Son Güncelleme: Pazartesi 14.07.2014 16:54
Ramazan’da kilo almamak için ne yemeli?
Ramazan’da sağlıklı beslenmek ve kilo almamak için, bu 5 besini öğünlerinizden eksik etmemeye özen gösterin.
Sağlıklı yaşamak, öncelikle yaptığınız besin seçimleri ile ilgilidir. Ramazan ayında da tükettiğiniz her besinin olumlu ya da olumsuz etkisini kendinize sormalısınız. Bu ayı kilo almadan geçirmek ve daha zinde ve formda kalmak için, sağlıklı bir beslenme programı uygulamalısınız.
Ekmek
Sahurda ve iftarda tercih edeceğiniz posa oranı yüksek ekmek çeşitleri, tokluk hissinizi artırır, aynı zamanda Ramazan döneminde sıklıkla yaşanılan konstipasyon (hazımsızlık) sorununuzun azalmasını sağlar. Günlük kalori ihtiyacınıza göre, sahurda ve iftarda posa oranı yüksek tam buğday, çavdar,çok tahıllı, ruşeymli ekmek veya köy ekmeği gibi ekmek çeşitlerinden seçerek sofranızda bulundurun. Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden olan pide ise, kilo almamak için porsiyon ölçüsüne dikkat edilerek tüketilmelidir. Pidenin 1/ 8 dilimi 2 dilim ekmek yerine geçer.
Çorba
İftarda sıcak veya soğuk çorba içmek, hem vücudunuzun sıvı ihtiyacının karşılanmasını sağlar, hem de tokluk hissinizi artırır.Çorba, içeriğinde bulunan kuru baklagiller ve tahıl grubu (bulgur,mısır, pirinç, vb.) besinler ile kan şekerinizin yükselerek kolaylıkla dengelenmesini sağlar. 1 kâse (2 kepçe) çorba, 2 dilim ekmek yerine tüketilmelidir. Kilonuzu korumak ve sağlıklı yaşamak için, kremalı ve fazla un ile yağ içeren (Domates çorbası, kremalı mantar çorbası gibi) çorba çeşitlerini tercih etmemelisiniz.
Komposto
Komposto, sahurda ve iftarda tüketebileceğiniz ve tatlı yeme ihtiyacınızın azalmasını sağlayan posa oranı yüksek bir besindir. Yaz aylarında taze meyvelerişeker eklemeden 10-15 dakika kadar kaynatarak hazırlayacağınız komposto, vücudunuzun sıvı ihtiyacının karşılanmasını da sağlar. İftarda komposto suyuna 3-4 küp buz atıp, içecek olarak da rahatlıkla tüketebilirsiniz. 1 kâse komposto, 2 porsiyon meyve yerine tüketilmelidir.
Yoğurt
İçeriğindeki protein, yağ, vitamin ve mineraller ile ter ve idrar yoluyla kaybedilen elektrolit dengesinin sağlanmasına ve sağlıklı tansiyonun korunmasına yardımcı olur. İftarda yemeklerin yanında tüketeceğiniz 1 su bardağı az yağlı yoğurt, 1 kâse cacık veya 1 büyük bardak taze naneli ayran, tokluk hissinizi artıracakve sağlıklı beslenmenizi sağlayacaktır.
Sebze
Sebze grubu besinler,ister pişirerek ister salata olarak tüketin, sahur ve iftar sofralarınızın vazgeçilmez besinleri olmalıdır. Tokluk hissini artırmalarının yanı sıra, Ramazan'ın düzenine uyum sağlamanızı ve yorgunluk hissinizin azalmasını sağlar. Yemeklerinizin içinde mutlaka mevsime uygun sebze çeşitlerinin olmasına özen gösterin ve sahur ve iftar sofralarında renkli salatalar tüketmeye çalışın. Çiğ olarak tüketeceğiniz sebzelerin kalori değerleri düşük olacağı için, kilo almanıza neden olmayacaktır. Bu nedenle yağ eklemeden, istediğiniz porsiyon ölçüsünde sebze tercih edebilirsiniz.
EN SON HABERLER
- 1 Göz Makyajı Nasıl Temizlenir? Adım Adım Göz Makyajı Temizleme Yöntemleri
- 2 Rahim Ağzı Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nasıl Anlaşılır ve Semptomları Neler?
- 3 Zeytin Yaprağı Faydaları – Zeytin Yaprağının Faydaları Nelerdir, Ne İşe Yarar ve Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
- 4 Adaçayı Faydaları – Adaçayının Faydaları Nelerdir, Ne İşe Yarar ve Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
- 5 Mor Lahana Faydaları Nelerdir? Mor Lahana Neye İyi Gelir, Hangi Hastalıklara Faydası Vardır?
- 6 Şifa deposu besin alabaş faydaları ile şaşırtıyor! İşte kanserden koruyan mucize besin alabaş...
- 7 Bir avuç dutun 9 mucizevi faydası! Şifa deposu dutun faydaları sizi çok şaşırtacak!
- 8 Karaciğer yağlanmasını önleyen reçete gibi öneri! İşte karaciğer yağlanmasını önleyen besinler...
- 9 Kavun ve limonun inanılmaz faydası! Sabahları düzenli tüketilen kavunun faydaları şaşırtıyor!
- 10 Her gün 7 zeytin 1 incir yemenin etkisi inanılmaz! Peki neden 7 zeytin 1 incir?