Giriş Tarihi: 7.06.2025

İslamofobi ile mücadelede 5 ayaklı strateji

Türkiye’nin ilk İslamofobi ile Mücadele Merkezi ve Enstitüsü (CENTERCIF), küresel bir etki merkezine dönüşmeye hazırlanıyor. 5 ayaklı bir strateji hayata geçirilecek. Uluslararası araştırmacıların hazırlayacağı raporlar, oluşturulacak dijital portal ile dünyaya duyurulacak

İslamofobi ile mücadelede 5 ayaklı strateji
17 Aralık 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak, Ankara Bilim Üniversitesi çatısı altında kurulan CENTERCIF, bu alana dönük Türkiye'de kurulan ilk merkez olma özelliğini taşıyor. Merkez yapısı içerisinde 'yönetim kurulu' ve 'danışma kurulu' bulunuyor. Danışma kurulunda akademisyenlerden hukukçulara, sanatçılardan ve STK temsilcilerine kadar farklı kesimlerden üyeler yer alıyor. Dünyada ABD ve Kanada gibi ülkelerde kısıtlı benzer örnekleri bulunan CENTERCIF, küresel ölçekte ses getirebilmek için kapsamlı bir strateji planını devreye sokacak.
DÖRT KOLDAN ATAK
SABAH'a açıklamalarda bulunan Ankara Bilim Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Harun Meydan, 5 maddelik küresel strateji planını şu şekilde özetledi:
1- 'Mevlana Burs Programı' ile dünya genelinden araştırmacılara burs imkanı sunulacak, Türkiye'de çalışma yürütmeleri teşvik edilecek.
2- 'Dijital İzleme Portalı' sayesinde bu alana dönük küresel veriler toplanacak, analiz edilecek, kamuoyu ile kapsamlı raporlar paylaşılacak. Portal, çok dilli olacak.
3- Küresel ağlar güçlendirilerek ortak projelere, uluslararası konferanslara imza atılacak. Oluşturulacak olan veri havuzuyla dünya genelindeki STK'lar, üniversiteler ve medya ile üst düzey etkileşim sağlanacak.
4- AB ve BM gibi uluslararası kuruluşlara veri ve öneriler sunulacak. Küresel karar süreçlerine doğrudan katkı sağlanması hedefleniyor.
5- 'Selam Ödülleri' verilecek. İslamofobiyle mücadelede başarılı akademisyenler, sanatçılar ve kurumlar uluslararası ölçekte onurlandırılacak.
CUMHURBAŞKANIMIZ KATKI SUNDU
Merkez olarak 2025 yılı başında etkin şekilde çalışmalara başladıklarını ve yaz sezonuyla birlikte kamuoyunda daha görünür hale geleceklerini dile getiren Prof. Dr. Meydan, "İslamofobiyle mücadele konusu, Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere devletimizin birçok kademesinde sıklıkla dile getirilen stratejik bir önceliktir. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konudaki duyarlılığı, merkezin kuruluşunu destekleyen siyasi ve toplumsal iklimin oluşmasına katkı sundu" ifadelerini kullandı.
MAĞDURLARA DANIŞMANLIK HİZMETİ
Çok başlıklı faaliyetler arasında, İslamofobi ile mücadeleye dönük olarak hukuki araçları da geliştirmeyi hedeflediklerini dile getiren Meydan, "Mağdurlar için danışmanlık mekanizmaları oluşturmayı hedefliyoruz. Ayrıca disiplinlerarası akademik araştırmalar yürütmeyi, yıllık konferanslar, yaz okulları ve seminerlerle hem akademiye hem topluma katkı sunmayı hedefliyoruz. Genel hedefimiz, Türkiye'nin bu alandaki kurumsal kapasitesini güçlendirmek ve CENTERCIF'i uluslararası düzeyde referans kabul edilen bir merkez haline getirmek" şeklinde konuştu. Öte yandan şu an çalışmaları üniversite kampüsündeki birimlerde yürüttüklerini kaydeden Meydan, orta vadeli planlama çerçevesinde CENTERCIF'e özel olarak tasarlanacak bir merkez binasına da sahip olacaklarını belirtti.