Bir kere bulduysan devamı gelir
Karadeniz’de bulunan 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervinin Türkiye için çok önemli bir keşif olduğunu belirten uzmanlar, yeni keşiflerin olacağı konusunda hem fikir
DW Türkçe'ye konuşan enerji uzmanı Hormuz Straits Partnership Direktörü Serkan Şahin, konuya sadece Türkiye'nin gaz ihtiyacı açısından bakmamak gerektiğini söyleyerek, "320 milyar metre küp sektör için büyük bir sayı. 2012'de Exon'un Romanya'da bulduğu ve herkesin 'vay be' dediği miktar 120 milyar metreküptü. Biz şu an bunun üç katını konuşuyoruz. Bence asıl önemli olan husus bir kez bulunmuş olması. Çünkü bir kere bulduysan devamı gelir. Genelde bu işin birincisi zordur. Şu anda TPAO derin deniz aramalarında bir başarıya ulaştı ve ne yaparsa başarıya ulaştığını artık biliyor, bu daha önce bilinmiyordu" dedi. Şahin, Rusya ile gaz kontratlarınının bitiminden birkaç yıl önce yenilenmesi görüşmelerinin başladığını hatırlatarak, "Türkiye artık derin denizden gaz çıkartmayı biliyor olarak masaya oturacak" dedi.
Global Energy Research Araştırma ve Strateji Direktörü Emin Danış da benzer görüşte ve bulunan rezervi Türkiye için çok önemli bulduğunu şu sözlerle aktarıyor: "Artık sadece arama değil üretim aşamasına geçiliyor. Bu diğer arama çalışmalarını da hızlandıracaktır. Diğer rezervlere kapı açacak bir başlangıç olduğu için çok önemli. Ben bundan sonra yeni rezervlerin bulunmasını da bekliyorum."
Petrol Mühendisleri Odası Enerji Politikaları Grubu Başkanı Necdet Pamir de "Türkiye'de küçük çaplı olsa bile herhangi bir doğalgaz keşfi çok önemlidir, ekonomik değeri vardır ve güvenlik açısından da çok önemlidir" diyor.
300 DEĞİL 50 MİLYAR METREKÜP BİLE BULUNSA ÇOK ÖNEMLİ
Kadir Has Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi'nden Enerji Sistemleri Profesörü Dr. Volkan Ediger de BBC Türkçe'ye şu açıklamaları yaptı:
"Türkiye'de 1934'ten beri ilk kez gaz konusunda bu kadar önemli bir keşif yapılıyor. 1948'de Raman sahasında petrol bulunmuştu. Ondan 50-60 yıl sonra denizlerimizde, böylesi bir keşif yapılıyor. Tarihsel sürecin yanı sıra enerjide dışa bağımlılığımız da hat safhada. Biz tükettiğimiz enerjinin yüzde 75'ini dışardan alıyoruz. Bunun için bütçeden ortalama 50 milyar dolarlık bir payı sırf enerji ithalatına harcıyoruz. Bu da cari açığımızın önemli bir bölümünü oluşturan pay. Tüm bu nedenlerle bu keşif önemli. 300 değil 50 milyar metreküp bile bulunsa, benim için çok önemlidir. 1934'ten bu yana süren petrol arama sektörüne yeni bir boyut kazandırıldı. 3 tarafı denizle çevrili bir ülkenin 50 sene önce yapması gereken şeylerdi bunlar."
EN SON HABERLER
- 1 SON DAKİKA | Ekrem İmamoğlu ve Murat Ongun’un tutukluluk itirazları reddedildi
- 2 Milli Savunma Bakanı Güler: Silahı bırakmamakta ısrar eden hedefimiz olmaya devam edecektir
- 3 Yavaş Ulaştırma Bakanlığı’nı suçlamıştı! İzin vermiyor dediği yeri Ulaştırma Bakanlığı yapıyormuş
- 4 AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Özgür Özel'e tepki: Niteliksiz siyasetin markası oldu
- 5 SON DAKİKA | Adalet Bakanı Tunç DEM Heyeti ile cuma günü görüşecek
- 6 Narin cinayeti soruşturmasında ikinci dava başladı
- 7 Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Güvenlik Toplantısı’na ilişkin ortak bildiri yayımlandı! "PKK çağrıya uymalı" mesajı
- 8 Diplomasi ayrışan dünyaya güçlü bir mesaj
- 9 Gazze ölüyor ayağa kalk
- 10 Soykırım karşısında Filistinlilerin sesiyiz