Çarşamba 10.10.2018 00:00
Son Güncelleme: Çarşamba 10.10.2018 15:23

Başkan Erdoğan'dan "Yerli para" açıklaması: "Bizi korkutan ışık değil içimizdeki karanlık"

Başkan Erdoğan Türkiye Afrike Ekonomi Forumu'nda konuştu. Afrika'nın on yıllardır nasıl sömürüldüğüne değinen Erdoğan "Artık bu düzene karşı alternatiflerin olduğuna inanmamız gerekiyor. Siyasi ve ekonomik bağımsızlık mücadelesi veriyoruz. Gelin yerli ve milli paralarımızla ticaret yapalım" dedi.

İşte Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları;

"AFRİKA İÇİN SEFERBER OLDUK"

"Kıtadaki kardeşlerimiz için büyük önem arz eden en az gelişmiş ülkeler konferansının dördüncüsüne ev sahipliği yaptık. Ve tarihte ilk defa düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi yine ülkemizde gerçekleştirildi. Bu zirveler sonrasında tarımdan sağlığa farklı alanlarla birçok toplantının düzenlenmesini sağladık.

"Afrika için seferber olduk"

"AFRİKA'DAKİ VARLIĞIMIZI YAYGINLAŞTIRDIK"

DEAŞ, Boko Haram gibi terör örgütlerinin faaliyetlerinin arttığı dönemlerde yine ülkemizde toplantılar icra ettik. Askeri işbirliklerinden, öğrenci burslarına kadar oldukça geniş bir yelpazede işbirliğimizi derinleştirmeye çalıştık. Dünyadaki en büyük temsilciği Afrika'da açtık. Kıtadaki varlığımızı yaygınlaştırdık. 11 ülkede 12 müşavirimiz var iken 26 ülkede 37 müşavirimiz var.

"Afrika'daki varlığımızı yaygınlaştırdık"

İSRAİL YÖNETİMİNİN ZULMÜNE TÜRKİYE İLE BİRLİKTE SİZ KARŞI DURDUNUZ

İsrail yönetiminin Kudüs'e yönelik şiddeti, zulmü arttıkça buna en büyük tepkiyi Türkiye ile beraber Afrika ülkeleri gösterdi. Bunun için de ayrıca sizlere teşekkür ediyoruz.

AFRİKA BİRLİĞİ, DEMOKRASİ VE GÜVENLİK İÇİN CİDDİ ÇABA SARF ETTİ

Bize her fırsatta demokrasi ve insanlık dersi vermeye kalkanlar, İsrail'in işlediği suçlara sessiz kalırken Afrika buna karşı durarak Filistin davasına sahip çıktılar. Afrika Birliği kıta genelinde demokrasinin istikrarın ve güvenliğin korunması için ciddi çaba sarfediyor. Demokratik yollarla değişimde öncü rol oynadınız. Düzensiz göç meselesinde de bu doğru tavrı sergilediniz.

AFRİKA'NIN ALTINLARI NE OLDU?

Afrika'nın altınları ne oldu? Elmasları ne oldu? Yıllar yılı bunu yaptılar. Hep gelişleri sömürmek için oldu. Biz kazanıyoruz Afrika da kazansın demediler. Enerji santrali konusunda kendilerinin yıllardır kullandığı teknolojiye sahip olmanızı hiç arzu etmediler. Etmezler.

BU KATLİAMI YAPANLAR EN MEDENİ ÜLKELERİ!

Yine bunların talebi, tüm dünyanın 5 ülkenin iki dudağı arasında olan düzeni kabul etmenizdir. Afrika ülkeleri asla hak etmedikleri bir muameleyle karşı karşıya bırakıldı. Afrikalı kardeşlerimiz Ruanda'da 10 binler 100 binler öldürülmedi mi* Bunun hesabını soran var mı? Onlara sorarsanız Ruanda'ya gelenler bu katliamı yapanlar en modern en medeni insanları!

"YERLİ PARA, MİLLİ PARA DİYORUM"

Biz siyasi bağımsızlığımız için verdiğimiz mücadeleyi şimdi ekonomik bağımsızlığımız için sürdürüyoruz. Yerli para, milli parayla gelin ortak iş yapalım diyorum. Sadece ana ticaret ortaklarımızla değil Afrikalı dostlarımız dahil tüm ülkelerle milli paralar üzerinden ticaret geliştirmeye biz varız. Hazırız. Burada mesele alternatiflerin mümkün olduğuna inanmaktır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Yerli para' açıklaması

BİZİ KORKUTAN IŞIK DEĞİL, İÇİMİZDEKİ KARANLIKTIR

Nelson Mandela'nın dediği gibi "Çoğu zaman bizi korkutan ışık değil içimizdeki karanlıktır" bunu bilelim. Biz Kazan-Kazan anlayışı ile her türlü işbirliğine hazırız.

"Bizi korkutan ışık değil, içimizdeki karanlıktır"

"EKONOMİK ORTAKLIĞIMIZ AÇISINDAN BÜYÜK BİR ATILIM YAPTI"

Türkiye ve Afrika'nın sürdürülebilir bir geleceği birlikte inşa edeceklerine inandığını ifade eden Etiyopya Cumhurbaşkanı Dr. Mulatu Teshome, "Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomik ortaklığımız açısından büyük bir atılım yaptı. Türkiye'nin Afrika'ya açılım politikasından sonra iki bölge birbirini daha yakından tanıma fırsatı buldu. Afrika'nın doğrudan yabancı yatırımcı çekme stratejisiyle Türkiye'nin hedefleri bire bir örtüştü. Türkiye şu an Etiyopya'da en büyük 3 yatırımcıdan birisi ve bölgede 2,5 milyar dolarlık Türk yatırımı bulunuyor. Türk iş dünyası, 150 şirket ile 30 bin kişiye istihdam sağlıyor. Türkiye'nin Etiyopya'ya 440 milyon dolarlık ithalatı bulunurken, Etiyopya'nın da Türkiye'ye 36 milyon dolarlık bir ithalatı bulunuyor. Etiyopya olarak doğal enerji kaynaklarımız, 100 milyondan fazla iş gücümüz, güçlü makro ekonomimiz ve istikrarlı yönetimimizle Türk iş insanlarını yeni yatırımları için ülkemize davet ediyoruz. Ne mutlu ki Türk iş insanlarının Etiyopya'da endüstriyel bölgeler kurmak istediklerini öğrendik. Etiyopya, bu konuda daima Türkiye'nin yanında olacak ve elinden gelen desteği sunacak. Önümüzdeki dönemde Türkiye ile Afrika arasındaki dostluk ve dayanışma, ortak hedefler doğrultusunda daha güçlü şekilde devam edecek" şeklinde konuştu.

"20,6 MİLYAR DOLARIK İŞ HACMİNE ULAŞTIK"

Ruanda Cumhuriyeti Başbakanı Edouard Ngirente, Ruanda Başkanı ve aynı zamanda Afrika Birliği Dönem Başkanı Paul Kagame adına katıldığını belirterek, "Türkiye ve Afrika arasındaki güçlü ekonomik bağlarımızla birlikte 20,6 milyar dolarlık iş hacmine ulaştık. Kamu ve özel sektör iş birliğiyle bunu başardık. Türkiye'nin Afrika'nın sorunlarına çözüm önerileriyle yaklaşmasını takdir ediyoruz. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri için Türkiye ile güçlü ilişkileri geliştirerek, sanayi konusunda gelişmek istiyoruz. Serbest ticaret bölgemiz Türkiye için çok çok büyük bir potansiyel oluşturuyor. Ticaret, yatırım ve özellikle madencilik, turizm, eğitim, tarım, inşaat, altyapı, enerji alanlarında kazan kazan stratejisiyle birlikte daha güçlü ortaklıklara imza atacağız" dedi.

"AFRİKA'YA BAKIŞIMIZ 'ORTAK KAZANÇ, BİRLİKTE KALKINMA, BİRBİRİMİZİ TAMAMLAMADIR'"

T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan "Hedefimiz, önümüzdeki yıllarda dünyada esen korumacılık ve içe kapanma rüzgarlarının tersine, Türkiye-Afrika ilişkilerini her açıdan zirveye taşımak" dedi. Türk Eximbank, Afrika Kalkınma Bankası, İslam Kalkınma Bankası, Dünya Bankası ve (Türk) Eximbank'ın Afrika'da proje ortaklığı yaptığı İngiliz ve Alman Eximbankları dahil 8 kredi ve finans kuruluşunun etkinlikte yer aldığını söyleyen Pekcan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve vizyonunda, 2003 yılında hayata geçen Afrika açılımı sayesinde Türkiye-Afrika ekonomik ilişkileri tarihin altın çağını yaşıyor.15 sene gibi kısa bir sürede Afrika kıtasına ihracatımız 5 katına, ithalatımız 3 katına çıktı. 20 milyar doları aşmış bulunuyoruz" dedi.

Pekcan, "Toplam Afrika kıtasındaki müteahhitlik hizmetleri 66,4 milyar dolar. Ama bunun 55 milyar dolarını, son 15 sene Afrika açılımı sayesinde gerçekleştirdik" dedi. Türkiye'nin Afrika'ya sadece bir 'pazar' ve 'doğal kaynak' merkezi olarak da bakmadığını aktaran Pekcan, "Afrika'da yüzbinlerce kişiye Türk şirketlerinde iş imkânı sağlanıyor. Bugün Afrika'daki Türk yatırımlarının tutarı 6,2 milyar dolara ulaştı. Eximbank'ımız, Afrika'nın kalkınması için projelere finansman sağlıyor. Türkiye olarak bizim Afrika'ya bakışımız 'ortak kazanç, birlikte kalkınma, birbirimizi tamamlamadır" dedi.

"İŞ BİRLİĞİ VE DAYANIŞMA İÇİNDE OLMALIYIZ"

DEİK Başkanı Nail Olpak, Türk iş insanlarının Afrika'nın geleceğinin inşasına katkı sunabileceğini ve sürdürülebilir geleceğe birlikte yatırım yapılabileceğini söyledi. Dünyadaki anakaraların yüzde 30'u, dünya nüfusunun yüzde 16'sı ve 54 ülkeye vatan olan Afrika'nın, dünyanın ürettiği GSYH'nın sadece yüzde 2,5'unu almasının adil olmadığını vurgulayan Olpak konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kuralları yeniden şekillenen bu yeni dünyaya hep birlikte hazır olmalı. Sadece hazır olmakla yetinmemeli, yazılan kurallarda payımız olması için çok çalışmalı, daha çok iş birliği ve dayanışma içinde olmalıyız."

AFRİKA'DA 145'İNCİ İŞ KONSEYİ KURULUYOR

Türkiye'nin Afrika'daki varlığından bahsederek, Türkiye'nin, Afrika'nın dış ticaretinden yüzde 2,1 pay almasının normal olmadığını belirten Olpak "Bugün, bölgedeki 44'üncü, toplamda ise 145'inci İş Konseyimizi, Türkiye – Sierra Leone İş Konseyimizi de kuruyoruz. Hedefimiz, Afrika'da doğrudan temas etmediğimiz, gözlerinin içine bakmadığımız hiçbir dostumuzun kalmaması" açıklamasını yaptı.

2016 yılında gerçekleştirilen ilk forumdan bu yana Türkiye ile Afrika'nın ekonomi ve ticaret alanlarında büyük bir gelişim gösterdiğini söyleyen Afrika Birliği Komisyonu Ekonomik İşler Komiseri Victor Harison, "Türkiye'nin, 2003 yılından beri "kazan-kazan" politikası çerçevesinde uygulamaya koyduğu Afrika açılımı ile Afrika'yla ticaret hacmi 2003-2018 yılları arasında 4 kat yükseliş göstererek 20,6 milyar dolara ulaştı. Bu rakam süreklilik arz eden yatırımlar ve kamu-özel sektör iş birlikleriyle büyüme gösterdi. Afrika, bu yıl küresel ortalamanın üstüne çıkarak yüzde 4.1 büyüyecek ve 2050 yılında nüfusu 2,5 milyara ulaşacak. 54 ülkenin tek vücut olduğu Afrika, demografik yapısı ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla küresel bir oyuncu olacak. Önümüzdeki süreçte Afrika ile Türkiye stratejik ortaklıklarını sürdürerek yeni iş birliklerine imza atacak" dedi.

Pan-Afrika Ticaret Odaları Başkan Yardımcısı Melaku Ezezew, forumda bu yıl 50'den fazla ülkeden 3 binin üzerinde iş insanıyla bir araya geldiklerini belirterek, "Türkiye'yi, Afrika açılımı ile birlikte kazan-kazan felsefesine dayanan iş birliğinden dolayı tebrik ediyoruz. Türk yatırımları özellikle Etiyopya'da doğrudan yabancı yatırımların yüzde 40'ını oluşturuyor. Tekstil ve inşaat sektörleri başta olmak üzere bölgede toplam 2,5 milyar dolarlık Türk yatırımı bulunuyor. Afrika'da Türk şirketleri için özellikle güneş enerjisi, hidro enerji ve rüzgâr enerjisi alanlarında eşsiz bir yatırım fırsatı bulunuyor. Türk inşaat sektörü de bölgedeki yüksek iş hacmiyle ikinci sırada yer alıyor. Kamu ve özel sektör ortaklık modeli, sürdürülebilir yatırımlar açısından stratejik olarak çok önemli. Önümüzdeki dönemde Türk şirketleri Afrika'da bir Türk Bölgesel Endüstri Alanı yaratabilirler" şeklinde konuştu.

10 Ekim Çarşamba günü etkinliğin ilk gününde açılış konuşmalarının ardından Afrika ile en çok iş yapan Türk firmaları ve Türkiye'de en çok iş yapan Afrikalı firmaların ödüllendirildiği Afrika Şampiyonları Ödül Töreni ile Ticaret Bakanı ve konuk Bakanlar arasında ikili görüşmeler gerçekleştirildi

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.