Savaşa ilişkin analizlerde, İsrail'in tek başına İran'a karşı nihai hedefe ulaşması mümkün olmadığı görüşü hâkim. Öncelikli olarak İsrail'in İran'a yönelik jetlerle yaptığı saldırılar çok maliyetli ve ABD ya da Almanya gibi Avrupa ülkelerinin desteği olmadan sürdürülebilir değil. Şu aşamada ABD ve Almanya, herhangi bir ikmal desteği vermediklerini açıkladı. Buna ek olarak İsrail'in Demir Kubbe'si çok maliyetli ve İran'ın elinde daha binlerce balistik füzenin olduğu biliniyor. Ayrıca İsrail her ne kadar İran'da birçok askeri ve nükleer tesisleri hedef alsa da hâlâ İran'ın esas zenginleştirilmiş uranyum stokları gibi nükleer tesislerine zarar veremediği biliniyor. İsrail'in yeraltındaki bu tesislere ulaşabilmesi için ABD'nin vereceği sığınak delici füzelere ihtiyacı var. Ancak ABD basınına göre Beyaz Saray yönetimi şu aşamada böylesi bir savaşa müdahil olmak istemiyor. ABD'nin Ortadoğu'da savaşa girmesi Çin'e karşı Asya Pasifik'teki varlıklarını zayıflatacağı ve ABD ekonomisinin yeterince güçlü olmadığı kaydediliyor.
İSRAİL, İRAN DEVLET TELEVİZYONUNU VURDU
İsrail savaş uçakları dün, İran devlet televizyonunu canlı yayın sırasında vurdu. Saldırı öncesinde İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, İran Devlet Televizyonu'nun (IRIB) Tahran'daki genel merkezini vurmayı planladıklarını açıkladı. Katz, İsrail ordusunun Tahran'da "3 numaralı bölgedeki" yerel halkı zorla yerinden edecek sözde "tahliye emrinin" ardından yazılı açıklama yaptı. IRIB'i hedef alacakları imasında bulunan Katz, "İran propaganda ve kışkırtma örgütü ortadan kalkma yolundadır" ifadesini kullandı. Bu açıklamanın ardından uçaklar devlet televizyonunu bombaladı.
SİVİL ALTYAPI TAHRİP EDİLİYOR
Öte yandan İsrail'in İran'a yönelik saldırılarında sivil altyapıyı da hedef almaya başladığı belirtildi. Başkentteki Tecriş ve Kudüs meydanlarında ana su şebekesi altyapısının vurulduğu kaydedildi. DIŞ HABERLER