Tahıl koridoru için tek umut Türkiye
Rusya’nın askıya aldığı tahıl koridoru yeniden açılmazsa Rus ve Ukraynalı çiftçiler az ekim yapacağı için fiyatlar daha da artacak. Dünya, sorunu çözebilecek tek ismin Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğu konusunda hemfikir


YENİ EKİM DÖNEMİ
Bölgesinde barış isteyen Ankara, alternatif güzergâhlar yerine Karadeniz Girişimi'nin en kısa zamanda yeniden canlandırılması için çabalıyor. Yeni ekim dönemi yaklaşırken, girişimin yeniden devreye alınacağı yönünde bir işaret olmaması halinde Ukrayna ve Rusya'da tahıl hasadının azalma olasılığı göz önünde bulunduruluyor. Üretilen tahıl miktarının azalmasıyla fiyatların daha da tırmanması, az gelişmiş ülkelerde kıtlık yaşanma olasılığının artması öngörülüyor. Ankara, tahıl koridoru dışındaki alternatiflerin kapasite itibarıyla kıtlık tehlikesini önlemeye yeterli olabileceğini düşünmüyor. Öte yandan, tek taraflı hareket edilmesinin tehlikeyi daha da tırmandırabileceğine işaret ediyor.
ADRES İSTANBUL
Göç kaynaklı hareketlenmeler ve az gelişmiş ülkelerde baş gösterebilecek istikrarsızlık başta olmak üzere küresel sorunların tetiklenmemesi adına Türkiye, Birleşmiş Milletler ile birlikte koridorun işler hale gelmesi için proje önerileri üzerinde çalışıyor. Koridorun faal hale gelmesi yönünde Moskova ve Kiev arasında yapılabilecek teknik müzakerelerin İstanbul'da gerçekleşebileceği ifade ediliyor. Girişimle dünya piyasalarına giden yaklaşık 33 milyon ton tahılın yüzde 40'ı Avrupa'ya giderken yüzde 12'si Afrika'ya ve yüzde 5'i Ortadoğu'ya gitmişti. Koridordan geçen tahılın daha adil dağıtılması ve fakir ülkelere öncelik sağlanmasına yönelik önerilerin de masada olduğu kaydediliyor. Ankara sorunların çözülerek anlaşmanın daha uzun süreli olacak şekilde yenilenmesini arzu ediyor.
LİDERDİPLOMASİSİ
Tahıl krizinin çözümüne yönelik Türkiye'nin diplomatik çabalarıyla geçen yıl temmuzda Birleşmiş Milletler (BM) ile koordineli olarak İstanbul'da "Müşterek Koordinasyon Merkezi" kuruldu. Gemilerin tahıl sevkiyatı sürerken Rusya, 29 Ekim 2022'de Sivastopol'daki saldırılar nedeniyle süreci durdurdu. Krizin daha da derinleşmemesi için Türkiye lider diplomasisini harekete geçirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile telefonda görüştü. Türkiye'nin girişimleriyle sevkiyat 2 Kasım'da yeniden başladı. Tahıl Koridoru Anlaşması, 19 Kasım'dan itibaren 120 gün süreyle uzatıldı. Tahıl koridoru 18 Mart'tan sonra da faal kaldı. İkinci uzatmanın süresi mayısta dolarken Türkiye'nin girişimleri sonucu anlaşmayla temmuza kadar tahıl sevkiyatı sürdü.
EN SON HABERLER
- 1 Başkan Erdoğan'dan Süper Lig Şampiyonu Galatasaray'a tebrik
- 2 Cezaevinde 3 günde 37 avukat görüşmesi! İtirafçı Ertan Yıldız’a baskı iddiası derinleşiyor
- 3 Yusuf Tekin’den Terörsüz Türkiye mesajı: “Yasaksız Türkiye hayali bugün artık hayata geçiyor”
- 4 T.C. BAKIRKÖY 1. ASLİYE CEZA MAHKEMESİNDEN
- 5 DEM Parti'den İmralı ziyareti sonrası açıklama
- 6 Dışişleri Bakanlığı duyurdu: Bakan Fidan Sırbistan’a ziyaret gerçekleştirecek!
- 7 Bahçeli'den terörsüz Türkiye mesajı: Fesihle yeni bir aşamaya geçilmiştir
- 8 “Uluslararası Aile Forumu” 26 ülkenin aileden sorumlu bakanlarını İstanbul’da buluşturacak
- 9 İtirafçı Ertan Yıldız’a cezaevinde baskı: İmamoğlu'nun avukatları imzalatmak istemiş!
- 10 Turistik tren Sirkeci Garı’nda