Türkiye tarafından milli imkânlarla tasarlanan, geliştirilen ve üretilen muharip uçak KAAN'ın Endonezya'ya satışına yönelik anlaşma dünya basınında büyük ilgi gördü. Haber siteleri, Türkiye'de üretilecek 48 adet KAAN 5. nesil savaş uçağının Endonezya'ya satışının "Türk savunma sanayii açısından tarihi ve önemli bir gelişme olduğunu" belirtti. Haberlerde ayrıca başta Ortadoğu ve Asya ülkeleri olmak üzere birçok ülkenin yeni nesil savaş uçağı tedarikinde KAAN'ı değerlendirmeye aldığı belirtildi. Azerbaycan, Katar, Suudi Arabistan, Pakistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de Türkiye'nin milli savaş jetine ilgi gösterdiği ifade edildi.
TÜRKİYE İÇİN DÖNÜM NOKTASI
ABD merkezli Bloomberg ajansı, Güneydoğu Asya'nın en büyük ekonomisi olan Endonezya'nın geleneksel Batılı müttefiklerinin dışında yeni askeri ortaklıklarını çeşitlendirdiğini söyledi. Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın KAAN projesinin yanı sıra Türkiye'nin insansız hava araçları (İHA) ve zırhlı araçlar alanında da lider konuma gelmesini hedeflediği bildirildi.
Yunan gazetesi Kathimerini'nin haberinde, anlaşmanın henüz geliştirme aşamasında olan beşinci nesil savaş uçakları için ilk ihracat anlaşması olma özelliği taşıdığı bilgisi paylaşıldı.
İngiltere merkezli Middle East Eye, "çığır açıcı" diye nitelediği anlaşmanın, Türkiye'nin savunma alanında bugüne kadar yaptığı en büyük ihracat anlaşması olduğunun altını çizdi.
Hindistan gazetesi The Economic Times ise Türkiye ve Endonezya arasındaki anlaşmayı duyurduğu haberinde Türk savunma sanayiinin giderek güçlendiğini söyledi.
Endonezya basınından Bharak Shakti, "Endonezya, 48 adet KAAN 5. nesil savaş uçağı satın almak üzere 10 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. Bu karar, bir dönem güçlü bir aday olarak görülen Hindistan'ın Hafif Muharip Uçağı (LCA) Tejas'tan stratejik bir yön değişikliğine işaret ediyor" ifadelerine yer verdi.
"Türkiye için bir dönüm noktası" ifadelerine yer veren ABD merkezli Associated Press (AP), Türkiye ile Endonezya arasında imzalanan KAAN savaş uçağı anlaşmasını "tarihi nitelikte" olarak değerlendirdi.
İSPANYOL BASINI:
TARİHİ BİR ANLAŞMA
İspanya'nın savunma ve askeri haber siteleri, Türkiye-Endonezya arasındaki KAAN anlaşmasına geniş yer ayırdı.
Zona Militar sitesi, "Türkiye, KAAN'ın Endonezya'ya satışıyla tarihi bir anlaşma sağladı" ifadesini başlığına çıkadı. Haberde, "KAAN, 21 Şubat 2024'te ilk uçuşunu başarıyla tamamlayarak ülkenin askeri havacılığında bir dönüm noktası oluşturdu. İkinci uçuşu 6 Mayıs 2024'te gerçekleşti ve 2028'e kadar operasyonel uygulamasını hedefleyen bir test aşamasına devam etti" denildi.
EN BÜYÜK İHRACAT
"Türkiye, beşinci nesil Kaan savaş uçağı için Endonezya'ya 48 adet satış yaparak ilk uluslararası müşterisini buldu" başlığını atan Info Defensa ise, TUSAŞ, Airbus ve İspanya Savunma Bakanlığı arasında geçtiğimiz mayıs ayında Madrid'de imzaları atılan mutabakat anlaşmasıyla İspanya'nın Türk eğitim uçağı HÜRJET'i envanterine katmaya hazırlandığını hatırlattı.
'Aviacionline' sitesi de "Türk savaş uçağı KAAN, Endonezya'ya ilk ihracatını gerçekleştirdi" başlığı altında "Türkiye, Endonezya ile tarihinin en büyük savunma ihracatını gerçekleştirdi" değerlendirmesini yaptı.
NEWSWEEK:
ERDOĞAN LİDERLİĞİNDE DİNAMİKLER DEĞİŞİYOR
ABD merkezli Newsweek dergisi geçtiğimiz hafta KAAN'a geniş yer ayırmıştı. 5. nesil savaş uçağı KAAN'ın ABD'nin geliştirdiği F-35 jetlerine rakip olduğuna dikkat çekilen haberde "F-35'e rakip hayalet jet... Küresel savunma dinamiklerini değiştirebilir" yorumuna yer verildi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen savaş uçağı KAAN'ın uluslararası alanda daha fazla dikkat çektiğine vurgu yapıldı. Newsweek dergisi, Türkiye'nin 2019'da F-35 programından çıkarılmasının ardından yerli savunma projelerine hız verdiğini belirtti. KAAN'ın dünyadaki sayılı 5. nesil savaş uçağı projelerinden biri olduğunu kaydeden Newsweek, "Trump'ın müttefiki olan Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki Türkiye'nin yükselen rolü, küresel savunma dinamiklerini değiştirebilir" ifadesini kullandı.
BBC, TÜRKİYE'NİN YÜKSELİŞİNE DİKKAT ÇEKTİ
İngiltere merkezli BBC Monitoring, Türkiye'nin büyüyen savunma sanayii ve artan askeri donanım ihracatını inceledi. Haberde "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11 Haziran'da yaptığı açıklamada Türkiye'nin Endonezya'ya 48 adet KAAN ihraç edeceğini duyurdu. Erdoğan, X hesabından yaptığı paylaşımda Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) ve Endonezya Savunma Bakanlığı arasında imzalanan anlaşmayı 'rekor ihracat sözleşmesi' olarak nitelendirdi. Böylece, Türkiye'nin son dönemde farklı ülkelerle yaptığı askeri ihracat anlaşmalarına bir yenisi eklendi. 2014 yılında 1 milyar 640 milyon dolar olan savunma ihracatı kaynaklı gelirler, 2024 yılında 7 milyar 100 milyon dolara yükseldi" ifadelerine yer verildi.
'ANLAŞMA SAVUNMA SANAYİİ İŞBİRLİĞİNİN DÖNÜM NOKTASI'
Endonezya'nın Ankara Büyükelçisi Achmad Rizal Purnama, Türkiye ile Endonezya arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde 48 milli muharip uçak KAAN'ın Endonezya'ya ihraç edilmesinin iki ülke arasındaki savunma sanayii işbirliğinin dönüm noktalarından biri olduğunu söyledi. Türkiye'nin savunma sanayii alanında çok önemli bir gelişme göstererek bu alanda lider ülkelerden biri haline geldiğini vurgulayan Endonezya Büyükelçisi Purnama, "Endonezya ve Türkiye arasında imzalanan anlaşma tarihi bir dönüm noktasıdır" ifadelerini kullandı.