Cumartesi 14.09.2013 00:00

Erzurum'da 3 metrelik dev semaverde çay keyfi

Çay tüketiminde başkent olarak bilinen Erzurum'da 3 metrelik dev semaverlerle çay demleniyor.

Türk mutfağının en önemli içecekleri arasında ilk sıralarda yer alan çay, Erzurum'da çokça tüketilirken Erzurum'daki açık ve bol çay içme kültürü 1895'de yaşanan kolera salgınında bölgenin valisinin, şehrin kavşak noktalarına koydurduğu dev kazanlarda demlettiği çayı halka içirerek mikropları ölmesini sağlamış ve insanların hastalanmasını önlemesi sonrası yaygınlaştı. Hastalıkla başa çıkılırken çay içme bir alışkanlık haline gelen Erzurum'da sebze ve meyve çok fazla olmadığı için vücudun su ihtiyacı çayla karşılanmaya başlandı.

Kahvehane kültürünün yaygın olduğu ve çay üretilmediği halde en çok çay tüketilen şehirlerden biri olan Erzurum'da çay bahçesi işletmeciliği yapan Ahmet Öztürk, Erzurumlu hemşehrilerine kazanla çay yetiştiremeyince çareyi 3 metre boyunda 200 litre su kapasitesi olan dev semaverlerde buldu. 200 litre su kapasitesi olan dev semaverden yaklaşık 4 bin bardak çay çıkıyor. Çay bahçesi işletmecisi en iyi çay satıldığı zamanlarda yaklaşık bin 500 bardak çay sattığını söyledi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.