Cumartesi 29.02.2020

Yabancı sermaye fonları: Türkiye’ye yatırıma devam edeceğiz

200 milyar doların üzerinde yatırım kapasitesine sahip fon temsilcilerinin yüzde 71’i “Özel Sermaye Fonları Yatırımları” konferansında yapılan ankette, “Türkiye’de yatırımlara devam” dedi.

Globalturk Capital'den yapılan açıklamaya göre, "Türkiye ve Çevresindeki Özel Sermaye Yatırım Fonları" konferansı, geçen günlerde Globalturk Capital ev sahipliğinde İstanbul'da gerçekleştirildi. Konferansa katılan uluslararası özel sermaye fonu temsilcileri, Türk ekonomisinin olumlu yönde ilerlediğini vurgularken, 200 milyar doların üzerinde yatırım kapasitesine sahip fon temsilcilerinin yüzde 71'i, konferansta yapılan ankette, "Türkiye'de yatırımlara devam" dedi. Globalturk Capital'in EMPEA ile ortak düzenlediği "Türkiye ve Çevresindeki Özel Sermaye Fonları Yatırımları" 4. yıllık toplantısı raporu açıklandı. Rapora göre, özel sermaye fonları temsilcileri, daha çok bölgesel büyümeyi hedefleyen şirketlere yatırım yapmayı tercih edeceklerini belirtirken, yurt dışında satın almalar yoluyla büyüme hamlesine giren şirketlere olan ilgi artacak. İhracat yapan üretici firmalar, dijital dönüşümü sağlayanlar, teknolojiye önem verenler öne çıkacak. Çevreye duyarlı, iklim değişikliğini önleyecek yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği üzerine çalışan şirketlere ve üretimlerinde bunu ön planda tutanlara, sürekli inovasyon yapanlara, kadın-erkek eşitliğine, sosyal ve iyi yönetişim faktörlerine önem verenlere, finans, tarım, enerji, eğitimde teknoloji yatırımları yapanlara daha fazla yatırım gelecek. Açıklamada görüşlerine yer verilen Globalturk Capital Kurucu Başkanı ve EMPEA Türkiye Temsilcisi Barış Öney, özel sermaye fonları yatırımları açısından Türkiye'nin yaşadığı sıkıntılı dönemin geride kalıyor olduğunu belirterek, özel sermaye fonları açısından yükselen pazarlarda son birkaç yıldır yetersiz performans görülüyorsa da bu eğilimin sonsuza dek sürmeyeceğini kaydetti. Türkiye dahil yükselen pazarlarda büyük bir büyüme potansiyeli olduğuna işaret eden Öney, "Bu kapsamda Türkiye için en zor dönem geçmiş gibi görünüyor. Çoğu analist, 2020 yılında yüzde 2-3 büyüme bekliyor, hatta bu rakamların aşılması ihtimali de var. Enflasyon daha sağlıklı seviyelere iniyor, kur oynaklığı azalıyor. Bu da piyasasın direncini artırıyor." ifadelerini kullandı. Öney, Türkiye'de özel sermaye fonlarının 25 yıllık güçlü bir geçmişi olduğunu aktararak, "Bu sektörde iyi bir insan kaynağı oluştu. Türkiye'deki şirket kalitesinin benzerlerine göre en iyisi olduğunu söylemek abartı olmaz. Bu iki faktör özel sermaye fonlarının Türkiye'ye olan ilgisinin devam edeceğini bize gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.
"2020'DE YATIRIMLARDA ÖNEMLİ BİR ARTIŞ OLABİLİR"
Barış Öney, Türk şirketlerinin pek çok açıdan rakiplerinden üstün olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: "Şirketlerimiz vizyonları, stratejileri, yurt dışına yatırım, güçlü ihracat, güçlü sanayi üssü yönleriyle rakiplerinden bir adım önde. Türkiye'nin nüfusu, yeri, büyüklüğü, uygun demografik verileri Avrupa ile karşılaştırıldığında, avantajı hemen görülüyor. Türkiye'nin çok sağlam temelleri var. Diğer yükselen pazarlara kıyasla Avrupa'ya yakınlığı, bölgesinde büyük bir üretim üssü olması, girişimci, yetişmiş insan kaynağı çok büyük avantaj. Yabancı fonlar bunun farkında ve çoğunluğu 2020 için iyimserdi. Türkiye'nin daha çok yapısal reform yapmasını ve bunun sürdürülebilir olmasını arzu ediyorlar. Ani ve yüksek kur artışları ve dalgalanmalarının yatırım iştahını olumsuz etkileyen faktörlerin başında geldiğine vurgu yapmakla beraber, Türkiye'nin çok daha güçlü bir ekonomiye ve büyümeye sahip olabileceğini düşündüklerini ve hükümetin de bu yolda çalışıyor olduğunu gözlemlediklerini ifade ettiler. Konferans sırasında yatırımcılar arasında yapılan ankette yatırımcıların yüzde 71'i yatırım yapmaya devam edeceğini ifade etti. Yüzde 24'ü ise kararsız kaldı. Türkiye'nin makro hikayesinde oluşacak iyileşmeler sayesinde, bu yüzde 24'ün ve bunun çok daha üzerinde yatırımcının da ilgisini çekebiliriz ve 2020'de yatırımlarda önemli bir artış olabilir."
"CEO'LARIN TÜRKİYE'DE YATIRIM İŞTAHLARI SÜRÜYOR"
Globalturk Capital Kurucu Başkanı ve EMPEA Türkiye Temsilcisi Öney, toplantıda üst yöneticilerin (CEO) Türkiye algısının çok olumlu olduğunu aktararak, "Türkiye'de 25 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteriyorlar ve o günden beri büyüyorlar. Ayrıca, Türkiye dışında şubeler kurarak büyüyorlar. Türkiye'deki yaşam kalitesini şaşırtıcı şekilde iyi bulduklarını dile getirdiler. Hükümetin proje temelli teşvikler programının olumlu bir noktaya geldiğinden bahsettiler. En büyük avantajlarından birinin de yetenekli çalışan bulma konusu olduğuna değindiler. Gençlerin hem çalışkan hem de yeni şeyler öğrenmek için çok istekli olduklarını dile getirdiler. Devalüasyon ve kur dalgalanması gibi zorluklardan da söz edildi. Ancak buna rağmen CEO'ların Türkiye'de yatırım iştahları sürüyor ve özel sermaye fonlarına da 3-7 yıldan daha uzun bir yatırım ufku ile yatırım yapmaları tavsiye edildi." ifadelerini kullandı.

GİRİŞİMCİLER, GECE GÜNDÜZ İCAT İÇİN ÇALIŞIYOR
Global startup ekonomisi 3 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Türkiye, 2023'e kadar en az 10 Turcorn, yani değeri 1 milyar doları aşan startuplar çıkarmayı hedefliyor. Bu yarışta Türkiye'yi etkin hale getirecek ekosistem hızla güçleniyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından yeni nesil girişimciliğin desteklenmesi amacıyla kurulan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi, (BTM) Fulya'daki üç bin metrekarelik yeni yerleşkesinde startupları geleceğe hazırlıyor. Türkiye, 2023 stratejisi çerçevesinde en az 10 Turcorn çıkarmayı hedefliyor. BTM de 2023'e kadar en az 1 Turcorn (1 milyar dolar üzerinde değerlemeye sahip Türk Unicorn'u) çıkararak, bu hedefe destek vermek istiyor. BTM, yenilikçi fikri olan girişimcilere, projelerini hayata geçirmede gerekli tüm bileşenleri sunan tam donanımlı bir startup merkezi. 2017'de 30 startup ve 100'e yakın girişimciyle yola çıkan BTM, kısa sürede 10 kat büyüdü, 722 startupı mezun etti. Yeni döneminde ise 300 startup ve 1000'e yakın girişimciye ev sahipliği yapıyor. BTM çıkışlı startuplar bugüne kadar 45 milyon TL'den fazla değerleme yatırımı aldı ve 50 milyon TL'den fazla satış yaptı. BTM, akıllı tarımdan yapay zekaya, e-ticaretten sağlığa kadar 40 farklı sektörden yenilikçi iş fikirlerine destek oldu. 2022'de mevcut aktif çalışan startup sayısını 1000'e, startupların satış rakamını 580 milyon TL'ye, toplam startup yatırımlarını 1 milyar TL'ye çıkarmayı hedefliyor. BAŞVURU SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?
Girişimcilerin, BTM'ye kabul sürecinde ilk adım; www.btm.istanbul linki üzerinden online başvuru ile başlıyor. Daha sonra BTM ekibi tarafından yapılan ön değerlendirmeler sonucunda girişimciler mülakata davet ediliyorlar. Mülakatları başarıyla geçen girişimciler, İstanbul Ticaret Odası meclis ve komite üyelerinden oluşan değerlendirme kurulu karşısına çıkarak projeleriyle ilgili sunum yapıyorlar. Kurulun yaptığı puanlamanın ardından, belirlenen kontenjan çerçevesinde puan sıralamasına göre kabul yapılıyor. BTM, girişimcilere; BTM Kamp, Ön Kuluçka, Kuluçka ve Post Kuluçka programlarıyla hizmet veriyor. Yenilikçi bir iş fikri olup, bununla ilgili ürün veya ürün çıktılarına sahip olan girişimciler, Ön Kuluçka'da bir araya geliyor. Şirket sahibi ve satış yapmış girişimciler Kuluçka; yatırım almış, ikinci veya üçüncü tur yatırım arayışında olan girişimciler ise Post-Kuluçka programında yer alıyor. Ön Kuluçka, Kuluçka ve Post Kuluçka programlarına başvurular, belirlenen tarihlerde yapılabiliyor. Girişimciler, BTM Kamp'a ise yıl boyunca başvuru yapabiliyorlar.
BAŞARISI ÖDÜLLERLE TESCİLLİ
BTM aldığı ödüllerle de başarısını ispatlamış bir startup merkezi. 2019'da, Imagine Tomorrow Yılın Girişim Hızlandırma Merkezi Ödülü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Proje Yarışması Girişimcilik Kategorisi Birincilik Ödülü ve ICC Dünya Odalar Federasyonu Dünya Odalar Yarışması En İyi KOBİ ve Girişimcilik Geliştirme Projesi Kategorisi Finalisti Ödülü, Medipol İK Ödülleri-Yılın İnovasyon Hızlandırma Kurumu Ödülü yeni başarıların da işaretçisi oldu. Bu ödüllerin yanı sıra BTM, Doha'da düzenlenen World Incubation Summit'te, 70'i aşkın ülkede girişimcilik merkezlerinin endeksini oluşturan UBI Global tarafından 700'den fazla girişimcilik merkezi arasından 'Dünyanın En Gelecek Vaad Eden Girişimcilik Merkezi' ödülünü aldı.
BTM'DE NELER YAPILIYOR?
Dünyada bir ticaret odası tarafından kurulan ilk startup merkezi olma özelliğine sahip BTM'de şu faaliyetler yapılıyor: BTM'de eğitim ve seminerler, mentor desteği, yatırımcı söyleşileri, girişimcilerin yatırımcı karşısında sunum yaptığı Demo Day etkinlikleri, 7/24 ofis imkanı, birebir danışmanlık gibi hizmetler, girişimcilere tamamen ücretsiz olarak sunuluyor. BTM, 81 meslek komitesi ile 440 binden fazla üyesi bulunan dünyanın üçüncü büyük ticaret odası İTO'nun iştiraki olması sebebiyle aynı zamanda organik bir yatırım ağına sahip. BTM'de girişimciler, İTO'nun 81 meslek komitesinden projeleri ile ilgili olan komitelere giderek sunum yapma hakkına erişebiliyor. Böylece girişimciler sektördeki bilirkişilerden geri dönüşler alarak, projelerini doğru bir şekilde geliştirebiliyor. Aynı zamanda potansiyel müşteri ve yatırımcılarla da bir araya geliyorlar. BTM bünyesindeki 50 startup mentoru ve 500'den fazla sektör mentoru ile girişimcilere destek veriliyor. Ayrıca BTM'de kamp süreçlerini başarı ile tamamlayan girişimciler, BTM Sahne - Yatırımcı Girişimci Buluşması (Demo Günü) etkinliğinde sahneye çıkarak, iş modellerini ve finansal argümanlarını yatırımcılara anlatıyor.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.