Eğitim ve taarruz uçağı Hürjet'in NATO'nun eğitim uçağı olmasının önünün açık olduğunu belirten Demiroğlu, bu yıl 10 HÜRKUŞ teslim etmeyi planladıklarını söyledi.
"KAAN"LAR DANS EDECEK
KAAN gayet güzel gidiyor. P1 ve P2 dediğimiz iki tane prototipimiz montaj aşamasında. P1 daha önde. Hedefimiz bu senenin sonuna kadar onları ayaklarının üzerine kaldırıp belli testleri yaptıktan sonra önümüzdeki senenin başında birinci, hemen arkasından da ikinci uçağımızı uçurmak. Bunlar test uçaklarımız, KAAN'ın tasarımını, sistemlerini zorlayacağımız uçaklar. Arkasından da P3 geliyor. Bu arada bir de uçak yer testlerine maruz kalacak statik uçak var. Onun üretimi de P1 ile P2 ile beraber devam ediyor. 2026'da hem yer testlerini hem de iki tane KAAN prototiple uçuş testlerini yapacağız.Üçüncü prototip de 2026'nın sonuna doğru gelir. 2026'da üç tane KAAN'ın dans ettiği bir test yoğunluğumuz olacak.
2026'DA YER GÖK UÇAK
Seri üretim en büyük başarılı kriterimiz. GÖKBEY seri üretim hattında bugüne kadar 3 tane artı 4 tane de prototip yaptık. Şimdi 26 tane yapıyoruz. Arkasından bir 60 tane daha yapacağız. Yani 3-4 senedir yaptığımız sayıda helikopteri iki ayda yapacağız. Ciddi bir artış. HÜRKUŞ'ta hatlar doldu. Bu sene 10 taneyi teslim etmeyi planlıyoruz. Anka 3'te 2 tane prototipimizle devam ediyoruz. Önümüzdeki sene artık 10 tane Anka 3 yapalım. İlk teslimatları sene sonuna yapma niyetimiz var. TUSAŞ bugüne kadar görmediği bir yoğunlukta ve sayıda uçak, helikopter, İHA üretimine başlamış olacak. Yani 26'da her taraf yer, gök, uçak olacak.
KAAN'A DÜNYANIN İLGİSİ
Birden fazla ülkeyle KAAN konusunda çalışmalarımız devlet seviyesinde de, şirket seviyesinde de, her seviyede anlamında devam ediyor. Endonezya devlet başkanı seviyesinde bunu dile getirdi, görüşmelerimiz devam ediyor. Hangi metotla, hangi modelle, ne seviyede bu projeye katılacaklarını konuşacağız. Teknik ekipler gidecek, ben 2 hafta sonra gideceğim.
KAAN sadece bir uçak projesi değil. Kaan bir ekosistemin, bir ülkenin esasında hatta dost ve kardeş ülkelerin projesi. Birlikten kuvvet doğuyor. Kıbrıs Barış Harekatı'nda maruz kaldığımız ambargolar esasında. Tusaş'ı, Aselsan'ı, daha sonrasında Roketsan'ı, TEİ'yi doğurdu. 50 yıl sonra Kıbrıs'tayız. Telsiz yapamazken şimdi Kaan'dan bahsediyoruz. Hürjet'i, Hürkuş'u, Anka'yı, Kızılelma'yı, gemileri, Çelik Kubbeyi anlatıyoruz.
KAAN CAYDIRICILIK İÇİN
Etrafımızdaki ateş çemberine bakarsak güçlü olmaktan başka çaremiz yok. KAAN'ı esasında hiç kullanmak istemiyoruz. Çünkü biz barıştan yana bir ülkeyiz. KAAN "Ülkemize, toprağımıza, yaşayışımıza, kaynaklarımıza, insanımıza yanlış düşüncelerle müdahale edilirse buna da cevap verebiliriz" demek. "Çok iyi düşünün, KAAN bir kere çıktı mı bir daha yerine dönene kadar baya bir şey olur" diyebilmeliyiz.
HÜRJET'E NATO YOLU AÇIK
Bir ürünü yaparken sadece Türkiye'nin ihtiyaçlarına göre yapmıyoruz. Gökbey'den bahsederken biz 500 tane en az yapmamız lazım diyoruz. Uçaklarımızda yüzlü rakamlar konuşmamız lazım. Bunların hepsi iç ihtiyacı için değil. Hürjet'in NATO'nun eğitim uçağı olmasının önünün açık olduğunu düşünüyoruz. İnanıyoruz, sadece bizim zamanda doğru işler yapmamız lazım.
UÇAKLARA YERLİ MOTOR
TEİ'nin GÖKBEY için tasarladığı TS1400'ü yakından takip ediyoruz. Ön tasarım aşamasında, iyi gidiyoruz. Hedefimiz 2027'nin sonuna kadar teslimatları TS1400'le yapmak.2029 sonu, 2030'un başında KAAN'ın ilk yerli motorunu takıp uçurma niyetindeyiz.
ŞİMŞEK VE SÜPER ŞİMŞEK
ANKA 3 ve KAAN'ın taşıyabileceği şekilde üretilen ŞİMŞEK İHA 80 kilo, SÜPER ŞİMŞEK ise 200 kilogram ağırlığında. İkisi de çok değişik başlıklara yani görev sistemlerine sahip olacak. Yaklaşık 10 tane değişik başlık farklı görevler yapabilecek. Hem uçaktan, hem karadan, hem roket, rota dediğimiz roketin yardımıyla atıştan ve birçok kullanım alanına ve metodolojine sahip şekilde üretiliyor. Şimşek'te Seri üretim başladı. Yıl sonuna teslimatı olacak.