YETERLİ VE DENGELİ BESLENME ŞART!
Yakın zamanda yayımlanan bir başka genelgeyle de okul kantinlerinde bulundurulmaması gereken yiyeceklerin listesinin genişletildiği, çikolatalar, şeker ve şekerlemeler, kremalı, tatlandırıcılı gıdalar ve yüzde 100 meyve suları dışındaki alkolsüz tüm içeceklerin de bu kapsama alındığını hatırlatan Çakır, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hem aile hem de okul ortamında çocukların beslenmesinde göz önünde bulundurulması gereken temel ilkeler yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak, gözetim dışında olduğu anlarda zararlı etkilerden ve alışkanlıklardan korumak ve caydırmak, iyi alışkanlıkları pekiştirmek ve yenilerini kazandırmak, beslenme konusunda bilinçlenmesine yardımcı olmaktır. Okul çağı çocuklarının süt, et, sebze meyve ve tahıl besin gruplarından yeterli miktarda ve dengeli tüketmeleri gerekiyor."
Okul çağındaki bir çocuğun günde 2-3 porsiyon (1 su bardağı süt, 1 dilim beyaz peynir, 1 kase yoğurt) süt grubundan alması gerektiğine işaret eden Çakır, "Et grubunda et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagiller bulunur ve bu gruptaki besinlerin her birinden veya birkaçından her gün 2-3 porsiyon (1 köfte büyüklüğünde et, tavuk, balık, 4 yemek kaşığı kurubaklagil, 1 haşlanmış yumurta) tüketilmeli. Sebze ve meyve grubundan her gün 3-5 porsiyon (1 adet küçük boy portakal, elma, armut, muz, kayısı, erik, çilek gibi meyvelerden 3-6 adet, orta büyüklükte 1 adet patates ya da havuç, 100 ml taze sıkılmış meyve suyu, 2-3 su bardağına denk gelen doğranmış yeşil sebzeler) önerilir. Tahıl grubuna ise ekmek, makarna, bulgur, irmik gibi tahıl ürünleri giriyor. Bu gruptan okul çağı çocukları vücut ağırlıklarına göre günde 3-6 porsiyon (1 ince dilim ekmek, 2-3 kaşık pişmiş pirinç, makarna veya bulgur,1 küçük dilim börek) almalı" ifadelerini kullandı.