Şanghay Zirvesi’nden dünyaya adil düzen, istikrar ve huzur mesajı: Türkiye barış için çalışıyor
Başkan Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi’nde dünyaya seslendi: Adil düzen arayışımızın temel gayelerinden biri gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmaktır
"Türkiye olarak etrafımızda yaşanan çatışmaların diyalog ve diplomasi yoluyla çözüme kavuşturulması için sorumluluk alıyor, barış, huzur ve istikrar için çalışmaya devam ediyoruz"
"Adil düzen arayışlarının temel gayelerinden biri gelecek nesillere daha istikrarlı, müreffeh ve yaşanabilir bir dünya bırakmak. Türkiye olarak üzerimize düşeni yapmayı hedefliyoruz. Bölgemiz ve ülkelerimizin ortak geleceği için toplanıyoruz"
Başkan Recep Tayyip Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'teki Iris Ordo Kongre Merkezi'nde düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Konseyi Zirvesi Genişletilmiş Oturumu'nda konuştu:
İŞBİRLİĞİ İLERLEYECEK
COP 31 İÇİN TÜRKİYE DAVETİ
MEKKE İTTİFAKI KATKI SAĞAYACAK
GAZZE VE LÜBNAN'I UNUTMAYALIM
Barışı konuşurken İsrail'in saldırıları nedeniyle çoğu çocuk ve kadın 74 bin insanın hayatını kaybettiği Gazze'yi ve Lübnan'ı unutmamalıyız. Bu saldırgan politikanın bedelini tüm bölgemiz ödemektedir. Tekrar Kırgızistan'dan dönem başkanlığını devralacak olan Pakistan'a başarılar diliyor, toplantılarımızın bölgemiz ve ülkelerimizin ortak geleceği için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.
2013'TEN BU YANA ÖZEL STATÜDEYİZ
ŞANGHAY İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) temeli, 1996'da Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın oluşturduğu "Şanghay Beşlisi" mekanizmasına dayanıyor. Özbekistan'ın katılımıyla 15 Haziran 2001'de ŞİÖ kuruldu. Örgüt; güvenlik, terörle mücadele, ekonomi, enerji, ulaştırma ve kültürel alanlarda işbirliğini geliştirmeyi hedefliyor. ŞİÖ, Hindistan ve Pakistan'ın 2017'de, İran'ın 2023'te ve Belarus'un 2024'te katılımıyla 10 üyeli bir yapıya ulaştı. Türkiye, ŞİÖ'de 2013 yılından bu yana "Diyalog Ortağı" statüsünde bulunuyor.
SOHBET KOYU, DOSTLUK BAKİ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi'nde bir araya gelerek sohbet etti. Oturum salonu dışında lobide gerçekleşen görüntü zirvenin en samimi karelerinden biri olarak kayda geçti. Erdoğan ve Putin zirve oturumu sonrası da ikili görüşme yaptı.
RUSYA İLE GÜÇLÜ BİR BİRLİKTELİĞİMİZ VAR
Başkan Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Görüşme öncesi konuşan Erdoğan şunları kaydetti: Türkiye- Rusya ilişkileri gerçekten her döneme göre bugün çok ileri bir düzeyde. Ağırlıklı olarak Rus turistlerin Türkiye'deki önemi çok çok farklı. Bugün Antalya ilimizin en önemli turist ağını Rusya'dan gelen dostlar oluşturuyor. Bunun yanında Sayın Başkanın da ifade ettiği gibi Türkiye-Rusya ilişkilerinde Akkuyu Santrali büyük önem arz etmektedir. Akkuyu Santrali'nin bitim dönemine girmiş vaziyetteyiz. Artık Akkuyu Santrali bitişi olsun, açılışını yapalım diye bekliyoruz. Çünkü Akkuyu Santrali'nin açılışı ile yeni bazı santrallerinin açılış adımlarını birlikte atacağız. Tarımda, enerjide güçlü bir birlikteliğimiz var.
PUTİN: AYRICALIKLI ORTAĞIMIZ
Bişkek'teki buluşmadan memnuniyet duyduğunu ifade eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise "Türkiye, Rusya için öncelikli ve imtiyazlı ticari ve ekonomik ortaklarımızdan biridir. Etkin bir şekilde Karma Ekonomik Komisyonumuz faaliyet gösteriyor. Sizin yüksek dikkatiniz sayesinde ekonomik ilişkilerimizin seviyesi çok yüksek yüzeyde kalıyor, kalmaktadır. Ortak projelerimizin geliştirilmesi devam ediyor. Kültürel ve insani alanda iş birliğimizin potansiyeli çok yüksek. Rus turistlerin Türkiye'ye akışı her yıl gittikçe artıyor. Geçen sene 7 milyona yakın Rus turist Türkiye'yi ziyaret yaptı. Bugün bu konular ve diğer önemli konular üzerinde duracağız. Bugünkü görüşmemizden dolayı büyük memnuniyet ve mutluluk duyuyorum" diye konuştu.
'İKİ DEVLET, TEK MİLLET'
Başkan Erdoğan, ilk olarak, konakladığı otelde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile baş başa görüştü. Görüşmede, Türkiye-Azerbaycan ilişkileri ile bölgesel ve küresel gelişmeler ele alındı. Erdoğan görüşmede Türkiye ile Azerbaycan'ın özellikle enerji, altyapı ve ulaştırmada attığı iş birliği adımlarının kıymetinin bölgemizdeki atmosferde daha iyi anlaşıldığını, "iki devlet, tek millet" anlayışıyla ilişkilerimizi her alanda derinleştirmemizin ülkelerimize fayda sağlayacağını ifade etti. Erdoğan Aliyev ile görüşmesinde, Türkiye'nin Azerbaycan-Ermenistan barışına her zaman katkı sunmaya devam edeceğini, barışın bölgeye can suyu olacağını belirtti.
KIRGIZİSTAN'LA HER ALANDA ADIM ATILACAK
Başkan Erdoğan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadr Caparov ile görüşmesinde, Türkiye ve Kırgızistan'ın güvenlik ve terörle mücadelede dayanışmasının artarak sürmesinin önemli olduğunu belirtti. Erdoğan- Caparov görüşmesiyle ilgili yapılan açıklamada Türkiye ve Kırgızistan'ın enerji, savunma sanayisi, ticaret ve yatırımlar başta olmak üzere birçok alanda işbirliğini geliştirme potansiyeli bulunduğunu, bunun için adımlar atmayı sürdüreceklerini ifade etti.
28 BELGEYLE İŞBİRLİĞİNE İMZA
Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları Konseyi Toplantısı'nda Bişkek Deklarasyonu kabul edildi. Zirvede 28 belge imzalandı. Zirve kapsamında iklim değişikliğiyle mücadele, yeşil kalkınma, yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesi, liman ve lojistik merkezlerinin kurulması, uluslararası bilgi güvenliği, sentetik uyuşturucu ve öncülleriyle mücadele, enerji sistemleri, afet yardımları, aile kurumunun güçlendirilmesi ve suçla mücadele yasal çerçevesinin güncellenmesine yönelik kritik anlaşmalar yapıldı.
EMİNE ERDOĞAN'A ŞAHİNLİ GEZİ
Emine Erdoğan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'un eşi Aygül Caparova'nın Ala Arça Enesai Devlet Konukevi'nde verdiği davete katıldı. Program kapsamında, konukevinin parkında yürüyüş yapan lider eşleri, Kırgız çadırında çocukların konserini takip etti. Konserde, Türkiye'den "Gülüm Benim" eserinin yanı sıra diğer lider eşlerinin ülkelerine ait eserler de seslendirildi. Emine Erdoğan"Küçük yüreklerden yükselen melodiler, günümüze ayrı bir güzellik kattı" mesajını paylaştı. Emine Erdoğan göçebe Türk kültürünün önemli bir parçası olan şahini de sevdi.
EN SON HABERLER
- 1 Irak’ta ilk kez Irak Türkmen Cephesi’nden bir isim devlet bakanı oldu!
- 2 Alçaklığın bu kadarı! Vefat eden Dündar Ziya Gültekin'in ardından nefret kustular
- 3 Zonguldak Valiliği duyurdu! 16 Ekim 2026 Zonguldak'ta yarın okullar tatil mi?
- 4 İstanbul Afet Koordinasyon Toplantısı sona erdi! Bakan Kurum'dan kritik açıklama: Tek bir mağdur vatandaşımız kalmayacak
- 5 SON DAKİKA I İçişleri Bakanlığı duyurdu: Damal Belediye Başkanı Kemal Çamlıyurt görevden uzaklaştırıldı
- 6 İstanbul'da afet toplantısı: Bakan Kurum, İstanbul'a geliyor! Sahada incelemelerde bulunacak
- 7 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Ürdün Senatosu Başkanı ile bir araya geldi
- 8 Dışişleri Bakanlığı'ndan 7. CICA Zirvesi açıklaması: "Türkiye etkin katkı sunmaya devam edecek"
- 9 CHP İstanbul İl Başkanlığına yeni isim atandı
- 10 Üsküdar Belediye Başkan Vekili Gültekin yarın son yolculuğuna uğurlanacak