Başkan Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi’nde konuştu: Mazlumların sesi duyulmaz hale geldi
Bu dönemde daha çok birlik olunması gerekirken bazı ülkeler duvarlarını yükseltmeyi, içe kapanmayı tercih etmişlerdir. Duvarlar yükseldikçe vicdanlar da çölleşmekte, mazlumların sesi daha da duyulmaz hale gelmektedir. Karşı karşıya olduğumuz imtihanları küresel işbirliği ile aşabiliriz. Ülkemizin köprü konumu bizlere emsalsiz imkânlar sunuyor. Güvenlikten ekonomiye, enerjiden ulaşıma, tarımdan turizme kadar her alanda işbirliğine hazırız






SEMERKAND DEKLARASYONU
ŞİÖ üyesi Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Pakistan, Hindistan ve Özbekistan liderleri zirve sonuçlarına ilişkin Semerkand Deklarasyonu'nu imzaladı. Deklarasyonda liderler, ŞİÖ'nün diğer devletlere ve uluslararası kuruluşlarla karşılıklı çıkarları dikkate alarak işbirliğine açık olduklarını kaydetti. Dünya Ticaret Örgütü'nün etkinliğinin artırılması ve organizasyonda reform yapılması çağrısında bulundu.
UZUN VADELİ DOSTLUK VE İŞBİRLİĞİ
Zirvede, üye ülkeler tarafından uzun vadeli iyi komşuluk, dostluk ve işbirliği anlaşmasının uygulanması için kapsamlı bir eylem planı da dahil toplam 40 belge imzalandı. Liderler, ŞİÖ'nün önceliğinin güvenlik alanında işbirliği olması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca "ŞİÖ'nün İyi Niyet Elçisi" unvanını onaylayan liderler, 2023'ü Turizm Yılı ilan etti. Bu zirvenin ardından ŞİÖ dönem başkanlığı Hindistan'a geçti. Bir sonraki zirve 2023'te Hindistan'da yapılacak.
BELARUS'A TAM ÜYELİK YOLU AÇILDI ÖZBEKİSTAN
Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, İran'la örgüte tam üye olmasına ilişkin mutabakat muhtırası imzalandığını, Mısır ve Katar'a diyalog ortağı statüsü verildiğini, Belarus'a tam üyelik, Bahreyn, Kuveyt, Maldivler, Birleşik Arap Emirlikleri ve Myanmar'a örgütün diyalog ortağı statüsünün verilmesiyle ilgili süreçlerin başlatıldığını vurguladı.
13 LİDER KATILDI
Zirveye Başkan Erdoğan'ın yanı sıra davetli liderler Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, ŞİÖ üyeleri Rusya lideri Putin, Çin lideri Şi Cinping, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman, Pakistan Başbakanı Şerif, Hindistan Başbakanı Modi ile Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko, Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaagiin Khurelsukh, İran Cumhurbaşkanı Reisi katıldı.
LİDERLERLE BİR ARAYA GELDİ
Başkan Erdoğan, ikili temasları kapsamında ilk önce Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya geldi. Erdoğan ile Şi Cinping'in görüşmesi yarım saat sürdü. Erdoğan, daha sonra Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaagiin Khurelsukh ile görüştü. Ardından Hindistan Başbakanı Narendra Modi'yi ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'i kabul eden Başkan Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile de bir araya geldi.
PUTİN'DEN TAHIL TEŞEKKÜRÜ
Başkan Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 22'nci Devlet Başkanları Zirvesi'ndeki temasları kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldi. Erdoğan ve Putin'in zirvenin düzenlendiği kongre merkezindeki görüşmesi 40 dakika sürdü.
RUBLE İLE DOĞALGAZ ÖDEMESİ
İki lider, Türkiye'nin Rusya'dan alacağı doğalgazın yüzde 25'inin ruble ile ödenmesi konusunda anlaştı. Akkuyu nükleer santralinin planlanan zamanda devreye gireceği konusunda görüş birliğine varan iki liderin, ortaya çıkabilecek küçük pürüzlerin rahatlıkla halledilebileceği konusunda teatide bulunduğu belirtildi. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin, "Türkiye, Rusya'dan doğal gaz sevkiyatları için Avrupa da dahil en güvenilir rotalardan biri haline geldi. Türk Akım sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Akkuyu Nükleer Santrali'nin iyk ünitesinin 2023'te faaliyete geçmesini umuyorum" dedi. Putin, tahıl anlaşmasının imzalanması çabaları için de Erdoğan'a teşekkür etti. Putin, zirve oturumunda yaptığı konuşmada ise, AB Komisyonu'nun Rus gübresinin gelişmekte olan ülkelere sevkiyatına yönelik kısıtlamalarının kaldırılması çağrısında bulundu.
LİDERLERLE BİR ARAYA GELDİ
Başkan Erdoğan, ikili temasları kapsamında ilk önce Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya geldi. Erdoğan ile Şi Cinping'in görüşmesi yarım saat sürdü. Erdoğan, daha sonra Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaagiin Khurelsukh ile görüştü. Ardından Hindistan Başbakanı Narendra Modi'yi ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'i kabul eden Başkan Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile de bir araya geldi.
EMİNE ERDOĞAN'DAN 'EBEDİ ŞEHİR' ZİYARETİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Özbekistan programında eşlik eden eşi Emine Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in eşi Ziroat Mirziyoyeva ile birlikte Semerkand'da Konigil Kâğıt Fabrikası'nı ziyaret etti. Erdoğan daha sonra tarih ve geleneğin canlandırıldığı "Ebedi Şehri" gezdi. Ziyaretine ilişkin paylaşım yapan Erdoğan, "Ebedi Şehrin sokakları, çarşısı ve insanları o dönemin ruhunu bire bir yansıtıyor. 6'ncı yüzyıla ait Soğd Düğünü canlandırması ile adeta görsel bir şölen izledik. Gelenek ve göreneklerin bu denli korunarak geleceğe aktarılıyor olması çok kıymetli" dedi.
EN SON HABERLER
- 1 Bilal Erdoğan: İlim Yayma Ödülleri dünyanın sayılı akademik ödüllerinden birisi
- 2 Yeşilay’dan 19 Mayıs’a özel anlamlı video: “Bağımsızlığa giden yol ilk adımla başlar!”
- 3 MHP Lideri Bahçeli'den Galatasaray'a tebrik mesajı
- 4 Bakan Tunç, Rus mevkidaşı ile bir araya geldi
- 5 Kırmızı bültenle aranan 4 kişi Türkiye'ye getirildi
- 6 Fethiye’de kadına şiddet: 3 şüpheli tutuklandı
- 7 Jandarmadan zehir tacirlerine şafak baskını! 7.5 milyon kök kenevir ele geçirildi
- 8 Borsa işlemlerinde usulsüzlük operasyonu! 7 kişi hakkında gözaltı kararı
- 9 SON DAKİKA | İBB'ye yolsuzluk soruşturmasında 3. dalga... Basın Yayın Daire Başkanı da gözaltına alındı
- 10 Son dakika: İstanbul-Bosna hattında uluslararası şebeke çökertildi! 60 çete üyesi…