Perşembe 12.04.2018 00:00
Son Güncelleme: Perşembe 12.04.2018 23:50

Adım adım 3. Dünya savaşına mı gidiliyor?

Son Dakika Haberi: Suriye’nin Doğu Guta bölgesinde geçtiğimiz günlerde Esad rejimi tarafından kullanılan kimyasal silahın ardından ABD’den rejime yönelik çok sert açıklamalar geldi. ABD Başkanı Trump’ın, Twitter hesabından Suriye’ye müdahale edileceği yönündeki sözlerine Rusya’dan tepki geldi. ABD ve Rusya arasındaki Suriye tartışmaları yoğun bir şekilde devam ederken İngiltere de bölgeye savaş uçakları gönderileceğini duyurdu. Yaşanan bu krizi dakika dakika derledik. İşte son gelişmeler…

Suriye'nin Duma kentinde sivillere yapılan kimyasal saldırının ardından verilen tepkiler dünyayı sarstı. ABD Başkanı Donald Trump'ın "Hazırlan Rusya, çünkü bu füzeler gelecek. Hepsi yeni ve akıllı füzeler" tweetinden sonra ise Rusya'dan yanıt gecikmedi: "Akıllı füzeler yasal hükümetlere değil, teröristlere doğru uçmalı"

Bu açıklamanın ardından Trump geri adım atarken, Pentagon'dan da, "O tweeti Trump'a sorun" tepkisi geldi. Gerginlik sürüyor. İşte dakika dakika gelişmeler:

İNGİLTERE'DEN ABD VE FRANSA BİRLİKTE HAREKET ETME KARARI

23.10 İngiltere, Suriye uluslararası bir müdahalede müttefikleri ABD ve Fransa ile birlikte harekete geçme kararı aldı. İngiltere Başbakan Theresa May, Suriye'ye yönelik olası askeri operasyonu görüşmek üzere savaş kabinesini olağanüstü topladı. Toplantıya ilişkin Başbakanlıktan yapılan açıklamada, May'in Duma'da düzenlenen onlarca sivilin hayatını kaybettiği saldırıyı "korkunç ve barbarca" olarak nitelendirdiği belirtildi. Bölgede kabinenin insani krizi azaltmak ve Esad rejimi tarafından kimyasal silahların daha fazla kullanılmasını engellemek için harekete geçme konusunda anlaştığı ifade edilerek, İngiltere'nin uluslararası bir müdahalede müttefikleri ABD ve Fransa ile birlikte harekete geçme kararı aldığı bildirildi.

ABD: "DOĞU GUTA'DA SİNİR GAZI VE KLORİN KULLANILDI"

22.00 ABD yönetiminin, Suriye'den temin ettiği kan ve idrar örnekleri üzerinden Doğu Guta'da kimyasal silah kullanıldığından emin olduğu ve saldırının arkasında Suriye rejiminin bulunduğu kanaatine vardığı bildirildi.

"ARTAN GERGİNLİKTEN ENDİŞELİYİZ"

21.10 Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, ABD'nin Suriye'ye olası askeri müdahalesine ilişkin, "Artan tehlikeli gerginlikten son derece endişeliyiz. Umarız geri dönüşü olmayan bir noktaya varılmaz ve ABD ve müttefikleri egemen bir devlete askeri müdahaleden kaçınır. Acil önceliğimiz bu durumda savaş tehdidini engellemek." dedi.

Nebenzia, BM Güvenlik Konseyi'nin geçici üyelerinden Bolivya'nın talebi üzerine konseyin ABD'nin Suriye'ye olası askeri müdahalesi nedeniyle artan gerginliği kapalı oturumda görüşmesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

RUSYA O İDDİALARI DOĞRULADI

17:50 Reuters'a açıklama yapan bir Rus milletvekili, Suriye'de bulunan Tartus limanındaki Rus gemilerinin bölgeden ayrıldığını doğrularken, bunun nedeninin Rus askeri gemilerinin güvenliği olduğunu söyledi.

Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Suriye konusunda ABD ve Rusya arasında yaşanan yüksek gerilime ilişkin bir açıklama yaptı. Bakanlık, ABD ve Fransa'nın tehditlerinin Birleşmiş Milletler Tüzüğü'nü ihlal ettiğini söyledi.

MARİYA ZAHAROVA'DAN AÇIKLAMA

16:51 Rusya Dışişleri Bakanlığı Resmi Temsilcisi Mariya Zaharova, ABD ve Fransa'nın Suriye'ye karşı güç kullanma tehditlerinin, "BM kurallarını ihlal" olduğu uyarısı yaptı.
Zaharova basın toplantısında yaptığı açıklamada, "ABD ve Fransa liderlerinden en üst düzeyde Suriye'ye karşı güç kullanılmasına ilişkin sert tehditler yapıldı. BM üye ülkelerine karşı güç kullanma tehditlerinin BM'nin kurallarını ihlal ettiğinin altını çizmek isterim" dedi.
Zaharova konuşmasına şöyle devam etti:
"Washington'dan durumu iyice kötüleştirecek açıklamalar gelmeye devam ediyor. Suçlamalar sadece Şam'a karşı yapılmıyor, ayrıca onlara göre Esad rejimini koruyan ve onun suçunu paylaşan Rusya Federasyonu da onların tehdidinin bir parçası.
"Biz tüm tarafları bu tür suçlamalar, tehditler ve daha da önemlisi planlı eylemlerin sonuçları üzerinde ciddi bir şekilde düşünmeye davet ediyoruz. Kimse batılı yöneticilere küresel jandarma, savcı, hakim rolünü vermedi. Bizim tavrımız belli, biz krizin oluşmasını amaçlamıyoruz. Mevcut sorunları çözmek için bizim partnerlerimizde mantığın önde gelmesini ümit ediyoruz."

NATO'DAN KİMYASAL SALDIRIYA KINAMA

16:34 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenbeg, Suriye'deki kimyasal saldırıyı kınayarak Şam yönetimine çağrıda bulundu.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenbeg, Doğu Guta'nın Duma şehrine yapılan kimyasal hava saldırısını kınayarak Şam'ın bölgeye erişime izin vermesi gerektiğini söyledi. Stoltenberg, "En güçlü terimlerle kimyasal silah kullanımını kınıyoruz. Uluslararası gözlemcilerin ve yardımların bölgeye girmesi için Şam yönetimini tam ve engelsiz erişim için çağırıyoruz" dedi. Ayrıca Stoltenberg, "Sorumlu olanlar, sorumlu tutulmalıdır" diyerek sözlerini tamamladı.

RUS GEMİLERİ ASKERİ ÜSSÜNÜ TERK ETTİ

16:13 Reuters'a açıklama yapan bir Rus milletvekili, Suriye'de bulunan Tartus limanındaki Rus gemilerinin bölgeden ayrıldığını doğrularken, bunun nedeninin Rus askeri gemilerinin güvenliği olduğunu söyledi.

ESAD'DAN ASKERİ MÜDAHALEYE İLİŞKİN AÇIKLAMA

15:38 ABD'nin Suriye'ye yönelik saldırı açıklamalarına yanıt veren Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın danışmanı Buseyna Şaban, savaş istemediklerini ancak hazır olduklarını söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ABD, İngiltere, Fransa'nın olası saldırısıyla ilgili ''Sadece bölgedeki istikrarsızlığı daha da artırmaya yarar'' uyarısı yaptı.

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in başdanışmanı Ali Ekber Velayeti'yi ağırlayan Esad, şunları söyledi:

"Sahada kazandığımız her zaferle birlikte, bazı Batılı devletlerin sesi yükseliyor ve olayların gidişatını değiştirme amaçlı faaliyetleri yoğunlaşıyor. Bu sesler veya herhangi bir müdahale, uluslararası barışı ve güvenliği tehdit edecek şekilde bölgesel istikrarsızlığı artırmaktan başka işe yaramaz."

ALMANYA: SURİYE MÜDAHALESİNDE YER ALMAYACAĞIZ

14: 50 Almanya Başbakanı Angela Merkel yaptığı son dakika açıklamasıyla Almanya'nın olası bir Suriye harekatında yer almayacağını ifade etti.

İNGİLİZ SAVAŞ UÇAKLARI GÜNEY KIBRIS'A ULAŞTI

14:15 ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarının ardından İngiltere hava kuvvetlerine ait 8 tornado bombardıman uçağının Güney Kıbrıs'taki Akrotiri üssüne ulaştığı bildirildi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamalarla hareketli saatler yaşandı. Güney Kıbrıs'taki Akrotiri Hava Üssü'ne çok sayıda İngiliz savaş uçağının indiği kaydedildi. İngiltere hava kuvvetlerine ait 8 tornado bombardıman uçağının Güney Kıbrıs'taki Akrotiri üssüne ulaştığı bildirildi.

FRANSA CUMHURBAŞKANI EMANUEL MACRON'DAN AÇIKLAMA

14.10: "Suriye'ye müdahale hemen de olabilir olmaya da bilir. Suriye'de mühaleye vakti geldiğinde karar vereceğim."

RUSYA GERİLİMDEN UZAK DURMA ÇAĞRISINI YİNELEDİ

13:23 Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Suriye'de gerilimi yükseltecek adım atılmamasının gerekli olduğuna inandıklarını söyledi.

Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Washington'un Suriye ile ilgili açıklamalarını titiz bir şekilde izlediklerini belirterek, "Suriye'de gerilimi yükseltebilecek herhangi bir adımın atılmamasının son derece gerekli olduğuna hala inanıyoruz. Bunun (gerginliği arttıracak adımın) Suriye'deki tüm çözüm süreci üzerinde son derece yıkıcı bir etkiye sahip olacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Suriye'deki Rus askerlerinin olası bir saldırıda zarar görmemesi için Rusya ile ABD askeri kurumları arasındaki bağlantı kanallarının aktif olduğunu vurgulayan Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ABD Başkanı Donald Trump ile şimdilik telefon görüşmesinin gündemde olmadığını dile getirdi.

Peskov, dün de benzer bir açıklama yaparak, "Tüm tarafların, bölgede zaten kırılgan olan durumu daha büyük ölçüde istikrarsızlaştırabilecek, provoke edilmiş herhangi bir adım atmaktan kaçınacağını ümit ediyorum." demişti.

Trump'tan Suriye konusunda yeni tweet

TRUMP GERİ ADIM ATTI

13:21 ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'ye ne zaman saldırılacağını hiçbir zaman dile getirmediğini bildirdi.

Trump, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Hiçbir zaman Suriye'ye ne zaman bir saldırı düzenleneceğini dile getirmedim. Çok yakında olabilir veya o kadar da yakın olmayabilir! Ne olursa olsun, ABD, benim yönetimimde, bölgeyi DEAŞ'tan temizleme konusunda harika iş çıkardı. Hani, Amerika'nın teşekkürü nerede?" yorumunu yaptı.

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA: DÜN TRUMP İLE GÖRÜŞTÜM, BUGÜN PUTİN İLE GÖRÜŞECEĞİM

12:40 Suriye'deki güçlerin bilek güreşi savaşına çevirmesinden son derece rahatsızız. Dün Trump ile görüştüm. Bugün Putin ile görüşeceğim. Bu kimyasal katliamı nasıl durdururuz onu konuşacağım.

Suriye'deki operasyonlarımızda rejimin baskısındaki milyonlşarca insana güvenlik sağlamaktır. Suriye'deki herkes için güvenlik sağlanana kadar orada olacağız. DEAŞ ile samimi tek mücadeleyi Türkiye yürütmüştür. Herkes farklı emellerini geliştirmek için DEAŞ'ı kullanmıştır. PYD gibi eli kanlı bir örgüt DEAŞ ile mücadele bahenesiyle bölgeye gönderilmiştir.

Değerli kardeşlerim, birçok batılı dostların bayrakları bunların tanklarının yanında görülüyor. Kurtarabileceklerini sanıyorlarsa yanılıyorlar. Öyle ya da böyle imha edeceğiz. Müttefik ülkelerin askerlerine silah doğrultacak değiliz. Ancak müttefik ülkelerin askerlerinin bunların yanında yine de çok durmamalarını tavsiye ediyoruz.

RUSYA AÇIKLADI: KRİZİ TIRMANDIRACAK ADIMLAR ATILMAMALI

12:23 Kremlin'den yapılan açıklamada, ABD'nin Suriye'ye olası askeri müdahalesi ile ilgili olarak "Tansiyonu yükseltecek adımlardan kaçmak çok önemli" ifadeleri kullanıldı

Kremlin'den yapılan açıklamada, "Planlanmış bir Putin-Trump görüşmesi yok" ifadeleri kullanıldı.

ABD'nin Suriye'ye yönelik olası operasyonuyla ilgili ise Washington'dan gelen açıklamaların yakından takip edildiği belirtilerek, "Tansiyonu yükselten adımlardan kaçmak çok önemli" denildi.

ESAD ASKERİ ÜSLERİ BOŞALTIYOR

12:02 Suriye'deki Beşşar Esad rejimi ve İran destekli yabancı teröristler muhtemel ABD saldırısı nedeniyle Şam ve Humus'taki askeri üsleri boşaltıyor. Esad rejimi, Şam'ın Doğu Guta bölgesindeki Duma ilçesine yapılan kimyasal saldırı sonrasında ABD'nin muhtemel saldırısına karşı teyakkuza geçti.

Rejim, Şam kırsalında ve Humus'taki askeri üslerde bulunan ekipman ve unsurlarının yerini değiştiriyor. Şam'ın kuzeydoğusundaki Kalamun bölgesinde bulunan Dumeyr ve es-Sin üslerinde konuşlu İran destekli yabancı teröristler, Lübnan sınırına doğru hareketlendi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ AKSOY'DAN AÇIKLAMA

11.15 Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "7 Nisan'da Duma'ya yapılan saldırının rejim tarafından gerçekleştirdiği yönünde güçlü şüpheler var. Kimyasal silah saldırıları insanlığa karşı suç teşkil eder, tekrarlanmaması için de cezalandırılması gerekiyor" dedi.

İNGİLTERE MÜDAHALE İÇİN KABİNESİNİ TOPLADI

10:41 İngiltere Başbakanı Theresa May, Suriye sorununu görüşmek üzere bugün kabinesini toplantıya çağırdı. Medya haberlerine göre toplantıdan, İngiltere'nin Suriye'deki kuşkulu kimyasal saldırıya verilecek askeri karşılık hazırlığına katılması kararı çıkabilir.

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'ye karşı her an bir askeri harekata girişebileceği konusunda Rusya'yı uyarmış ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'dan yana olmaya devam ettiği için Rusya'yı sert biçimde eleştirmişti. May'in sözcüsü, dün yaptığı açıklamada, kabinenin Suriye konusuna odaklanacağını söyledi.

RUS SAVAŞ GEMİLERİ TARTUS'TAN AYRILDI

10.20 Image Satellite Internacional, Rus savaş gemilerinin Suriye'deki deniz üssü Tartus'tan ayrıldığını gösteren uydu fotoğrafları paylaştı.

Facebook'tan yapılan açıklamada, üste olmayan gemilerin muhtemel ABD saldırılarına karşı denize konuşlandırılmış olabileceği belirtiliyor.

İki farklı fotoğrafa göre, halihazırda üste yalnızca bir denizaltı bulunuyor.

BİLG GAZETESİ O SAVAŞ GEMİSİNİN KONUMUNU DUYURDU

09.25 ABD lideri Trump'ın 'Füzeler geliyor' dediği dakikalarda USS Donald Cook savaş gemisi Akdeniz'de Suriye'ye yakın pozisyonda değildi. Alman Bild gazetesi, Kıbrıs ve Girit arasındaki geminin Rus savaş gemisi Amiral Grigorovich'in yakınında olduğunu duyurdu.

UÇAKLAR KIBRIS'A İNDİ

09.20 Güney Kıbrıs'taki Akrotiri hava üssüne çok sayıda İngiliz savaş uçağı indi, görüntüleri İTV ekrana getirdi.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

09.18 Rusya, Suriye hükümet güçlerinin Doğu Guta'da tamamen kontrolü sağladığını açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı, Beşar Esad'a bağlı güçlerin Doğu Guta'da kontrolü tamamen sağladığını duyurdu. Duma'da kontrolün sağlandığının duyurulmasıyla Doğu Guta'nın kontrolünün tamamı Suriye ordusuna geçti.

TRUMP HAREKETE GEÇME ZAMANINI BELİRLEMEDİ

08.55 Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Suriye'de yapılan ve kimyasal olduğu düşünülen saldırıya ABD'nin vereceği tepki hakkındaki Twitter mesajına rağmen, bu konuda harekete geçme zamanını belirlemediğini söyledi. Trump mesajında, Rusya'yı uyararak Amerikan füzeleri "geliyor" demiş ve Rusya için "hazır olsun" ifadesini kullanmıştı.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders, Trump'ın elinde askeri seçeneğin yanı sıra başka seçenekler de bulunduğunu, tüm seçeneklerin hâlâ masada olduğunu ve Başkan'ın vereceği yanıtı değerlendirdiğini söyledi. Sözcü, Trump'ın Twitter mesajında söz ettiği hava saldırısının Suriye'de atılabilecek adımlardan biri olduğunu belirtti.

Sanders ayrıca, Trump'ın kimyasal saldırıdan Rusya ve Suriye'yi sorumlu tuttuğunu ve kendi Twitter açıklamalarının herhangi bir sorun yarattığını kabul etmediğini söyledi.

KUVEYT HAVAYOLLARI, EUROCONTROL'ÜN UYARISI ÜZERİNE BEYRUT SEFERLERİNİ DURDURDU

08.25 Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL), dün yayınladığı uyarıda 72 saatlik süreçte yolcu uçaklarının Suriye hava sahası üstünden geçmemesini istemişti. Açıklamada "Suriye'ye havadan karaya füzelerle ya da seyir füzeleriyle bir hava saldırısı düzenlenmesi ve aralıklı sinyal kesintilerinin yaşanması ihtimallerine karşılık..." ifadesi dikkat çekiyor.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI, BEŞAR ESAD'A BAĞLI GÜÇLERİN DOĞU GUTA'DA TAMAMEN KONTROLÜ SAĞLADIĞINI DUYURDU

08.05 Şam rejiminin ele geçirdiği yerler arasında, kimyasal saldırının olduğu Duma da var.

Rusya Duma'ya askeri polis gücü sevk edildiğini açıkladı.

BM: DURUMUN KONTROLDEN ÇIKMASINI ÖNLEYİN
08.00 Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, krizin taraflarına seslendi ve "Durumun kontrolden çıkmasını önleyin" dedi. Guterres'ın çağrısının hedefinde BMGKdaimi üyeleri ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin var.

İTALYA'DAN SAĞDUYU ÇAĞRISI

07.55 İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, Suriye'ye muhtemel bir harekâtı "Suçlara karşılık vermenin ötesinde, önce barış için çalışmalıyız" sözleriyle değerlendirdi.

UÇAK GEMİSİ AÇILDI

07.40 ABD donanmasının Akdeniz'e sevk ettiği USS Harry Truman ve diğer savaş gemileri, Virginia'daki Norfolk deniz üssünden ayrıldı. Uluslararası haber ajansı Reuters'ın dünyaya servis ettiği fotoğraflarda, binlerce Amerikan askeri aileleriyle vedalaştığı görülüyor. Muharip gemilerin yanında Alman FGS Hessen fırkateyni de Akdeniz'e doğru ilerleyecek.

TRUMP HENÜZ SON KARARINI VERMEDİ

04.11 Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Başkan Donald Trump'ın Suriye'de Beşar Esad rejimi hakkında henüz son kararını vermediğini söyledi.
Sözcü Sanders, Beyaz Saray'daki basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı. Sanders, bir gazetecinin Başkan Trump'ın "Rusya hazır ol, füzeler geliyor" mesajının ne anlama geldiğini sorusuna "Önümüzde birkaç seçenek var, bunları değerlendiriyoruz ve bu seçeneklerin hepsi masada. Henüz o noktada son karara varılmadı. Başkan Trump bir zaman çizelgesinde karar kılmadı ve seçeneklerin hepsi değerlendiriliyor" cevabını verdi.
Bir başka gazetecinin, Rusya'nın "Suriye'de kimyasal silah kullanılmadı" açıklamasının hatırlatılması üzerine Sanders, "Elde edilen istihbarat kesinlikle farklı (Rusların iddiasından) bir resim gösteriyor. Başkan bu kimyasal saldırıdan Suriye ve Rusya'yı sorumlu tutuyor "dedi.
Sözcü, Trump'ın kişisel avukatına FBI tarafından operasyon sonrası kimsenin görevden alınıp alınmayacağı sorusuna "Şu an bununla ilgili duyuracağım herhangi bir gelişme yok" şeklinde yanıtladı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, ABD BAŞKANI TRUMP İLE GÖRÜŞTÜ
00.30 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında bu gece bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump'ın Suriye'deki son gelişmeler hakkında fikir teatisinde bulundukları belirtildi.


SANDERS: TRUMP SON KARARINI VERMEDİ

00.30 Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Beyaz Saray'daki basın brifinginde, Suriye'de rejimin düzenlediği kimyasal silah saldırısıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sanders, "Önümüzde birkaç seçenek var, bunları değerlendiriyoruz ve bu seçeneklerin hepsi masada. Henüz o noktada son karara varılmadı." dedi. Başkan Trump'ın bu seçenekleri değerlendirdiğini kaydeden Sanders, "Başkan Trump bir zaman çizelgesinde karar kılmadı ve seçeneklerin hepsi değerlendiriliyor." diye konuştu.

BEYAZ SARAY'DAN YENİ AÇIKLAMA

23.00 Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Trump'ın Duma'daki saldırıdan Suriye ve Rusya'yı sorumlu tuttuğu belirtilerek olası Suriye operasyonu ile ilgili "tüm seçenekler masada ama henüz karar verilmedi" denildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert ise Esad rejiminin kimyasal silah kullanım tarihi hakkında ihtilaf edilecek bir durumun olmadığını belirtti.

İNGİLTERE, "SAVAŞA HAZIRIM" DEDİ

21.05 BBC'nin son dakika haberine göre; İngiltere Başbakanı May, Suriye'ye askeri müdahaleye onaya hazır. May, askeri müdahale için parlamento onayı aramayacak.

TRUMP'IN VURACAĞIZ TWEETİNE PUTİN'DEN CEVAP GELDİ

21.00 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump'ın attığı tweetlerin ardından yaptığı ilk açıklamada "Umarım dünyada sağduyu galip gelir. Dünyadaki gelişmeler endişe verici" şeklinde konuştu. Putin, Rusya'nın uluslararası hukuktaki bütün yükümlülüklerine saygılı olduğunu ifade etti.

ESAD'IN "SARAY'DAN AYRILDIĞI, ÜSLERİ BOŞALTTIĞI" İDDİA EDİLDİ

20.50 Yerel kaynaklar, Esad'ın Rus konvoyu ile Saray'dan ayrıldığı haberini verdi. ABD bombardımanından korkan Beşar Esad, Şam'daki başkanlık sarayından Rus askeri konvoyu eşliğinde ayrıldığı iddia edildi. Bu arada, Suriye'nin hava üslerinin de boşaltıldığı öne sürülüyor.

RUSYA'DAN İSRAİL'E SURİYE UYARISI

20:30 Rusya Devlet Başkanı Putin İsrail'e Suriye uyarsı yaparak "İstikrarı bozacak davranıştan kaçınılmalı" dedi.

"BAŞKANA ASKERİ SEÇENEKLER SUNMAYA HAZIRIZ"

19.50 ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, ABD'nin müttefikleriyle Suriye'nin Duma ilçesindeki kimyasal saldırıya ilişkin istihbaratı analiz etmeyi sürdürdüğünü ve saldırıya cevap vermek üzere askeri seçeneklerin hazır olduğunu belirtti. Mattis, emir verildiği takdirde karşı saldırı yapmak üzere hazır olup olmadıklarına ilişkin bir soruya, "Başkan'ın karar verme sürecinde, eğer uygun görülürse askeri seçenekleri sunmak üzere hazır bekliyoruz." yanıtını verdi.

KREMLİN'DEN TRUMP'A TWİTTER CEVABI

19.00 Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD Başkanı Donald Trump'ın sosyal medya üzerinden Rusya'ya yönelik mesajları hakkında "Biz Twitter diplomasinin katılımcısı değiliz." dedi. Peskov, "Ciddi yaklaşımların destekçileriyiz. Daha önce de olduğu gibi, kırılgan olan bir duruma zarar verebilecek adımlar atmamanın önemli olduğuna inanmaya devam ediyoruz." yanıtını verdi.

RUSYA: ABD DONANMASINI İZLİYORUZ

17.35 Rus ordusundan yeni açıklamalar var. Basra Körfezi'ndeki ABD donanmasının yakından takip edildiğini belirten Rus genelkurmayı, Suriye'nin çevresini izlediklerini belirtti.

"DUMA'DAN ALINAN ÖRNEKLERDE..."

17.20 Duma'dan alınan örneklerde herhangi bir kimyasal silah izi bulunamadığını öne süren Rus ordusu, Perşembe günü saldırının gerçekleştiği yere gireceklerini açıkladı. Ayrıca açıklamada, mizansen olduğu iddia edilen saldırıyla ilgili olarak Nobel Barış Ödülü'ne de aday gösterilen sivil savunma ekibi 'Beyaz Baretliler' suçlandı.

"ASKERi ÜSLER VE HAVAALANLARI BOŞALTILDI"

16.20 Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Esed güçlerinin kontrol ettiği askeri üsleri ve havaalanlarını, ABD saldırısı ihtimaline karşı boşalttığını duyurdu.

16.00 ABD VE MÜTTEFİKLERİNİN KAPASİTESİ

İngiliz Daily Mail gazetesi, ABD ve müttefiklerinin Suriye'yi vurabilecek mevcut pozisyon ve askeri kapasitelerini gösteren bir harita yayınladı.

İLK TWEETİNDEN HEMEN SONRA ÇARK EDEN TRUMP, OBAMA'YI SUÇLADI

16.00 Trump, son tweetinde kendisine yönelik soruşturmayı suçladı: "Rusya'yla sıkıntının çoğu, başlarını Demokratların çektiği kişiler ya da Obama için çalışanların başını çektiği sahte-yoz Rusya Soruşturması'ndan kaynaklanıyor."

BİR AÇIKLAMA DA PENTAGON'DAN

15.50 Trump'ın dünyayı sarsan sözlerinin ardından açıklama yayımlayan Pentagon, ilerideki olası askeri eylemlerle ilgili yorum yapılmayacağını belirtti. ABD Başkanı ile ilgili soruların Beyaz Saray'a sorulması gerektiği de aynı açıklamada ifade edildi.

"MUHTEŞEM FİKİR"

15.35 Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova'dan Trump'ın silahsızlanma çağrısına yanıt geldi: "Muhteşem fikir, ABD'nin kimyasal silahlarıyla başlayalım!"

TRUMP HEMEN ÇARK ETTİ

14.40 Yeni bir tweet atan Trump, "Rusya'yla ilişkimiz, Soğuk Savaş da dahil olmak üzere tarihteki en kötü döneminde. Bunun için bir sebep yok. Rusya ekonomisi için bize ihtiyaç duyuyor. Bu çok kolay, bütün devletler bir araya gelip birlikte çalışmalı. Silah yarışını durduralım?" ifadelerini kullandı.

"AKILLI FÜZELERLE TERÖRİSTLERİ VURUN"

14.25 Hemen cevap veren Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Akıllı füzeler yasal hükümetlere değil, teröristlere doğru uçmalı" ifadesini kullandı. Açıklamada, ABD'nin akıllı füzelerinin, kimyasal saldırı iddiası hakkındaki delilleri yok etmeyi hedefleyebileceği belirtildi.

TRUMP'TAN DÜNYAYI GEREN TWEET

14.00 ABD Başkanı Donald Trump, dakikalar önce attığı Twitter mesajında "Rusya, Suriye'ye ateşlenecek bütün füzeleri düşürmeye söz verdi. Hazırlan Rusya, çünkü bu güzel, yeni ve 'akıllı' füzeler gelecek. Kendi halkını gazla öldüren ve bundan zevk alan bir hayvanla ortak olmamalısın" dedi.

KREMLİN'DEN TRUMP'A ÇAĞRI

12.25 Kremlin'den yapılan açıklamada, bütün taraflara zaten kırılgan durumu daha da güçleştirmeme çağrısında bulunuldu. Rusya'nın ABD Başkanı Trump'ın değerlendirmelerine katılmadığı belirtilerek, kimyasal saldırı iddialarının tarafsız bir şekilde araştırılması gerektiği vurgulandı. Esad rejiminin saldırıyı gerçekleştirdiği iddiasının gerçeklere dayanmadığı da öne sürüldü.

İSRAİL ORDUSU ALARMA GEÇTİ

12.15 İsrail'deki kritik kabine toplantısından sonra açıklama yapan Başbakan Binyamin Netanyahu, kuzey sınırındaki durumun hayli hassas olduğunu söyledi. Haaretz gazetesi, İran'ın misilleme yapacağını duyurmasının ardından İsrail ordusunun alarma geçtiğini bildiriyor. Gazeteye göre, Tel Aviv yönetimi İran'ın savurduğu tehdidi çok ciddiye alıyor.

OPWC UZMANLARI DUMA'YA GİDİYOR

11.30 Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), uzmanlarını Rusya ve Şam rejiminin talebiyle Duma'daki kimyasal saldırı bölgesine gönderiyor.

AVUSTRALYA ABD'YE DESTEK VERECEK!

10.40 Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, Suriye'ye ABD'nin başını çektiği muhtemel bir hava operasyonuna destek verebileceklerini söyledi.

"ESAD REJİMİNİN SURİYE'NİN BAŞINDAN AYRILMASI GEREKİYOR"

12.00 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Esad rejiminin Suriye'nin başından ayrılması gerekiyor. İlk defa kimyasal silah kullanmıyor, yaptığı bombalamalarla 1 milyona yakın insanı öldürdü. Artık siyasi sürece geçilmesi lazım" dedi.

"SURİYE'YE ATILACAK HER AMERİKAN FÜZESİ HAVADA VURULACAK"

11.25 Rusya'nın Lübnan büyükelçisi, Suriye'ye fırlatılacak her Amerikan füzesinin havada vurulacağını ve fırlatma rampalarının da hedef alınacağını söyledi. Böyle bir gelişme Suriye savaşında çok ciddi bir tırmanmaya yol açabilir. Rus genelkurmay başkanlığı 13 Mart'ta bir açıklamayla, Suriye'ye yönelik her türlü Amerikan saldırısına karşılık verileceğini ve fırlatılan füzeler ile kullanılan füze rampalarının da hedef alınacağını duyurmuştu.

RUSYA: ABD, SURİYE'DEKİ ASKERLERİMİZİ VURURSA HEMEN YANIT VERİRİZ

10.00 Suriye'nin Duma kentinde kimyasal saldırı haberlerinin ardından ABD'nin misillemesi merakla beklenirken Rusya'dan uyarı geldi. Rusya Federasyon Konseyi Savunma Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Yevgeni Serebrennikov, Suriye'deki Rus askerlerinin olası bir ABD saldırısında vurulması durumunda ülkesinin hemen yanıt vereceğini söyledi.

SİVİL UÇAKLARA CİDDİ UYARI

08.00 Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL), Suriye'ye muhtemel bir saldırı nedeniyle Doğu Akdeniz'de uçuş yapacak hava yolu şirketlerini uyardı. Eurocontrol'ün internet sitesindeki açıklamada, "Gelecek 72 saat içinde Suriye'ye havadan karaya füzelerle ya da seyir füzeleriyle bir hava saldırısı düzenlenmesi ve aralıklı sinyal kesintilerinin yaşanması ihtimallerine karşılık olarak Doğu Akdeniz/Lefkoşa uçuş bölgesine uçuş gerçekleştirileceği zaman gerekli önlemler alınmalı" denildi.

BM'DE BİRBİRLERİNİ ENGELLEDİLER

07.50 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) kozlarını bir kez daha paylaşan ABD ve Rusya, birbirlerinin Suriye tasarılarını engelledi.

RUSYA'NIN İKİNCİ SURİYE TASARISI DA KABUL EDİLMEDİ

01.45 Rusya, Suriye'de rejimin kuşatması altındaki Doğu Guta'nın Duma ilçesindeki kimyasal silah saldırısına ilişkin soruşturma yürütülmesini talep eden BMGK'ye ilettiği ilk tasarısı kabul edilmeyince, ikinci tasarısını da konseyde oylamaya sundu. Rusya'nın ikinci tasarısı da BMGK'de gerekli desteği görmedi. 15 üyeli konseyde Rusya'nın tasarısına Çin, Bolivya, Kazakistan ve Etiyopya destek verdi, ABD, İngiltere, Fransa ve Polonya ise karşı çıktı. 6 ülke de çekimser kaldı.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN SURİYE AÇIKLAMASI

23.20 ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Suriye'de rejimin kuşatması altındaki Doğu Guta'nın Duma ilçesinde kimyasal silah kullanıldığının "çok açık" olduğunu söyledi. Sözcü Nauert şunları kaydetti: "ABD hükümetinin ise konuyu inceleyecek kendi mekanizmaları var. Bunlar istihbaratla ilgili konular. Biz müttefiklerimizle, partnerlerimizle bilgi alışverişi içerisindeyiz. Sadece ne kullandığına değil, kim tarafından kullandığını da bilmeye ihtiyacımız var."

RUSYA, ABD'NİN KİMYASAL SİLAH KULLANIMI SORUŞTURMASINI VETO ETTİ

23.00 Rusya, Suriye'de kimyasal silah kullanımı soruşturması ve sorumluların belirlenmesi için Birleşmiş Milletler (BM) mekanizması kurulmasını talep eden tasarıyı veto etti.ABD'nin Suriye'de rejimin kuşatması altındaki Doğu Guta'nın Duma ilçesinde kimyasal silah kullanımına ilişkin bağımsız ve şeffaf bir soruşturma yürütülmesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) sunduğu tasarı Rusya'nın engeline takıldı.

TRUMP, KATAR EMİRİ ŞEYH TEMİM İLE SURİYE'Yİ GÖRÜŞTÜ

21.20 ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray'da görüşen Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, Beşşar Esad'ı kastederek, "Bir savaş suçlusunu tolere edemeyiz." dedi. Katar Emiri için "arkadaşım" ifadesini kullanan Trump, "Ortadoğu'nun bu bölgesinde birlik için çalışıyoruz ve çok önemli gelişmeler oluyor." değerlendirmesinde bulundu. Katar'ın ABD'den çok sayıda yeni silah almaya karar verdiğini vurgulayan Trump, iki ülkenin birçok alanda "beraber ve çok iyi çalıştığını" dile getirdi.

ABD SAVUNMA BAKANI MATTİS DE SEYAHATLERİNİ ERTELE

21.10 ABD Başkanı Donald Trump'ın Latin Amerika ziyaretini iptal etmesinden sonra Savunma Bakanı Jim Mattis'in hafta sonu Kaliforniya ve Nevada eyaletlerine yapacağı seyahatlerini ertelediği bildirildi. ABD Savunma Bakanlığı sözcülerinden Binbaşı Sheryl Klinkel, Bakan Mattis'in cuma günü Nevada eyaletine, hafta sonunda da Kaliforniya eyaletinin San Francisco kentine yapması öngörülen ziyaretleri ertelediğini söyledi.

"SURİYE'DE ULUSLARARASI HUKUK AYAKLAR ALTINA ALINDI"

19.30 Fransa Başbakanı Edouard Philippe, Suriye'de yaklaşık bir yıl sonra ve aynı bölgede ikinci kez kimyasal saldırı düzenlendiğini belirterek, "Bir kez daha uluslararası hukuk, bunun da ötesinde insanlık, Suriye'de kendisine karşı direnen herkesi yok etmeye karar veren Esed rejimi tarafından ayaklar altına alındı" dedi.

ABD'DEN AKDENİZ'E UÇAK GEMİSİ SEVKİYATI

18.40 ABD Donanması, "USS Harry Truman Uçak Gemisi"ni Akdeniz'e sevkediyor. Açıklamada, uçak gemisine güdümlü füze kruvazörü "USS Normandy"nin yanı sıra güdümlü füze destroyerleri "USS Arleigh Burke", "USS Bulkeley", "USS Forrest Sherman" ve "USS Farragut"un eşlik edileceği belirtildi.6 bin 500 personel ve Birinci Hava Kol Komutanlığına bağlı savaş uçakları ile yola çıkacak gemi grubuna bir süre Alman Fırkateyni FGS Hessen'in de katılacağı kaydedildi.

3 BİN 500 SURİYELİ AZEZ'DE

17.00 Esad rejiminin önceki gün kimyasal bomba attığı Duma'da, hayatta kalmayı başaran çoğunluğu çocuk 3 bin 500 Suriyeli, Azez'de Kızılay tarafından kurulan çadır kampa yerleştiriliyor.

TRUMP SURİYE İÇİN ZİYARETLERİNİ ERTELEDİ

16.50 Dün akşam saatlerinde Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın önceden planlanmış Latin Amerika ziyaretine gitmeyip, Suriye ile ilgili gelişmeleri takip etmek üzere başkent Washington'da kalacağını bildirdi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.