Pazartesi 25.09.2017 12:16
Son Güncelleme: Pazartesi 25.09.2017 16:36

Son Dakika: Başbakan Binali Yıldırım’dan flaş açıklamalar

Başbakan Binali Yıldırım gündeme ilişkin soruları yanıtladı... Başbakan Binali Yıldırım, başta Irak Merkezi Hükümeti olmak üzere neredeyse tüm dünyanın karşı çıktığı Kuzey Irak referandumuna ilişkin “İnatla Kerkük gibi, Musul gibi, yani anayasayla tanınmış sınırlar dışında da bu referandumu yapma inadı bir anlamda sıcak bir çatışmaya da zemin hazırlamıştır. Bunun da bedeli oradaki günahsız, sivil insanlara olacaktır. Bu bakımdan bizim bundan sonraki adımlarda Irak Merkezi Yöntemini daha fazla, doğrudan muhatap alarak ona göre kararlarımızı vereceğiz." dedi. Başbakan Yıldırım, canlı yayında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin savaşa girmediğinin de altını çizdi. Yıldırım, "Vatandaşlarımız rahat olsun. Savaşa falan girdiğimiz yok. Bir endişe havası oluşturmayalım. Bunlar noktasal operasyonlardır" ifadelerini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım, "Kriz artık zirve yaptı, dönülmez bir noktaya geldiği için bundan sonrası hiç hoş olmayan, rahatsız edici gelişmelerin de olacağı bir sürecin başlangıcı bölgede. Ümit ederiz ki böyle bir durumla karşı karşıya kalmayız. Ama inatla Kerkük gibi, Musul gibi, yani anayasayla tanınmış sınırlar dışında da bu referandumu yapma inadı bir anlamda sıcak bir çatışmaya da zemin hazırlamıştır. Bunun da bedeli oradaki günahsız, sivil insanlara olacaktır. Bu bakımdan bizim bundan sonraki adımlarda Irak Merkezi Yöntemini daha fazla, doğrudan muhatap alarak ona göre kararlarımızı vereceğiz." dedi.

"VATANDAŞIMIZ RAHAT OLSUN, SAVAŞA GİRMİYORUZ"

Türkiye'nin savaşa girmediğinin altını çizen Yıldırım, "Biz, ülkemizin güvenliğini ilgilendiren konularda, sınır ötesi tedbir alıyoruz. Afrin'in güneyinde ve etrafında İran, Rusya, Türkiye bir çatışmasızlık alanı oluşturmak için birlikte adım atıyoruz. Bunları 'savaş' diye nitelemek yanlış olur. Keza Irak tarafında da aldığımız tedbirler, bu anlamsız sözde referandum kararından sonra oradaki terör unsurlarının daha da cesaretlenerek, ülkemize yönelik faaliyetlerini artırmalarını önlemeye yönelik. Vatandaşlarımız rahat olsun. Savaşa falan girdiğimiz yok. Bir endişe havası oluşturmayalım. Bunlar noktasal operasyonlardır" diye konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım, bütün dünyanın karşı çıkmasına rağmen bugün yapılan Kuzey Irak referandumuna ilişkin şunları söyledi:

"SICAK BİR ÇATIŞMAYA ZEMİN HAZIRLAMIŞTIR"

Kişisel hırslarla alınmış bir karar, bölgedeki herkese daha fazla gözyaşı kararı verilmiştir. Türkiye elini kolunu bağlayıp bekleyecek değil. Uyarılarımızın yanı sıra MGK ve Bakanlar Kurulu'nda ve en son da TBMM'de tezkere oylaması ile atılacak adımlara esas olacak kararlarımızı verdik. Kararlarımız 3 gurpta ele alınacak: Ekonomik, siyasi ve askeri boyutta çalışmalarımız olacak. Dün itibariyle Bağdat, bizimkine benzer bir güvenlik toplantısı yaptı ve karar aldılar. Kararda, Irak ve Türkiye olmak üzere, birçok konuda muhatabın sadece kendileri olduğunu ve ilgili ülkelerin verilecek kararlarda muhatabın Bağdat olması gerektiği hususunda bilgilendirme yaptılar. Ama inatla Kerkük gibi, Musul gibi, yani anayasayla tanınmış sınırlar dışında da bu referandumu yapma inadı bir anlamda sıcak bir çatışmaya da zemin hazırlamıştır.Bundan sonraki adımlarda Irak Merkezi Yönetimi doğrudan muhatap olarak adım atacağız.

Başbakan: "Referandum Gayrimeşru ve yok hükmündedir"

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarından ana başlıklar şöyle:

"MUHATABIMIZ MEŞRU İRADE BAĞDAT"

Hava sahası ve sınır kapısı için adım atılacak. Bizim takıldığımız konu ayrımcılık hareketini kışkırtmaktır. Bunlar birinci derecede Irak için ikinci derecede komşu ülkeler için sorundur. 84'den beri PKK ile mücadeleyi neden yapıyoruz? Bölücü hareket... Bu mücadele bir ülke egemenliğinin korunması mücadelesidir. Bu konuda attığı adımları ne kadar yanlış olacağını, ne kadar büyük bedellere sebep olacağını görecek ama iş işten geçecek. Sınır kapıları ve hava sahası, petrol boru hatları, iletişim hatları artık merkezi yönetime aittir. Muhatabımız meşru idare Bağdat ve merkezi hükümet. İşin askeri boyutu bizim aldığımız kararlara karşı, diyelim ki hudut kapısından Bağdat'a geçiş yapılacak, buna karşı bir engelleme olursa tabii ki biz güvenlik tedbirlerimizi almak zorundayız. Bunu da merkezi yönetimle birlikte yapacağız. Türkmenlere karşı bir kıyım olursa buna da sessiz kalmayacağız. Durup dururken biz hiçbir şekilde maceraya girmeyiz ama ülkemizin menfaatlerine halel getirecek bir durum olursa karşılığını hemen veririz.

KUZEY IRAK'A YAPTIRIMLAR

Artık dün yok. Her şey değişti. Irak'ın tamamında merkezi hükümet anayasadan doğan haklarını eksiksiz kullanacağını açıkladı. Bu tabi bir çatışma riskini de beraberinde getiriyor. Bunun kararını verecek Bağdat'tır. Bizimle ilgili kısmı ne? Bölgede yatırım yapan kişiler mesele güzergahta Peşmerge unsurları tarafından bir saldırıya uğramaması ve güvenlik zafiyeti oluşmaması. Eğer bir hareket olursa biz buna karşılık vereceğiz. Engelleme olursa tedbirlerimizi alırız. Güvenliğimizi hedef alan her türlü kalkışmaya anında karşılık vereceğiz. Diyelim ki hudut kapısından Bağdat'a geçiş yapacağız, buna karşı bir engelleme, bir sıkıntı oluşursa tabii ki biz gerekli güvenlik tedbirlerini almak zorundayız. Bunu da Irak Merkezi Hükümetinin koordinasyonuyla yapacağız. Eğer Türkmenlere karşı orada büyük bir kıyım, yok etme hareketi bu vesileyle tekrar başlatılırsa buna da duyarsız kalmamızı kimse beklemesin.

"TATBİKATA IRAK DA KATILACAK"

Biz dostça uyarılarımızı yaptık. Ama anlayana... Dolayısıyla vatandaşlarımıza buralara gidişle ilgili seyahat uyarımızı yaptık. Genelkurmay Başkanımız Iraklı muhatabını kabul etti, sahada neler yapılabilir? Tatbikata Irak da katılma kararı verdi. İran Türkiye Irak iyi bir koordinasyon halinde bu krizin büyümemesi halinde bütün iyi niyeti gösterecek.

KERKÜK'ÜN DURUMU NE OLACAK?

Kerkük gibi şu anda anayasa bakımından bölgesel yönetime ait olmayan yerlerin dahil edilmesi (referanduma ve oldubittiye tabi tutulma ihtimaline karşı) Irak merkezi yönetimi ile koordinasyon halinde çalışmaya devam edeceğiz. Bunu Irak ile birlikte yapacağız. Ama bizden destek talebinde bulunurlarsa gereğini yaparız.

"BARZANİ'YE GAZ VERENLER..."

Barzani'ye gaz verenler vardır. 'Bağırır çağırırlar, sonunda iş düzelir' diye gaza getirenler olduğunu düşünüyorum ama unutmasın ki sırtını sıvazlayanlar, gaz verenler, işler yolunda gitmezse hiç tanımazlar. Geleceği, çalacağı kapı burasıdır çünkü coğrafya böyle diyor. Bütün bu konuları BM, Rusya, İngiltere gibi NATO ile koordinasyon halinde yürüteceğiz.

"TÜRKİYE NE ZAMAN ANKARA ANLAŞMASINA GÖRE HAREKET EDEBİLİR, KIRMIZI ÇİZGİ NEDİR"

Güney kara hudutlarımızda yeni bir oluşum kabul edilemez. Bunu biz ulusal güvenliğimize tehdit olarak görüyoruz. Bununla ilgili her türlü hakkımızı saklı tutuyoruz. Bizim için beyan esas, Trump Cumhurbaşkanımıza bu referandumun yapılmaması gerektiğini açıkladılar. Ama ABD'de başka yetkililer bu referandum ertelensin dedi. Bizim dediğimiz; ne bugün ne sonra hiçbir şekilde böyle bir referandum bizim açımızdan meşru değildir. Tabii İsrail'in kendi hesapları var... Orada yapılan açıklamalar resmi bir açıklamaya dönmedi. Bölgede İsrail konumunu güçlendirmek istiyor.

"VATANDAŞIMIZ RAHAT OLSUN, SAVAŞA FALAN GİRDİĞİMİZ YOK"

Biz, ülkemizin güvenliğini ilgilendiren konularda, sınır ötesi tedbir alıyoruz. Afrin'in güneyinde ve etrafında İran, Rusya, Türkiye bir çatışmasızlık alanı oluşturmak için birlikte adım atıyoruz. Bunları 'savaş' diye nitelemek yanlış olur. Keza Irak tarafında da aldığımız tedbirler, bu anlamsız sözde referandum kararından sonra oradaki terör unsurlarının daha da cesaretlenerek, ülkemize yönelik faaliyetlerini artırmalarını önlemeye yönelik. Vatandaşlarımız rahat olsun. Savaşa falan girdiğimiz yok. Bir endişe havası oluşturmayalım. Bunlar noktasal operasyonlardır Bunlar noktasal operasyonlardır. Savaş değil sınır ötesi tedbir alıyoruz. Bizim zaten bölgede varlığımız var, yeni bir şey yapacak değiliz. Bu bir tiyatro, kararı verilmiş, oradan farklı bir sonuç çıkmasını beklemiyoruz.

"HABUR'DAKİ TATBİKATA IRAK DA KATILIYOR"

(TSK'nın Irak sınırındaki tatbikatı) Irak'tan da askeri personel, subay, uzman düzeyinde katılım olacağı konusunda bir bilgi var.

ALMANYA'DAKİ SEÇİM SONUÇLARI

Merkel'e yazılı bir tebrik gönderdim. Tek başına iktidar olamadı, oy kaybetti ama yine birinci parti. Anladığım kadarıyla büyük koalisyon olmayacak. Schulz açıkladı, koalisyonda olmayacağım dedi. Geriye Jamaika koalisyonu kalıyor. Liberaller, Yeşiller ve Hristıyan Birliği (SDU)... Biz bu kadar işimizin gücümüzün içinde onların koalisyonuna da yardım edemeyiz. Artık seçim havası bitti, geçim havası başladı. Artık Türkiye hakkında büyük büyük laflar etmenin kimseye faydası olmadığını gördük. Hollanda'da Almanya'da bunu yaptı ve gördüler, kim kazandı? Irkçılar kazandı.Artık yeni bir sayfa açarak Almanya- Türkiye ilişkilerinin tamir edilmesi lazım.

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Kadir Topbaş'ın yerine ilçe belediye başkanlarından biri gelir muhtemelen. Cumhurbaşkanımız, Pazar günü geniş katılımlı bir değerlendirme istişare yaptı. Hafta sonu süre doluyor. Perşembe günü bir seçim yapılacak. Muhtemelen ilçe belediye başkanı arkadaşlarımızdan biri gelecek.

2019'DA ADAY OLACAK MISINIZ?

Koltuk dolu bizi nereye koyacaksınız. Bizim de burada iyi kötü bir işimiz var.

TEOG YERİNE 3 SEÇENEK GÜNDEMDE

Başından beri hep yanlış anlaşıldı. TEOG sistem değil, sistem değişikliği değil... TEOG kalkınca bütün öğrenciler bayram havasında. Benim torunum da bana teşekkür etti. Hiçbir öğrenci sınavı sevmez. Ama sınav olmadan da öğrenme olmaz. TEOG bu sene uygulanmayacak.TEOG kalkıyor, bu sene uygulanmayacak. Bunun yerine Milli Eğitim Bakanlığı üç tane çözüm üretiyor. Bunların artıları, eksileri çalışılıyor. Birinci yöntem, her lisenin kendi sınavını yapması. İkinci yöntem, ortaokul sertifikasyon sistemi. Üçüncü yöntem de ortaokul bazlı yerleştirme. Burada ağırlıklı olarak adrese dayalı kayıt sistemi, yüzde 50'si belki toplam öğrencilerin. Bir kısım okullar da ortaokul mezuniyet ortalamasını arayabilir. Yöntem Bakanlar Kurulunda kararlaştırılacak. Bu sene 8. sınıftan mezunlar yeni uygulama ile devam edecek. 8. sınıflar yeni sistemle liseye girecek.

TAŞERONA MÜJDE!

Taşeronlarla ilgili konuyu en geç bu yılın sonunda bir karara bağlamış olacağız. Taşeron statüsünde çalışan vatandaşlarımız endişe etmesin. Onların çalışmasını teminat altına alacak ve sürekliliğini sağlayacak bir model üzerinde çalışmaları büyük ölçüde bakanlıklarımız çalıştılar. Devletle bağları kurulacak bir şekilde çalışmalarına devam edecekler.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.