İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturması, Aziz İhsan Aktaş'ın elebaşı olduğu öne sürülen suç örgütü soruşturması, Büyükçekmece Belediyesi ile Beşiktaş Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüyle ilgili başlatılan soruşturmalar sürüyor. Bu kapsamda emniyetteki işlemlerinin ardından İstanbul Adliyesi'ne getirilen 36 şüphelinin işlemleri tamamlandı.
YOLSUZLUK SORUŞTURMASI
İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında eski CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, Ağaç AŞ Genel Müdürü Ali Sukas ve Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı Veysel Erçevik'in tutuklanmasına karar verildi. Görevden uzaklaştırılan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık'ın asistanı Gürkan Polat hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulandı.
HASAN AKGÜN TUTUKLANDI
Büyükçekmece Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan Belediye Başkanı Hasan Akgün ve Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Kazancı tutuklanırken, şüpheli Halil Satı hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmasını karar verildi.
BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ 29 EKİM SORUŞTURMASI
Beşiktaş Belediyesi Kültür ve Sosyal İşleri Müdürlüğünce 2019'daki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için doğrudan temin yöntemiyle yapılan alım hakkında ihbar üzerine başlatılan soruşturma kapsamında hâlihazırda Avcılar Belediye Başkan Yardımcısı olan, dönemin Beşiktaş Kültür ve Sosyal İşleri Müdürü Mehmet Mandacı, mevcut Büyükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Rıza Can Özdemir ve Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Alican Abacı'nın babası İsmet Abacı'nın tutuklanmasına karar verildi. Beşiktaş Belediyesi çalışanları Görkem Kızılkaynak, İsmail Yalçın ve Şazime Sena Çelik ile firma sahibi Hakan Ateş, "yurt dışına çıkış yasağı" ve "imza atma"yı içeren adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
AZİZ İHSAN AKTAŞ SUÇ ÖRGÜTÜ SORUŞTURMASI
Aziz İhsan Aktaş suç örgütüne yönelik soruşturma kapsamında İBB Genel Sekreter Yardımcısı Erdal Celal Aksoy, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Bahçetepe, Avcılar Belediye Başkanı Çaykara, Ceyhan Belediye Başkanı Aydar, Seyhan Belediye Başkanı Tekin ile eşi Celal Tekin, İSFALT Genel Müdürü Burak Korzay, Avcılar Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Daka, CHP PM Üyesi Baki Aydöner, Fikret Demir, Ebubekir Akın, Özer Ayık, Sırrı Küçük ve Yusuf Yadoğlu'nun tutuklanmasına karar verdi. Şüpheliler Can Zafer Yaman, Gürkan Dölekli, Songül Demir, Bektaş Yıldız, Caner Vural, Fahri Aksoy, Fatih Yadoğlu ve Ozan İş hakkında adli kontrol tedbiri uygulanması karar verildi.
22 TUTUKLAMA 14 ADLİ KONTROL
4 ayrı yolsuzluk soruşturmasında toplamda 22'si tutuklanırken, 14 şüpheli hakkında adli kontrol tedbiri uygulandı.
TUTUKLANANLAR;
1-Aykut Erdoğdu- CHP eski Milletvekili
2- Ali Sukas- Ağaç ve Peyzaj AŞ Genel Müdürü
3- Hasan Akgün- Büyükçekmece Belediye Başkanı
4-Hakan Bahçetepe- Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı
5- Utku Caner Çankaya-Avcılar Belediye Başkanı
6-- Kadir Ayder-Ceyhan Belediye Başkanı
7- Oya Tekin-Seyhan Belediye Başkanı
8-Baki Aydöner- CHP PM Üyesi
9- Celal Tekin- Oya Tekin'in eşi
10- Ömer Kazancı- Büyükçekmece Belediye Başkan Yard.
11- Rıza Can Özdemir- Büyükçekmece Belediye Başkan Yard.
12-İsmet Abacı- Beşiktaş Belediye Başkan Yard. Alican Abacı'nın babası
13-Mehmet Mandacı- Avcılar Belediye Başkan Yard.
14- Erhan Daka- Avcılar Belediye Başkan Yard.
15-Veysel Erçevik- Beylikdüzü eski Belediye Başkan Yardımcısı
16- Burak Korzay-İSFALT Genel Müdürü
17-Yusuf Yadoğlu- İETT müteahhiti
18-Erdal Celal Aksoy- Genel sekreter yard.
19-Ebubekir Akın- İş insanı
20- Özer Ayık- Şirket müdürü
21- Sırrı Küçük- Özgür Karabat'ın çalışanı
22- Fikret Demir-İşçi
ADLİ KONTROLLER
1-Halil Satı-Büyükçekmece Basketbol takım sorumlusu
2-Caner Vural-İETT müteahhit
3-Fahri Aksoy-Müteahhit
4-Fatih Yadoğlu- İETT müteahhit
5- Ozan İş- Beşiktaş Belediye Başkan Yard.
6-Gürkan Polat- Beylikdüzü Belediye Başkanı asistanı
7-Görkem Kızılkayak-Beşiktaş Belediye çalışanı
8-İsmail Yalçın- Beşiktaş Belediye çalışanı
9-Şazime Sena Çelik-Beşiktaş Belediye çalışanı
10-Hakan Ateş- Firma sahibi
11-Beltaş Yıldız-
12-Gürkan Dölekli-Aziz İhsan Aktaş ortağı
13-Can Zafer Yaman- Kadirli Belediye İşçisi
14-Songül Demir-Alican Abacı'nın akrabası
BÜYÜKÇEKMECE YOLSUZLUK SORUŞTURMASINDA SEVK YAZISI
Büyükçekmece Belediye Başkanı Akgün ve yardımcısı Kazancı hakkındaki sevk yazısına ulaşıldı. Şüphelilerin, Büyükçekmece'de belediyenin başta imar konularında iş sahiplerinden haksız talepte bulundukları kaydedilen yazıda, inşaat ruhsatı aşamasında Hasan Akgün'ün kasası olduğu öne sürülen Osman Yeşilgül'ün başkanı olduğu basketbol takımına sözde bağış yapmaya zorladıkları, iskan aşamasında ise daire, villa vermeye zorlandıkları ve taleplerini kabul etmeyenlerin ruhsat ve iskanını vermedikleri, başvurularını beklettikleri belirtildi.
VİLLALARI VERDİ AMA YOLLAR YAPILMADI
Hayrettin Mermer'in yol yapımı için Ali Nuhoğlu'nun Trend İnşaat isimli firmasına 2 villayı devrettiğini ancak firmanın yolları yapmadığı, daha sonra Hasan Akgün'ün damadı firari Eray Kurt ile Gökay Kurt'a 2 villa sattığını, villalarda kendilerinin oturacağını söylediklerini, hala boş olduğunu, tanesini 5 milyon 84 bin liraya saydığını, bu kişilerin bölgede başka projelerden de villa aldığını duyduğunu" söylediği sevk yazısında yer aldı.
MİLYONLAR VE DAİRELER
Sevk yazısında Kemal Şahin'in ifadesinde, "inşaat ruhsatı başvuru aşamasındayken Hasan Akgün'ün 'basketbol takımına sponsor olur musun' dediğini, teklifi kabul edip 40 milyon liralık anlaşma imzaladığını, Metin Gül Flamingo isimli projeyi devir aldığını, Hamit Demir'e 23 daire verdiğini, bu dairelerin Hasan Akgün ile bağlantılı kişilere devredildiğini düşündüğünü, Erol Gürsoy'un iskan için basketbol takımına üzerine 2 milyon 350 bin TL parayı sponsorluk ücreti olarak gönderdiği, Mustafa Keleş'in villayı inşaat ruhsatı için talep üzerine 3 daire ve 1 villayı Osman Yeşilgül'e devrettiklerini, Osman'ın Hasan Akgün'ün kasası olarak bilindiği sevk yazısında aktarıldı.
KENDİSİ DEĞİL YARDIMCILARI GÖRÜŞÜYOR
Yazıda, Akgün'ün, iş sahipleriyle kendisinin görüşmediği, imar müdürü ya da başkan yardımcısının görüşmeleri yaptıkları ve Akgün'ün sorumluluktan kurtulmak için alt kademedeki kişileri üzerinden taleplerini ilettiğine ilişkin tespitlere yer verildi. Önceki imardan sorumlu belediye başkan yardımcısının benzer konulardan dolayı tutuklandığı anımsatılan kararda, serbest kalınca kaçtığı ve halen firari olduğu ifade edildi.
FİRARİ DAMAT
Sevk yazısında, Akgün'ün akrabalarının ilçede başta hafriyat ve inşaat işleri olmak üzere bazı alanlarda Akgün'ün nüfuzunu kullanarak kazanç sağladıkları ifade edildi. İlçede birçok kaçak döküm sahasının olduğu, bunların basında da yer aldığı ve bu alanların tespitine yönelik araştırmaların devam ettiği bildirildi. Akgün'ün damadı olan şüpheli Eray Kurt'un firari olduğu ifade edilen yazıda, bölgedeki inşaatlardan villalar satın aldıkları, her ne kadar satış olarak gösterilmişse de göstermelik satış olduğuna dair kuvvetli şüphesi bulunduğuna yer verildi.
CAN GÜVENLİĞİNDEN ENDİŞE ETTİ
Yazıda, "Soruşturmanın geldiği aşamada şüphelinin belediye başkanı olması yetkilerini aleyhlerine kullanacağını düşünen birçok iş sahibinin ise korktuğu için maruz kaldıklarını paylaşamadıkları görülmüştür. Nitekim ifadesi alınan Mansur Aslan 2 Haziran günü Cumhuriyet Başsavcılığımıza gelerek can güvenliğinden endişe ettiğini belirtmiştir." denildi. Akgün ve Kazancı'nın kamu görevinin vermiş olduğu yetkileri kötüye kullanarak iş sahipleri üzerinde baskı kurdukları, talepleri geciktirerek ya da reddederek maddi menfaat elde etmeyi amaçladıklarına dikkat çekildi.
SEVK YAZISI DETAYLARINA ULAŞILDI
Savcılığın İBB yolsuzluk soruşturması kapsamında hazırladığı sevk yazısında, itirafçı Ertan Yıldız'ın Vega Hereko isimli firmadan sözleşme tadilatına istinaden 1.2 milyon dolar paranın Aykut Erdoğdu tarafından Fatih Keleş'e verildiği, söz konusu sözleşmeye ilişkin yönetim kurulu kararının alındığı günün ertesinde Aykut Erdoğdu, Fatih Keleş ve Ertan Yıldız'ın etkin pişmanlık beyanına uygun olarak Saraçhane'de ortak birlikteliklerinin tespit edildiği yer aldı. 3 Haziran 2020 tarihinde anılan sözleşmenin imzalanması hususu dikkate alındığında şüpheli Aykut Erdoğdu'nun sözleşme tadilatı amacıyla rüşvete aracılık yaptığını gösterir somut delillerin yer aldığı, söz konusu rüşvet parasının Fatih Keleş'e tesliminden sonra sözleşmenin gerçekleştiği sevk yazısında anlatıldı. Erdoğdu, "Rüşvet almak" ve "Suç İşlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" suçlarından tutuklamaya sevk edildi.
AĞAÇ VE PEYZAJ AŞ GENEL MÜDÜRÜ ALİ SUKAS SİSTEMİN DEVAMLILIĞI İÇİN…
Ağaç ve Peyzaj AŞ Genel Müdürü Ali Sukas'ın Ertan Yıldız'a bağlı yapı içerisinde hareket ettiği, görevi süresince ihalelerden temin ettiği rüşvet/irtikap paralarını Fatih Keleş ve Ertan Yıldız'a farklı aracılarla ilettiği, yine şüphelinin ihalelerden veya şahıslardan doğrudan kendi yararına döviz cinsi paraları aldığı, eşi Berna Sukas'ın milletvekilli adaylığı döneminde birçok müteahhitten maddi menfaat temin ettiği, seçim kampanyasında araç temin ettiği sevk yazısında yer aldı. Sevk yazısında Ali Sukas'ın "Sistem"in devamlılığı için iş adamlarından menfaat temininde bulunduğu hem de şahsi ihtiyaçları amacıyla birçok para ve araç temini yaptığı, yine şüphelinin Ağaç A.Ş.'de yapılan birçok ihalede usulsüzlük yaptığına dair beyan bulunduğu kaydedildi. Sukas, "Rüşvet almak", "Suç İşlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" ve "İhaleye fesat karıştırmak" suçlarından tutuklamaya sevk edildi.
ÖRGÜT ÜYELERİYLE İLETİŞİM
Sevk yazısında Veysel Erçevik'in Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık'ın Danışmanı, Gürkan Polat'ın ise asistanı olduğu belirtilen sevk yazısında "Suç Örgütüne Üye Olmak" ve "Rüşvet Almak" suçlardan tutuklanmaları talep edildi. Yazıda, şüphelilerin Mehmet Murat Çalık'a bağlı yapı içerisinde hareket etti, görev yaptığı Beylikdüzü Belediye Başkan Danışmanlığı süresince birçok örgüt üyesiyle ilişkisi bulunduğu aktarıldı.
OFİSTE BULUNAN İÇİ BOŞ KASA
Müşteki-şüpheli Seyfi Beyaz'ın ifadesine göre Veysel Erçevik ve Adem Soytekin Beylikdüzü Moda'da iş karşılığı kendisinden 100 bin TL talep etmiş, bu görüşmenin dışında kendisiyle bir araya gelmediğini beyan etmişti. Bu beyanı destekleyecek şekilde Seyfi Beyaz, Adem Soytekin ve Veysel Erçevik'in ortak bazının mevcut olduğu sevk yazısında kaydedildi. Yine Adem Soytekin'e ait Botanika İstanbul D62'de bulunan ofiste yapılan aramada içerisi boş büyük bir kasa bulunduğu sevk yazısında yer aldı.
ÖRGÜTÜN KASA EVİ
Yakın zamanda boşaltıldığı değerlendirilen kasanın bulunduğu ofisin kira sözleşmesinin yer almadığı ancak aidat ödemelerinin ise Murat Çalık'ın yanında çalışan şüpheli Gürkan Polat tarafından yapıldığı tespit edildi. Amaçlarının örgütün kasa evi (güvenli ev) olarak gizli tuttuğu değerlendirilen evin gizliliğini sağlamak maksadıyla yapıldığı, söz konusu gizliğin çıkar amaçlı suç örgütünün "gizlilik ilkesi" kapsamında asıl şüphelilere ulaşılamaması amacıyla paravan şahıslar kullandığının değerlendirildiği sevk yazısında anlatıldı.