlar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Bize emanet olanı sırtından vurdu"

AYAĞIMIZA PRANGA VURMAYA ÇALIŞANLARA MESAJIM...

* Terör örgütleri üzerinden ayağımıza pranga vurmaya çalışanlara mesajım şu: Türkiye hem terörle mücadele edecek hem de taviz vermeden hedeflerine ulaşacaktır. Bu vatanda operasyon asla... Eskiden dağda terör estiren eşkıyalar şimdi şehirlere indi. Güvenlik güçlerimiz teröristlere nefes aldırmayınca en alçak biçimde suikastler devreye sokuldu. FETÖ ihanet gecesinde de sokaklardaki insanlarımız hedef alınmıştı. Türkiye'nin canını terör örgütleriyle, terör eylemleriyle yakarak bu ülkeyi ve bu milleti dize getirebileceklerini sanıyorlar. Tam tersine; bu saldırılar bizim inancımızı ve azmimizi daha da biliyor. Türk milletini bir asır sonra yeniden 'Ya istiklal ya ölüm' noktasına getirenler, yaptıkları yanlışı çok yakında anlayacaklardır.

AVRASYA TÜNELİ'NİN GEÇİŞ ÜCRETİ YILBAŞINA KADAR 15 TL

* Kardeşlerim yılbaşına kadar buranın ücreti 15 TL olsun. Sayın Başbakan yanlış yapmıyoruz değil mi? Yılbaşına kadar 15 liradan ve TL olarak o güne kadar bu geçişler yapılacak ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığındaki Şehit ve Gazilerimiz için oluşturulan hesaba aktarılacak. Dün akşam Ankara'da cereyan eden saldırıda hayatını kaybeden Karlov'a rahmet diliyorum. Sayın Putin'in şahsında Rus halkına baş sağlığı diliyorum. Bu arada Suriye ve Irak'ta kararlılığımız devam edecek. Orayı kaderlerine terk etmeyeceğiz, Oraki mücadeleye yönelik Dışişleri Bakanımız bugün Moskova'daki görüşmeleri yürütüyor.

Asrın projesi Avrasya Tüneli'nin açılış kurdelesi Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in duasının ardından kesildi.

Avrasya Tüneli Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla dualarla açıldı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan Avrasya Tüneli'nin açılış töreninde konuştu

Başbakan Binali Yıldırım Avrasya Tüneli Açılış Töreni'nde konuştu

"KARARLIYIZ VE KARARLI BİR ŞEKİLDE İLERLİYORUZ"

Kıtaları birleştiren proje Avrasya Tüneli'nin açılışında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, "Terör bir kez daha yüzünü gösterdi. Şüphesiz bu suikast ilişkilerimizi bozmaya yönelik alçak bir provokasyondur. Güçleri yetmeyecek, Türkiye dostluklarını artırma, düşmanlıklarını azaltmaya Cumhurbaşkanımız riyasetinde çalışmaya devam edecek. Bölgedeki istikrarsızlığın giderilmesi için kararlıyız ve ilerliyoruz" dedi.

YENİ HAVALİMANI 26 ŞUBAT 2018'DE!

İnsanımızın hayatını kolaylaştırmak için yola çıktık diyen Başbakan Yıldırım konuşmasında şunları kaydetti:

"Hayalleri birer birer gerçeğe dönüştürerek bugünlere geldik. Her bir proje ve hizmet bu toprakların hakkı ve emeği olan aziz milletimiz içindir. Türkiye'nin büyüme azmini Allah'ın izniyle hiçbir şer güç durduramayacak. Türkiye'yi hiçbir beşeri güç dize getiremeyecek. Ne yaparlarsa yapsınlar Anadolu topraklarındaki bin yıllık kardeşliğimize zarar veremeyecekler. Biriz, kardeşiz, birlikte Türkiye'yiz. Bugün ecdadımızın şahına yakışır bir proje ile İstanbulluların huzurundayız. Fatih İstanbul'u fethederken gemileri karadan yürüttü. Onun torunları Erdoğan ve arkadaşları arabaları denizlerin altından götürüyor. 100 dakikalık mesafeyi Yenikapı'dan göztepe'ye 15 dakikada geçeceğiz. İşte hizmet ve medeniyet bu. Tünelin doğal afetlerden etkilenmeyecek donanımlara sahip olduğunu ifade eden Başbakan Binali Yıldırım, "Cumhuriyetimizin 90. yıldönümünde asrın projesi Marmaray'ı hizmete aldık. Geçtiğimiz haziranda Osman Gazi Köprüsü, ardından Yavuz Sultan Selim Köprüsü.. İnşallah yeni havalimanımızı 2018 yılının 26 Şubatı'nda devreye almış olacağız. Hayırlı uğurlu olsun diyorum şimdiden... Şimdi de Marmaray'ın kardeşi Avrasya Tüneli'ni açıyoruz. Sizin duanız ve desteğiniz arkamızda olmasaydı bu eserleri yapamazdık. İnşallah bundan sonra büyük projeleri birer birer hizmete alacağız" şeklinde konuştu.

"KARDEŞLİĞİMİZİ BOZMAYA ÇALIŞAN HİÇBİR ALÇAK ÖRGÜTE GEÇİT VERMEYECEĞİZ"

Başbakan Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Bu kardeşliği bozmaya çalışan hiçbir alçak örgüte geçit vermeyeceğiz. 15 Temmuzda darbecilere nasıl darbe indirdiysek bütün terör örgütlerine aynı darbeyi indireceğiz. Kardeşliğimizi geliştireceğiz, vatandaşlarımızla kucaklaşacağız. Hepimiz yaradanın kuluyuz. Bizim en büyük gücümüz kardeşliğimizdir.

ULAŞTIRMA BAKANI ARSLAN'DAN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

150 yıllık hayal olan Avrasya Tüneli'nin açılışında konuşan Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, "Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız, Türk insanı olarak bizim memnuniyetimiz ecdadın hayalini gerçekleştirmek için Marmaray yetmez yanına ikinci gerekir dediniz. Bu anlamda talimat verdiniz, yol gösterdiniz, destek verdiniz size müteşekkiriz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tören alanına geldi

Avrasya Tüneli, Açılış Töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı

İŞTE TÜM AYRINTILAR

Bugün yapılacak açılış öncesi son hazırlıklar devam ederken vatandaşlar, Avrasya Tüneli geçiş ücreti ne kadar olacak? Avrasya Tüneli güzergahı nereden nereye olacak? Tünel giriş-çıkışı nereden yapılacak? gibi pek çok soru işaretine yanıt arıyor. İşte, tünel hakkında merak edilen tüm sorular ve detayları!

GEÇİŞ ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?

1 milyar 245 milyon 121 bin 188 ABD dolarlık Avrasya Tüneli'ni tamamlayacak firmalar, tüneli 24 yıl 5 ay boyunca işletecek. Avrasya Tüneli geçiş ücretinde dolar kuru baz alınacak.Tünelden araç geçiş ücretleri açılış yılında tek yönde otomobiller için 4 Dolar artı KDV, minibüsler için ise 6 dolar artı KDV olacak. Araç geçiş ücreti alınacak olan Avrasya Tüneli'nde otomobil içindeki yolcular için her iki yönde de ücret ödenmeyecek. Başlangıçta 120 bin ile 130 bin aracın geçmesi beklenen Avrasya Tüneli'nin, iki gidiş ve iki geliş yolunda hem HGS hem OGS ile geçiş yapılabilecek. Ayrıca bir nakit gişesi bulunmayacak, araçtaki yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak.

Avrasya Tüneli açılıştan önce havadan böyle görüntülendi

AVRASYA TÜNELİ GÜZERGAHI

İstanbul'da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek olan Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergahı kapsıyor. Güzergahta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar inecek. Avrasya Tüneli'nde hız sınırı 70 km olacak. Tünelin güzergahını merak eden vatandaşların güzergaha bağlı olarak merak ettiği diğer bir soru da "Avrasya Tünel girişi nereden yapılacak?" oldu. Asya kıtasından giriş Harem Üsküdar tarafından olacak; Avrupa kıtasından giriş ise Çatladıkapı Fatih tarafından.

DENİZİN 106 METRE ALTINDA 4,5G HİZMETİ VERİLECEK

Operatörler, İstanbul'un iki yakasını denizin 106 metre altından birleştiren Avrasya Tüneli'nde mobil haberleşmenin 4,5G kalitesinde ve kesintisiz sağlanması için çalışmalarını tamamladı. Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Paul Doany, yaptığı açıklamada, Avrasya Tüneli projesi kapsamında fiber güçlü LTE altyapısıyla kullanıcılara kesintisiz iletişim hizmeti sunmaya hazır olduklarını belirtti. Doany, "Türk Telekom kullanıcıları, mobil data ve ses iletişimindeki ayrıcalıklı konumlarını denizaltında da sürdürecek. Türk Telekom olarak dünyanın en iyi mühendislik projeleri arasında yer alan Avrasya Tüneli projesinin iletişim altyapısını sağlayacak olmaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz." diye konuştu.

Avrasya Tüneli, Açılış Töreni'nde Kur'an-ı Kerim okundu

AVRASYA TÜNELİ'NİN AÇILIŞI ÖNCESİNDE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Avrasya Tüneli'nin açılışının yapılacağı Kumkapı mevkiinde polis, yoğun güvenlik önlemleri aldı. Helikopter destekli önlemler kapsamında deniz polisi de hazır bekletildi. Avrasya Tüneli bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla açılıyor. Açılış öncesi törenin yapılacağı alanda emniyet görevlileri yoğun güvenlik önlemleri aldı. Helikopter destekli güvenlik önlemleri kapsamında tören alanına gelen vatandaşlar tek tek arandı. Güvenlik gerekçesiyle bölge trafiğe kapatılırken, deniz polisi de hazır bekletildi. Törenin yapılacağı alanda sağlık ekiplerinin de hazır bulunduğu görüldü. Öte yandan, ellerinde "Yalnız Değilsin Erdoğan" şeklinde yazılı pankartlar taşıyan vatandaşlar tören alanını doldurmaya başladı.

AVRASYA TÜNELİ, YANDEX NAVİGASYON VE HARİTALAR'A EKLENDİ

Bugün hizmete açılacak olan Avrasya Tüneli, Yandex Navigasyon ve Haritalar'a eklendi. İstanbul Boğazı'nın iki yakasını denizin altından birbirine bağlayan Avrasya Tüneli, kullanıcılara sunulan rota alternatifleri arasında yer almaya başladı. Yandex Türkiye'den yapılan açıklamada, önceki aylarda hizmete açılan Osmangazi Köprüsü'nü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü açıldıkları ilk gün sistemine dahil eden Yandex Navigasyon ve Haritalar, Avrasya Tüneli'ni de hızlı bir şekilde rotalarına ekledi. Anadolu ve Avrupa yakalarını denizin altından karayolu ile bağlayarak, Kazlıçeşme-Göztepe arasını 100 dakikadan 15 dakikaya indiren Avrasya Tüneli ve tüm bağlantı yolları Yandex Navigasyon ve Haritalar'da yer almaya başladı. Hem İstanbul'da hem tüm Türkiye'de sürücülerin olmazsa olmaz yardımcısı haline gelen Yandex Navigasyon ve Haritalar, aranan adresleri en kısa yollardan bulmaya ve trafikte geçirilen süreyi azaltmaya devam edecek.

VALİ ŞAHİN, AVRASYA TÜNELİ'NDE İNCELEMELERDE BULUNDU

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Asya ve Avrupa kıtalarını denizin 106 metre altında birleştiren Avrasya Tüneli'nde incelemelerde bulundu. Vali Şahin, bugün açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla gerçekleştirilecek tüneldeki çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı. Cankurtaran'da yaklaşık 20 dakika Avrasya Tüneli ile açılış töreninin yapılacağı meydanı dolaşan Vali Şahin, çalışmaları da yerinde denetledi.

Avrasya Tüneli'nde test sürüşü yapıldı

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.