Perşembe 25.09.2014 00:00
Son Güncelleme: Perşembe 25.09.2014 17:29

Hazır alma kendin yap - Turşu, salça, reçel nasıl yapılır?

Kışa hazırlık için salça, turşu ve reçel yapma mevsimi geldi çattı. İşte hazır almak yerine kendi elleriyle yapmak isteyenlere özel ipuçları...

Turşu, salça, reçel nasıl yapılır?

Kışa hazırlık için salça, turşu ve reçel yapma mevsimi geldi çattı.

İşte hazır almak yerine kendi elleriyle yapmak isteyenlere özel ipuçları...

SALÇA YAPIMI: Domatesleri dört-beş dilime ayırıp, tuzla büyük kaplara bastırın. (Genelde bidon kullanılır ama plastik kullanmayı sevmeyenler dev şekerci kavanozları kullanabilir) Üç-dört günde derileri sıyrılabilecek hale gelecek. Kevgirden geçirin, Türkiye'nin sıcak bir yerindeyseniz bu şekilde tepsilerde dört-beş gün karıştırarak kurutun. İstanbul'da yaşıyorsanız bir gün tülbentte süzdürüp, ertesi günü de tepsiye yayıp cam önünde bir gün kurutun.
TURŞU YAPIMI: Turşu yapmanın genel mantığı besinleri fermente ederek asidik hale getirmek. Turşunun en önemli unsuru; bir çay bardağı sirke, bir litre su ve üç çorba kaşığı deniz veya kaya tuzunu karıştırmak. Turşu yapacağınız malzemeleri suyun içine işleyebileceği boyutlarda kesin. İri olanlara içlerine rahatça su girebilsin diye, bıçakla delik açın. Suyuna ek rayiha katmak için maydanoz, dereotu, kereviz yaprağı, kekik veya diş sarımsak atılabilir. Mayalanması için de litre başına dört-beş nohut veya ekşi mayadan yapılmış ekmek atmak gerekiyor.
REÇEL VE MARMELAT YAPIMI: Reçelin güzel olması, bir süre sonra şekerlenmemesi sadece ölçülerinin iyi ayarlanması ile sağlanamaz. Kaynama müddeti ve tadın kestirilişi de önemlidir. Ayrıca seçilen meyveler de mümkün olduğu kadar taze ve olgun olmalı, reçele hiç çürük meyve katmamalıdır. Reçel kaynatılırken daima tahta kaşıkla karıştırılmalıdır. Ayrıca kaynarken üstünde meydana gelen köpüklerin sürekli alınması da şart değildir. Bunlar, suya batırılmış madenî bir süzgeçle kaynama bittiği zaman alınırsa, reçelin suyu da azalmamış olur. Reçelin çok köpürmesini istemiyorsanız, içine küçük bir parça tereyağı atıp, aşırı köpürmeyi önleyebilirsiniz. Reçel olduktan sonra, sıcak kavanozlara boşaltılmalı, üstüne hava geçirmeyen bir kâğıt örtülmelidir. Kavanozların dış kapakları reçel ya henüz sıcakken ya da iyice soğuduktan sonra kapatılır. Kavanozlar ışık görmeyen, çok sıcak olmayan havadar yerlerde muhafaza edilmelidir.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.