Pazartesi 18.05.2015 00:00
Son Güncelleme: Pazartesi 18.05.2015 09:44

Gelişi Güzel Alıp Yediğimiz İçtiğimiz Gıdaları İncelemeliyiz

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer, yaptığı açıklamada marketlerden aldığımız ürünleri içerik ve son kullanma tarihi açısından incelememiz gerektiğini belirtti.
Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer, “Müslümanların ev, araba ve benzeri alışverişlerinde ince eleyip sık dokudukları gibi tükettikleri ada marketlerden almış oldukları gıdaların da sağlıklarına ve imanlarına zarar verebilecek etkilerini düşünüp aynı şekilde kontrol ederek Helal ve Tayyib şartlarda olan ürünleri tercih etmesi gerekir. Almış olduğumuz ürünlerin Helal ve Tayyib olması hem dinimizin bir gereği olarak hem de sağlığımızı korumak açısından yaşamımızın ayrılmaz bir parçasıdır" dedi.
Büyüközer, şu açıklamalarda bulundu: "Dondurmada kullanılan kritik hammaddeleri iki gruba ayırabiliriz; Helal şartlarda üretimleri gereken ve güvenilir bir kurumdan Helal belgesine sahip olması gereken katkılar ve sağlık açısından etkileri olan katkılar.
Dondurmada bulunan renklendiricilerin (Askorbik Asit, Sitrik Asit, Aroma, Ksantan Gum veya diğer gumlar, Mono ve digliseritler, Lesitin), margarin içerikli Külahın ve kıvam arttırıcı jelatinin helal sertifikası olmalı. Sağlık açısından ise Karragenan, Sentetik Renklendiriciler, sentetik tatlandırıcılar ve antibiyotikli süt risk oluşturabilir.
Aynı şekilde reçel ve pekmezlerde kullanılan kritik hammaddeleri de ikiye ayırabiliriz; Helal şartlarda üretim gereken ve güvenilir bir kurumdan Helal belgesine sahip olması gereken katkılar. Doğal renklendiriciler, Askorbik Asit, Sitrik Asit, Aroma, Ksantan Gum veya diğer gumlar (Karboksi Metil Selüloz (CMC), Pektin, Jelatin: Kıvam arttırıcı olarak kullanılabilir (Sürdürülebilir Helal jelatin üretiminin uygulamada bulunamamasından dolayı izin verilmemektedir). Aynı zamanda üretimlerinde çözücü olarak etanol kullanılıp kullanılmadığı da kontrol edilmelidir.
Sağlık açısından (Kanser ve diğer zararlı yan etkilerinden dolayı) üretimlerde kullanılmaması gereken katkılar ise Karragenan, Sentetik Renklendiriciler, Sodyum Benzoat, Sentetik Tatlandırıcılardır. Margarin köpük kırıcı olarak kullanılmaktadır. Glikoz şurubunun (Reçelde kullanılan) helal şartlarda üretim gerekmekte ve güvenilir bir kurumdan Helal belgesine sahip olmalıdır. Ayrıca GDO riski mevcuttur, Glikoz şurubu ve karamel (Pekmezde tağşiş için kullanılabilmektedir izin verilmez)
Lokum üretiminde de kullanılan kritik hammaddeler bulunmaktadır; Doğal renklendiriciler, Askorbik Asit, Sitrik Asit Aroma, Ksantan Gum veya diğer gumlar (Karboksi Metil Selüloz), Pektin,üretimlerinde çözücü olarak etanol kullanılıp kullanılmadığı da kontrol edilmelidir. Sağlık açısından risk oluşturabilecek Karragenan, Sentetik Renklendiriciler, Sentetik Tatlandırıcılar lokum üretimde de kullanılmaktadır.
Ürünlerde en çok kullanılan katkılardan biri olan glikoz şurubu içinde şunları söyleyebiliriz; Helal şartlarda üretim gerekmektedir ve güvenilir bir kurumdan Helal belgesine sahip olmalıdır. Nişasta da enzim kullanımı ve GDO riski mevcuttur. GİMDES olarak yaptığımız sertifikalandırmalarda bir ürünün Helal Standartlarda ve Sağlık açısından kısa yada uzun dönemde Müslüman kardeşlerimize sağlık sorunlarına yol açmayacak şekilde üretilmesini sağlamaya çalışmaktayız. Arge ve Fıkıh bölümlerimizin yaptığı çalışmalar neticesinde eğer bir katkıda sağlıklı veya helal olma sorunu ortaya çıkmış ise üretici firmalara bu katkı maddesini acilen ürünlerinden çıkartmaları gerektiğini bildirerek sistemin sürekliliğini sağlamaya çalışmaktayız. Bu şartlara uymayan firmalar kefalet sisteminin dışında kaldıklarından dolayı Helal Sertifikalarının iptali yapılmaktadır"

Yerel Haberler kategorisinde bulunan hiçbir habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunulmamıştır. Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Demirören Haber Ajansı tarafından hazırlanan tüm İstanbul Haberleri, otomatik olarak servis edildiği şekilde bu sayfada yer almaktadır. İstanbul Haberleri bölümünde yer alan haberlerin tamamının hukuki muhatabı haberi servis eden ajanslardır.

ISTANBUL HAVA DURUMU

5 Mayıs 2024 Pazar

18 º

18 º / 12 º
Yer Yer Sağanak Yağışlı
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.