Emziren anneler bunlardan uzak durun!
Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, emzirme döneminde faz yapan besinlerden uzak durulması gerektiğini söyledi.
Anne sütü alan çocuğun ilk 3-4 ayda normal bir gelişim gösterdiğini anlatan Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, "Dört aydan sonra büyüme hızı yavaşlamaya başlamaktadır. 6. aydan sonra da ek besin verilmeye başlanmaktadır. Ülkemizde annelerin çoğunlukla çocuklarını 1,5- 2 yaşına kadar emzirdikleri bilinmektedir. Annenin 2 yaşına kadar emzirmesi de dünya sağlık örgütlerinin önerisidir" dedi.
Sütün kalitesini değiştiriyor
Emzirme döneminde en büyük şikâyetin bebekte ve annede gaz sorunu olduğunu anlatan Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, "Emzirmenin ilk aylarında sık gözlenen ve hem anneyi hem bebeği sıkıntıya sokan gaz problemine. Annenin tükettiği besinlerin tüm içeriği bilinmesi gereken ilk parametredir ki tamamı ile süte geçmez. Annenin gaz yapan besinlerden uzak olması ve hassasiyet göstermesi genel anlamda önemlidir. İçerik sütün niteliğini kalitesini değiştirmektedir" dedi.
Özellikle doğumdan ilk 15-20 günlük süreçte çok katı olmasa da gaz yapabilen besinlerden uzak bir diyet uygulanmasını öneren Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, "Gaz yapan besinler başta çiğ bütün sebze ve meyvelerdir. Sebzelerin ve meyvelerin pişirilmesi gaz yapan içeriğin kayba uğramasını sağlar. Meyvelerin komposto yapılması sebzelerin yemek yapılması bir örnektir.
Yiyeceklerin gaz yapıcı özellikleri kaybolmayabilir
Brokoli, karnabahar, pırasa, enginar, Brüksel lahanası gibi besinler pişirilse haşlansa bile gaz yapıcı özellikleri tamamı ile kaybolmamaktadır.
Kurubaklagiller ilk 1 aylık süreçte tüketilmeyebilir. Özellikle sezeryan doğum yapan annelerde sindirim sisteminin düzene girip annenin aktivite yapması artana kadarki süreç için önemlidir. Nohut, fasulye, mercimek çorbası, pilaki, piyaz gibi yemekler sakıncalıdır.
Süt ve yoğurt gaz yapıcı karbonhidrat içeriğine sahiptir. Süt ve yoğurt yerine ilk haftalarda yayla, yoğurt çorbaları, süt eklenen çorbalar veya sütlü tatlılar hastalara verilebilir. Süt ve yoğurt pişince gaz yapıcı özelliği değişmektedir." diye konuştu.
EN SON HABERLER
- 1 Göz Makyajı Nasıl Temizlenir? Adım Adım Göz Makyajı Temizleme Yöntemleri
- 2 Rahim Ağzı Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nasıl Anlaşılır ve Semptomları Neler?
- 3 Zeytin Yaprağı Faydaları – Zeytin Yaprağının Faydaları Nelerdir, Ne İşe Yarar ve Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
- 4 Adaçayı Faydaları – Adaçayının Faydaları Nelerdir, Ne İşe Yarar ve Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
- 5 Mor Lahana Faydaları Nelerdir? Mor Lahana Neye İyi Gelir, Hangi Hastalıklara Faydası Vardır?
- 6 Şifa deposu besin alabaş faydaları ile şaşırtıyor! İşte kanserden koruyan mucize besin alabaş...
- 7 Bir avuç dutun 9 mucizevi faydası! Şifa deposu dutun faydaları sizi çok şaşırtacak!
- 8 Karaciğer yağlanmasını önleyen reçete gibi öneri! İşte karaciğer yağlanmasını önleyen besinler...
- 9 Kavun ve limonun inanılmaz faydası! Sabahları düzenli tüketilen kavunun faydaları şaşırtıyor!
- 10 Her gün 7 zeytin 1 incir yemenin etkisi inanılmaz! Peki neden 7 zeytin 1 incir?