Uluborlu Halısı ve Kilimi'nde ilk siparişler alınmaya başlandı

Milli Eğitim Bakanlığı ve Uluborlu Kaymakamlığı tarafından desteklenen Uluborlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Müdürlüğünce açılan Minyatür Halı Kursu başarıyla tamamlandı.
Isparta ve ilçelerinde geçmiş yıllardan günümüze önemli mesleklerin çoğunun unutulduğunu bazılarının ise azalarak devam ettiğini dile getiren Uluborlu Kaymakamı Zikrullah Erdoğan; "Önceleri Isparta'da dikiciler, mesciler, pabuçcular, yemeniciler, çizmeciler, çarıkcılar, semerciler, mumcular, yağcılar, sabuncular, urgancılar, kendirciler, cezveciler, bakırcılar, kavafcılar, demirciler, çilingirciler, oymacılar, marangozlar, bıçakcılar, hasırcılar, nalbantlar, saraçlar, keçeciler ve benzeri gibi sanat kollarının olduğu bilinmektedir. Ancak bu sanatların çoğu kaybolmuş, günümüzde azalarak devam eden dericilik, ayakkabıcılık, marangozluk, demircilik, bıçakçılık, bakırcılık, kalaycılık, sobacılık son temsilcilerinin elinde yürütülmektedir." dedi.
Geçmiş dönemlerden beri Isparta ve yöresinde halıcılığa büyük önem verildiğini belirten Uluborlu Kaymakamı Zikrullah Erdoğan; "Isparta halıcılığı eski bir tarihe sahiptir. 12. yüzyıldan itibaren çok önemli Türkmen nüfusunu barındıran Isparta ve çevresinde, meşhur Türkmen halılarını dokuyarak, komşu ülkelere ihraç edebilen eski bir ticari dokuma geleneği bulunmaktadır.
Üretilen halı desenlerine dokuyan kimseler halının desen kompozisyonlarına göre bir takım isimler vermişlerdir. Bunlar: Kandahar, Üzümlü, Saatli, Hançerli, Bademli, Şimşekli, Ağaçlı, Beşir, Elvan, Goblen, Goncalı, Çelenkli gibi isimlerdir. Isparta halılarında Gülistan, Serpme, Kompozisyon, Osmanlı, Goblen, Çin, Üzümlü, Dönümlü, Köşe göbek gibi desenler kullanılmaktadır. Isparta'da el halılarını dokuyan üretici kişiler, özellikle il merkezinde bulunan Halı Sarayına Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri gelerek, ürettikleri halıları pazarlama imkanı bulabilmektedirler." dedi.
İlçede Halıcılığın yeniden canlanması için ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Kaymakam Erdoğan; "Yörede, küçük tezgahlarda dokunan minyatür el halıları da bulunmaktadır. Yarısı bitirilmiş şekilde dokunan bu halılar, halı tezgahı olan küçük ıstarlara yerleştirilerek, hediye mahiyetinde bazı halı satış mağazalarında satılmaktadır. Kilimciliğin Isparta'da en yaygın olduğu yerler yörük köyleridir.
Bununla birlikte Türkmen köylerinde de kilim dokumalarına rastlanır. Kilim dokunan bu yörelerde heybe, çanta ve çuvallar da dokunduğu görülür. Unutulmaya yüz tutan ata mirası Uluborlu Halısı ve Kilimi tekrar topluma kazandırılması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda halı tezgahları kurularak kaliteli halı ve kilimler piyasaya arz edilecektir. Uluborlu'muza katkı sağlaması için ilk siparişler alınmaya başlanmıştır. ilçemize hayırlı olmasını dileriz." şeklinde konuştu.
İSPARTA İLÇELERİ
- Eğirdir
- Şarkikaraağaç
- Senirkent
- Gönen
- Yenişarbademli
- Yalvaç
- Keçiborlu
- Aksu
- Sütçüler
- Uluborlu
- Atabey
- Gelendost
- Merkez
ISPARTA HAVA DURUMU
15 Haziran 2025 Pazar29 º
29 º / 16 ºEN SON HABERLER
- 1 Isparta’nın Gelendost ilçesi belediye başkanı tutuklandı
- 2 Isparta'da firari FETÖ hükümlüsü yakalandı
- 3 Isparta’da yaban keçisini avlayan avcılara 967 bin 488 lira para cezası kesildi
- 4 Isparta’da kış mevsimi trafik tedbirleri koordinasyon toplantısı yapıldı
- 5 Isparta Valisi Erin’den Antalya Valisi Şahin’e ziyaret
- 6 Vali Erin’den pazar esnafına ziyaret
- 7 Isparta’da tarım ve hayvancılık fuarı başladı
- 8 Vali Baruş’un mutlu günü
- 9 Bakan Yardımcısı Gümen’den, Isparta valiliğine ziyaret
- 10 Isparta Valisi Abdullah Erin göreve başladı