Üniversite sınavı da sil baştan
Cumhurbaşkanı Erdoğan sinyali verdi, TEOG’dan sonra LYS de kalkıyor. Yeni sistem için MEB ve YÖK ortak çalışacak. Hem liselere hem de üniversiteye girişi kapsayacak yeni model kasımda Bakanlar Kurulu’na sunulacak
Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu'nun bir süredir üzerinde çalıştığı yükseköğretime geçiş modeline ilişkin çalışmalara da hız verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine iki kurum birbiriyle uyumlu ortak bir model üzerinde uzlaşacak. Öne çıkan modelin satır başları şöyle:
YÜKSEKOKULLARA SINAVSIZ GİRİŞ: Buna göre, üniversiteye girişin ilk basamağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) lise başarısının daha çok etkili olması öngörülüyor. MEB'in liseyi bitirme sınavı yapması durumunda bu sınav sonucuyla üniversite bazı bölümlere sınavsız yerleştirme söz konusu olabilecek.
DAHA AZ ÖĞRENCİ İLE REKABET: Lisans programlarında ise merkezi sınavlar ön görülüyor. Ancak meslek yüksekokulu ve açıköğretimler sınavsız yerleştirildikten sonra lisans için yaklaşık 500 bin öğrencinin merkezi sınava katılması amaçlanıyor. Böylelikle rekabetin daha az sayıda öğrenci arasında gerçekleşmesi bekleniyor.
LİSEDEN SONRA 3 KEZ SINAV: LYS yerine öngörülecek yeni modelde öğrencilerin tek bir sınavla bir yıl boyunca tüm hayatlarını stres altına almamaları için ÖSYM'nin yıl içinde eş değer sınavlar yapması gündeme gelecek. Hükümet programında da yer alan birden fazla sınav uygulamasının ÖSYM tarafından elektronik ortamda 3 eşdeğer sınav olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Öğrenci isterse tek sınavla isterse 3 sınavdan aldığı en yüksek puan ile üniversite yerleştirme başvurusunda bulunabilecek.
A-B-C SINIFI ÜNİVERSİTE: Üniversiteler kalitelerine göre A-B-C sınıfı akreditasyon notları alacak ve sürekli bir üst kaliteye atlanması için program uygulanacak. Uzun vadede üniversiteler arasındaki kalite farklılığı kapandığında üniversitenin ilgili bölümlerinin tercihleri doğrultusunda öğrenci alımı sınavsız gerçekleşebilecek.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ÇOCUKLAR RAHAT ETSİN
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD'de gerçekleşen BM zirvesinde üniversite sınavının da değişeceğinin müjdesini verdi. Erdoğan, "Bu imtihan kıskacı altında çocuklarımızın bitmesini, tükenmesini görmek istemiyoruz. Hazırlıklarımız var, bu hazırlıkların hepsini hükümetimiz, Milli Eğitim Bakanlığı vasıtasıyla zaten açıklayacaktır ama artık aileler, çocuklar rahat etsin, sadece kendi derslerine odaklansınlar" dedi. Gazetecilerin üniversiteye giriş sınavlarıyla ilgili bir değişiklik olup olmayacağı sorusuna da Cumhurbaşkanı Erdoğan, "O da olacak, o konuda da çalışılıyor" cevabını verdi.
BAKAN YILMAZ: TEOG'DAN DAHA İYİ OLACAK
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da TRT yayınında ve İstanbul'da katıldığı Sabahattin Zaim Üniversitesi 7. Akademik Yılı açılışında yükseköğretime geçiş sistemin değişeceğine dikkat çekti. Yılmaz, "Çok net söylüyorum, kaldırılan TEOG bir öncekilerden daha iyiydi ama aziz milletimin hiç şüphesi olmasın yerine gelecek sistem de şu anki TEOG'dan çok daha iyi olacak" dedi.
EN SON HABERLER
- 1 SON DAKİKA | Başkan Erdoğan'dan önemli mesaj: Tıbbi cihazları artık biz üretiyoruz
- 2 Bakan Memişoğlu'ndan girişimcilere önemli çağrı! "Hedefimiz sağlıkta tam bağımsız Türkiye"
- 3 SON DAKİKA I Dolmabahçe'de kritik Ukrayna zirvesi! Başkan Erdoğan: Barış için her türlü gayrete hazırız
- 4 Bakan Fidan: Rusya ve Ukrayna anlaşmaya varmak zorunda
- 5 Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de
- 6 Adil barışın kaybedeni olmaz
- 7 Tıbbi cihazda yerli dönem
- 8 Emine Erdoğan'a Aile ve Kadın Konseyi teşekkürü
- 9 Kasası itirafçı oldu: Sarıgül, paraları İsviçre’ye taşıdı
- 10 Emir Sarıgül rüşvet skandalını itiraf etti! "Babam, Özgür Özel'e 350 bin $ verdi"