Mutfaktaki düşman: Trans yağ
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yeni hedefi trans yağlar. Pasta, kurabiye, bisküvi, pizza, soslar, kızartmalar, şekerlemeler ve daha pek çok gıdada bulunan, farkında olarak veya olmayarak yüksek oranda tükettiğimiz endüstriyel olarak üretilen trans yağların her yıl 540 bin ölüme yol açtığı hesaplanıyor. WHO tam da bu nedenle 2023 yılına kadar endüstriyel trans yağların kullanımdan kaldırılmasını hedefliyor.
Endüstriyel trans yağlar, gıdalara katılan zararlı bileşikler olarak nitelendiriliyor. Oda sıcaklığında yağın katı olarak kalabilmesi için bitkisel yağlara hidrojen ilave ediliyor. Sıvı yağların hidrojen eklenerek katılaştırılmış hali olan trans yağların üretimi ucuz ve kullanımı kolay. Ayrıca uzun süre dayanıyor. Bu nedenle birçok restoran ve fast food zinciri kızartmalarda defalarca kullanılabildiği için trans yağı tercih ediyor. Ancak tam da bu nedenlerle insan sağlığı için 'en kötü' yağ türü olarak kabul ediliyor. Yüksek oranda tüketilmesi, herhangi bir nedene bağlı ölümleri yüzde 34, kalp damar hastalığına bağlı ölümleri yüzde 28, kalp damar hastalığını ise yüzde 21 oranında arttırıyor.
45 ÜLKE ADIM ATTI
Çoğu yüksek gelir grubuna ait 45 ülkede trans yağların kullanımının engellenmesine yönelik başarılı uygulama örnekleri var. Ancak dünya nüfusunun en az üçte ikisi halen endüstriyel olarak üretilen trans yağlara maruz kalıyor. Trans yağlarla ilişkili ölümler en fazla düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana geliyor.
Dünya Sağlık Örgütü, 'Replace - Yerine Koy' adını verdiği kampanyasıyla ülkelere, trans yağların gıda sektöründen çıkarılmasına yönelik bir yol haritası sunuyor. WHO, trans yağların eliminasyonunun kalp damar hastalıklarının önlenmesinde etkinliği yüksek, maliyeti düşük ve kolay uygulanabilir bir müdahale olduğunu belirtiyor.
Trans yağ tüketiminin mümkün olduğunca düşük (toplam enerji alımının yüzde 1'inden az) olması gerektiğini vurguluyor. Kampanyanın Türkiye'deki ilk adımını Sağlığa Evet Derneği, Türk Kardiyoloji Derneği ile birlikte başlattı.
DİKKAT! 'TRANS YAĞ YOKTUR' YAZISINI ARAYIN
Hürriyet'in haberine göre; gıda paketlerinin üzerindeki içerik listesinden 'kısmen hidrojenize yağ' ibaresini arayın. Her porsiyonda 0.5 gramdan az trans yağ olması halinde o gıdada sıfır kabul edilebiliyor.
Meyve, sebze, tam tahıl, beyaz et, düşük yağlı süt ürünleri yiyin. Kırmızı et, şekerli gıdalar ve içecekleri kısıtlayın.
Hidrojenize edilmemiş bitkisel yağlar (ayçiçek, zeytinyağı) kullanın.
İşlenmiş gıda tüketirken hidrojenize olmamış yağ seçildiğine dikkat edin.
Yağların etiketinde 'Trans yağ yoktur' yazısını arayın.ÊÊ Bisküvi, kurabiye, pasta, kek, unlu mamuller trans yağ içerir, az tüketin.
Kızartılmış ticari gıdalardan kaçının. Trans yağ içerme olasılıkları yüksek.
EN SON HABERLER
- 1 Büyükçekmece Belediyesi’nden ağaç katliamı!
- 2 Adalet Bakanı Tunç'tan UCM'ye tarihi çağrı: Netanyahu mahkemeye çıkarılmalı
- 3 Belçika'da Nevruz kutlamaları sonrasında çıkan olaylarda PKK/KCK izine rastlandı
- 4 SON DAKİKA | Üçüncü tur sonuçları açıklandı! İYİ Parti'nin yeni genel başkanı belli oldu
- 5 Vicdanın sesi kampüsten sokağa taştı
- 6 Akaryakıt istasyonunda sevgi seli
- 7 Erdoğan, Filistin davasına kalpten inanıyor
- 8 Türkiye’de de hekimler ve öğrenciler eylemde
- 9 Kürecik yalanı
- 10 ABD’den utanıyorum