Son Güncelleme: Çarşamba 31.01.2018 11:25
Tuz bağımlılığından nasıl kurtuluruz
Uzm. Dyt. ve Fitoterapist Gizem Keservuran, tuzun neden tehlikeli olduğundan ve bu bağımlılıktan nasıl kurtulabileceğimizden bahsetti.
Hepimizin sofrasında bulunan, daha yemeğin tadına bakmadan elimizin gittiği ve yemeğe eklediğimiz bir lezzet vericidir tuz.
Normalde günlük tüketebileceğimiz maksimum tuz miktarı içeriğindeki sodyum mineraline olan ihtiyacımız ile basit bir orantı kurulduğunda 6 gram olarak bulunur. Fakat ülkemizde tuz tadına karşı "bağımlılık" seviyesinde bir yatkınlık mevcut. Öyle ki sofralardaki baharatlıklarda bile normalde az delikli olana tuz koyulurken ülkemizde çoğu yerde çok delikli olan biberliğe tuz koyulduğuna rastlarsınız. Hâl böyle olunca da ülkemizdeki ortalama tuz tüketimi de normalin 3 katı, yani 18 gram olarak karşımıza çıkıyor.
PEKİ TUZU BU KADAR TEHLİKELİ YAPAN NE
Tuz daha lezzetli ve güçlü tada ulaşabilmek için kullanılabilecek en kolay bulunan maddedir. Tat almayla ilgili hücrelerimiz bir kez aşırı tuza alıştığında daha hafif tatlarla tatmin olmaları zorlaşır. Bu nedenle aşırı şekerli ve yağlı besinlere ihtiyaç duymaya başlarız. Çoğu fast food markası da ürünlerine şeker ve tuz karışımı çeşniler ekleyerek bu basit hileyi ürünlerinde kullanır. Yani fazla tuz, vücutta su tutulumuna neden olması, hipertansiyon ve kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olması gibi bilinen zararları dışında; yoğun tada sahip şekerli, yağlı ve gıda katkı maddeleri ile lezzetlendirilmiş zararlı besinlere olan bağımlılığı tetikleyen bir maddedir.
TUZ BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ
- Yemeğin tadına bakmadan tuz ekleme alışkanlığından vazgeç.
- Yemek pişirirken tuz yerine zencefil, zerdeçal, sirke, sarımsak, karabiber ve biberiyegibi yoğun tatlar kullan.
- Etiket okuma alışkanlığı kazan ve porsiyon başına 500 mg'dan fazla tuz içeren gıdalardan uzak dur.
- Yoğun tada sahip olmayan yemeklerin de lezzetli olabileceğini kabullenmeyi öğren.
EN SON HABERLER
- 1 Göz Makyajı Nasıl Temizlenir? Adım Adım Göz Makyajı Temizleme Yöntemleri
- 2 Rahim Ağzı Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nasıl Anlaşılır ve Semptomları Neler?
- 3 Zeytin Yaprağı Faydaları – Zeytin Yaprağının Faydaları Nelerdir, Ne İşe Yarar ve Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
- 4 Adaçayı Faydaları – Adaçayının Faydaları Nelerdir, Ne İşe Yarar ve Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
- 5 Mor Lahana Faydaları Nelerdir? Mor Lahana Neye İyi Gelir, Hangi Hastalıklara Faydası Vardır?
- 6 Şifa deposu besin alabaş faydaları ile şaşırtıyor! İşte kanserden koruyan mucize besin alabaş...
- 7 Bir avuç dutun 9 mucizevi faydası! Şifa deposu dutun faydaları sizi çok şaşırtacak!
- 8 Karaciğer yağlanmasını önleyen reçete gibi öneri! İşte karaciğer yağlanmasını önleyen besinler...
- 9 Kavun ve limonun inanılmaz faydası! Sabahları düzenli tüketilen kavunun faydaları şaşırtıyor!
- 10 Her gün 7 zeytin 1 incir yemenin etkisi inanılmaz! Peki neden 7 zeytin 1 incir?